Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 986 756
  • 81 131

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Yks iso epävarmuustekijä julkisuudessa on kanssa se, että tauti jyllää isosti kahdessa diktuurissa jotka eivät anna realistista tilastoa muiden saataville. Esim. Iranissa on kuollut 16-20 ja sairastunut 95, mikä tarkoittaa merkittävästi suurempaa kuolleisuutta mikäli tuo pitäisi paikkansa. Vasta kun saadaan kunnolla dataa koreasta, italiasta ja japanista (ehkä espanjasta ja mihin leviääkään) nähdään paremmin mikä se uhkataso on, luultavasti ja toivottavasti lopulta matala. Näihin tauteihin liittyy aina tämä epävarmuus mikä on omiaan lisäämään paniikkia; mutatoituuko se ja niin edelleen. Ja eiköhän meillä itse kullakin ole vanhemmat ja isovanhemmat jo aika iäkkäitä eli riskiryhmää, samoin lapsiperhettä kuten meillä saattaa mietityttää pärjääminen eristyksissä kun/jos tilanne on oikein päällä.

Oma veikkaus heijastaen nykyistä tietämystä että 80% voi olla jopa oireettomia ja että kuinka se leviää, kiinassa voi olla jopa miljoonia sairastuneita tai sairastaneita, ellei karanteenit sitten oikeasti toimineet kuin junan vessat. Samoin iranin luvut on pakko olla isommat tai tilastovirhe.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varpaan haavasta voit saada sepsiksen, samoin virtsatieinfektiosta. Koiran suun bakteerit voivat aiheuttaa systeemisen monielinvaurion, samoin luistimen viillosta nilkassa voi tulla sepsis. Onhan näitä. Mut juu, laajalla skaalalla, kyllä.

Nämä esimerkit ovat tässä yhteydessä absurdin huonoja. Jos sinä saat haavan varpaaseesi, se ei lisää sinun kanssasi tekemisissä olevien ihmisten todennäköisyyttä saada haava varpaaseen (sen tulehtumisesta puhumattakaan), eivätkä he puolestaan levitä haavavarpaisuutta eteenpäin. Tämähän se koko asian ydin on ja jokainen sen huomiotta jättävä viisastelu on lähinnä disinformaation leviämistä.

Jos minua puree koira, ei se tarkoita että työkavereitani ja läheisiänikin alkaa vaania koirahyökkäysten kurimus jota he edelleen levittävät kunnes Suomessa on tuhansittain ihmisiä joita koira on purrut, ja osalle sitten "koiran suun bakteerit voivat aiheuttaa systeemisen monielinvaurion". Nämä vertaukset varmaan kuulostaa äkkiseltään hyviltä ja "viisailta" panikointia vastaan mutta ne ovat kaikkea muuta.

Valitettavasti lääketieteenkään opinnot eivät anna kovin hyvää intuitiota kerrannaisvaikutuksista, mikä on yksi syy miksi kannattaa asiantuntijoiden sanomisia kuunnellessa painottaa heidän oikeaa asiantuntemustaan. Onko se normaalista kansanterveystyöstä, kriisinhallinnasta, matematiikasta, kompleksisista järjestelmistä, vai mistä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos Korona tappaisi kaksi prosenttia kaikista sairastuneista, maailma olisi äärimmäisessä hälytystilassa.

Höpö höpö. Jos korona tappaisi kaksi prosenttia sairastuneista, sitä ei tiedettäisi vaan todellisesta luvusta olisi paljon epävarmuutta josta mm. täällä kinasteltaisiin. Nyt toki näyttää että oikea kuolleisuus on pienempää (mikä ei tee asiasta missään määrin mitätöntä), mutta epävarmuus on edelleen suurta. Influenssasta kaikkine jälkitauteineen meillä on kasoittain hyvää dataa kun taas tästä uudesta koronaviruksesta ei vielä kummoisesti. Epätietoisuus on syy varovaisuuteen ja varautumiseen ja se pitää sisällään muutakin kuin CFR-luvun.

Viikontakainen asiallinen juttu koronaviruksen leviämisestä Economistilta: Experts predict that covid-19 will spread more widely

Afrikkahan tuossa on suuri huoli. Muutenkin loppu tiivistää tilanteen hyvin:

Be prepared
America is ahead of most countries in planning for such things, says Dr Hanfling. Disasters such as Hurricane Katrina—when many patients died in hospitals that were unprepared for disaster—laid bare the need to prepare for the worst. Each year the federal government gives states and hospitals about $1bn specifically for disaster preparedness. That is more than the national health budget of many African countries. Other countries’ recent experience may help them. Kerala, the only state in India to have confirmed cases of covid-19, swiftly contained an outbreak of Nipah, a nasty virus, in 2018 and has since bolstered its health system. Uganda has held back the spread of Ebola from next-door Congo and in the process built up stocks of protective clothing for health-care workers.

But poor countries would be hit particularly hard by outbreaks of covid-19. Uganda is used to dealing with diseases transmitted through blood, mosquitoes or parasites. Covid-19, if it comes, could spread quickly and unpredictably, which would test a cash-strapped health-care system. Ian Clarke, chair of a private health federation based in Uganda, worries that the mortality rates could be higher in Africa than they are in China because many people already have weakened immune systems as a result of hiv or poor nutrition. sars mostly skipped Africa; the continent may not be so lucky with the new virus.■
 
Liikenteessä kuolee päivittäin maailmassa 3300 ihmistä. Nähtäväksi jää, pystyykö koronavirus yltämään edes tuohon tahtiin. Jos hyväksymme liikennekuolemat välttämättömänä osana liikkuvaa maailmaa, niin miksi meidän pitäisi panikoitua taudista, joka ei välttämättä tapa likikään yhtä paljon kuin liikenne?

Kyllä, maailmassa on n. miljardi autoa päivittäisessä käytössä, ja pari miljardia ihmistä käyttää näitä liikkumiseen päivittäin.

Kuolleisuusprosentti on siis 0.0165% vuodessa.

Eniten kuolleita toki tulee siellä, missä ei liikennesääntöjä niin noudateta, eikä autoja niin tarkkaan katsasteta, tai rattijuoppoutta kontrolloida.

Mutta ei kukaan silti julista, että nopeusrajoitukset ja promillerajat pois, hyväksytään liikennekuolemat osaksi normaalia elämää!

Tai että: no, valtaosa kuolleista on 15-44-vuotiaita miehiä. Ei se juurikaan lapsia tai naisia kosketa. Että antaa mennä vaan, kun miehiä nyt kumminkin onkin enemmän noissa ikäryhmissä. Luonnollista poistumaa.

Tämä ketju on nyt vahvasti polarisoitunut juupas-eipäs-tasolle, mutta kyllä viruksessa, joka kykenee leikkaamaan raakaöljyn maailmanhinnasta 20%, tai haihduttamaan koko maailman talouskasvusta ison osan, on potentiaalia.

Vertaukset influenssaan ovat sikäli ontuvia, että siihen varaudutaan joka vuosi, ja tiedetään, mitä saadaan. Myös rokote on olemassa, Ja sadattuhannet suomalaiset ottavat rokotuksen.

Influenssa ei kykene syöksemään maailmaa taloudelliseen taantumaan. CoVid-19 saattaa sen tehdä.

Hyvä kirjoitus muuten @BigRedCat Ilta tuossa yllä.

Lisään vielä, että yksittäiset tulehtuneet varpaat hoidetaan helposti, mutta entäs jos niitä varvastapauksia tulisi 100 tai 1000 lisää päivässä? Parempi olisi silloin yrittää hidastaa tuon varvasinfektion leviämistä, koska väkisinhän hoidon taso tippuisi ja osa jäisi hoitamatta terveydenhuollon ylikuormittuessa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nuo toimet ovat tällä hetkellä ankaria siksi, että vielä on teoriassa mahdollista saada pysäytettyä taudin leviäminen pandemiaksi, vaikka se vaikeutuu kaiken aikaa.

Tauti ei vaikuta kuitenkaan mitenkään aivan älyttömän tarttuvalta. Alla olevasta linkistä katselin, että Wuhanin epidemia-alueella, missä Wikipedian mukaan asuisi noin 57 miljoonaa, olisi sairastunut vajaa 50 000 ihmistä, eli noin 0.09% väestöstä. Vertailun vuoksi: sikainfluenssaan arvioitiin sairastuneen noin 10% suomalaisista.



Wuhanin alueella on tuon ylemmän linkin mukaan noin 2500. Kuolleisuus koko väestössä siis laskennallisesti n. 45 per miljoona henkilöä.

Paha tuokin. Hongkongilainen influenssa tappoi näin vertailun vuoksi 1960-luvun loppupuolella Yhdysvalloissa n. 170 ihmistä per miljoona henkilöä.


Eli koronavirukseen sairastuminen on paljon epätodennäköisempää kuin influenssaan, mutta sairastuneille se on tilastollisesti selvästi vaarallisempi. Ja tilastollisesti kausi-influenssa näyttäisi tämän hetken näkymien perusteella pahemmalta väestön vähentäjältä.
 
K

kiwipilot

@BigRedCat: missasit ehkä hieman pointtini. Esimerkeilläni yritin sanoa - ilmeisen epäselvästi - että jotkut sairastuvat vakavasti, toiset taas ei. Ja tämä riippuu suoraan ihmisen vastustuskyvystä (ikä, sairaudet tms). Joskus myös täysin perusterve ihminen sairastuu vakavasti harmittomalta vaikuttavassa tilanteessa. Harvinaista mutta mahdollista. On mm. olemassa ihmistyyppi jolla on korkea riski sairastua pneumoniaan: ei mitään perussairauksia mutta jokainen isompi flunssa aiheuttaa keuhkokuumeen mikä joudutaan ab i.v hoitamaan.

Nykyisen tiedon perusteella perusterve ei-ikäihminen voi olla kohtuullisen rauhallisella mielellä koronaviruksen suhteen - toki kannattaa pitää huolta mieluummin hygieniasta kuin vaikkapa viranomaisten osaamisesta. Kiinalaisen hygieniatason tuntien ei ole mikään ihme, että tilanne on levinnyt käsiin juuri siellä.

Täälläkin on peloteltu mm. monielinvaurioilla, kertomatta kuinka kuinka monta prosenttia sairastuneista joutuu moiseen tilaan ja vammautuu (maksa, munuaiset, sydän, kuhkot tms) vakavasti. Italiassa kuolleet nyt 11/11, kaikki hyvin iäkkäitä ja/tai monisairaita.

Edelleen, haluisin myös niitä konkreettisia esimerkkejä miten THL:n ja muiden viranomaisten toiminta on ollut riittämätöntä, mitä mielestänne pitäisi tehdä toisin ja mitä tähän mennessä on tehty väärin.

Tuossa alempana nimimerkiltä @-One- hyvä kiteytys asiantilasta.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nykytiedon valossa voidaan mielestäni perustellusti todeta seuraavaa:
  1. Yksittäisen kansalaisen ei kannata olla kovin huolissaan. Kuolinriski on yksilön kohdalla mitättömän pieni, vaikka pandemia pyyhkäisisi Suomen yli sairastuttaen puolet väestöstä. Suurin osa sairastaa taudin lievänä, tai ei saa oireita lainkaan.
  2. Yhteiskunnan tasolla mahdolliseen pandemiaan tulee kuitenkin suhtautua vakavasti. Pitää huolehtia lääkkeiden saatavuudesta, hoitopaikkojen määrästä ym. asioista, jotta sairastuneet pystytään asianmukaisesti hoitamaan ja kuolleisuus / muut haittavaikutukset saadaan minimoitua.
  3. Ehkäpä isoin riski näin länsimaalaisen näkökulmasta liittyy nyt maailmantalouteen. Jos pandemia pyyhkäisee maailman väestön läpi, on sillä merkittävä vaikutus tuottavuuteen jo pelkästään valtavien sairaspoissaolomäärien vuoksi. Kun takana on historian paras nousukausi ja keskuspankkien elvytyspolitiikan takia myös heikot yhtiöt ovat saaneet halpaa lainaa, voi rytinä olla melko kova jos todellinen alamäki alkaa. Euroopassakin on paljon heikkoja pankkeja ja heikkoja yrityksiä, jotka eivät kestäisi lamaa. Pitkällä tähtäimellä tästäkin toki noustaan, mutta lyhyellä tähtäimellä aiheutuisi paljon kärsimystä.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
K

Kiekkokatsoja

Taitaapi tämä vuosi mennä siten, että ei ole päivääkään, jolloin ei uutisoitaisi jotain koronasta.

Tuli mieleen, että milloinkahan jotkut häiriköt saavat päähänsä, aiheuttaa hämminkiä korona asialla?
Ilkivaltaa, häiriköintiä tai pelottelua. No jospa ei sittenkään, tosin päihteitä päähän, ja mukakivaa sekoilua saattaa tapahtua.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nuo toimet ovat tällä hetkellä ankaria siksi, että vielä on teoriassa mahdollista saada pysäytettyä taudin leviäminen pandemiaksi, vaikka se vaikeutuu kaiken aikaa.

Tauti ei vaikuta kuitenkaan mitenkään aivan älyttömän tarttuvalta. Alla olevasta linkistä katselin, että Wuhanin epidemia-alueella, missä Wikipedian mukaan asuisi noin 57 miljoonaa, olisi sairastunut vajaa 50 000 ihmistä, eli noin 0.09% väestöstä. Vertailun vuoksi: sikainfluenssaan arvioitiin sairastuneen noin 10% suomalaisista.

Pitää muistaa että siellä 10 miljoonan asukkaan Wuhanissa on karenssi menossa ja ihmiset ei ole kohta moneen kuukauteen liikkunut kotoa ja vasta ylipäätänsä kiinassa taisi loppua juuri vasta pidennetty lomakausi. On siinä tarttuvuuden osalta kuitenkin pieni ero että onko kotona vai täysissä julkisissa tiloissa. Sitten sen takia kun nuo kiinalaiset kaupungit on karenssissa niin muualle on levinnyt vasta yksittäisiä "pesäkkeitä". Tarttuvuus selviää lähiviikkoina paremmin kun esim. Italiassa nähdään tartuttiko nuo 300 tartunnan saanutta myös muita. Eli hieman tässä mennään parin viikon sykleissä ja aina enemmän tietää.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Tuli mieleen, että milloinkahan jotkut häiriköt saavat päähänsä, aiheuttaa hämminkiä korona asialla?
Ilkivaltaa, häiriköintiä tai pelottelua. No jospa ei sittenkään, tosin päihteitä päähän, ja mukakivaa sekoilua saattaa tapahtua.

Ei nyt ihan tuohon kategoriaan mutta maailmalla on huijarit jo lähteneet liikkeelle tämän osalta, tietoa mm. Iltasanomissa.

Olen melko varma että myös kuvailemasi kaltaisia juttuja tulee myös pulpahtamaan pintaan ajan kanssa.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Liittynee varmaankin tähän samaan tapaukseen?

Linkki Iltasanomiin jossa juttua koronavirus epäilystä Suomessa.Keski-Suomessa koronavirusepäily: keskussairaalassa tutkittavana yksi ihminen

Yksi henkilö tutkittava koronavirusepäilyn vuoksi Keski-Suomessa Tuossa taas maikkarin uutinen, "VR:n mukaan matkustaja oli tulossa Helsinki-Vantaan lentokentältä, mutta ei osannut kertoa tarkemmin, mistä matkustaja oli tulossa. "

Mietin vaan kuinka vahvana epäilynä tätä edes voi pitää jos matkustaja ei tiedä mistä on tulossa ja mitkä on sitten lopulta ne oireet ollut..
 
K

Kiekkokatsoja

Ei nyt ihan tuohon kategoriaan mutta maailmalla on huijarit jo lähteneet liikkeelle tämän osalta, tietoa mm. Iltasanomissa.

Olen melko varma että myös kuvailemasi kaltaisia juttuja tulee myös pulpahtamaan pintaan ajan kanssa.
Ookei, joo mikseipä rahanhuijjauksiakin.
Ikävää, että kohteena todennäköisesti olisi vanhukset.
Niinkuin nää manne-poliisi huijauksetkin olivat.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Laitetaanpa tähän suora kopio Iltalehdestä:

Kuolleisuus koronavirukseen on tähän hetken tiedon valossa 2,3 prosenttia.
Kuolleista suuri osa oli iäkkäitä tai heillä oli jokin vakava perussairaus.

Tuoreessa yhteenvedossa on analysoitu koronaviruksen (COVID-19) ensimmäiset 44 415 tapausta.
Kolme prosenttia koronavirukseen sairastuneista oli yli 80-vuotiaita.

87 prosenttia sairastuneista oli 30-79-vuotiaita, kahdeksan prosenttia 20-29-vuotiaita, yksi prosentti oli 10-19-vuotiaita ja alle 10-vuotiaita oli sairastuneista yksi prosentti. 81 prosenttia sai koronaviruksesta lievän taudin.

Vaikea tauti tuli 14 prosentille sairastuneista. Tauti vei kriittiseen tilaan viisi prosenttia sairastuneista.
Kuolleisuus tautiin oli tämän katsauksen perusteella 2,3 prosenttia.

Näistä katsauksessa olleesta 1023 koronavirukseen kuolleesta lähes 15 prosenttia oli yli 80-vuotiaita.
Kahdeksan prosenttia koronavirukseen kuolleista oli 70-79-vuotiaita. Kuolleista lähes joka toisella oli jokin vakava perussairaus.

Henkilöllä saattoi olla yksi tai useampiakin perussairauksia, esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaus, diabetes, krooninen hengityselinsairaus, kohonnut verenpaine tai syöpä.

Suurin osa koronaviruksesta sairastuneista on siis kuitenkin saanut lievän taudin, jolloin potilaalla ei ole ollut keuhkokuumetta lainkaan tai keuhkokuume on ollut hyvin lievänä.

14 prosentille koronaviruspotilaista virus aiheutti niin sanotun vaikean taudin, jolloin potilaalla oli hengitysvaikeuksia, verenmyrkytyksiä ja joidenkin elimien eriasteisia toimintahäiriöitä.

Yhteenvedon teki Jamanetwork.com (Journal of American Medical Association).
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@BigRedCat: missasit ehkä hieman pointtini. Esimerkeilläni yritin sanoa - ilmeisen epäselvästi - että jotkut sairastuvat vakavasti, toiset taas ei. Ja tämä riippuu suoraan ihmisen vastustuskyvystä (ikä, sairaudet tms). Joskus myös täysin perusterve ihminen sairastuu vakavasti harmittomalta vaikuttavassa tilanteessa.

Minusta sinä missaat pointin alusta alkaen. Noilla "harmittomilla tilanteilla" jotka eivät ole kerrannaisia ei ole mitään tekemistä "harmittomien tilandeiden" kanssa jotka kertautuvat. "Voi porkkanaankin tukehtua" -logiikkaa.

Nykyisen tiedon perusteella perusterve ei-ikäihminen voi olla kohtuullisen rauhallisella mielellä koronaviruksen suhteen - toki kannattaa pitää huolta hygieniasta, ennemminkin kuin vaikkapa viranomaisten osaamisesta.

Boldasin olennaisen. Nykyinen tieto on että tietoa ei hirveästi ole. Siksi en ymmärräkään sinun ja muutaman muun nimimerkin pakonomaista tarvetta vakuuttaa ettei mistään vakavasta ole kyse. Me vain emme tiedä. Siksi järkevää riskienhallintaa on varautua.

Tuosta hygieniajutusta ollaan tietenkin aivan yhtä mieltä. Kuitenkin ymmärtänet että kädet pestään yleensä vessassa tai kylpyhuoneessa, kun taas keskustelupalsta soveltuu hygieniasta huolehtimista paremmin keskusteluun esimerkiksi viranomaisten varautumisesta ja sen riittävyydestä. Toki paljon muustakin.

Täälläkin on peloteltu mm. monielinvaurioilla, kertomatta kuinka kuinka monta prosenttia sairastuneista joutuu moiseen tilaan ja vammautuu (maksa, munuaiset, sydän, kuhkot tms) vakavasti. Italiassa kuolleet nyt 11/11, kaikki hyvin iäkkäitä ja/tai monisairaita.

Älä nyt vakavissasi viitsi tässä vaiheessa Italian epidemiaa alkaa puhua prosenteista mitään kun uhreja on kokonaiset 11 (montako oli kaksi päivää sitten, montako on kahden päästä?).

Edelleen, haluisin myös niitä konkreettisia esimerkkejä miten THL:n ja muiden viranomaisten toiminta on riittämätöntä, mitä mielestänne pitäisi tehdä toisin ja mitä tähän mennessä on tehty väärin.

Tämä ei varmasti ole minulle tarkoitettu kun en ole sanonut THL:n toimineen väärin tai riittämättömästi. Mitä tulee yleiseen varautumiseen, Yhdysvalloissa CDC, jolla on pikkusormessaan enemmän osaamista kriiseistä kuin THL:llä koko kädessä, kehottaa kansalaisia varautumaan koronavirusepidemiaan.


'The CDC urged American businesses and families to start preparing for the possibility of a bigger outbreak. Messonnier said that parents should ask their children’s schools about plans for closures. Businesses should consider whether they can offer telecommuting options to their employees, while hospitals might need to look into expanding telehealth services, she said.

“Disruption to everyday life might be severe,” Messonnier said, adding that she talked to her children about the issue Tuesday morning. “While I didn’t think they were at risk right now, we as a family ought to be preparing for significant disruption to our lives.”

...
Bruce Aylward, a senior WHO official who led a recent international mission to China to see how that country had dealt with Covid-19, the disease caused by the coronavirus, said the lesson from China was that the impact of the new virus can be dramatically curtailed. But countries have to be prepared to wage a full-on assault, he insisted.

“Think it’s going to be there tomorrow,” Aylward said during a briefing for journalists at WHO headquarters in Geneva. “The thing you’ve got to think is: If it hits us, we’re going to stop it. You have to think that way. I keep hearing, ‘Oh, if it hits us we just have to accept it and it’s going to spread.’ Why? You’ve lost before you’ve started.

'

Messonnier on siis CDC:n kansallisen immunisaatio- ja hengitystiesairauksien osaston johtaja. Kovin tuttua puhetta muuten tuo boldattu tässäkin ketjussa.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Talouden puolella on nyt menty viime päivät kovasti alamäkeä tämän takia, itsellänikin jonkin verran sijoituksia rahastoissa ja on kyllä tulleet rajusti alas tässä viime päivien aikana. En ole mikään talousasiantuntija mutta itseäni ehkä hieman yllättää että markkinat reagoivat näin rajusti jo tässä vaiheessa, olisin odottanut että tilanteen olisi pitänyt eskaloitua euroopassa vielä rajummin ennen kuin kurssit näin paljon lähtevät laskuun.
 

Byvajet

Jäsen
Kuolleisuus koronavirukseen on tähän hetken tiedon valossa 2,3 prosenttia.

Sairastuneista vain pieni osa hakeutuu terveydenhuollon piiriin, koska oireet suuressa osassa tapauksia ovat lieviä, joten tuskinpa tuo luku on oikein. Se lienee laskettu hoitoon hakeutuneista. Tuolla tavalla saadaan juuri näitä raflaavia kuolleisuuslukuja.

En pane päätäni pantiksi, muistanko ohjelman oikein, mutta muistaakseni tässä Stillerissä asiantuntija valottaa tilastointiin liittyviä kysymyksiä.

 
Talouden puolella on nyt menty viime päivät kovasti alamäkeä tämän takia, itsellänikin jonkin verran sijoituksia rahastoissa ja on kyllä tulleet rajusti alas tässä viime päivien aikana. En ole mikään talousasiantuntija mutta itseäni ehkä hieman yllättää että markkinat reagoivat näin rajusti jo tässä vaiheessa, olisin odottanut että tilanteen olisi pitänyt eskaloitua euroopassa vielä rajummin ennen kuin kurssit näin paljon lähtevät laskuun.
Some levittää hysteriaa tehokkaammin kuin virukset leviävät lentomatkustajien mukana. Sitten, kun ihmiset näkevät, kuinka rajuihin toimiin valtiot ryhtyvät estääkseen viruksen leviämisen ihmiset luulevat, että kyseessä on niin paha tauti, että kannattaa likvidoida rahasto -ja osakesijoituksia. Kaikki mediat lisäksi jauhavat koronasta jatkuvalla syötöllä ja se tuntuu olevan ykkösuutinen kaikkialla maailmassa. Tästä saadaan vielä maailmanlaajuinen lama aikaiseksi jonkun vähän tavallista influenssaa ärhäkämmän viruksen takia.

Jos joku yhtä tappava virus kuin SARS alkaa joskus levitä yhtä helposti kuin korona, niin on vaikea edes kuvitella ihmisten reaktioita siihen.
 
Viimeksi muokattu:

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
En ole mikään talousasiantuntija mutta itseäni ehkä hieman yllättää että markkinat reagoivat näin rajusti jo tässä vaiheessa, olisin odottanut että tilanteen olisi pitänyt eskaloitua euroopassa vielä rajummin ennen kuin kurssit näin paljon lähtevät laskuun.
Tässä on mukana tietenkin paljon sitä, että joillekin on eduksi saada sitä laskua aikaan. Jos tulee kunnon lasku, niin se kyllä palautuu aikanaan aika paljon. Isot myyjät ovat siinä vaiheessa ostaneet halvemmalla.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Näissä yhteyksissä puhutaan usein perussairauksista ja joskus tuntuu unohtuvan, että niitä perussairauksia on myös nuoremmilla ihmisillä. Ihmiset ajattelevat, että ne koskettavat vain vanhuksia ja niitä muita minulle tuntemattomia ihmisiä.


Kuinka moni meistä tietää, mitä sairauksia esim. työkavereillamme on? Varsinkaan miehet eivät välttämättä puhu noista.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Näissä yhteyksissä puhutaan usein perussairauksista ja joskus tuntuu unohtuvan, että niitä perussairauksia on myös nuoremmilla ihmisillä. Ihmiset ajattelevat, että ne koskettavat vain vanhuksia ja niitä muita minulle tuntemattomia ihmisiä.


Kuinka moni meistä tietää, mitä sairauksia esim. työkavereillamme on? Varsinkaan miehet eivät välttämättä puhu noista.

Toisaalta näillä henkilöillä on myös isompi alttius melkeinpä mihin tahansa muuhunkin sairauteen.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mieluummin kyllä jättäisin saamatta koko viruksen, vaikka se influenssa ennemmin jos joku kulkutauti pitää saada. Olkoonkin että suuri osa sairastaa lievänä ja kuolo uhkaa tosissaan vain riskiryhmiä, mutta ei nuo luvut vakavasti sairastuneiden osuudesta kyllä erityisen hyviltä kuulosta vaikka miten kääntelisi.

Kun tässä on itsekin jo 30 vuotta ylittänyt aikaa sitten, eikä elimistö enää ole kuin nuorella pukilla, niin hyvinkin sitä saattaisi päätyä sinne sairaalaan makoilemaan. Käytävälle tietysti, kun huoneissa ei olisi enää tilaa. Kaikenlaista saattaisi tulla mieleen, kun oma tila huononisi, hoitohenkilökunta olisi niissä suoja-asuissa, ja vielä jos sattuisi näkemään kun samaan tautiin menehtynyttä kärrättäisiin pois.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
On siinä tarttuvuuden osalta kuitenkin pieni ero että onko kotona vai täysissä julkisissa tiloissa. Sitten sen takia kun nuo kiinalaiset kaupungit on karenssissa niin muualle on levinnyt vasta yksittäisiä "pesäkkeitä". Tarttuvuus selviää lähiviikkoina paremmin kun esim. Italiassa nähdään tartuttiko nuo 300 tartunnan saanutta myös muita. Eli hieman tässä mennään parin viikon sykleissä ja aina enemmän tietää.

Toki näin. Mutta pitää muistaa se, että esimerkiksi Suomessa jo todettu tartunta ei levinnyt eteenpäin, ja Intiassa on edelleen ilmoitettu tuo samat kolme tartuntaa, mitä siellä oli useita viikkoja sitten.

Jotenkin veikkaan, että tämä virus ei tartu kovinkaan tehokkaasti, kunhan vain varotoimista huolehditaan. Ainakin verrattuna kausi-influenssaan tämä tuntuu aika heikolta tarttujalta. Mutta ei liian heikolta ollakseen kykenevä leviämään jopa laajalle alueelle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös