Jokelan yläasteella Tuusulassa ammuttu

  • 285 848
  • 1 244

MacInnis

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, Kärpät, Shefki Kuqi
Miksi hyväksyisi, eihän hän sentään hullu ole? Eli en luule todellakaan. Tuskinpa Linkolan ajatusmaailmaan mahtuu toisten suomalaisten ihmisten tappaminen. Vai mahtuuko sittenkin?

Tässä katkelma Linkolan ajatusmaailmasta:
"..hän onkin toistuvasti esittänyt pidäkkeettömän kannatuksensa muun muassa terrorismille aina syyskuun 11. päivän terrori-iskuista Unabomberiin, samoin muun muassa suurkaupunkien vesijohtoverkkojen myrkyttämiselle."

Mutta pelkkä Linkolan ihannointi ei tee kenestäkään tappajaa. Asiantuntijat selvittäköön tarkemmin mistä tässä tapauksessa oli viime kädessä kyse.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mielenkiintoinen keskustelu A-Talkissa todellakin. Hauskasti juontaja sai väännettyä puolitoistamiljoonaa asetta suhteeseen joka toisella suomalaisella on ase, varsinkin kun juuri edellä NRA:n pappa sanoi, että luvanhaltijoita on reilu 600000. Sen sijaan väkivaltapelien suhteen papan kaksinaismoralismi puski kehiin vähän turhan voimakkaasti. Vaikka itsekin olen sitä mieltä, että väärään maaperään kylvettynä ne voivat muokata päätä, en näkisi nuorisoa kuitenkaan minään harmaana ja aivottomana massana, joka ei kykene suodattamaan näkemäänsä ja kokemaansa yksittäistapauksista huolimatta. Mun mielestä paras pointti oli sillä erityisopettajalla, joka sanoi, että aseiden hankinnan vaikeuttaminen tai turvamiehet yms. ovat epäolennaista siihen nähden, että aikuisen ja lapsen/nuoren pitäisi päästä kohtaamaan aidosti koulumaailmassa.
 

Metsästäjä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JVDT
Hohhoijaa. Lopettakaa jo tämä. Luuletteko jotenkin tietävänne miltä tuntuu isästä, kun oma poika käy tekemässä joukkomurhan ja ampuu lopuksi itsensä? Mikä on oikea tapa reagoida?

Tilanteen aiheuttama shokki on niin valtaisa, että toiminta voi olla aivan mitä tahansa järjettömän meuhkaamisen ja apaattisen paikallaan istumisen väliltä. Tilanteen sisäistäminen, ja edes kyyneleet eivät välttämättä tule kuin pitkän ajan päästä.
Tässä on hyvä pointti; perheenjäsenenä, äitinä tai isänä.

Oman lapsen kuolemahan on aina pysäyttävä tilanne, ja tapahtuneesta aiheutuu tietty pahanolo ja omakin mielenterveys isänä tai äitinä on äärirajoilla. Pahanolon keskellä ei voi pysähtyä, kun on muitakin alaikäisiä lapsia, vaikka päätä särkisikin pienempikin vakavamielinen miettiminen ja ajatus. Tässä tapahtumassa varmasti mielentila perheenjäsenenä on hyvin alhaalla kaiken keskellä.

Surulle itselleen voi huutaa, raivota, itkeä tai nauraa.
Kuka tekee sen milläkin tavalla...
 

costi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, #33 Timo Hirvonen
Kommentissasi mietityttää myös se, että miten uhrit olisivat voineet pelastua käyttämällä maalaisjärkeä?
Tarkoitin tuolla siis ihmisten kohtaamista internetissä. Viime aikoina monissa medioissa on annettu ymmärtää että internet on täynnä pedofiileja ja muita häiriköitä, jotka ovat nuoren kimpussa heti kun hän avaa internetin. Joidenkin(yleensä vanhojen) ihmisten mielestä internet pitäisi lopettaa kokonaan "koska siellä on niitä namusetiä", mutta kuten sanottua 99% internetissä liikkuvista ihmisistä on "normaaleja". Tuolla maalisjärjen käytöllä tarkoitin sitä, että kun käyttää paljon aikaa internetissä, niin suurella todennäköisyydellä joskus tulee näitä häiriköitä vastaan, ja heidät kyllä tunnistaa ja heistä pääsee eroon maalaisjärjellä.

Tämä(kään) viesti ei liittynyt aiheeseen, mutta kommentoin nyt kuitenkin kun henkilökohtaisesti ottaa päähän se leima minkä internet ja sen käyttäminen/käyttäjät on viime aikoina saanut.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Sorry jos on jo vanha, mutta mielestäni aika mielenkiintoista:

http://www.nahkurinorsi.fi/20071108

Mikaela Vuorio kirjoittaa Tulevaisuuden tutkimuksen seuran keskusteluryhmän kirjoituksessa Gaian silmä, transmonkeys ja evoluutio, että meidän "pitäisi antaa anteeksi evoluutiolle sen surkeat virheet, jotka olemme me... ". Kirjoituksessa Paikalla! Vuorio sanoo, että "Parempi silloin olisi varmaan se, että ihmiskunta tuhoutuisi, jos ei pysty rauhanomaiseen kumppanuuteen elosysteemiin kanssa". Elonkehä 2/2005 pääkirjoituksessa Vuorio toteaa, että "Suomi elää pimeää Keski-aikaa. Kansa ja sen johtajat eivät piittaa hyvinvointinsa alkuperästä tai seuraamuksista. Elämme jatkuvassa valheessa. Häpeän osuuttani niin kutsuttuun suomalaiseen hyvinvointiin."

Jokelan koulumurhaaja Pekka-Eric Auvisen kirjoittaa internetiin ladatussa testamentissaan:
Elämä on vain tarkoituksetonta sattumaa... pitkän evolutiivisen kehityksen ja monien eri tekijöiden ja syiden tulosta. [...] Minä, luonnollisena valitsijana, eliminoin kaikki jotka näin epäsopiviksi, häpeäksi ihmiskunnalla sekä luonnonvalinnan virheeksi. [...] Olen saanut tarpeekseni. En halua olla osa tätä kieroutunutta ja mätää yhteiskuntaa. [...] On aika laittaa LUONNONVALINTA & SOPEUTUVIMPIEN SELVIYTYMINEN takaisin raiteilleen.


Kirjoitusten ja testamentin väliset yhtäläisyydet muuttuvat kiinnostaviksi, kun selviää, että Mikaela Vuorio on Pekka-Eric Auvisen äiti.
 

Thibauld

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gwinnett Gladiators, Lukko
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id74555.html

KRP kertoo, että sillä ei ole voimavaroja valvoa kaikkia nettiyhteisöjä. Ei varmasti olekaan, mutta ei siihen kai ole tarvettakaan, kun ainakin 98% nettiyhteisöistä (keskustelupalstat ym.) on normaaleja. Sen sijaan tämän ampumistapauksen yhteydessä olen huomannut, että on olemassa suomenkielisiäkin palstoja, joissa on paljon aivan sairasta ja täysin rikollista juttua. Näiden palstojen pitäisi olla keskusrikospoliisin tiedossa. Tämä myrskynhenki89 käytti samoja (kaksi tai kolme) nimimerkkejä kaikissa nettiyhteisöissä, joissa hän oli aktiivinen. Näinollen ei olisi ollut hankalaa paikantaa hänen manifestejaan etukäteen edes irc-galleriasta tai youtubesta.

En sano, että tapaus olisi ollut estettävissä, mutta olisi luullut, että tuommoinen pitkäkestoinen natsihekumoiminen ja muut sairaat jutut eri keskustelupalstoilla ja muissa nettiyhteisöissä olisi herättänyt keskusrikospoliisin tai jopa suojelupoliisin huomion. Ymmärrän, että resurssit ovat rajalliset ja KRP toivookin, että ihmiset antaisivat aktiivisemmin vihjeitä. Jos itse havaitsisin jotakin tuommoista natseilua - puhumattakaan suorista uhkailuista, vihjaisisin siitä aivan varmasti eteenpäin. Se ei maksa mitään, ei edes paljon vaivaa.

Eikohan KRP:n nettirikosvalvonnanresursseista suurin osa kayteta piratismin valvontaan. En ole tassa mitenkaan piratismin puolustuslinjalla mutta olen jo aika pitkaan toitottanut etta poliisi jahtaa netissa vaaraa porukkaa. Netti on vaan niin alyttoman laaja etta tallainen aariaines paasee helposti piiloutumaan massaan. Siksi tosiaan olisi kai tarkeaa etta netin kayttajat itse suorittaisivat valvontaa. On jo olemassa monia palveluita mihin epailyttavaa materiaalia sisaltavat sivustot voi ilmoittaa. Ehka KRP:n kannattaisi kehittaa tallainen oma palvelu ja tiedoittaa asiasta, etta tallainen on kaytossa. En ainakaan nyt pikakatsauksella poliisin sivulta tallaista palvelua loytanyt.
 

Punalippu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Pentin pojat (kukkuu-osasto)
Tutustuinpa minäkin sitten kaverin poliittiseen manifestiin, lukiessa alkoi tuntua että tuntuupa tutulta ihan kuin fasisti-Linkolan ajatuksia lukisi. No asiahan selvisi kun sai tietää kuka kaverin äiti oli ja hänhän toimi Elonkehä-lehdessä, jossa Linkolakin on mukana ja lehti tunnetaan kovan linja lehtenä.

Paljon asiaa ja totta on tämän kaverin ja Linkolan ajatuksissa. Mutta itse ajattelen asiaa humanistisemmin, toki tottahan lienee ettei maailman väestömäärä saada rajoitettua ilman totalitääristä järjestelmää. Koko ajan kasvava väestömäärä ja koko ajan kiihtyvä kuluttaminenhan ne tulevat maapallon elinkelpoisuuden tuhoamaan, ainakin suurelta osalta lajeista.

Toki hänen polittisesta manifestistaan löytyy heti seikkoja jotka paljastavat kaverin (kuten Linkolankin) samanlaiseksi paukapääksi kuin me muutkin. Kaveri esim.kertoilee että tuleva talousjärjestelmä perustuisi markkinatalouteen, no markkinatalouden, siihen kuuluvaan kilpailun ja järjettömän kerskakulutuksen vuoksihan olemme menossa kohti ympäristökatastrofia. Järjestelmä pakottaa kilpailun vuoksi keksimään yhä uusia ja uusia, sekä järjettömiä tapoja kuluttaa ja tuhota elimympäristöä yhä lisää...oravanvapyörä...
 

Solomon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kirjoitusten ja testamentin väliset yhtäläisyydet muuttuvat kiinnostaviksi, kun selviää, että Mikaela Vuorio on Pekka-Eric Auvisen äiti.

Äidin mielestä ihmiskunnan olisi parempi tuhoutua, jos se ei kykene elämään sovussa luonnon kanssa. Lisäksi äiti sanoo häpeävänsä suomalaista hyvinvointia. Tarkoittaa tällä selvästi sitä, että hänen mielestään suomalainen hyvinvointi rasittaa liiaksi maapallon ekosysteemiä.

Poika taasen korostaa, että elämä on sattumanvarainen asia. Hän haluaa "laittaa luonnonvalinnan takaisin raiteilleen". Hänen mielestään hänellä on luonnollisena valitsijana oikeus eliminoida kaikki, jotka hän näkee epäsopiviksi.

Jos Jokelan ampujan ja tämän äidin kirjoituksissa olisi yhtäläisyyksiä, niin asia ehkä saattaisi olla kiinnostava, mutta ainakaan näissä postaamissasi ei ole nähdäkseni mitään jaettua tematiikkaa.

Äidinkin ajatukset toki sinänsä voi nähdä melko radikaaleiksi, mutta ei pojan vulgaareilla höpinoillä yhtään mitään tekemistä tällaisen aidon ja ainakin monilta perusteiltaan laajalti tunnustetun ja ymmärretyn yhteiskuntakritiikin kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

clayman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, MASO
Yhteiskunta on raadollistunut. Opetuksessa mennään metsään kun kyläkouluja lopetetaan ja pienet yksiköt sulautetaan isoihin megayksiköihin.
Tämä on erittäin suuri ongelma. Eikä vaan siksi että luokista tai ryhmistä tulee liian isoja, vaan oppilashuolto kärsii tästä. Meidänkään koulussa ei riitä kuraattorilla ja koulupsykiatrilla aikaa kaikille niille, jotka apua tarvitsevat. Monet oppilaista ovat selkeästi masentuneita tai muuten eivät pysty käsittelemään kaikkea sitä, mitä he tällä hetkellä elämässään kohtaavat.

Opettajana koen lisäksi, että vanhemmilta ei hirveästi sitä tukea saa. Monet eivät voi millään uskoa mitään pahaa heidän lapsistaan. Monet lapset ovatkin koulussa ihan eri ihmisiä kuin kotona. On erittäin hankalaa asettaa rajoja ja rankaista oppilaita, jos vanhemmat eivät ota näitä asioita tosissaan tai eivät välitä. Siitä syntyy helposti sellainen kuva lapsille, että heistä ei välitetä - että ihan sama mitä tässä tekee, kun vanhemmat eivät kuitenkaan rankaise kotona tai esim. keskustele asioista. Ja tuo keskustelu taitaa todellakin puuttua, koska monet vanhemmista ovat aivan pihalla siitä, miten heidän lapsensa käyttäytyvät sosiaalisissa tilanteissa - tapahtuivat nämä sitten koulussa tai sen ulkopuolella.

Näistä syistä on erittäin turhauttavaa lukea mediassa ja muualla, kuinka opettajia ollaan syytetty tämän tapahtuman jälkeen.

Se on totta mitä sanoit Tumpe - lapset jätetään liian yksin nykyään. Heitä ei auteta tarpeeksi, heitä ei kuunnella. Kyllä se on hankalaa katsella töissä kuinka jotkut lapset ovat niin selkeästi surullisia, masentuneita ja poissaolevia - ja viettävät välitunnit yksin, jossain nurkassa.

Musiikkia ja pelejä on syytetty myös. Itse sanoisin että esim. tuo musiikki on lähinnä seuraus eikä syy - eli jotkut kuuntelevat tiettyjä bändejä koska ne laulavat masennuksesta ja käsittelevät asioita, jotka ovat nuorten ajatuksissa. Joskus helpottaa kun voi kuvitella, että toinen ihminen ymmärtää, miltä itsestään tuntuu. Olen ollut koulukiusattu ja olen kuunnellut heviä ja musiikki on aina toiminut sellaisena terapiana. Jos on ottanut päähän, niin olen tarttunut kitaraan ja soittanut sitä, kunnes on taas ollut parempi olo. Näin siis nuoruudessa. Musiikki on antanut minulle paljon voimavaroja ja auttanut jaksamaan. Näin onkin aina huvittavaa kuulla kuinka musiikki on se syyllinen - se paha saatana, joka ajaa ihmisiä murhaamaan jne.

Ok, joillakin Black Metal-yhtyeillä on mukana näitä ääriliikkeisiin liitettäviä filosofioita, mutta he toisivat niitä esille muulla tavalla, jos tuota musiikkia tai musiikkityyliä ei olisi olemassa. Onhan kaikenlaista musiikkia käytetty samaan tarkoitukseen aiemminkin.

Mitä peleihin tulee, niin ehkä jotkut aloittavat pelaamaan näitä "räiskyntä" pelejä liian nuorina. Onhan niissäkin ikärajat. Vanhempien tulisi valvoa mitä ne lapset pelaavat ja katsoa niitä ikärajoja JA lisäksi keskustella niistä peleistä. Ja sekin on mielenkiintoista, että näitä pelejä pelataan yöllä ja sitten tullaan väsyneenä kouluun - jos tullaan ollenkaan. Sama pätee Smackdownin kaltaisiin ohjelmiin. Muutamassa tapaamisessa on tullut ilmi juuri tämä "no siellä se valvoo huoneessaan ja on koneella jne". Siinä tulee sellainen olo että "mitä vittua"? Ettekö siis kykene pitämään sitä lasta pois sen koneen ääreltä ja laittamaan hänet nukkumaan ajoissa? Kyllähän ne tietokoneet ovat mukavia vehkeitä, mutta ne voivat pahimmillaan viedä lapset kokonaan mukanaan. Sitten ei pärjätä ilman niitä ja jäädään kotiin pelaamaan. Sosiaaliset taidot eivät kehity kun vietetään jatkuvasti aikaa huoneessa koneen ääressä. Syy tässä ei siis ole varsinaisesti peleissä eikä tietokoneissa vaan vanhemmissa, jotka mahdollistavat tämän.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Äidinkin ajatukset toki sinänsä voi nähdä melko radikaaleiksi, mutta ei pojan vulgaareilla höpinoillä yhtään mitään tekemistä tällaisen aidon ja ainakin monilta perusteiltaan laajalti tunnustetun ja ymmärretyn yhteiskuntakritiikin kanssa.
Ei toki olekaan, mutta jotenkin on vaikea olla uskomatta etteikö tällaiset asiat vaikuttaisi nuoreen mieleen? Vuoriohan on Linkolan joukkoja, sieltä on helppo löytää yli-ihmisen tematiikkaa mukaan. Kaikkea kun sotkee sopivasti murrosiän jo ennestään sekoittamaan päähän, saa juuri tällaisia coctail-manifestejä, joihin otetaan toisen ajatuksista vain ne, jotka itselle sopivat.
 

Rike.K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kissapedot
Loistava postaus claymanilta kokonaisuudessaan.
Musiikkia ja pelejä on syytetty myös. Itse sanoisin että esim. tuo musiikki on lähinnä seuraus eikä syy - eli jotkut kuuntelevat tiettyjä bändejä koska ne laulavat masennuksesta ja käsittelevät asioita, jotka ovat nuorten ajatuksissa.

Nimenomaan näin myös itse ajattelen. Pelit, musiikki ym. ovat enemmänkin seurauksia kuin syitä, jos lähdetään pohtimaan nuoren häiriökäyttäytymistä. Surullista on se vanhemmilla ei enää riitä aikaa nuorille. Nuorille voi ihan riittää tosiaan että vanhempi on vain läsnä ja on kiinnostunut lapsensa tekemisistä. Olen huomannut että joillekkin masentuneille nuorille on jo todella suuri juttu vaikka potkia vain palloa nurtsilla tai käydä vaikka jossain pelissä yhdessä vanhempansa kanssa. Vanhempien pitäisi olla paljon aktiivisemmin mukana nuorten touhuissa ja olla esimerkkejä. Aika usein internetissä oleminen tai videopeleillä pelaaminen johtuu ihan vain siitä että nuorella ei ole mahdollisuuksia parempaakaan tekemiseen.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Opettajana koen lisäksi, että vanhemmilta ei hirveästi sitä tukea saa. Monet eivät voi millään uskoa mitään pahaa heidän lapsistaan.

Kyllä se on hankalaa katsella töissä kuinka jotkut lapset ovat niin selkeästi surullisia, masentuneita ja poissaolevia - ja viettävät välitunnit yksin, jossain nurkassa.

Sosiaaliset taidot eivät kehity kun vietetään jatkuvasti aikaa huoneessa koneen ääressä. Syy tässä ei siis ole varsinaisesti peleissä eikä tietokoneissa vaan vanhemmissa, jotka mahdollistavat tämän.

Kontekstistään (minun toimestani) irrotettuja pointteja, jotka kelpaavat yksinäänkin.

Tässä näen kolme sellaista asiaa, joiden hoitamiselle olisi suotava enemmän resursseja. Miten kodin ja koulun vuoropuhelua saataisiin lisättyä? Tiedän, tietynikäinen nuori kokee tämän kiusalliseksi, rajoittavaksi, ärsyttäväksi kyttäämiseksi. Mutta jos kodin ja koulun vuoropuhelu aloitettaisiin jo ala-asteella, tottuisi nuori siihen että info kulkee ja asioihin puututaan. Kaikkien kanssa toki ei voi kommunikoida, mutta näitä vanhempia voitaisiin sitten yrittää yhteyttää lapsen kasvatukseen muilla keinoin. Minun aikanani oli vanhempainiltoja, nykyään varmaan jotain edistyksellisempää?

Miksi sitten opettajat eivät tee asialle mitään jos lapsen nähdään olevan silminnähden masentunut tai porukasta ulkopuolella? Mikä estää puuttumasta, ohjaamasta keskustelemaan, ottamaan asian puheeksi? Kiire? Välittäminen? Ei kuulu mulle/sulle/jollekin muulle?

Koneen ääressä vietetään nykyään pitkiä aikoja. Se sosiaalisuuskin on siis osaksi siirtynyt sinne, nettiyhteisöihin, chatteihin, gallerioihin. Mitenkä olisi jos koululaitos vastaisi tähän huutoon; pistetään sinne sitten myös tätä kodin ja koulun yhteistyötä: Vähän samalla tavalla kuin ennen vanhemmat tunkivat meidän "ikiomaan" juopottelupuistoon katsomaan missä jätkät tällä kertaa luuhaa, voisivat vanhemmat vaikka opetella katsomaan sinne nettifoorumeille ja lukemaan juttuja. Opettajat tulivat tyhjentämään tupakkapaikkaa, me juostiin.

Nettisaittien kanssa sama juttu. Aluksi sekin tuntuisi varmasti tungettelulta, mutta jos jo nuoresta pitäen jne.

Emmätiä. Tyrmätkää jos ihan hulluja puhun. Parempi kai jotain tehdä kuin vain vierestä seurata?
 

Stigu

Jäsen
CatWomanilta hieno kirjoitus!

Tällaiset äärimmäiset tragediat pysäyttävät kyllä miettimään tätä nyky-yhteiskuntaa, ja kuinka paljon asioita on ns. perseellään. Itse olen sitä mieltä, että nämä irccigalleriat, musaharrastukset yms. Youtubet ovat vain hyttysen surinaa verrattuna siihen vaikutukseen, mikä esim. auktoriteettien, elämän arvojen tai sosiaalisten kontaktien puutteella on nuoren kehitykseen.

Kuulin muuten ruotsalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan vanhemat kommunikoivat lastensa kanssa päivittäin keskimäärin 8 (!) minuuttia.
 

Solomon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ei toki olekaan, mutta jotenkin on vaikea olla uskomatta etteikö tällaiset asiat vaikuttaisi nuoreen mieleen? Vuoriohan on Linkolan joukkoja, sieltä on helppo löytää yli-ihmisen tematiikkaa mukaan. Kaikkea kun sotkee sopivasti murrosiän jo ennestään sekoittamaan päähän, saa juuri tällaisia coctail-manifestejä, joihin otetaan toisen ajatuksista vain ne, jotka itselle sopivat.

No, kunhan muistetaan visusti olla syyttämättä ajatuksia siitä, että ne ymmärretään mielipuolisella tavalla.

Vanhempia en syyllistä millään tavalla, mutta mikäli nämä vanhemmat oikeasti osoittautuivat huonoiksi, vastuuttomiksi vanhemmiksi ja sellaisina välillisesti tragedian aiheuttajiksi, niin asian ydin tuskin on äidin hengailu Linkolan joukoissa.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No, kunhan muistetaan visusti olla syyttämättä ajatuksia siitä, että ne ymmärretään mielipuolisella tavalla.

Vanhempia en syyllistä millään tavalla, mutta mikäli nämä vanhemmat oikeasti osoittautuivat kiistatta huonoiksi, vastuuttomiksi vanhemmiksi ja sellaisina välillisesti tragedian aiheuttajiksi, niin asian siemen tuskin on äidin hengailu Linkolan joukoissa.

Lapsen elämän keskipiste ja suurin auktoriteetti on äiti ja siksi tässä tapauksessa äidin ajatuksilla on suuri merkitys.

Ajatuksesi siitä, ettei vanhempia pitäisi syyllistää, vaatii hieman perusteluita. 18 vuotias poika on vielä lähes lapsi.
 

clayman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, MASO
Miksi sitten opettajat eivät tee asialle mitään jos lapsen nähdään olevan silminnähden masentunut tai porukasta ulkopuolella? Mikä estää puuttumasta, ohjaamasta keskustelemaan, ottamaan asian puheeksi? Kiire? Välittäminen? Ei kuulu mulle/sulle/jollekin muulle?
Itse ainakin pyrin luomaan kontaktia oppilaisiini. Yritän saada nämä sulkeutuneet henkilöt mukaan luokkatoimintaan. Ja joskus kun näen jonkun yksin, niin menen juttelemaan. Muutenkin juttelen oppilaiden kanssa heidän harrastuksista. Se on sitten hauskaa kuinka joitakin opettajia tämä toiminta närkästyttää - eihän oppilaiden kanssa saisi jutella olla heistä oikeasti kiinnostuneita... mehän olemme täällä vain töissä. En voi ymmärtää sellaista. Ja tätä varmaan itsekin hait tuossa, että jotkut opettajat eivät vaan välitä tarpeeksi.

Erittäin hyviä pointteja oli muutenkin.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Tämä on erittäin suuri ongelma. Eikä vaan siksi että luokista tai ryhmistä tulee liian isoja, vaan oppilashuolto kärsii tästä. Meidänkään koulussa ei riitä kuraattorilla ja koulupsykiatrilla aikaa kaikille niille, jotka apua tarvitsevat. Monet oppilaista ovat selkeästi masentuneita tai muuten eivät pysty käsittelemään kaikkea sitä, mitä he tällä hetkellä elämässään kohtaavat.
Kun kerran opettaja olet, niin onko tästä asiasta aikaisemmin informoitu opetushallitusta, missä nykyään kuljetaan resulssien suhteen?

Ei opetusministeriö voi olla niin hukassa, etteikö henkilökuntaa voitaisi palkata lisää, jos tarvetta kerran selkeästi on olemassa.

Tietysti nythän on, valitettavasti, hyvä paikka nostaa asia esille, ja keskustella niistä, koska maailma muuttuu kokoajan, ja pienen lintukodonkin on siihen suhteutettava kaikki toimintansa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Miksi sitten opettajat eivät tee asialle mitään jos lapsen nähdään olevan silminnähden masentunut tai porukasta ulkopuolella? Mikä estää puuttumasta, ohjaamasta keskustelemaan, ottamaan asian puheeksi? Kiire? Välittäminen? Ei kuulu mulle/sulle/jollekin muulle?...

Ensinnäkin tällaisen tilan tunnistaminen vaatii ammattitaitoa ja kontaktia. Nykyinen opettajan koulutus ja työ eivät tarjoa tähän valmiuksia. Toiseksi nykyisessä koulumallissa ei ole kontaktia.

Jos tapaat oppilaan tunnin viikossa ja tavoitteeksi on asetettu oppimistulosten masimointi, et opi tuntemaan edes oppilaittesi nimiä.
 

Solomon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Lapsen elämän keskipiste ja suurin auktoriteetti on äiti ja siksi tässä tapauksessa äidin ajatuksilla on suuri merkitys.

Äidillä voidaan ehkä nähdä olevan vastuuta siinä prosessissa, jossa poika ymmärtää äidin ajatukset väärin. Voidaan ehkä ajatella, että äiti ei ole kaitsenut poikaansa tarpeeksi. Toisaalta murrosikäisen kanssa taistelu on hankalaa, se on ihan selvä asia. Äidin ajatukset taas (ainakaan nuo, jotka tuohon oli postattu) eivät suoraan tai välillisesti kehota ketään tappamaan ketään. Täten ne eivät ole syy mihinkään tai vastuussa mistään.

Ajatuksesi siitä, ettei vanhempia pitäisi syyllistää, vaatii hieman perusteluita. 18 vuotias poika on vielä lähes lapsi.

En tarkoittanut, etteikö vanhempia kenties voisi syyllistää. Vanhempien, kuten kenen tahansa, syyllistämiseksi täytyisi kuitenkin olla pätevät perusteet.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Mitä luulette, hyväksyykö Linkola tämän teon?

Ilman muuta hyväksyy ja pitää tällaisia tekoja luonnon säilymisen kannalta toivottavina ja välttämättöminä. Hänhän on kirjoituksissaan mm. ilmaissut, että todellisia ihmiskunnan suunnannäyttäjiä ovat Andreas Baader ja Ulrike Meinhof, ei Jeesus Nasaretilainen eikä Albert Schweitzer.

Samaan viittaa myös Linkolan kommentti, jossa hän melkeinpä suorastaan toivoi, että teko olisi ollut suunnitelmallisempi ja tehokkaampi (ts. enemmän uhreja).

LISÄYS: Niille, jotka Linkolan tavoin ovat huolissaan siitä, että ihminen toiminnallaan tuhoaa elämän maapallolta (kuten ilmeisesti tämä ampujakin ajatteli) suosittelen lukemiseksi Esko Valtaojan kirjaa "Kotona maailmankaikkeudessa". Kirjasta käy ilmi hyvin tieteellisesti perusteltuna, että vaikka ihminen ottaisi käyttöön kaikki tuntemansa keinot ja yrittäisi tarkoituksellisesti tuhota elämän maapallolta, ei se tulisi onnistumaan elämän monimuotoisuudesta johtuen.
 
Viimeksi muokattu:

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ensinnäkin tällaisen tilan tunnistaminen vaatii ammattitaitoa ja kontaktia. Nykyinen opettajan koulutus ja työ eivät tarjoa tähän valmiuksia. Toiseksi nykyisessä koulumallissa ei ole kontaktia.

Jos tapaat oppilaan tunnin viikossa ja tavoitteeksi on asetettu oppimistulosten masimointi, et opi tuntemaan edes oppilaittesi nimiä.

Edellä opettaja juuri kertoi kuinka hän toimii mahdollisuuksien mukaan näin.

En oleta opettajien automaattisesti olevan psykologian/psykiatrian ammattilaisia jotka kertavilkaisusta ja parista lauseesta näkevät oppilaiden mielen sisälle. Oletan, että jokainen lasten kanssa toiminut aikuinen näkee jos hänen edessään istuvalla/seisovalla lapsella on paha olla/ asiat huonosti ja tämä sen jollakin tavalla ilmaisee. Varsinkin jos näkee tätä useamman kerran viikossa ja vertailukohteita on runsaasti ympärillä.

On mielestäni liioiteltua väittää, ettei nykyinen koulusysteemi anna tähän mahdollisuuksia. Oppimistulosten priorisointi on varmasti yksi syy siihen, ettei tälle ole antaa tarpeeksi aikaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Äidillä voidaan ehkä nähdä olevan vastuuta siinä prosessissa, jossa poika ymmärtää äidin ajatukset väärin. Voidaan ehkä ajatella, että äiti ei ole kaitsenut poikaansa tarpeeksi. Toisaalta murrosikäisen kanssa taistelu on hankalaa, se on ihan selvä asia. Äidin ajatukset taas (ainakaan nuo, jotka tuohon oli postattu) eivät suoraan tai välillisesti kehota ketään tappamaan ketään. Täten ne eivät ole syy mihinkään tai vastuussa mistään...

En tiedä paljonko olet tutustunut lapsen kehitykseen, mutta itse olen tätä opiskellut viimeiset vuodet Suomen johtavien auktoriteettien kanssa. Heidän mielipiteensä tästä on selvä, äiti on lapselle se tärkein. En halua tässä syyllistää äitiä, mutta on turha kieltää vanhemmuuden merkitystä tällaisissa tapauksissa.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Onpa mautonta, tajuttoman mautonta. Tietysti uskovissa on yhtälailla ajattelemattomia ihmisiä kuin ei-uskovissa, mutta vakaumukseen nähden tuollainen veto korostuu.

Myös Fred Phelpsin lahko liittyy tähän kuoroon. "Pressitiedote" on teemoiltaan kovin tuttua mm. tsunami-tapauksesta. Ei voi kuin ihmetellä näiden ihmisten maailmankatsomusta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

Toimin huostaanotettujen lasten opettajana ja itsellä on oppilaiden kanssa n. 25 tunnin kontakti viikkossa. Olen huomannut, että tällaisen rikkinäisen lapsen/ nuoren kuoren alle pääseminen vie vähintään puolisen vuotta. Puheet siitä, että yksittäinen aineopettaja pystyisi "näkemään oppilaan sisälle" ovat turhaa.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Toimin huostaanotettujen lasten opettajana ja itsellä on oppilaiden kanssa n. 25 tunnin kontakti viikkossa. Olen huomannut, että tällaisen rikkinäisen lapsen/ nuoren kuoren alle pääseminen vie vähintään puolisen vuotta. Puheet siitä, että yksittäinen aineopettaja pystyisi "näkemään oppilaan sisälle" ovat turhaa.

En ole kompetenssiasi epäillytkään.

Korostan kuitenkin, että tarkoitin nimenomaan tilanteen huomaamista ja tiedostamista, en sen parantamiseen pyrkimistä. On toimittava jo kun merkit ovat ilmassa, ei vasta kun diagnoosi on saatu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös