Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 141 119
  • 14 552

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Taas on pitkin syksyä tuomaritoiminta puhuttanut kiekkoväkeä. Valmentajia, pelaajia sekä yleisöä. Ikävä todeta, mutta se on tässä sarjassa aivan ala-arvoista. liigassa on Yksi erittäin hyvä tuomari, Jari levonen, iso joukko umpisurkeita ja sitten vielä näiden alapuolella Teemu Salminen. Aivan käsittämätöntä kuinka joku voi tuosta joukosta erottua vielä huonompana kuin muut. Salminen ikävä kyllä pystyy. Jätkä on lehdistötilaisuuden ykköspuheenaihe illasta toiseen. Miksi? Siksi ettei hänen ylimielinen luonteensa sovi tuomaritoimintaan.
 

SjV

Jäsen
Niin kyllähän tuo nopeasti pelitilanteena näytti polvitaklaukselta. Urholta tuli kuitenkin myöhemmässä vaiheessa erinomainen hidastus tilanteessa, josta näkyi selvästi ettei kontakti todellakaan polveen tullut, vaan juurikin ylemmäs lantion/lonkan seutuville. Jopa Turun oma poika Jukka Koivukin oli sitä mieltä, että puhdas taklaus.
Tota, polveen osunut taklaus ei ole polvitaklaus, vaan taklaus joka suoritetaan polvella on polvitaklaus.
 

Lexaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Juventus
liigassa on Yksi erittäin hyvä tuomari, Jari levonen
Itseasiassa Levonenkin on tällä kaudella ollut todella huono, vielä vuosia sitten oli ihan kelpo tuomari, mutta nykyään vajonnut siihen samaan harmaaseen massaan kuin muutkin. Siellä ei oikeasti ole ketään kuka osaisi pitää langat käsissään, uskomatonta mutta tuomareita on varmaan se kolmisenkymmentä, mutta silti kukaan ei aiheuta semmoista fiilistä että jes tänään sentään ei tuomaritoimintaan peli kaadu. Tuomarit oikeasti tarvitsisi kunnon kehityskeskustelut ja myös heille pitäisi tulla sanktioita. En tykkää yhtään purnata jatkuvasti tuomareista, koska se vie keskustelua pois pelistä, mutta tähän tämä nyt on ajautunut ja tälle tarvistsee todellakin tehdä jotain.
 

Sambody

Jäsen
Tota, polveen osunut taklaus ei ole polvitaklaus, vaan taklaus joka suoritetaan polvella on polvitaklaus.

Kyseinen asia toki ei poista sitä, miten hienosti Karlsson taklasi puhtaasti Koskirantaa eikä muuta sitä kuinka päin helvettiä se Töpseli junnu kolaili Nordlundia. Näistä tilanteista sitten 1/2 tuomareilta oikein, joten kaipa tuohon tason tietäen pitää olla tyytyväinen ottaen huomioon, että livekuvasta Karlssonin lonkkataklaus ei juuri selvemmältä polvitaklaukselta voinut vaikuttaa.

Toki sitten oli vielä se metri laidasta poikkarilla selkään ajo, Russellin sinänsä kai NHL-sääntöjen mukainen avojäänpommi, joka kyllä taitaa ikävä kyllä olla tämän liigan sääntöjen mukaan ison rangaistuksen paikka, pari selkeää viheltämättä jäänyttä korkeaa mailaa ja sitten vielä se Kilpeläisen teatteriin meno. Ei se nyt seeproilta ihan putkeen mennyt. Sinänsä harmi sillä muuten oli loistava matsi vaikka Jokereilta taisi bensa lopussa loppuakkin.
 

Finisher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eihän noista nyt voinut jäädä mikään tilanne tuomareilta huomaamatta! Jos näitä ei vihelletä pois, niin mitä sitten? Syntyneet maalit sentään vielä huomasivat, ja Rudille toki perinteisen kympin muistivat antaa. Ilmeisesti telottujen Jokereiden olisi pitänyt jäädä jäälle maakaamaan niin pitkäksi aikaa että käsi olisi noussut. Tosin Levonen&Boman kaksikolla oli eilen taas sellainen matsi että jäällä maattaisiin luultavasti vieläkin.

Lock out-pelaajien avittamana tässä olisi ainekset todella hienoon kiekkokauteen, mutta ainakin itselle jää tällä menolla mieleen lähinnä tuomareiden täydelliset koomailut. Muidenkin kuin Jokereiden peleissä.
 

SjV

Jäsen
Niin harvemmin kai polvi lantion seudulle osuu, jos molemmilla pelaajilla on luistimet jäässä, vai?
Lähdin siis oikaisemaan tätä, kun aika monella tuntuu olevan oletus, että polvitaklauksessa taklataan polveen.
Niin kyllähän tuo nopeasti pelitilanteena näytti polvitaklaukselta. .... josta näkyi selvästi ettei kontakti todellakaan polveen tullut, vaan juurikin ylemmäs lantion/lonkan seutuville.

Kyseinen asia toki ei poista sitä, miten hienosti Karlsson taklasi puhtaasti Koskirantaa .... että livekuvasta Karlssonin lonkkataklaus ei juuri selvemmältä polvitaklaukselta voinut vaikuttaa.
Lonkalla polveen on leikkaaminen, vrt. kyykkäys laidan vieressä.

Edit: En kommentoi ollenkaan erimerkkinä ollut tilannetta, koska en ole sitä nähnyt. Kommentit koskee vain sitä että taklauksen osuminen polveen ei ole aina polvitaklaus.
Edit2: Nyt näin tuon taklausksen -> nätti.
 
Viimeksi muokattu:

joceri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eihän noista nyt voinut jäädä mikään tilanne tuomareilta huomaamatta! Jos näitä ei vihelletä pois, niin mitä sitten?

Tässä ei mielestäni ole enää kysymys tuomareiden huonoudesta, vaan väitänkin että kyseessä on Jari Levosen oma ristiretki Jokereita vastaan. Kaiken kruunasi Juhani Tyrväiselle ottelun lopussa vihelletty täysin naurettava jäähy, kaikkien näiden tilanteiden (Tyrväinen, Hännikäinen, Nordlund) jälkeen! Sama jatkuu vuodesta toiseen ja Levonen tekee kaikkensa ettei Jokerit voittaisi pelejä.

Tietysti pitkässä sarjassa nämä menevät tasan ja on Jokeritkin hyötynyt tällä kaudella tuomareiden tuomioista. Ärsyttää vain, kun on helppo arvata, että kuka viheltää tärkeissä playoffs-otteluissa, Japahan se siellä.
 

Sabaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Stars, Spurs, Werder Bremen, Real Madrid
Tässä haastattelussa Selin ja Vänttinen antavat melko kipakkaa palautetta tuomaritoiminnasta. Vänttinen menee hieman jo henkilökohtaisuuksien puolellekin. Lisäksi en tiedä mitä Kerhon puolelta huudeltiin tuomareille pelin jälkeen, kun 20 minuutin toimihenkilön pelirangaistuksen tuomarit Kerholle lätkäisivät. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta muistelisin, ettei ollut Seliniltä ensimmäinen avautuminen? Jos linja pitää, niin luulisi, että liigalta tulee varoitus myös Vänttiselle ja Selinille.
 

Heitinga

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
.Lisäksi en tiedä mitä Kerhon puolelta huudeltiin tuomareille pelin jälkeen, kun 20 minuutin toimihenkilön pelirangaistuksen tuomarit Kerholle lätkäisivät.

Itseltäkin meni ohi kun UrhoTV sammui samantien kun Nieminen pamautti maalin, mutta oliskohan avautuminen tullut juurikin tätä ratkaisevaa rankkarimaalia kohtaan?

En uskalla ottaa enempää kantaa oliko asiallista alkaa maalista tuomareille huutelemaan, mutta kyllähän Niemisen rangaistuslaukaus kaikessa näyttävyydessään oli hieman noh... mielenkiintoinen.

Tästä asiasta voi Selinit ja kumppanit ihan rauhassa itkeä ja vaikka Nieminen olisi tehnyt sen maalin kolmen rebound kiekon kautta niin ei se pisteitä takaisin tuo. Katseet vaan valmentajilla kuten pelaajillakin seuraavaan peliin.
 

Sambody

Jäsen
Lonkalla polveen on leikkaaminen, vrt. kyykkäys laidan vieressä.

Tiedän sen, mutta katsoppa jostain arkistojen syövereistä se taklaus. Se taklaus meinaan ei polveen osunut vaikka kuinka koittaisi kieroon katsoa. Tuota tyylikkäämpää perstaklausta ei voi antaa. Yleensä näissä vielä päästään pyörittelemään osuiko liian alas eli oliko leikkaus, mutta eipä tässä tapauksessa ollut kahta sanaa oliko puhdas.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein

The Priest

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS Turku
Tilanne näytti toisenlaiselta tuolta päädystä. Myönnän virheeni. Hieno taklaus ei siinä mitään.
 

RaveN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Flyers
Ai minkä takia ? Laita pari esimerkkiä. Sen takia kun narrit HÄVIS TEPSILLE ?

Sulle onkin jo vastattu usealta taholta, mutta laitan nyt oman palautteen vielä. En toki kritisoinut tuomareita ainoastaan Jokereiden kannalta, vaan yleisesti. Molemmilta jäi jäähyjä tuomitsematta ja molemmille tuomittiin kyseenalaisia jäähyjä. Lisäksi ottelussa oli muutenkin jollain tapaa kaoottinen tunnelma, joka vaan kertoo ettei ottelu ollut tuomareilla hallinnassa.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Hajanaisia ajatuksia asiasta, ei varmaankaan mitään uutta. Kunhan pääsen napisemaan. Eli tuomarit ovat alkaneet ottaa aivan jumalattomasti roolia. Nyt on hämärtynyt se ajatus, mikä joskus pari vuotta sitten yritettiin lanseerata muistaakseni. Eli aktiivinen mailahäirintä ja kiekottoman estämiset nostettiin tapetille lähes nollatoleranssilla. Ajatus oli hyvä. NHL:ssä tuo mailahäirintä ainakin loisti poissaolollaan, kun viimeksi pääsin maksukanavilta seuraamaan. Ja jos sitä joku erehtyi tekemään, boksi kutsui samantien. Mutta entäs meillä? Rehottaa edelleen. Joskus jollain tuomarilla lamppu syttyy ja tulee jäähy. Ja sitten se lamppu sammuu määräämättömäksi ajaksi. Sitä kuvaa yksi sana aivan täydellisesti: linjattomuus. Ja se on se, mikä tappaa pelin viihdyttävyyden aika tehokkaasti. Sitä viihdyttävyyttä käsittääkseni yritettiin parantaa, että saataisiin niin sanotusti tuote kuntoon.

Paljon pahempi juttu isossa mittakaavassa on se, että nyt heitetään äijää ulos päätyovien kautta ihan normaaleista pelitilanteista. Mitään järjellistä syytä en ole tälle keksinyt. Tai keksin yhden, mutta yritän välttää sanaa housuunpaskominen (onko se sana? onko se edes yhdyssana?). Rumiakin taklauksia on sattunut huomattavan paljon. Niissä liigan linja on mielestäni hyvä. Pelaajien terveys on paria sarjapistettä tärkeämpi asia. Mutta seuraavaksi tärkein asia pitäisi olla itse jääkiekko ja ottelutapahtuma. Keitä se palvelee, että taklaaja lentää 95% varmuudella ulos, jos taklattava ottaa hetken mahallaan happea? Kyllä sen nyt jumalauta näkee perssilmälläänkin, onko taklaus ollut raju vai ei.

Herrat päättäjät, nyt on hyvä aika nyhtää tuo lillukanvarsiin tarttuminen ja opettaa tuomareille yhtenäinen linja. Ja se linja ei saa olla se, että jäähy on lääke kaikkeen ja ulosajo hoitaa loput. Aletaan pelaamaan sitä peliä jälleen viidellä viittä vastaan, jookos? Vituttaa koko paska tällä hetkellä.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Epäilen, että liigalla ei olisi malttiakaan ajaa uutta linjaa. NHL:ssä linjan tiukan oppiminen vei pari kautta. SM-liigan johdolla tuskin on samanlaista kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa viedä homma kunnialla läpi.

Mutta jos kuitenkin jostain onnenpotkusta liigan johto päättäisi ryhtyä tämmöiseen päätökseen niin silloin pitäisi ehdottomasti ottaa KHL:stä oppia ja kieltää ison sakon uhalla tuomareista kitiseminen, jotta linja saataisiin ajattetua kunnolla sisään.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Epäilen, että liigalla ei olisi malttiakaan ajaa uutta linjaa. NHL:ssä linjan tiukan oppiminen vei pari kautta. SM-liigan johdolla tuskin on samanlaista kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa viedä homma kunnialla läpi.

Mutta jos kuitenkin jostain onnenpotkusta liigan johto päättäisi ryhtyä tämmöiseen päätökseen niin silloin pitäisi ehdottomasti ottaa KHL:stä oppia ja kieltää ison sakon uhalla tuomareista kitiseminen, jotta linja saataisiin ajattetua kunnolla sisään.
Ei se oikeasti ole vaikeaa. Ammattitaito riittää ihan varmasti, kunhan sisäinen ohjeistus käydään palautteen kanssa läpi tarpeeksi monta kertaa. Se vaan vaatii sellaisen tuomarikouluttajan, joka aidosti haluaa muuttaa tuomarointia oikeaan suuntaan. Nythän tuo on kuin Jatkoajan moderointi, §4 riittää ja Pohjois-Korealla hoidetaan loput.

Radiohiljaisuus olisi kyllä tervetullut asia. En minäkään hyvällä katso noita Selinin viimeaikaisia purkauksia, vaikka kuinka olisi oikeassa. Menee hiukan samaan kategoriaan kuin Ville Niemisen sukeltelut ja Jarkko Ruudun piilarin etsimiset. Mutta vastapainoksi valmentajat tai valmentajan apupojat voisivat osallistua tuomarikoulutuksiin. Miksei muka yhteistyö voisi toimia tuossa asiassa?
 

timop

Jäsen
Suosikkijoukkue
jyp
Ei se oikeasti ole vaikeaa. Ammattitaito riittää ihan varmasti, kunhan sisäinen ohjeistus käydään palautteen kanssa läpi tarpeeksi monta kertaa. Se vaan vaatii sellaisen tuomarikouluttajan, joka aidosti haluaa muuttaa tuomarointia oikeaan suuntaan. Nythän tuo on kuin Jatkoajan moderointi, §4 riittää ja Pohjois-Korealla hoidetaan loput.

Olen kyllä ainakin hyvin pitkälle samoilla linjoilla. Resurssit hyvään tuomarointiin olisi varmasti jo nykyisissä tuomareissa kunhan siellä olisi organisaatiossa henkilö joka vaatisi tuomareilta peli peliltä enemmän ja nostaisi itse käden pystyyn ja ottaa vastuun jos kouluttaa tuomareita siihen suuntaan että kalapaliikkia syntyy.

Vakionahan ihmiset tekee vaan aina luonnostaan minimin millä saa rahat irtoamaan maksajan kädestä...
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tämä asia ei käytännössä ole millään tavalla tuomariston päätettävissä.
Itse asiassa on enemmän kuin luuletkaan. Kun on selkeä linja, joka pidetään, pelaajien on helppo sopetutua siihen ja jäähyjen määrä vähenee lähes automaattisesti. Jos taas otetaan sen sijaan pois joka jumalan lillukanvarsi, sillä ei saada rikkeitä kitkettyä, mutta pelistä viedään kaikki vauhti ja tunne, kun koko ajan on joku jäähyllä. Tai ei varmaankaan kaikki tunne, kun pelaajat ja valmentajat käyvät noista arvonnoista kuumana kuin hellankoukku. Lillukanvarsiin tarttuminen ei ole kenenkään etu. En usko, että tuomaritkaan saavat bonareita vihelletyistä jäähyistä.

Toki peleissä tulee jäähyjä, vaikka tuomarit viheltäisivät optimaalisen linjan mukaan virheettömästi. Pelaajat eivät kuitenkaan ole virheettömiä ja aina tulee tilanteita, joissa on edullisempaa ottaa jäähy kuin olla ottamatta. Mutta se onkin jo ihan toisen ketjun tarinaa se.
 

The Priest

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS Turku
Tuomarit ulkomaalaisten pelaajien silmin

Tähän tuomareiden tason heittelyyn haluan nostaa myös tämmöisen näkökulma. Pystyn kommentoimaan ja kertomaan asioista vaan näistä peleistä, mitä olen Turussa nähnyt. Olen huomannut, että ulkomaalaiset ovat paljon hanakampia selvittämään tilannetta tuomareilta vihellyksen jälkeen kuin suomalaiset. Hyvin usein, kun esim. Tepsin joku ulkkari saa jäähyn (joskus jostain aivan käsittömästä tilanteesta), pelaajat haluavat selvittää tilanteen, mikä saattaa olla yleinen tapa muissa liigoissa (joku viisaampi tietää). Pelaaja yrittää mennä kysymään tuomarilta tilanteesta, mutta tuomareille se näyttää olevan jotain kissa ja hiiri -leikkiä. Ne luistelee pakoon sen minkä kerkee ja jos pelaaja ei heti luovuta, niin mätkäistään kymppi käytöksestä, kun toinen yrittää selvittää tilannetta tarkemmin.

7.12.2012 Turussa pelattiin TuTo Hockeyn ja Hokin välinen ottelu. TuTon Jesse Winchester sai tuossa ottelussa 1. erässä jäähyn (jokainen voi itse tulkita tilanteen henkilökohtaisesti. Tapahtuu videon kohdassa 0.30 -->). Mielestään hän ei tehnyt tilanteessa mitään väärää, eikä Fonselius antanut käydä minkään näköistä selontekoa tilanteesta hänen kanssaan. Winchesteriltä kuppi täysin nurin ja siitähän sitten suihkuun ja ainakin yhden ottelun pelikielto. Joka sinänsä on ymmärrettävää kun hakkaa mailalla pleksejä ja jne.

Seuraavan aamun Turun Sanomissa Winchester kertoo (jokseenkin tähän tapaan, sen päivän turkkari oli joutanut jo roskiin), että hän todella tykkää olla ja pelata Suomessa, mutta on kyllästynyt siihen, että tuomarit kohtelevat häntä eritavalla kuin muita pelaajia. Mikä on täysin totta, koska olen nähnyt melkein jokaisen TuTon kotipelin tällä kaudella. Jesse tuntuu saavan paljon helpommalla jäähyjä kuin muut. Ja mestiksessäkin siis sama homma. Seeprat lähtevät heti karkuun, kun pelaaja ottaa yhdenkin potkun kohti päätuomareita ja linjurit heti hihaan kiinni. Pahoitteli käytöstään ja sanoi tuntevansa olonsa tällä hetkellä hyvin noloksi täällä ja toivoi jatkossa tasapuolisuutta.

Pointti on siis se, että ulkkari pelaajien mielestä tämä tuomaritoiminta näyttää hyvin epäammattimaiselta. Eivät ole minulle tulleet henkilökohtaisesti sanomaan, mutta jokainen sen näkee otsallaankin.
 
Viimeksi muokattu:

Masculine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjällä osataan !

Älä nyt viitsi edes verrata noita kahta tapausta. Russelin taklausesta olisi se 2+10min kuulunut tulla, mutta eihän sitä nyt voi verrata ikinä tuohon toiseen tilanteeseen. Matt Cooke -> Marc Savard taklaus on ensimmäinen, joka minulle tuosta tuli mieleen ja sillä lopetettiin yksi loistava ura, joten aika naurettavaa on puhua niistä samassa lauseessa tuon lauantaisen taklauksen kanssa.
 

Jorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Jokerit, Erik Karlsson
Älä nyt viitsi edes verrata noita kahta tapausta. Russelin taklausesta olisi se 2+10min kuulunut tulla, mutta eihän sitä nyt voi verrata ikinä tuohon toiseen tilanteeseen. Aika naurettavaa on puhua niistä samassa lauseessa tuon lauantaisen taklauksen kanssa.

Linkki ei näköjään kelvannut modeille, mutta IS:n sivuilta löytyy jos jotain kiinnostaa.

Jaa että 2+10.. Sitten tietysti vielä silitys päälle ja pyydetään ettei tapahdu jatkossa. Taklaus kun osuu päähän (ainakin videolla näyttää vahvasi siltä) pitäisi lentää välittömästi ulos ja joku pelikielto päälle. Venäjän tapahtuma toki on pahempi, mutta lähinnä tässä nyt oli tarkotuksena katsoa tätä eroa. Oisko tosta Suomessa saanut enemmän kuin yhden pelin? Tuskin. Antaa poikien vetää puun takaa toisiaan päähän, muutenhan se on neitikiekkoa.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Linkki ei näköjään kelvannut modeille, mutta IS:n sivuilta löytyy jos jotain kiinnostaa.

Jaa että 2+10.. Sitten tietysti vielä silitys päälle ja pyydetään ettei tapahdu jatkossa. Taklaus kun osuu päähän (ainakin videolla näyttää vahvasi siltä) pitäisi lentää välittömästi ulos ja joku pelikielto päälle. Venäjän tapahtuma toki on pahempi, mutta lähinnä tässä nyt oli tarkotuksena katsoa tätä eroa. Oisko tosta Suomessa saanut enemmän kuin yhden pelin? Tuskin. Antaa poikien vetää puun takaa toisiaan päähän, muutenhan se on neitikiekkoa.

Miten se on puun takaa, jos taklaus tulee suoraan edestä päin? Kyllä taklaus osuu päähän, mutta Tyrväisen pääkin on siellä 150cm:ssä, missä sen ei kuuluisi olla ja tästä pitäisi siis Russellia syyttä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös