Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 617 353
  • 7 275

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ristiretkesi (heh) kirkkoa sivuavia asioita kohtaan on saamassa huvittavat mittasuhteet :)

Noo, jos lukaiset tuon edellisen tekstin niin voinet havaita sitä kirjoittaneella aavistuksen verran viehkoa nykimistä huulipielissä. Ei nyt joulun kunniaksi ihan täysillä vedetä. Jo muinainen joulunvietto ennen sotaisten kristittyjen maahantunkeutumista oli rauhallinen perhejuhla talven keskellä. Täytyyhän muistaa että Raamatun mukaan myös Jeesus vietti pääsiäistä. Ja meille kun opetetaan että pääsiäistä vietetään Jeesuksen kohtalon muistoksi.

Ramchester kyselee ateismista. Olenhan rippikoulun käyneenä agnostikkona koko ajan korostanut etten ota kantaa perimmäiseen kysymykseen jumaluuden/ksien olemassaolon varmuudesta. Yliluonnollisiin ilmiöihin suhtaudun tiedeihmisenä kriittisesti mutta joka väitteeseen kliinisen loogisesti tarkastellen. Kristillisessä kirkossa avioliittoon siunattuna tuo kristillisen elämänmenon seuraaminen on jokapäiväistä. Joskus totesin täällä että valtaosa kristikirkon eettisistä periaatteista on vallan hyviä kehittyneen liberaalin yhteiskunnan lakijärjestelmän pohjaksi. Henget, demonit, ylösnousemukset ja sielut saavat jäädä vahvasti uskovien ravinnoksi. Toisuskoisia ja uskonnottomia älkööt näillä raskautettako. Nyt kun Jeesus-kysymys on osaltani tullut selvitetyksi niin tämä näkemys entisestään vahvistui.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ramchester kyselee ateismista.

Kiihkosi tuntuu olevan sitä luokkaa, ettei tässä oikein tiedä pitäisikö hälyyttää apua, mutta ehkä se on sitten vain sarkasmia...

Henget, demonit, ylösnousemukset ja sielut saavat jäädä vahvasti uskovien ravinnoksi.

Näin, tässä joulumusiikkia, joka saa kaikille mieleen henget, demonit, ylösnousemukset ja sielut. (Kiitokset, Taistelukirveelle...)
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minusta kirkon ja valtion tulee erota ja näin varmasti tulee tapahtumaankin. Tämä kuitenkin vaatii aikaa useamman vaalikauden, koska kyseessä on suomalaisen yhteiskunnan perusarvojen muuttaminen. Nykyään kirkon rooli yhteiskunnassa on pienentynyt, mutta sukupolvi taaksepäin tällaisesta keskustelusta olisi saanut jumalanpilkkatuomion. Nyt pitää antaa aikaa muutoksen makustelulle, kuten pj. Riihimäki sanoisi, politiikoilta ei löydy rohkeutta tehdä tätä muutosta nopeassa tahdissa.

Minulla oli FB kaverina paikallinen vapaa-ajattelija, jolle kirkko eroon valtiosta tuntui olevan elämän tärkein asia. Jokaisessa viestissä oli eroakirkosta.fi sivuston laskuri ja viesteissä kerrottiin aina missä hän oli törmännyt kirkon "propagandaan". Jos yritti viestitellä jotain kevyempää, niin jo kolmannessa viestissä siirryttiin takaisin kirkon ja valtion suhteeseen. Poistin hänet kaverilistalta, koska en viitsi kaveerata hurmossaarnaajien kanssa, en uskovien, enkä vapaa-ajattelijoiden. Täälläkin esiintyyn tämän tapaisia kirjoittajia, jotka tuntuvat kulkevan joka paikassa etsimässä "uskontopropagandaa", mitä voi sitten paheksua.

Koulun joulujuhlassa on kysymys samasta asiasta, suvaitsevuudesta ja ajan antamisesta. Jo nyt valtaosa kouluista on muuttanut juhliaan joko kokonaan uskonnottomiksi tai lähes uskonnottomiksi. Väitän, että kun mennään viisi vuotta eteenpäin, niin koulujen joulu- ja kevätjuhlat ovat uskonnottomia. Näin iso muutos perinteiden kohdalla vaatii kuitenkin makustelua. Vähän suvaitsevaisuutta, niin ongelmaa ei ole.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nyt pitää antaa aikaa muutoksen makustelulle, kuten pj. Riihimäki sanoisi, politiikoilta ei löydy rohkeutta tehdä tätä muutosta nopeassa tahdissa.

En usko että kukaan on odottanutkaan mitään kerrasta poikki muutosta. Mutta toisaalta, luuletko itse, että ilman pieniä ystävällisiä sysäyksiä, tökkäisyjä noin FB-kielellä, mitään muutosmotivaatiota kehittyisi?

Täälläkin esiintyyn tämän tapaisia kirjoittajia, jotka tuntuvat kulkevan joka paikassa etsimässä "uskontopropagandaa", mitä voi sitten paheksua.

Heitä kivellä sitä joka näin toimii. Jos viittaat sivullekirjoittaneeseen niin löydät nämä uskontoaiheiset kommenttini kyllä siististi otsikoiden mukaisista ketjuista, joissa juuri on tarkoitus keskustella uskontoaiheisista ilmiöistä. Minulle keskusteluketju on kuin kaukoputki, jolla tunkeudutaan Saturnuksen renkaisiin. Silloin ihastellaan ja kauhistellaan renkaiden anatomiaa atomitasolle asti. Ei sinne kaukoputken ääreen kannata asettua jos haluaa tutkia sillä naapurityttelin rintavarustusta uima-altaalla.

Jatkoaikaan kirjoittaminen on kuitenkin hieman eri asia kuin irlaaminen, se on syytä muistaa. Tässä syyllistyt nyt liioitteluun.

Koulun joulujuhlassa on kysymys samasta asiasta, suvaitsevuudesta ja ajan antamisesta. Jo nyt valtaosa kouluista on muuttanut juhliaan joko kokonaan uskonnottomiksi tai lähes uskonnottomiksi.

En usko että ihan näin pitkällä vielä oltaisiin, mutta opettajan sanaan pitää voida luottaa. Kun teet kaikkesi että viidessä vuodessa tunnustuksellinen ohjelma katoaisi kaikille yhteisistä koulujuhlista niin teet tuhansia ja tuhansia onnellisiksi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...En usko että ihan näin pitkällä vielä oltaisiin, mutta opettajan sanaan pitää voida luottaa. Kun teet kaikkesi että viidessä vuodessa tunnustuksellinen ohjelma katoaisi kaikille yhteisistä koulujuhlista niin teet tuhansia ja tuhansia onnellisiksi.

Kuten sanoin, suuriosa kouluista kouluista toimii näin jo nyt. Aikaisemmin maalailit tässä ketjussa kuvaa jumppasalista, jossa on uskonnollisia tunnuksia seinällä. Tällaisia kouluja tuskin enää tänä päivänä löytyy Suomesta. Jouluevankeliumi ja Enkeli taivaan -virsi ovat luultavasti ne ainoat uskonnoliset osiot joulujuhlassa ja jäävät varmasti pois joko ohjeistuksen kautta tai muutaman paikallisen vapaa-ajattelijan toimesta.

Tämä tuhansia ja tuhansia on mielenkiintoinen käsite, se on aika vähän Suomen väestöstä ja luultavasti aika harva näistä on edes tekemisissä koulun kanssa. Juttelin eilen tyttäreni kaverin kanssa, joka oli menossa joulukirkon ajaksi koululle ET-ryhmään. Kysyin paljonko ryhmässä on oppilaita, alle kymmenen oli vastaus. Eli noin 330 oppilaan koulussa oli alle kymmenen oppilasta ET-ryhmässä, loput joulukirkossa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jouluevankeliumi ja Enkeli taivaan -virsi ovat luultavasti ne ainoat uskonnoliset osiot joulujuhlassa ja jäävät varmasti pois joko ohjeistuksen kautta tai muutaman paikallisen vapaa-ajattelijan toimesta..

Näin se etenee. Ruokarukoukset, tunnustukselliset koko koulun yhteiset aamunavaukset harmonin soittoineen ja virsineen, Jeesus-taulut ja ristit käytävien seinillä, kaikki menneet. Ja jäljellä enää jonkin aikaa roikkumassa Kataisenkin hellimät pari virttä ja Jeesus-näytelmä. Kauan tuohon on mennyt aikaa mutta sitähän meillä on.


oli menossa joulukirkon ajaksi koululle ET-ryhmään. Kysyin paljonko ryhmässä on oppilaita, alle kymmenen oli vastaus. Eli noin 330 oppilaan koulussa oli alle kymmenen oppilasta ET-ryhmässä, loput joulukirkossa.

Muistaakseni ET-ryhmään osallistumisen käytännön ongelmista oli ihan riittävästi puhetta aiemmin. Vaikka sellainen olisikin kunnassa jossain tarjolla, ei se välttämättä ole käytännön syistä kaikkien uskonnottomien ulottuvilla. Toisekseen, eikös kuvailemasi tilanne ole juuri osoitus vapaaehtoisuuden potentiaalista? Jopa ateistiperheen lapset rientävät ilomielin tutustumaan kirkkomiesten puuhiin kun se ei ole pakollista alistumista miekan ja ristin edessä. Tai sitten asustelet vain tosihurskaalla seudulla.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Näin se etenee. Ruokarukoukset, tunnustukselliset koko koulun yhteiset aamunavaukset harmonin soittoineen ja virsineen, Jeesus-taulut ja ristit käytävien seinillä, kaikki menneet. Ja jäljellä enää jonkin aikaa roikkumassa Kataisenkin hellimät pari virttä ja Jeesus-näytelmä. Kauan tuohon on mennyt aikaa mutta sitähän meillä on.

Eiköhän tässäkin muodissa olla huippu saavutettu ja seuraavaksi otetaan jo askeleita hivenen järkevämpään suuntaan. Todennäköisesti uskonnottomien fanatismi alkaa hiipumaan kuten aikaisemmin kommunistien ja feministienkin on käynyt. Fanatismi kestää vain pienen hetken, sitten normaali elämä voittaa. Kirkon ja valtion erottamisella ei mielestäni pitäisi olla näiden asioiden kanssa oikeastaan mitään tekemistä. Valtio ei voi muuttua nyt uskonnonvapaasta Suomesta sellaiseen, missä uskoa ei yhtäkkiä saisi esiintyä kuin yksityisissä tiloissa. Eikä Suomessa toki sellaiseen asti päädytäkkään. Kirkon ja valtion (sinällään kannatettava) erokin ottaa lähinnä takapakkia uskonnottomien fanatismin edessä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eiköhän tässäkin muodissa olla huippu saavutettu ja seuraavaksi otetaan jo askeleita hivenen järkevämpään suuntaan.

Kerrotkos sitten mitä noista jo poistetuista fiitsereistä alat vaatia fanaattisesti takaisin kouluihin jotta homma olisi taas järkevää?
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kerrotkos sitten mitä noista jo poistetuista fiitsereistä alat vaatia fanaattisesti takaisin kouluihin jotta homma olisi taas järkevää?

Itseasiassa en ole vaatimassa mitään takaisin. Mitä tulee kouluihin, niin mielestäni nykymalli on kokolailla hyvä. Viittasin vain siihen, että vaikka uskonnottomien vaatimukset oman vakaumuksen mukaisesta uskontoneutraalista yhteiskunnasta tulevat jatkossakin mediassa saamaan suhteetonta näkyvyyttä, niin pidemmällä aikavälillä huomataan uskonnonvapauden toteuttavan paremmin ihmisoikeuksia kuin uskontojen kieltämisen. Kuten sanottua valtion ja kirkon erottamisen ei pitäisi kouluissakaan tarkoittaa jatkossa uskontoneutraalin vakaumuksen pakkosyöttöä, vaan tämän hetkisen tapainen järjestelmä, jossa ketään ei pakoteta vakaumuksensa vastaiseen opetukseen samalla kun opetuksen tasosta kuitenkin huolehditaan, tulee olemaan tulevaisuuden opetusohjelmien keskeistä sisältöä. Tähän uskonvapauteen on demokratiassa luotettava.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
ei pitäisi kouluissakaan tarkoittaa jatkossa uskontoneutraalin vakaumuksen pakkosyöttöä

Käsityksesi uskontoneutraalin "vakaumuksen" pakkosyötöstä on sanalla sanottuna varsin vinksahtanut. Matematiikka ei ole vakaumus, biologia ei ole vakaumus, äidinkieli ei ole vakaumus. Taistelet haamuja vastaan.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Käsityksesi uskontoneutraalin "vakaumuksen" pakkosyötöstä on sanalla sanottuna varsin vinksahtanut. Matematiikka ei ole vakaumus, biologia ei ole vakaumus, äidinkieli ei ole vakaumus. Taistelet haamuja vastaan.

Siinä mielessä olet oikeassa, että vaatimus uskontoneutraalista yhteiskunnasta tulee jäämään haamuksi, se ei tule toteutumaan. Siinä mielessä olet väärässä, että asiaa vastaan taistelisin. Kysehän on asian toteamisesta.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itseasiassa en ole vaatimassa mitään takaisin. Mitä tulee kouluihin, niin mielestäni nykymalli on kokolailla hyvä. Viittasin vain siihen, että vaikka uskonnottomien vaatimukset oman vakaumuksen mukaisesta uskontoneutraalista yhteiskunnasta tulevat jatkossakin mediassa saamaan suhteetonta näkyvyyttä, niin pidemmällä aikavälillä huomataan uskonnonvapauden toteuttavan paremmin ihmisoikeuksia kuin uskontojen kieltämisen. Kuten sanottua valtion ja kirkon erottamisen ei pitäisi kouluissakaan tarkoittaa jatkossa uskontoneutraalin vakaumuksen pakkosyöttöä, vaan tämän hetkisen tapainen järjestelmä, jossa ketään ei pakoteta vakaumuksensa vastaiseen opetukseen samalla kun opetuksen tasosta kuitenkin huolehditaan, tulee olemaan tulevaisuuden opetusohjelmien keskeistä sisältöä. Tähän uskonvapauteen on demokratiassa luotettava.

Tämä nyt on ihan höpöä. Uskonnontunneilla ei opeteta moraalikäsityksiä, ne opitaan ihan jossain muualla.

Kirkko eroon valtiosta=>Uskonnonopetus pois kouluista=>Juhlapyhien vaihtaminen arkivapaapäiviksi, joita voi käyttää samalla tavalla kuin työajanlyhennyksiä. Koskee myös ei-uskonnollisia päiviä eli esim. itsenäisyyspäivää.

Siinä se kokonaisuudessaan. Ei tarvitse lässyttää enkelitaivaista. Pistäkää adressi vetämään, niin pistän nimen alle.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kirkko eroon valtiosta=>Uskonnonopetus pois kouluista=>Juhlapyhien vaihtaminen arkivapaapäiviksi, joita voi käyttää samalla tavalla kuin työajanlyhennyksiä.

Muuten olen samaa mieltä, mutta kuten ketjussa on ansiokkaasti montaa kertaa perusteltu uskonnot ovat niin suuri osa ihmisten elämää, että niitä tulee opettaa koulussa. Jos tarkoitat vain oppiaineen nimen muuttamista, niin se on sitten minulle aivan sama. Eri uskomusjärjestelmien tulee kuulua jatkossakin kaikkien yleissivistykseen. Missään tapauksessa uskontojen opettamista ei voida jättää vain uskontojen oman toimen varaan.
Juhlapyhät taas ovat vähän niin ja näin. Joulun ja juhanuksen aikoihin Suomessa on kai aina juhlittu. Joulusauna lienee vanhimpia suomalaisia perinteitä kaukaa pakanalliselta ajalta. Juhannusta ei nykyäänkään moni taida mieltää kristilliseksi juhlaksi. Onko tuosta arkivapaapäiviksi muuttamisesta sitten niin paljon hyötyä, että se kannattaa? Tai onko nykyjärjstyksestä kenellekkään haittaa?
 

Jääkuutio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins + ex-Kiekko-Espoo
Kyllä minun puolestani uskontotieto saa säilyä kouluissa mutta se voitaisiin aloittaa esimerkiksi vasta yläasteella tai lukiossa (kuten filosofiakin). On suoraan sanottuna helvetin (sic) kuvottavaa että pikkulapsille aletaan ekasta luokasta asti tyrkyttää jeesusta.

Lisäksi ainakin kuulopuheiden mukaan uskonnonopetus tuntuu olevan monessa paikassa edelleen tunnustuksellista.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... uskonnottomien vaatimukset oman vakaumuksen mukaisesta uskontoneutraalista yhteiskunnasta ....

Edelleen, ei minulla ole mitään vakaumusta, vaikka haluankin uskontoneutraalin yhteiskunnan. Mihin ihmeeseen tämä käsityksesi uskonnottomien "vakaumuksesta" oikein perustuu?

Voitko tarkentaa minulle, kun en ymmärrä, että mihin minä oikein uskon kun olen uskonnoton?
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Adressi kirkon erottamiseksi valtiosta ja uskonnopetuksen lopettamisesta kouluissa. Kyllä ne joulujuhlatkin sitten tämän jälkeen muuttuu uskontoneutraaleiksi.

Epäilen. Tuossa adressissa on alle sata allekirjoitusta. Mutta opetusministeriölle lähipäivänä luovutettavassa adressissa, jossa vaaditaan mm. perinteisiä lauluja koulujen joulujuhliin, on jo yli 20 000 allekirjoitusta. Eli eiköhän tässäkin kuitenkin noudateta demokratiaa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Voitko tarkentaa minulle, kun en ymmärrä, että mihin minä oikein uskon kun olen uskonnoton?

Se perustuu siihen vankkumattomaan filosofiaan että ellei kaikissa asuintiloissa ole vaaleanpunaisen elefantin palvonta-alttaria niin kyseisissä asunnoissa ollaan fanaattisia punaisen elefantin vastustajia.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Edelleen, ei minulla ole mitään vakaumusta, vaikka haluankin uskontoneutraalin yhteiskunnan. Mihin ihmeeseen tämä käsityksesi uskonnottomien "vakaumuksesta" oikein perustuu?

Sikäli hyvä kysymys, että pohdittuani asiaa huomasin itsekin oikeastaan olevani uskonnoton siinä mielessä, että yksikään uskonto ei vastaa ajatuksiani. En kuitenkaa ole uskontovihamielinen vaan kannatan uskonnonvapautta. En osaa sanoa miksi sitten pitäisi kutsua sitä ajattelua, joka on uskontoneutraalin yhteiskunnan vaatimusten takana. Olemmeko kuitenkin samaa mieltä siitä, että uskontoneutraali yhteiskunta rikkoo uskonnonvapautta vastaan? Ilmeisesti monen on vaikeaa käsittää, että uskonnon ilmaisemisen kielto rikkoo uskonvapautta vastaan. Se on kuitenkin fakta. Neuvostoliitossa aikanaan kiellettiin uskonnot, mutta en mitenkään voi uskoa sellaiseen mentävän enään nykydemokratioissa.
Toinen asia jota uskontoneutraalien koulujuhlien vaatijat piittaamattomuuttaan rikkovat, on suomalaiset perinteet. He olisivat valmiita heittämään historian menemään. Väkisinkin taivun asiassa suomalaisten enemmistön kannalle, ja vastustan yhden tahon oikeutta estää perinteiden siirtämisen seuraaville polville.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kukaan ei tässä ketjussa ole esittänyt uskonnon ilmaisemisen kieltoa. Se on ihan oma olkiukkosi, jota asia-argumenttien puutteessasi heiluttelet.

Stonewallin puupäisyyttä on vaikea ottaa enää vakavissaan. Hakemattakin tulee mieleen Bäckmanin ja kumppaneiden safkalainen paranoia missä kaikki olemassaoleva ja olematonkin on russofobiaa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kukaan ei tässä ketjussa ole esittänyt uskonnon ilmaisemisen kieltoa. Se on ihan oma olkiukkosi, jota asia-argumenttien puutteessasi heiluttelet.

En tiedä mikä on suurin ongelmasi. Ilmeisesti et vain kykene ymmärtämään käsiteltävänä olevaa asiaa. On keskustelun kannalta kovin valitettavaa, että varsinaisen argumentoinnin sijasta joutuu vääntämään oppimattomille rautalangasta asioita. Mutta äläpä vaivu epätoivoon, ehkä sinäkin asian käsität kun oikein yrität.

On aivan selvää, että esim. joulujuhlan viettäminen niin, että juhlassa ei mitenkään sivuta uskontoa estää ilmaisemasta uskontoa. Kaiken lisäksi tämmöinen vastenmielisyys vääristää todellisuutta. Joulua vietetään tällä hetkellä uskonnollisen perinteen vuoksi, joten asian kieltäminen ei ole ainoastaan typerää vaan älyllistä epärehellisyyttä.
Toisekseen on ihmisarvoa loukkaavaa väittää, että joku uskonto tai kokonaan uskonnottomuus olisi lähtökohtaisesti parempi tapa elää kuin joku muu uskonto tai vakaumus. Uskonnottomuuskin on nähtävä siinä mielessä vakaumuksena, että vakaumus on yleiskielessä varma, vakaa käsitys jostakin perusluonteisesta asiasta, tässä tapauksessa siitä miten yhteiskunta olisi järjestettävä. Jos nyt yhteiskunta järjestettäisiin niin että uskontojen ilmaisua huomattavasti vaikeutettaisiin, niin ilman muuta tämä rikkoisi uskonnonvapautta.

On huomattava, että on eriasia vaatia esim kirkon ja valtion eroa uskontojen tasa-arvoisen kohtelun takia kuin tehdä yhteiskunnasta uskontovihamielinen. Edellinen on mielestäni oikein kannatettavaa, jälkimmäinen taas kuulostaa erikoiselta. On huomattava, että esim. nimim. Yläpesän kirjoitukset ilmaisevat uskontovihamielisyyttä, johon hänellä tottakai pitää olla oikeus. Jotta kuitenkin yhteiskunta olisi keskimäärin sopiva kaikille, niillekin jotka kannattavat vihattuja uskontoja, niin on tärkeämpää pitää kiinni uskonnonvapaudesta kuin yrittää pakottaa kaikkia elämään uskontoneutraalin vakaumuksen mukaan.

On huomattava, että ihmisten mielipiteiden leimaaminen vaikkapa heiluviksi olkiukoiksi ei itseasissa tee omasta argumentistä yhtään vahvempaa. Se vain osoittaa, että kirjoittaja ei kunnioita muita keskustelijoita tai heidän mielipiteitään. Saattaa se toki heijastella omien argumenttien puutettakin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... Olemmeko kuitenkin samaa mieltä siitä, että uskontoneutraali yhteiskunta rikkoo uskonnonvapautta vastaan?...

Ei todellakaan olla. Uskontoneutraali yhteiskunta antaa kaikkien harrastaa omia uskontojaan nostamatta yhtä uskontoa erityisasemaan.

Uskontoneutraali yhteiskunta ei myöskään erityisesti tue uskontokuntia, ei rahoita hengellisiä menoja, ei itse ota kantaa mikä on "oikea" uskonto, vaan pitää kaikkia tasavertaisina ja antaa kaikkien elää lain puitteissa.

Käytännössä se näkyisi ensin kirkon (täysin käsittämättömän) verotusoikeuden poistumisena. Kaikkien julkisten menojen vapautta kirkosta. Luultavasti se tarkoittaisi myös kirkon vihkimisoikeuden poistamista.

Se ei puuttuisi kenenkään oikeuteen mennä joulukirkkoon, ei oikeuteen rukoilla jumalaansa niin paljon kun tuntuu. Se ei estäisi kansanedustajia osallistumasta juhlajumalanpalvelukseen. Se ei estäisi kirkkoa vihkimästä omin menoin ihmisiä avioliittoon, tosin sen juridinen asema olisi luokkaa "turha", mutta vihkiparille sillä kai edelleen olisi merkitys. Se lopettaisi täysin typerän keskustelun siitä, että onko kirkon vihittävä homoja. Ei olisi, se olisi kirkon oma asia, koska kirkkovihkimisen juridinen asema olisi poissa.

Toisin sanoen olemme päinvastaista mieltä asiasta. Uskontoneutraali yhteiskunta laajentaisi uskonnonvapauden koskemaan kaikkia uskontoja tasavertaisesti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös