Riehuvat nuorisojengit – uusi normaali?

  • 199 510
  • 1 219

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Jankkaat nyt tätä samaa. Käännetään se toistepäin. Jos asiat tehdään täällä Suomessa samoin (ei tehdä käytännössä mitään ja vaan vähätellään ongelmia), niin mitä muuta se lopputulos voi olla kuin yhteneväinen Ruotsin kanssa jossa näin toimittiin?

Toisaalta, ennen kun kääntämääsi kysymykseen voi vastata ja ennen kun voimme vetää mitään yhtäläisyysmerkkejä Ruotsiin, pitää vastata seuraaviin:

1) miten Suomen tilanne on samanlainen, kun se oli Ruotsissa vaikkapa 20 vuotta sitten?

2) miten Suomen tilanne on erilainen, kun se oli 20 vuotta sitten muissa pienehköissä eurooppalaisissa länsimaissa, joissa ei ole uutisoitu mistään sen tähdellisemmistä nuorisojengiongelmista, "palavista lähiöistä" tai "no go zoneista"?

Nämä sitten yhdessä johtavat siihen kysymykseen, että mikä se Ruotsin tie on ja millä perusteilla me olemme juuri sillä? Pahoittelut, jos se on kuulostanut jankuttamiselta, mutta vastausta en ole tähän saanut.

Toisaalta en myöskään ole samaa mieltä siitä, etteikö nuorisorikollisuudelle tehtäisi mitään. Minun mielestäni on olemassa paljonkin hyviä käytäntöjä esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisemisessä (jonka tutkitusti tiedetään ehkäisevän rikollisuutta) ja varhaisessa puuttumisessa. Selvää on tietenkin se, että näiden suhteen on varmasti paljon varaa myös parantaa - toivotaan, että tuleva hallitus niin tekeekin: eli turvaa tarvittavat resurssit ja laajentaa rikoksia ennaltaehkäisevää toimintaa hyvien käytäntöjen pohjalta.

Rangaistuksien koventamisestakin on puhuttu. Tutkimusten mukaan rangaistuksien koventamien ei auta ehkäisemään nuorisorikollisuutta. Yleiseen oikeustajuun pohjautuen rangaistuksia voisi toki joiltakin osin koventaa (esim. nk. paljousalennuksien suhteen), mutta ainoaksi teemaksi asian suhteen rangaistuksia ei kannata nähdäkseni jättää.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Onkohan vielä mitään tietoa kuinka tuon Tanskan malli on toiminut? Onko ulkomailta Tanskaan muuttaneet oppineet käyttäytymään paremmin? Onko valtiolle koitunut ulkoistetusta vankeinhoitopalvelusta selviä säästöjä?

Itse en ihmettelisi, vaikka Ruotsi tuota mallia joku päivä seuraisi. Suomi sitten viimeisenä perässä siinä vaiheessa, kun edes sinisilmäisimmät yksilöt eivät enää jaksa paapoa jokaista hiton kanssaihmistä, jota maa päällään kantaa.
 

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tämä on mielenkiintoista. Onko Suomen historiassa ollut joskus sellainen aika, jolloin tuntemattomat ihmiset eivät olisi joutuneet rajujen väkivalta- ja omaisuusrikosten uhreiksi?
Onko tämä argumentti johonkin?
2000-luvun alussa esim. henkirikokset olivat karkeasti tuplat nykyiseen verrattuna. Pidän myös aika epätodennäköisenä, että aiempina vuosikymmeninä rikolliset olisivat olleet jonkinlaisia herrasmiehiä, jotka myllyttivät "vain asianosaisia".
Kyllä, rosvot olivat rosvoja ja pollarit pollareita - selkeä toisiaan kunnioittava ero. Tähän myöhemmin vaikuttivat mm. huumausaineiden lisääntyminen, erilaiset kulttuurilliset taustatekijät ja mm. vanhemmuuden vastuun käsitteen hämärtyminen.
Tähän vertailuksi ryöstörikokset viimeisen 20 vuoden ajalta. Jos puhuu jostain radikaalista muutoksesta, niin jotenkin se pitäisi pystyä tilastollisesti osoittamaan.
Tilasto "ryöstörikoksista" vaikka esittämässäsi graafissa kyse on perinteisemmästä omaisuusrikoksista (Törkeä varkaus, varkaus, näpistys) joihin ei liity väkivaltaa. Ryöstöihin liittyy aina väkivalta tai ainakin sen uhka.

Tämä on taas kokonaan toinen juttu. Tutkitaanko, puhumattakaan syytetäänkö, tapausta missä käytetään väkivaltaa (pahoinpitely) ja anastetaan omaisuutta (näpistys, varkaus) ryöstönä vai pahoinpitelynä ja näpistyksenä. Poliisin/syyttäjän tulee näyttää, että väkivaltaa on käytetty nimenomaan anastamisen mahdollistavana keinona. Usein on helpompaa vain todeta, että vähän lyötiin ja sitten tuli mieleen myös pölliä se puhelin.
Ryöstö = min 4kk, max 6v
varkaus = min sakko, vankeus 1,5v

Tilastoja tulee aina tulkita varoen ja pohtien mahdollisia taustasyitä muutoksiin, erityisesti suuriin muutoksiin. Esimerkkinä esittämäsi omaisuusrikoskäppyrät.

Tilastoidut omaisuusrikokset, erityisesti varkausrikokset vähenivät roimasti tultaessa 2000-luvulle. Vähenivätkö ne todella? Ei välttämättä, vaan taustalla voi olla muita tekijöitä kuten
* kihlakuntauudistus 1996, jolloin "kylä"poliisitoiminta romutettiin - poliisi ja kansa etäännytettiin toisistaan, mikä nosti ilmoituskynnystä = varkaudesta ilmoitetaan vain jos voi saada korvausta vakuutusyhtiöltä
* varkaus vs. näpistys - tätä rajaa (omaisuusarvo) on nostettu koko ajan, esim. polkupyörävarkaus on nykyään näpistys

MItä tulee ryöstöihin niin ne ovat melkoisessa kasvussa ja käsittääkseni ihminen, joka joutuu väkivallan (ja omaisuusrikoksen) kohteeksi tekee ilmoituksen herkemmin kuin monissa muissa tapauksissa.

Pitkä tarina, mutta tilastot ovat hienoja koosteita, mutta ymmärtämättä niiden taustoja ja muuttujia, ne voivat jossain määrin johtaa harhaan - tahallisesti tai tahattomasti.
 

Liitteet

  • Ryöstö 1993-2022.png
    Ryöstö 1993-2022.png
    24,5 KB · kertaa luettu: 68
  • Omaisuusrikokset 1991-2022.png
    Omaisuusrikokset 1991-2022.png
    24,9 KB · kertaa luettu: 68

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tuo ampuminen oli kosto, se kyllä tapahtui Pitseriassa mutta sinne ei menty ampumaan "haulikolla kebab paikan ikkunaa jotta saadaan "ählämit" vittuun Suomesta."

"
PARKANO. Vihanpito ulkomaalaisten omistamaa pizzeriaa kohtaan kärjistyi ampumiseen Parkanossa Pohjois-Pirkanmaalla viikko sitten. Keskustassa sijaitsevan ravintolan ikkunat ammuttiin rikki.



Pizzerian toimintaa on jo pitkään haitattu. Ravintolan ikkunat on rikottu monta kertaa ja henkilökuntaan on käyty käsiksi. Komisario Erkki Walinen Ikaalisten kihlakunnasta vahvistaa ampumisen tapahtuneen."

Hetken aikaa kesti löytää tämä uutinen, kun muisti vain paikkakunnan ja että se tapahtui joskus 2000-luvulla. Ei nyt äkkiseltään löytynyt uutista siitä että tekijöitä olisi tuomittu mistään kun ei epäiltyjen nimiä edes julkaistu.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Tyypillinen suomalainen henkirikos on, ja on edelleen ollut yksityisasunnossa tapahtuva kännipuukotus kahden toisilleen tuttujen miesten välillä. Näiden tekojen runsauden vuoksi Suomen henkirikosluvut ovat olleet tilastollisesti korkeammat kuin Ruotsissa. Yksityisasunnoissa tapahtuvat kännipuukotukset eivät kuitenkaan heikennä kansalaisten yleistä turvallisuudentunnetta. Sen sijaan kirkkaassa päivänvalossa juna-asemilla tapahtuvat ampumiset, sivullisten hakkaamiset ja ryöstelyt heikentävät tätä kansalaisten turvallisuudentunnetta ja luottamusta yhteiskuntaan, ja tätä me emme halua.

Jos tiedän, että alueella hakataan ja ryöstetään ihmisiä, sekä siellä on jengien välisiä yhteenottoja, niin vältän alueelle liikkumista, saati että edes harkitsisin siellä asumista. Alue siis eriytyy muusta yhteiskunnasta, joka taas edelleen kärjistää ongelmia.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toisaalta, ennen kun kääntämääsi kysymykseen voi vastata ja ennen kun voimme vetää mitään yhtäläisyysmerkkejä Ruotsiin, pitää vastata seuraaviin:

1) miten Suomen tilanne on samanlainen, kun se oli Ruotsissa vaikkapa 20 vuotta sitten?

2) miten Suomen tilanne on erilainen, kun se oli 20 vuotta sitten muissa pienehköissä eurooppalaisissa länsimaissa, joissa ei ole uutisoitu mistään sen tähdellisemmistä nuorisojengiongelmista, "palavista lähiöistä" tai "no go zoneista"?

Nämä sitten yhdessä johtavat siihen kysymykseen, että mikä se Ruotsin tie on ja millä perusteilla me olemme juuri sillä? Pahoittelut, jos se on kuulostanut jankuttamiselta, mutta vastausta en ole tähän saanut.

Sivusta sen verran, että Suomessa on paljon enemmän maahanmuuttajien seuraavaa sukupolvea kuin 20 vuotta sitten. Samoin Suomessa on paljon enemmän humanitaarisen maahanmuuton seuraavaa sukupolvea kuin 20 vuotta sitten. Suurimmat nousut Suomessa ovat vasta edessä kun 2015-2016 tulleiden lapset pääsevät luokkaa 15 vuotiaiksi. Olemme siis Ruotsin tiellä senkin osalta, että Suomi monikulttuuristuu.

Ruotsissa tämä kaikki on jo koettu eikä vain 20 vuotta sitten vaan aiemminkin.

Ruotsin tilanteeseen vertaaminen - ei vaikkapa Saksan - on perusteltua. Osa suomalaisten katujengeistä on yhteyksissä ruotsalaisiin vastaaviin ja ainakin huhujen mukaan osa saa erilaista tukea Ruotsista. Lisäksi suomalaiset katujengit pitävät osin ruotsalaisia vastaavia ihannointinsa kohteina ja käyvät opettelemassa "asioita" samaan tapaan kuin suomalaiset futishuligaanit ovat käyneet mm. AIK:n "firman" pakeilla Tukholmassa.

Ruotsin nykytilanteen varmaan tunnet pintapuolisesti? Kun puhumme Ruotsin tiestä, tarkoitetaan samoja tapahtumia osin nopeammin, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin Ruotsissa. Keskustellaan siis siitä, onko Suomessa katujengien väkivalta edelleen nousussa ja jengit kasvussa ja miten ne toimivat. Yhteisiä asioita Suomen tiellä ja Ruotsin tiellä nyt on paljon ja ei vain meidän mielestä, vaan monien ruotsalaisten tutkijoiden, oikeusoppineiden, poliisien ja sosiaalityöntekijöiden sekä toimittajien mielestä.

Sinänsä voitaisiin lopettaa puhuminen Ruotsin tiestä. Ei me enää tiedetä, onko Suomen tie jotain lievempää tai pahempaa. Tämä voisi olla järkevämpi tapa lähestyä katujengejä. Suomen tie vaikuttaa jo siltä, että katujengeistä on muodostumassa pysyvä ongelma ja erityinen haitta. Tämä alkaa näkymään myös yritystoiminnassa, josta linkitin Kauppakamarin selvityksen.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Rangaistuksien koventamisestakin on puhuttu. Tutkimusten mukaan rangaistuksien koventamien ei auta ehkäisemään nuorisorikollisuutta.

Jos nuorilla ei ole mitään (koulutusta, töitä, omaisuutta, vakaita perhesuhteita) niin ei ole mikään pelote pitkäkään linnatuomio, kun ei ole mitään menetettävää. Ja tämä koskee eniten juuri maahanmuuttajataustaisia. Varmasti joskus Pekka, Matti ja Liisakin keppostelevat mutta kaikki tietävät missä ryhmittymissä ne suurimmat ongelmat ovat. Valitettavasti niiden ratkaiseminen ei ole helppoa, jos olisi niin niihin olisi jo keksitty toimivat toimintamallit. Toisen polven maahanmuuttajia kun ei voida karkoittaa vaikka olisivat täyskriminaaleja.
 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi

Hetken aikaa kesti löytää tämä uutinen, kun muisti vain paikkakunnan ja että se tapahtui joskus 2000-luvulla. Ei nyt äkkiseltään löytynyt uutista siitä että tekijöitä olisi tuomittu mistään kun ei epäiltyjen nimiä edes julkaistu.


Niin, oikein etsimällä jouduit etsimään kunnes löysit uutisen vuodelta 2002 missä ammusteltiin / tehtiin ilkivaltaa kebabpitserioihin.

Kuitenkin sanot: "Kun rikollisjengeissä on valkoisia kanta-asukkaita, niin se on vain poikien keppostelua että käydään ampumassa haulikolla kebab paikan ikkunaa jotta saadaan "ählämit" vittuun Suomesta. "

Eli miten se nyt on? Sanot että Suomessakin on rikollisjengejä jotka käy ampumassa haulikolla mutta kykenet laittamaan yhden uutisen ja sekin yli 20 vuoden takaa.

Sekä vedät yhtäläisyysmerkit roadman jengin ja moottoripyöräjengin välillä vaikka varmasti tiedät helvetin hyvin ettei niillä ole mitään tekemistä keskenään.

Olisiko tässä vaiheessa hyvä paikka todeta että vähän nyt meni vituiksi yleistykset?
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tässä kyseisessä tapauksessa onneksi vähän pidempi ajanjakso tehovalvontaa Pikkukosken osalta tekee varmasti tehtävänsä. Ei tietenkään lohduta uhreja, joiden mielissä ahdistus, häpeä ja hämmennys vatvovat vielä pitkään. Mutta tämän pohjalta ei vielä kannata odottaa pössyttelijäporukkaa omalle takapihalle. Yksityisen pihan valikoituminen omakotitaloalueella on kyllä todella epätavallista ja viittaisi ehkä enemmän juuri kannabiksen typerryttävään vaikutukseen. Suurempaa trendiä tästä tuskin muodostuu, koska riskit jäädä poseen ovat melko suuret ja ihmiset saattavat puolustautua omilla kotipihoillaan paljon raivokkaammin kuin esimerkiksi kadulla kohdatessa. Tämä pohdinta vain sen takia, että monilla tuntuu olevan tapana muodostaa mielikuva Helsingistä vain tämän ketjun uutisten perusteella, mikä johtaa helposti hieman vinoutuneisiin mielikuviin. Yksittäisenä rikoksena vastenmielinen ja raukkamainen tapaus.

Olen olosuhteiden pakosta joutunut viime kuukausina viettämään aikaani eräässä Malmin kerrostalossa ja ihan sama meininki on myös siellä. Porukka kokoontuu illalla pihan leikkialueelle riehumaan ja pössyttelemään, vituttaa suuresti, että joutuu tuossa ympäristössä välillä lastenkin kanssa oleilemaan. Että ei todellakaan ole mitenkään ainutkertaista tuo pihojen ”valtaaminen”. Eikä noille oikein uskalla yksin lähteä avautumaan, Oulunkylä toimikoon riittävänä esimerkkinä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Sinänsä voitaisiin lopettaa puhuminen Ruotsin tiestä. Ei me enää tiedetä, onko Suomen tie jotain lievempää tai pahempaa. Tämä voisi olla järkevämpi tapa lähestyä katujengejä. Suomen tie vaikuttaa jo siltä, että katujengeistä on muodostumassa pysyvä ongelma ja erityinen haitta. Tämä alkaa näkymään myös yritystoiminnassa, josta linkitin Kauppakamarin selvityksen.

Hyvä teksti - makes sense.

Tähän lainattuun kohtaan erikseen:

Ainakin se etu meillä on muihin eurooppalaisiin länsimaihin verrattuna, että meillä on "aikaisemmassa vaiheessa" käytössämme huomattavasti vuosikymmenien saatossa kehittynyt kriminologinen tutkimustieto koskien monikulttuurisia nuorisojengejä sekä muiden huonot ja hyvät kokemukset tematiikkaan liittyen.

Semmoinen käsitys ja väkevä mutu-tuntuma minulla on, että Ruotsissa ennaltaehkäisevää kriminaalityötä lähiöissä pidettiin menneinä vuosikymmeninä holhoavana ja alentuvana, vaikka se ei tietenkään ollut tarkoitus. Siinä mielessä olemme Ruotsin kanssa samanlainen yhteiskunta, että meilläkin viranomaisilla on taipumusta paternalismiin. Pidän kuitenkin Suomea yhteiskuntana, joka kaikesta huolimatta aika nopeasti omaksuu uuden tutkimustiedon kaikessa viranomaistyössään. Siksikin minun on mahdotonta olla huolissani siitä, että tässäkään asiassa oltaisiin menossa millään lailla kohti tuomiopäivää.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hyvä teksti - makes sense.

Tähän lainattuun kohtaan erikseen:

Ainakin se etu meillä on muihin eurooppalaisiin länsimaihin verrattuna, että meillä on "aikaisemmassa vaiheessa" käytössämme huomattavasti vuosikymmenien saatossa kehittynyt kriminologinen tutkimustieto koskien monikulttuurisia nuorisojengejä sekä muiden huonot ja hyvät kokemukset tematiikkaan liittyen.

Semmoinen käsitys ja väkevä mutu-tuntuma minulla on, että Ruotsissa ennaltaehkäisevää kriminaalityötä lähiöissä pidettiin menneinä vuosikymmeninä holhoavana ja alentuvana, vaikka se ei tietenkään ollut tarkoitus. Siinä mielessä olemme Ruotsin kanssa samanlainen yhteiskunta, että meilläkin viranomaisilla on taipumusta paternalistiseen holhoamiseen. Pidän kuitenkin Suomea yhteiskuntana, joka kaikesta huolimatta aika nopeasti omaksuu uuden tutkimustiedon kaikessa viranomaistyössään. Siksikin minun on mahdotonta olla huolissani siitä, että tässäkään asiassa oltaisiin menossa millään lailla kohti tuomiopäivää.

Minusta Suomessa ollaan tehty jo suurimpia virheitä eikä edes ymmärretä, että niin on käynyt. Ruotsalainen tutkiva journalisti Diamant Salihu kirjoitti Tukholman jengisodasta moneen kertaan palkitun kirjan "Kunnes kaikki kuolevat".

Hän käyttää esimerkkinä suomalaisia siirtotyöläisiä Ruotsissa vuosikymmeniä sitten. "Vaikka ihmiset eivät olisi osanneet ruotsia, he saattoivat mennä heti töihin tehtaaseen ja koko osasto saattoi olla suomalaisia maanmiehiä, jotka saivat heti toimeentulon. Sillä he saattoivat ostaa talon ja kesäpaikan ja selvitä hyvin ilman kieltä, mutta nyt tilanne on ihan erilainen."

Sellaisia työpaikkoja ei enää ole eikä tienestejä kieltä osaamattomille ja kouluttamattomille Ruotsissakaan. Sama pätee Suomeen työpaikkojen ja koulutuksen osalta. Enää ei olekaan samanlaista mahdollisuutta kuin meillä Ruotsiin menneillä oli aikanaan.

Miten me olemme varautuneet? Lainaanpa valtioneuvoston raportista Varissuon koulun johtaja Nana Lampea:

"Valtaosa vieraskielisistä oppilaistamme on syntynyt Suomessa. Heistä melkein kaikki ovat olleet jo päiväkodissa suomenkielisen varhaiskasvatuksen piirissä. Arviomme mukaan suurella osalla näistä oppilaista suomen kielen taso vastaa korkeintaan 2,5-vuotiaan äidinkielisen lapsen kielitaitoa."

Ei tuohon voi enää sanoa juuri mitään. En silti tarkoita, että Suomi sortuisi ja romahtaisi vaan siitä, että ongelmamme ovat selvästi kasvulaidalla ja segregaatio kouluissa ja asuinalueilla kasvaa yhä nopeammin.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Olen olosuhteiden pakosta joutunut viime kuukausina viettämään aikaani eräässä Malmin kerrostalossa ja ihan sama meininki on myös siellä. Porukka kokoontuu illalla pihan leikkialueelle riehumaan ja pössyttelemään, vituttaa suuresti, että joutuu tuossa ympäristössä välillä lastenkin kanssa oleilemaan. Että ei todellakaan ole mitenkään ainutkertaista tuo pihojen ”valtaaminen”. Eikä noille oikein uskalla yksin lähteä avautumaan, Oulunkylä toimikoon riittävänä esimerkkinä.
Siis tuohan oli juuri oma pointtini, ehkä ilmaisin sen hieman epäselvästi. Eli nimenomaisesti yhden Helsingin parhaiten ansaitsevan asuinalueen omakotitalopihan valtaus on hieman eri asia kuin Malmilla taloyhtiöpihan leikkialueelle kokoontuminen.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Laitoshoito on kallista. Huostaanotettujen lasten päivähinta on 300 - 400€,
Hinnat ovat olleet kovassa nousussa. Vaativan tason yksikössä vuorokausihinta on yli tuplat tuosta. Erityisen huolenpidon yksiköissä hinnat varmaan myös lähempänä tonnia nykyään. Ei ole halpaa.

Muutama vuosi sitten häkellyin, kun luin Hesarista nuorisorikollisuutta koskevan artikkelin. Sen mukaan sillä hetkellä Suomen vankiloissa oli yksi alaikäinen vanki. Ajatuksena siis se, että alaikäisen rikollisen paikka ei ole vankilassa, vaan lastensuojeluyksikössä. Sittemmin ovat sen verran karua rikosta pistäneet nuoret kehiin, että tilanne on muuttunut. Kaikkea ei voi sovittaa ilman vankilaa.

Jengirikollisuus on kyllä vittumainen asia yhteiskuntarauhan kannalta. Toki siihen liittyy myös paljon yksilöiden henkilökohtaista tragediaa. Voisi kuvitella, että varhainen puuttuminen niin yksilötasolla kuin isossa kuvassa on ratkaisevaa. Toivottavasti resurssit ja keinot löytyvät pian.

En ole jengikäyttäytymiseen perehtynyt, enkä osaa ottaa kantaa, miten vallitsevat jengit saadaan kuriin. Ehkäpä se vaatii vankan intervention poliisivoimilta ja tiukan linjanvedon tuomioistuimilta. Jengirikollisuuden ennaltaehkäiseminen vaatii sitten hurjasti lisäresursseja lastensuojeluun, perusopetukseen ja maahanmuuttotyöhön.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Moniongelmaiset ovat haastatteluissa usein sitä mieltä, että vain laitoshoidossa henkilökohtaisen 24/7 hoitajan avulla voisivat selättää ongelmansa.
Helppoa ja halpaa?
 

Hokiraamattu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo,Bruins.
Tämä viesti sisältää rasismia ja käyttäjä on joutunut kurinpitotoimenpiteiden kohteeksi. Koska käyttäjä oli potkittu jo aiemmin pois, tuloksena oli porttikielto myös tälle nimimerkille.
Ei tuohon voi enää sanoa juuri mitään. En silti tarkoita, että Suomi sortuisi ja romahtaisi vaan siitä, että ongelmamme ovat selvästi kasvulaidalla ja segregaatio kouluissa ja asuinalueilla kasvaa yhä nopeammin.
Asia josta kukaan ei uskalla puhua kouluongelman suhteen on se, että tänne on tuotettu 30-40 pinnaa matalamman älykkyysosamäärän porukkaa. Tämä porukka ei tietenkään sitten pärjää koulussa keskiverto suomalaisten kanssa, eikä yhteiskunnassa ja tämä aiheuttaa sitten häiriökäyttäytymistä, rikollisuutta ja jengityimistä samankaltaisen porukan kanssa. Mekanismi on melko sama kuin kantaväestön osalla rikollisuuden ja häiriökäyttäytymisen suhteen.

Joillakin näyttää unelmat elävän edelleen. Mikäs siinä, jos ongelmat eivät itseä kosketa, silloin on mukavaa leikkiä suurta humanistia.

Itse olen sitä mieltä, että rikosvastuullista alarajaa pitäisi laskea, sekä alkaa tuomitsemaan myös alaikäisiä väkivaltarikoksissa aikuisten tasolla. Humaania oikeuspolitiikkaa on toteutettu 70-luvulta. Se nyt ei vain toimi nykyaikana, kuten nähdään.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus


HS:stä lainaus
"MORAALIN PERÄÄN on huudeltu myöhemminkin, mutta 1990-luvulla ja viime vuosina jengeistä kirjoittelu on ollut vaisumpaa. Eniten huomiota saivat Kontulassa 1997 jalkapalloa pelanneiden somalien kimppuun hyökänneet skinit."
Noita muita en muista, mutta asuin Lahdessa kun tuo ammuskelu tapahtui. Kyseessähän ei mitenkään ole tapaus, joka rinnastuu tähän nykyiseen ryöstely- ja puukkohippaskeneen vaan lapsellisten, mutta jo aikamiesten jengirikollisuus.

Tuo tyylilaji ei juurikaan vaarantanut (no tietenkin tuossa tapauksessa kyllä) ns. sivullisia. Sen rikokset rajautuivat enimmäkseen koskemaan niitä, ketkä omin jaloin alamaailmaan kävelivät. Ei random bussikuskeihin ja matkustajiin yms.

En tuntenut oloani mitenkään uhatuksi asuessani Lahdessa tuolloin. No, en koe kyllä nytkään täällä Töölössä, mutta olen ymmärtänyt että monia muilla postinumeroalueilla asuvia pelottaa. Eikä ihme, kun viikottaiseen uutisvirtaan on tullut nämä ryöstöt ja pahoinpitelyt jotka tapahtuvat täysin ilman uhrin myötävaikutusta.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Kyllä hiukan ihmetyttää sekin, että nykyään myös keskituloiset saattavat ostaa lapsilleen 600€ kengät. Luulisi, että vanhemmilla olisi edes järkeä noiden suhteen.
Kyllä ne voisivat helposti moponkin ottaa puukolla uhaten. Et varmaan ihmettelisi kuudensadan mopoa?
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Vankiloissa tehdään JR-porukan kanssa isoja manööverejä, etteivät eri jengien jäsenet kohtaisi toisiaan. Mielestäni tämä on hyvin ristiriitaista. Itse järjestäisin asiat mieluummin niin, etteivät SAMAN jengin jäsenet kohtaisi toisiaan. Tällöin hyvässä tapauksessa jengiläiset havahtuisivat elämänvalintojensa tyhmyyteen. Huonossa tapauksessa taas... No, he joutuisivat jokainen kohtaamaan sen huonon tapauksen mahdollisuuden ja toimimaan sen puitteissa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Ronikki73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Heillä pitää saada mielekkäitä harrastuksia saataville...
Jos on mielekäs harrastus mistä nauttii, niin ei silloin kiinnosta nuokkua missään jengeissä, jos saa harrastuksen kautta hyvää seuraa ja uusia kavereita...
Mutta kai se wannabeganstailu on sitten vain niin coolia...
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Tämäkin olisi ratkaistavissa tavalla tai toisella jos halua olisi, mutta eihän sitä valitettavasti ole. Pitkä tuomio heti ensimmäisestä varkaudesta tai sitten lähetetään vaikka Venäjälle ja katsotaan alkaako rehellinen elämä maistumaan.

Todennäköisempää lienee tosin, että koko asiasta uutisoiminen lopetetaan ja tämä ketju lukitaan, ettei keskustelua koko aiheesta pääsisi syntymään, samaan aikaan kun tahti kiihtyy entisestään.
Sanomattakin selvää, että itseään ei ryöstötilanteessa saa puolustaa. Silloin häkki heilahtaa varmasti.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä ne voisivat helposti moponkin ottaa puukolla uhaten. Et varmaan ihmettelisi kuudensadan mopoa?
On mopo ja kengät kuitenkin tavarana vähän eri juttu, vaikka molemmat voidaan varastaa.

Minua noissa nuorten älyttömän kalliiden vaatteiden havittelemisessa ärsyttää eniten, että omat rahansa tienatessaan ja elämisensä maksaessaan kovin harva pystyisi juurikaan noita kalleimpia tuotteita ostamaan. Eli eletään elämää johon ei ole varaa kuin hyvin harvoilla ja kuvitellaan, että kaikilla pitää olla mahdollisuus samoihin tuotteisiin. Some on yksi syy vääristyneeseen kuvaan maailmasta ja antaa kuvan, että kaikki luxus on välttämätöntä ja kaikkien saatavissa.
 
Viimeksi muokattu:

WildCore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Karhunpalvelus vanhemmilta ostaa nuorelle kalliita vaatteita. Vaikka vanhemmilla olisikin varaa ostaa ne nuoren pyytämät vaatteet, niin entäs sitten kun tämä nuori joskus muuttaa omilleen ja niihin kalliisiin vaatteisiin ei hänellä olekkaan varaa mutta on tottunut niissä kulkemaan? Pikavippi kulttuurin rehottaessa ne hankitaan sitten lainarahalla ja siinä onkin kierre valmis.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Asia josta kukaan ei uskalla puhua kouluongelman suhteen on se, että tänne on tuotettu 30-40 pinnaa matalamman älykkyysosamäärän porukkaa.

Viestissäsi oli asiaa, mutta kyllä tämä alun rasistinen tulokulma pilasi sitä melkoisesti. Kulttuurinen puoli (kotien vastuu) tässä on se juttu, turha alkaa tatuvanhas-hengessä kalloja mittailemaan.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Riehuvat nuorisojengit tuovat itselle varmaan lopun ikääni mieleen Hill Street Blues -sarjassa olleet jengit, värikkäin hahmo oli puertoricolaisten jengin kuumakalle johtaja Jesus Martinez. Poliisipäällikkö Furillo pyysi jengit neuvonpitoon, kun olivat aiheuttaneet (ulkopuolisille?) ongelmia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös