Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 983 317
  • 81 131

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Tuo espanjalainen taisi olla vielä aika ärhäkkää sorttia sillä tutkijat olivat jokunen tovi sitten löytäneet kyseistä virusta inuiittien ikiroudassa olevista haudoista ja saaneet laboratoriossa tutkittua sitä eläimillä. Lopputulos oli ollut tappavaa lajia.

Tarkempaa lähdettä ei ole antaa, oli Hesarissa noin viitisen vuotta sitten uutisena.

Haiskahtaa muuten 12 apinaa - sarjan juonelta, paitsi että ruumista ei löytynyt inuiitti-alueelta vaan Himalajalta.
Mut jottei ihan höpöksi menis niin tässä pari poimintaa kuluneelta viikolta.

Tiedeykkönen: Koronaviruksen synty, mielenkiintoista kuunneltavaa
Tiedeykkönen | Wuhanin uusi koronavirus iski lepakoista ihmisiin väli-isännän ja kiinalaisen torin kautta

Imgur-käyttäjä BunkerJohn vetää uutisia ja tilastoja yhteen varsin kattavasti täällä:

Esim. 7.2 yhteenveto tästä, 8:s päivä tulee varmaan myöhemmin tänään.


 

Baldrick

Jäsen
@LaiLaiLei olo on paranemaan päin, joten päätin jäädä kotiin lepäämään, enkä mennyt sairaalaan enää takaisin. Taudinaiheuttaja jäänee siis ikuiseksi mysteeriksi.

Sen verran elämä kolhii vielä tässä kaupan päälle kulkijaa, että nyt on viisaudenhammas tulehtunut ja pitää sitä lähträ tänään hoidattamaan. Nyt varsinkin on kiittäminen sitä paikallissairaalan lääkäriä, joka minulle turhan antibioottikuurin määräsi, kun pitänee kahden viikon säteellä vetää toinen kuuri. Olin jo silloin varma, että kuuri on hyödytön. Toivottavasti ei nyt mahan bakteerikanta mene sekaisin tai tule muita merkittäviä ongelmia, koska sitten alkaa hitsaamaan jo kunnolla kiinni ja taidan jatkaa matkaani takaisin Suomeen...

Aamun luvut 37 552, 813 ja 2685.
 

Baldrick

Jäsen
Tässäpä mielenkiintoinen kuva lisäämään epäilyksiä. Näyttäisi ainakin päällepäin, että Wuhanin sairaalan työntekijä kertoo, että Kiina ilmoittaa vain "sudden deathit", eikä viruksen aiheuttamasta keuhkokuumeesta johtuvia kuolemia, ja pelkästään noidenkin death rate olisi huomattavasti suurempi. Armeija kiikuttaa väkeä pois päivittäin jonnekin ja heidtä ei tietoa sairaalalle tule. Toki tämä on kyllä ristiriidassa ainakin ulkomailla tapahtuvien tietojen kanssa, joten ottaisin taas pienellä varauksella. Muualla kuin Manner-Kiinassa yli 300 tapausta ja 2 kuollutta, joten ei ihan mätsää.
 

Liitteet

  • IMG-20200209-WA0003.jpg
    IMG-20200209-WA0003.jpg
    221,3 KB · kertaa luettu: 438
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Muualla kuin Manner-Kiinassa yli 300 tapausta ja 2 kuollutta, joten ei ihan mätsää.

Sepä se. Itse pohdin sitäkin, että olisiko tuo virus ehtinyt jo muuttua, ja Kiinassa olisi siitä liikkeellä huonommin tarttuvampaa, mutta tappavampaa kantaa sekä helpommin tarttuvampaa, mutta vähemmän vaarallisempaa kantaa? Ja tuo ärhäkämpi nimenomaan aiheuttaisi noita kuolintapauksia. Se, miksi tuo vakavakin versio on ehtinyt tuolla leviämään, on sitten toinen juttu. Olisiko niin, että se kykenee aiheuttamaan paikallisen epidemian, joka tiheästi asutetulla alueella tarkoittaa rumia lukemia, mutta joka ei niin helposti leviä laajemmalle alueelle?

Tämä siis ihan hatusta heitettynä.
 

BaronFIN

Jäsen
Tuossa palstaveli @chauron linkkasi minut pitkästä aikaa Imgurin ihmeelliseen maailmaan ja sieltä päädyin erilaisten kommenttien kautta liitteen mukaiseen kommenttiin Redditissä:

Tuo kommentti on kolmen päivän takaa ja on ennustanut kuolleiden määrän yhden käden sormien tarkkuudella ja ennustaa sen vielä muutamalle seuraavalle. Jana seuraa todella tarkasti matemaattisen mallin mukaista kasvua, mikä on kiinalaisille nähtävästi omasta mielestään katu-uskottava tapa ilmoittaa virallisia lukuja WHO:lle ja muulle maailmalle. Harmi että se on näin läpinäkyvästi etukäteen päätetyt luvut. Mutta kun ne ovat virallisia lukuja niin ei niitä sovi epäilläkään.

Myönnän että kyseessä on foliohattuilua, mutta jostain syystä en vain luota Kiinan virallisiin lukuihin ollenkaan. Pari seuraavaa päivää sen näyttää, mutta tänäänkin osui kohdilleen.
 

Liitteet

  • 4131A28A-3591-44E0-9AA5-00DA11503FD8.jpeg
    4131A28A-3591-44E0-9AA5-00DA11503FD8.jpeg
    402,8 KB · kertaa luettu: 414

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eipä tämäkään virus onnistunut hillitsemään kiinan hallitsematonta väestömäärää perus influensaa kovemmin... yllättävää.
Melkoinen natsikommentti. Kiinan väkimäärä on yhden lapsen politiikan ansiosta erittäinkin hallittua. Kasvu on reilusti alle prosentin vuositahtia ja ymmärtääkseni kääntymässä laskuun.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pari lukuvinkkiä aiheeseen kommentteineen:


Tämä tuore julkaisu (7.2.) sisältää keskustelua case fatality ratesta ja esiin nostetaan tämä potentiaalista vakavuutta lisäävä pointti jota olen itsekin useammassa viestissä nostanut esiin kun "2% kuolleisuus" -disinformaatiota on toisteltu "vähän ärhäkämpi flunssa, tyhmät taas turhaan panikoi" -hengessä.

"At present, it is tempting to estimate the case fatality rate by dividing the number of known deaths by the number of confirmed cases. The resulting number, however, does not represent the true case fatality rate and might be off by orders of magnitude. Diagnosis of viral infection will precede recovery or death by days to weeks and the number of deaths should therefore be compared to the past case counts – accounting for this delay increasing the estimate of the case fatality rate. "

Ja juuri tämän takia nuo kuolleisuusluvut saattavat nousta reippaastikin jos leviämisvauhti alkaa hidastua. Kolikon toinen puoli on sen sijaan täälläkin monesti mainittu: Mikäli taudista on lievä muoto joka on yleinen, on todellinen kuolleisuus pienempää kuin tietoon tulleissa tapauksissa. Tärkeää olisi muistaa näistä vaikutuksista molemmat ja nyt ensin mainittu on jäänyt esim. medialta aivan totaalisesti paitsioon (mikä ei yllätä).

"On the other hand, cases in official statistics are likely a severe underestimate of the total – accounting for this underestimate will decrease the case fatality rate. The time between diagnosis and death/recovery and the degree of underreporting will vary over time as well as between cities and countries. A precise estimate of the case fatality rate is therefore impossible at present. "


Todella mielenkiintoista artikkelissa on pohdinta, jota täälläkin on käyty, siitä miksi Wuhanin kuolleisuusluvut ovat niin paljon suuremmat kuin muualla. Perustelut esitetään niin kuolleisuuslukujen yliarvioimisen puolesta Wuhanissa kuin niiden aliarvioimisen puolesta muualla. Melko varmasti molemmat voimat ovat työssä olipa nettovaikutus kummin päin vain. Ja tietenkin alueellisista eroista todellisessa kuolleisuudessa mainitaan myös.

Otan pätkän ikävimmästä skenaariosta koska se on tässä vaiheessa se jonka pitää ylikorostuneesti määrittää toimenpiteitä ja jonka toteutumista voidaan huolestuneina seurata seuraavat päivät/viikot, jonka jälkeen toivottavasti huokaistaan helpotuksesta. Eli yksi mahdollinen syy sille, miksi Wuhanin ulkopuolisessa maailmassa kuolemia ei samassa suhteessa näy:

  • As the epidemic arrived later in other regions and countries, there may be a delay of fatal cases arising and their reporting. The low number of documented recovered cases might indicate that days and weeks can pass until death occurs. Hence, the numbers, e.g. in Guangdong with 970 cases and no death occurring, might be false low because severe cases might still have a deadly outcome.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Laitetaan toinen ja huomattavasti kevyempi lukuvinkki omaan viestiinsä. Lyhyessä kirjoituksessa ei toki kattavasti katsota kolikon kaikkia puolia vaan ainoastaan kommentoidaan yhtä asiaa josta on tullut yleinen sekaannus niin journalistien kuin heidän "informoimiensa" keskuudessa.



7.2. tilanteen luvuilla kirjoittaja kommentoi näin:

"A large number of commentators, including mainstream media, report this as a 2% CFR, calculated as 639/31586 = 2%. While this is worse than the seasonal flu, it is much less than SARS (10%) and MERS (30%), so no need to worry, they say. We, the smart informed people who watch CNN and the like, can feel smug, having made our part in avoiding a panic by relaying this reassuring information to our friends."

Vähän tällainen fiilis monesta "paniikinvastaisesta" viestistä on minullekin jäänyt. Mitään käsitystä ei laskutavoista, kiihtyvästä kasvusta tai ylipäänsä koko asiasta ole, mutta "ihan turhaa vouhotusta ja paniikinlietsontaa, vähän ärhäkämpi flunssa!".

Minusta kirjoittaja olisi voinut lisätä parin rivin maininnan siitä, että myös kuolleet/(kuolleet + parantuneet) -jakolasku yleensä sisältää oman vääristävän viiveensä. Mutta jos jätetään mahdolliset oireettomat ja tilastoimattomat vähäoireiset tapaukset pois laskuista, on todellinen kuolleisuus kahden estimaatin välillä: Aluksi alaspäin vääristyneen kuolleet/sairastuneet -suhteen ja aluksi ylöspäin vääristyneen kuolleet/(kuolleet + parantuneet) -suhteen. Lopulta nämä kaksi tunnuslukua sitten lähestyvät toisiaan ja osoittavat samaa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Karhunkulta olisi espanjantauti nykypäivänä varmasti tuhnumpi myös kuin 100 vuotta sitten, johtuen paremmasta yleisestä hygieniasta, kehittyneemmästä lääketieteestä ja valmiudesta vastatoimiin. Espanjantauti pääsi vissiin mylvimään aika pitkään ensimmäisen maailmansodan savuverhon takana. Toki tappavampi varmasti olisi prosentuaalisesti, mutta nykypäivänä saa kyllä aika poikkeuksellinen pöpö olla, että "päästäisiin" edes miljoonaan kuolleeseen.

Sikainfluenssan silloin 2009 sai noin miljardi ihmistä, eli huomattavasti useampi kuin espanjantaudin aikoinaan. Nuo influenssat ja samaan tapaan herkästi leviävät on vaikea saada kuriin nykyaikanakin, perushyvä hygienia ei vaan riitä mihinkään vaan kaikkien pitäisi pitää kasvosuojaa aina ja pestä käsiä koko ajan. Eikä se onnistu kuin friikeiltä.

Kyllä ne kait käsiään pesi silloin 1900-luvun alussakin kohtuullisesti, espanjantauti oli vain tarttuvuudeltaan ja kuolleisuusprosentiltaan sitä luokkaa että ruumiita tuli väkisin paljon. Virukset joita myöhemmät sukupolvet on joutunut kohtaamaan on ollut joku huonommin leviäviä tai heikommin tappavia. Sitten kun joskus ilmaantuu samanveroinen tappaja, niin ruumiita tulee ehkä enemmänkin. Toivon mukaan tämä korona ei ole se eikä siitä tulekaan sellaista.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Noista menneistä tappajista kuten espanjantaudista pitää muistaa, että maailma ei ollut niin verkottunut eivätkä ihmiset liikkuneet lähimainkaan yhtä paljon ympäri palloa noihin aikoihin. Varmaan monelta tuhoisalta pandemialta on historian saatossa vältytty ihan siksi että epidemiat ovat ns. polttaneet itsensä loppuun paikallisesti. Suomikin säästyi mustalta surmalta vaikka Euroopan väestöstä kuoli kenties yli puolet.

Espanjantauti sai nimensä siitä että taudista uutisoitiin lähinnä Espanjasta, muiden valtioiden tiedonvälitykset kun olivat enemmän tai vähemmän sotapropagandamoodissa eikä tuollaisesta hieman ärhäkämmästä flunssasta ollut tarvetta sen enempää huudella. Espanjantaudin aikana ihmiset kyllä liikkuivat Ensimmäisen Maailmansodan takia paljon enemmän kuin muuten tuohon maailman aikaa. Pakolaisia vaelsi ympäri Eurooppaa, sotilaat palailivat kotiinsa ja vangiksi jääneet olivat ties missä. Virus luultavasti vielä tykkäsi kun Sotilaat söivät, nukkuivat, paskoivat ja ylipäätänsä elivät melko tiiviisti. Vielä kun ruokahuoltoa oli laiminlyöty sotimisen kustannuksella niin viruksella oli satoa mitä niittää.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Ruben Stillerin ohjelmassa Yle Puheella käsiteltiin Korona-virusta perjantaina, suosittelen kuuntelemaan: Ruben Stiller
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Sitä mielessään toivoo näiden kohtuu maltillisten lukemien olevan totta, mutta kun on kuullut pariltakin ihmiseltä (toinen Taiwanista, toinen Kiinasta), ettei Kiinan valtio ala evakuoimaan ja desinfioimaan kokonaisia kaupunkeja & rakentamaan tuhansien ihmisten kenttäsairaaloita ellei kyseessä ole jotain todella vaarallista ja jo ”kyntensä näyttänyttä” a.k.a. ison lauman ihmisiä tappanutta tautia... Jännityksellä odotellaan josko saataisiin jossain vaiheessa jotain suht puolueetonta näkemystä paikan päältä?
 

Rambokala

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL

Onko tämä linkattu tänne? Tuo tohtori on vissiin toimittanut datan tähän tutkimukseen:


Ikävä tuottaa pettymys kaikille lietsojille, mutta ei taida tämäkään vielä ihmiskuntaa tuhota. Tohtorin omien kokemusten mukaan teholle päätyvistä 4-5% kuolee. Kannattaa lukea kokonaan, antaa muutenkin vähän tilannekatsausta Wuhanilaiseen sairaalaan.

Saakohan IsoPunainenKissa unta enään, kun näitä käy läpi. Varmaan CCP propagandaa.
 
Viimeksi muokattu:

Sherlock

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tohtorin omien kokemusten mukaan teholle päätyvistä 4-5% kuolee. Kannattaa lukea kokonaan, antaa muutenkin vähän tilannekatsausta Wuhanilaiseen sairaalaan.

Ei 4-5% teholle päätyneistä, vaan kaikista tuohon sairaalaan syystä tai toisesta joutuneista + testatuista tapauksista. Yhteensä 138 potilasta (näistä 40 sairaalaan työntekijää, 17 potilasta muilta osastoilta, loppuja ei eritelty), joista 36 päätyi teho-osastolle; kuolleita 6, parantuneita 47 ja loput vielä sairaalahoidossa.
 
Viimeksi muokattu:

Rambokala

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Ei 4-5% teholle päätyneistä, vaan kaikista tuohon sairaalaan syystä tai toisesta joutuneista + testatuista tapauksista. Yhteensä 138 potilasta (näistä 40 sairaalaan työntekijää, 17 potilasta muilta osastoilta, loppuja ei eritelty), joista 36 päätyi teho-osastolle; kuolleita 6, parantuneita 47 ja loput vielä sairaalassa.
Jooh, sekoitin. Mutta kuolleisuus silti pientä, kuten tohtori sanoi. 138 potilasta tuossa oli kaikki sellaisia, joille oli kehittynyt keuhkokuume.
 

Nick Neim

Jäsen
Tohtorin omien kokemusten mukaan teholle päätyvistä 4-5% kuolee. Kannattaa lukea kokonaan, antaa muutenkin vähän tilannekatsausta Wuhanilaiseen sairaalaan.

Saakohan IsoPunainenKissa unta enään, kun näitä käy läpi. Varmaan CCP propagandaa.
Nyt kun Jatkoajan oma sikanuhaekspertti (hih) jakelee täällä faktoja, niin otetaan tämä lopunkin lainaus talteen. Nämä tutkimuksethan ovat aina tulkinnanvaraisia juttuja. Näemmä.
 

Baldrick

Jäsen
Aamun luvut 40 553, 910 ja 3234. Luvut tainneet nousta nyt aika tasaisesti ainakin pari päivää, kun se n. 3000 lisätartuntaa, n. 100 lisäkuollutta ja n. 700 lisää parantunutta.

Sepä se. Itse pohdin sitäkin, että olisiko tuo virus ehtinyt jo muuttua, ja Kiinassa olisi siitä liikkeellä huonommin tarttuvampaa, mutta tappavampaa kantaa sekä helpommin tarttuvampaa, mutta vähemmän vaarallisempaa kantaa? Ja tuo ärhäkämpi nimenomaan aiheuttaisi noita kuolintapauksia. Se, miksi tuo vakavakin versio on ehtinyt tuolla leviämään, on sitten toinen juttu. Olisiko niin, että se kykenee aiheuttamaan paikallisen epidemian, joka tiheästi asutetulla alueella tarkoittaa rumia lukemia, mutta joka ei niin helposti leviä laajemmalle alueelle?

Tämä siis ihan hatusta heitettynä.

Itselläni lähinnä tulisi mieleen tilanne, että tartuntoja on oikeasti tuolla Hubeissa ns. ihan vitusti ja siitä Kiina ei anna kokonaistilanteesta kuvaa. Silloin voisi pitää paikkaansakin, että Wuhanin sairaaloissa ihmiset tuntuvat kuolevan käsiin, kun hoitoon ohjataan vain vakavimmat tapaukset, joita on muulle maailmalle huomattavasti tiedettyä enemmän - ja tätä ei Kiina kertoisi eteenpäin. Voi myös olla, että kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä tuota n. 3000 tapausta per päivä toteamaan. Eli Kiina ei sinänsä pimittäisi lukuja, mutta ei kerro myöskään käsitystään datan ulkopuolelta, ja että eivät kykene hoitamaan ja selvittämään kaikkia tartuntoja. Voi myös toki olla, että tästä syystä halutaan pitää viralliset luvut kuolleistakin keinotekoisesti alhaalla ja kierretään tilastoja ja vaietaan korkeasta kuolleisuudesta, koska se johtuu siitä, että hallinto ei kykene kaikkia hoitamaan.

Itse virus ei ole kuitenkaan mantereen ulkopuolella näyttänyt järin tappavalta, joten en jaksa uskoa sen olevan kovin poikkeava Hubeissakaan. Sen sijaan nämä karanteenit, sisältä tihkuvat tiedot yms. voisivat olla linjassa sen kanssa, että siellä on todellisuudessa jo satojatuhansia sairastuneita ja kymmeniätuhansia vakavasti sairastuneita päällisin puolin tiedossa, mitä ei ole kuitenkaan varmennettu - ja siksi niistä ei puhuta. Sopisi hyvin Kiinan tiedotuspolitiikkaankin.

Eilen oli eka päivä, kun en kolmiolääkkeeksi luokiteltavaa yskänlääkettä käyttänyt, niin huomasin myös keuhkojen ja henkitorven olevan vieläkin hieman ärtyneet. Eli tervehtymistä tällä saralla vielä odotellaan.

Koska kaikki hammaslääkärit ovat toistaiseksi kiinni, menin Hong Kongin yliopistollisen sairaalan Shenzhenin yksikköön siinä toivossa, että päivystävä hammaslääkäri olisi paikalla, ei ollut. Yleislääkäri hädintuskin vilkaisi suuhuni ja määräsi kaksi antibioottikuuria, sekä kysyin tältä, että olisiko chlorhexidine suuvedestä apua (kaverini suositteli), niin muitta mutkitta vain lisäsi reseptiin sanomatta mitään. Mulla alkaa olla luotto koetuksella näihin yleislääkäreihin. Ja nyt tosiaan mulla on rapiaan kahteen viikkoon 3 antibioottikuuria, joista ensimmäinen oli se huvin vuoksi määrätty, kun ei yleislääkäri paikallissairaalassa osannut sanoa, että mikä keuhkoinfektio minulla on. Toivottavasti maitohappobakteerit auttavat, ettei mikään krooninen ripuli iske näiden antibioottien jälkeen.

Ilmoittautuessani ja vastaanotolla minulta kysyttiin yhteensä about 7 kertaa, että olenko käynyt Hubeissa ja jouduin jonkun lomakkeen allekirjoittamaan, missä lupaan, että en ole. Yrittivät aktiivisesti selvittää Wuhanin tautia ja jouduin monesti sanomaan, että olen tullut vain tulehtuneen ikenen vuoksi.
 

BaronFIN

Jäsen
Tämä 3000 sairastunutta per päivä olisi siis sama kuin Tšernobylin 1,8 röntgeniä, joka annettiin virallisena lukemana kun mittari ei enempää mitannut.

@RäpyläRepe Ja klorheksidiini on ihan pätevää ainetta. Apteekista ilman reseptiä. Ainakin Suomessa.
 

Baldrick

Jäsen
Nyt tosiaan mitataan lämmöt aivan kaikkialla Shenzhenissäkin. Taloihin sisään mennessä, kaupassa, McDonald'sissa, aivan kaikkialla. Mäkkärissä ei saa edes sisällä syödä, vaan ruoan voi ottaa vai mukaan. Hauskintahan siinä on tietysti se, että infrapunalla otsalta mittaaminen on vähän niin ja näin, kun ulkona viileässä ja tuulisessa säässä kävelee ja sitten mitataan, niin mittari on alimmillaan näyttänyt 32.1 astetta ja se on ok mittaajalle. Eilen näytti buranan jälkeen vielä 37.0 minullakin, kun siellä sairaalassa piipahdin. Edit. Voi siis olla, että tässä ollaan vieläkin sairaana, vaikka energiaa on jo enemmän, mutta 37 astetta särkylääkkeen jälkeen ja ärhäkän tuntiset hengityselimet vielä kertovat toista.

Toinen ilmeisesti tänään käyttöön tuleva homma on WeChat-sovellukseen* tuleva miniapp, johon pitää kirjata henkilötiedot, missä on liikkunut, onko käynyt sairaalassa jne. Sitten pitää taloihin tullessa yksilöllinen QR-koodi lukijalle näyttää. Tällä ilmeisesti pyritään pysymään paremmin kärryillä siitä, että missä ihmiset ovat liikkuneet, jos jälkikäteen tartunta todetaan. Itse taidan kokeilla sitä lähestymistapaa, että sanon vain kiinaksi "en ymmärrä" ja painelen menemään. Kyllä ne perään juoksevat, jos kokevat tärkeäksi. Muistan kyllä, että missä olen pörrännyt, jos tarve tulee, sillä valtaosa ajasta on tullut kotona lojuttua.

Isot varautumistoimet on nyt otettu käyttöön, kun ihmiset ovat palanneet ja palailemassa muualta Kiinasta takaisin Shenzheniin töitä tekemään. Jotkut tehtaat ja yritykset ainakin on määrätty jatkamaan lomia vielä viikon lisää taas ja erikseen pitää anoa, jos haluaa, että töitä tehdään tällä ajalla.

*) Ja jotka eivät tiedä, niin WeChat on sovellus, joka on siis kaikilla kiinalaisilla. Se toimii Whatsappin tavoin pikaviestimenä, mutta sen kautta voi myös tehdä ostoksia verkossa, maksaa puhelinlaskuja, varata lääkäriaikoja, rekisteröidä asuinpaikka (ulkomaalaisille ainakin pakollista), maksaa kusisimmassakin kioskissa QR-koodin avulla, lukea uutisia tai siirrellä rahaa kavereiden kanssa, sekä paljon muutakin, mihin en vielä itse ole päässyt perille. Se on siis hyvin kokonaisvaltainen sovellus, jonka kautta voi hoitaa oikeastaan kaiken asioinnin. Suomi on hyvin takapajula, mitä tulee mobiilisovelluksiin ja puhelimen hyödyntämiseen kaikissa palveluissa. Joissakin julkisissakin palveluissa WeChat tai Alipay taitavat olla myös pakollisia, tai ainakin ilman asioiminen on helvetin paljon vaikeampaa.
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Jos kuolleisuus on noin 2% sairastuneista, epidemia näyttää varsin pahalta nykyajan vinkkelistä. Suoraviivainen oletus, jonka mukaan kaikki altistuneet sairastuvat ja koko maailma tulisi viruksen vaikutuspiiriin, tuottaisi hurjan määrän kuolleita, 35 miljoonaa. Toki täytyy ottaa huomioon laskelmissa myös ne, jotka eivät sairastu eli ovat immuuneja virukselle. Samoin ne, jotka eivät edes altistu virukselle. Maailmassa on varmasti kolkkia, joihin virus ei ulota vaikutustaan.

Riskiryhmän pohtiminen puolestaan jakaa sairastuneet eri luokkiin. Ilmeisesti kovin suoraviivaista se ei ole, vaan kuolleita löytyy kaikista ikäryhmistä. Viruksen ehkäisytoimenpiteet vähentävät potentiaalisia kuolemantapauksia. Eristäminen rajaa aika tehokkaasti vaikutuksia, ylipäätään tiedonkulku toimii voimakkaasti ehkäisevänä tekijänä.

Viruksen vaikutus nykyaikana on tehokkaan lääkinnän ja hoidon takia huomattavasti vähäisempi kuin ennen nykyaikaisen lääketieteen valtakautta. Siksi nykyinen kuolleisuusluku ei ole suoraan verrannollinen keskiajan suuriin kulkutauteihin.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Afrikan ja Etelä-Amerikan totaalinen "tyhjiö" tartuntojen suhteen ei ole normaalia. Pelkästään Afrikassa työskentelee toista miljoonaa kiinalaista, jotka takuulla ovat vierailleet vuodenvaihteessa kotiseudullaan. LA Times on selvitellyt oloja Zambiassa ja sangen huolestuttavaltahan tuo asetelma vaikuttaa.

 

Baldrick

Jäsen
Tuon jutun perusteella haiskahtaa, että Afrikassa kytee ongelma. Kiina haluaa varmasti, että Afrikassa asiasta vaietaan, sillä vaikuttaa varmasti kansan haluun ottaa vastaan kiinalaisia investointeja ja työntekijöitä, jos nyt paljastuu, että kiinalaisten mukana on epidemia sinne levinnyt. Siellähän alkaa pian rähinät varsinkin, jos totuuden piilottelusta jäädään kiinni.

Eipä ole ihmekään, kun ei vielä Afrikassa yhtään tapausta ole todettu, kun hallinnon kanssa tiiviisti yhteistyötä tekevät yritykset pitävät omia sairaaloitaan ja testaamiseenkin tarvittava välineistö on saatu vasta viime viikon puolivälissä.
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Viruksen ehkäisytoimenpiteet vähentävät potentiaalisia kuolemantapauksia. Eristäminen rajaa aika tehokkaasti vaikutuksia, ylipäätään tiedonkulku toimii voimakkaasti ehkäisevänä tekijänä.

Ainakin ne lähteet mihin itse olen tutustunut ovat kanssasi eri mieltä. Ainoa tehokas tapa suojautua koronavirukselta, joka leviää ilmateitse ja itämisaikana on rokotuksen kehittäminen.

Eristäminen ei vähennä absoluuttisia sairastapauksen määriä, vaan ainoastaan hidastaa. Hidastuksen kokoluokka on noin kaksi päivää.
Jostakin luin, että jossain tapauksissa hidastaminen on jopa lisännyt lopullisesti sairastuneiden määrää.

Riskiryhmään kuuluu ne, joilla on jonkin perussairauden vuoksi alentunut vastustuskyky. Hyvä esimerkki on diabetes.

Tauti jyllää Kiinassa ja kiinalaisten uusivuosi taisi lopullisesti levittää tautipesiä ympäri maailmaa. Hyvä esimerkki on Singapore, johon pelkästään ennen karanteenia matkusti noin 20000 pelkästään Wuhanista lomailemaan. Nyt alkaa tapauksia tulla esiin jo sellaisilla henkilöillä, joilla ei ole ollut suoraa kontaktia Kiinaan.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itse virus ei ole kuitenkaan mantereen ulkopuolella näyttänyt järin tappavalta, joten en jaksa uskoa sen olevan kovin poikkeava Hubeissakaan. Sen sijaan nämä karanteenit, sisältä tihkuvat tiedot yms. voisivat olla linjassa sen kanssa, että siellä on todellisuudessa jo satojatuhansia sairastuneita ja kymmeniätuhansia vakavasti sairastuneita päällisin puolin tiedossa, mitä ei ole kuitenkaan varmennettu - ja siksi niistä ei puhuta. Sopisi hyvin Kiinan tiedotuspolitiikkaankin.
Jaan tämän saman näkemyksen. Veikkailen, että wuhanin coronan alkuperä ei ole se paljon puhuttu villieläinmarket, vaan jossain muualla ja aikaisemmin. Lisäksi veikkaan, että se kuollut lääkäri oli ensimmäinen joka uskalsi nostaa kissan pöydälle, ei suinkaan ensimmäinen lääkäri, joka asian havaitsi.

Afrikan ja Etelä-Amerikan totaalinen "tyhjiö" tartuntojen suhteen ei ole normaalia.
Ei ole kovin vaikea arvailla, että molemmissa paikoissa homma räjähtää käsiin. Vaara on ilmeinen.

edit
Voiko koronasta tulla Xille kompastuskivi?
 
Viimeksi muokattu:
Tämmöiseen uutiseen törmäsin:

"A research team led by the Chinese scientist who discovered SARS in 2003 has warned that the incubation period for coronavirus could be as long as 24 days.

It was previously thought that the longest incubation period was 14 days.

The team, led by epidemiologist Zhong Nanshan, analysed 1099 cases and found that the median incubation period of the virus was only 3 days, according to China's Sina Corp.

However, the longest incubation period was found to be 24 days, meaning 14 day quarantines currently put in place by foreign governments may not be effective."

Eli 14 päivän karanteeni ei riitäkään..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös