Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 055 499
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Fordél

Jäsen
Näissä spekulaatioissa kannattaa muistaa, että Natoa johtaa käytännössä USA. Ehkä vähän kärjistetysti, mutta jos USA kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, on vaikea nähdä minkään muunkaan maan, ainakaan kunnon länsimaisen demokratian, kuten Ranskan, sitä vastustavan. Tai jos vastustaa, USA:lla löytyy keinot kääntää näkemys.

Ja tähän liittyen voisikin olla aika hirmuista, jos tätä asiaa jouduttaisiin ajamaan niin, että USA:n presidenttinä häärii Trump.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hieman alkaa vaikuttaa siltä että Venäjä alkaa valmistella vetäytymistä Ukrainasta ja siirtää joukkojaan sen maan rajalle, joka ei kuulu Natoon.

Hei keskustalaiset, voisitteko nyt alkaa ne teidän keskustelut niin saataisiin tätä hommaa eteenpäin ! Kiitos
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tässä on tämä pelikirja:


(Itse siis kannatan Natoa)
Väyrysestä on joskus sanottu, että olisi myynyt vaikka koko maan tai oman äitinsä venäläisille, jos olisi sitä vastaan saanut pääministerinsalkun.

Ymmärrän tuota väitettä taas piirun verran paremmin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Väyrysestä on joskus sanottu, että olisi myynyt vaikka koko maan tai oman äitinsä venäläisille, jos olisi sitä vastaan saanut pääministerinsalkun.

Ymmärrän tuota väitettä taas piirun verran paremmin.
Mä luulen, että on myynyt jo maansa ja halvemmalla kuin pm:n salkku.
 

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Vastauksena ketjun kysymykseen: tulisi, olisi pitänyt liittyä jo aikoja sitten.

Nykyinen Ukrainan "rauhanturvaoperaatio" on näyttänyt jälleen kerran mitä tuolta idän paskavaltiolta on odotettavissa. Uhkaillaan toimenpiteillä jos "NATO laajenee itään" ja jos joku ei ole NATOssa niin tullaan milloin milläkin verukkeella luomaan "turvavyöhykettä", tai poistamaan "natsihallintoa".

Oma isoisä oli talvi- ja jatkosodassa haavoittuen jälkimmäisessä, kaksi veljeään maksoi sen kovimman hinnan siitä, että täälläkin voidaan näistä asioista vielä keskustella.

Helppohan se täältä tietenkin on tällaisen yli viisikymppisen setämiehen huudella näitä mutta mikäli tilanne vaatisi niin kyllä täällä vielä RK (tai vastaava) kädessä pysyy ja saattaa jopa osuakin johonkin.

Kuten elokuvassa Rentun Ruusu "Väiski" totesi: "Joka tuvassa torrakko ja halu ampua".
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hieman alkaa vaikuttaa siltä että Venäjä alkaa valmistella vetäytymistä Ukrainasta ja siirtää joukkojaan sen maan rajalle, joka ei kuulu Natoon.

Hei keskustalaiset, voisitteko nyt alkaa ne teidän keskustelut niin saataisiin tätä hommaa eteenpäin ! Kiitos

Kesäkuussa puoluekokouksessa voidaan aloittaa keskustelut. T.pullantuoksuinen anneli
 

Mahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kannattaakohan kaikista pieni risahduksista ruveta hirveästi mitään tulkintoja ruveta tekemään?
Tämä on totta ja @Sako :lta myös hyvä pointti. Taitaa allekirjoittaneenkin olla aika ottaa hieman etäisyyttä sotauutisoinnista. Ajatukset pyörivät tällä hetkellä aivan liikaa sodan ja myös Nato-asioiden ympärillä.

Natosta vielä sen verran, että monia suht heikkoja argumentteja natoa vastaan on tullut luettua, mutta tuo Väyrysen (ja muutaman muunkin) esittämä Viro-esimerkki nousee itsellä kyllä kärkeen. En pysty mitenkään käsittämään, kuinka joku voi ajatella, että Venäjän hyökätessä Viroon Suomessa voitaisiin lyödä vain kädet silmille ja esittää puolueetonta (Lue: tukea Venäjää). Tottakai Suomen pitäisi auttaa Viroa kaikin mahdollisin keinoin (omaa puolustusta unohtamatta) ja sitä myös kaikki länsimaat meiltä kilvassa vaatisivat. Tällöin olisi huomattavasti mukavampaa osoittaa tukensa 5. Artiklan suojassa.

Jos jollain ihmeen tavalla selviäisimme puolueettomuutta hokemalla osallistumiselta itse konfliktiin (jos esim. Nato saisi homman tyrehtymään heti alkuunsa tms.), niin ei meillä olisi tuon jälkeen ainakaan mitään asiaa muiden länsimaiden joukkoon, vaan jatkossa saisimme neuvotella korkeintaan Orbanin kanssa. Ja se olisi meille siinä tilanteessa ihan oikein!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Unkari kannattaa unohtaa Suomen NATO-jäsenyyden mahdollisena vastustajana, vaikka Unkarilla on Suomea vastaan hampaankolossa oikeusturvan osalta ja Kokoomuksen aktiivisen Fidesz-karkotusprosessin osalta EU:n suurimmasta ryhmästä EPP:stä.

Suomi ja Ruotsi tuovat niin paljon hyviä Baltian ja Itämeren alueen puolustamiselle, että mikään pieni valtio ei jäsenyyttä kykene edes halutessaan estämään. Yksin Suomi on NATO:n puolustuksen kannalta erittäin merkittävä lisä.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
En oikein jaksa uskoa, että Unkari tai Turkki lopulta asettuisi vastaan. Se on totta, että molemmat maat tulevat esittämään kaikenlaisia epävirallisia ehtoja hyväksymiselle ja varmaan ketkuttelevat ja vetkuttelevat sen minkä pystyvät. Molemmat maat ovat Euroopan demokratioiden "hampaissa" diktatuuri-kehityksensä kanssa.

Mutta ja iso mutta: molemmille maille Nato-jäsenyys on suht tärkeää, ja jos ja kun esimerkiksi Itämeren maista Saksa, Puola ja Baltian maat todennäköisimmin puoltavat jäsenyyttä, niin sen torppaaminen ajaisi nuo maat Naton sisällä todella vaikeaan asemaan (lisäys: Natosta voi erota, ja käsittääkseni siitä voidaan pahimmillaan myös erottaa). Molemmat maat kyllä miettivät asiaa siltäkin kannalta, että kannattaako Suomesta (ja/tai Ruotsista) tehdä itselleen vaikean valtion EU:n sisällä.

Luulisin, että ainakin Turkki tullee ehdottelemaan asekauppoja Suomen kanssa. Unkari - no, sen näkee sitten, mutten jaksa uskoa, että asettuu kovin hankalasti poikkiteloin.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tässä on mielestäni ihan hyvin tiivistettynä Turkin, Unkarin ja Puolan asema Natossa: Turkin kiistat lännen kanssa ajavat Naton suhteita aallonpohjaan

Tuosta käy minusta hyvin ilmi se, että ainakaan Turkki ei ole missään tapauksessa vapaaehtoisesti luopumassa Nato-jäsenyydestään. Se puolestaan tarkoittaa sitä, ettei se voi ihan loppuun asti kiristää suhteita. Unkarin tilanne asiassa on huonompi, Turkilla on kuitenkin strateginen sijainti ja strateginen kumppanuus. Turkki voi kyllä uhota, mutta vaikkapa artikkelin esimerkkitapauksessa en todellakaan jaksa uskoa, että Turkki haluaisi ottaa yhteen sen enempää Ranskan kuin Kreikankaan kanssa, ja tulla heitetyksi ulos liitosta.

EDIT: Tarkoitus on siis sanoa, että Natossa on omat kipupisteensä, mutta kokonaisuutenaan se on silti läntisten demokratioiden muodostama puolustusliitto. Ja että todennäköisesti Ukrainan sodan jäljiltä Puolan integroituminen länteen kasvaa.
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kun Suomi sen Nato-hakemuksensa jättää, Suomi siirtyy tietynlaiseen standbymoodiin. Tässä tilassa Suomi ei enää voi tehdä mitään, jättäydymme muiden armoille.

Tämän tilan analysointi on varmasti keskeistä eduskunnassakin. Vallitsee tietty takaisinkytkentä: kun jätämme hakemuksen, mitä siitä seuraa, jolloin taas pohditaan, jätämmekö hakemuksen, jotta voisimme siirtyä odottamiseen.

Tähän tilaan kohdistuu vahvaa informaatiovaikuttamista, molemmilta puolilta. Stoltenberg heittää levotonta juttua siitä, että yhdessä yössä liittyminen hoituu. Ja toisaalta, Putinin trollit saattavat hyvinkin innostua uudesta kannosta kaskessa, jäsenmaiden tilanteesta. Unkari tekee veljeskansalleen esteen, jonka korkeus mietityttää. Näin ollen, hakemuksen mahdollinen negatiivinen lopputulos vaikuttaa itse hakuprosessiin.

Paitsi, että joku maa, Unkari esimerkiksi, joutuu Kremlin informaatiovaikuttamisen kohteeksi, niin Suomi joutuu myös takuuvarmasti hybridisodan kohteeksi. Muuhun ei Venäjälle ole nyt käytännössä mahdollisuuksia.

Odotustilan helpottamiseksi ollaan tehty kaikki voitava. Joka tapauksessa odotus kestää pari kuukautta hakemuksesta huippukokoukseen. Ja sen jälkeen muutama kuukausi hakemuksen hyväksymiseen. Tähän aikaan pitää nyt Suomen varautua intensiivisesti.

Pitää elää kuin kävelisi kananmunien päällä. Nörtitkin valppaana 7/24 verkostohyökkäyksiin: tämä ei oikeastaan muuta nörtin elämää mitenkään. Armeija pitää silmällä Ahvenanmaata ja Jatkoajassa etsitään Putinin trollit ja laitetaan esto päälle. Paikallisessa K-Marketissa rouvat tappelevat tuotteista käsilaukut heiluen. Psykologit ovat ylityöllistettyjä: joillakin hermo ei vain pidä. Tuhansia muita pieniä muutoksia elämäämme tulee, ensin oli korona-aika, nyt tulee odotusaika. Toki jotkut myös elävät elämäänsä kuten ennenkin: koska politiikka ei vaan nappaa.

Kerrankin Suomessa eletään täyttää elämää!
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Alkaa PS:n kantakin olla selvillä. Natoon.


Niin, en nyt tiedä voiko tota selvemmin enään sanoa? Toki toi on ollut tiedossa jo parisen viikkoa, ja viimeistään kyselytulokset sen vahvisti. Taisi olla joku 63 prosenttia kyllä kannalla ja 23-25 ei kannalla perussuomalaisten jäsenille tekemässään mittauksessa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Analyzer

Jäsen
Alkaa PS:n kantakin olla selvillä. Natoon.



Tämä on hieno juttu. Minusta myös rohkeaa, koska aihe kuitenkin jakaa persuja paljon ja tämä ei kannatusta varmaankaan heillä nosta. Persuilla on myös ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja(Halla-aho) ja puolustusvaliokunnan vpj (Ronkainen, joka on käytännössä ollut pj Kanervan oltua pitkään poissa rivistä), joten ulostulona tämä on kyllä iso.
EDIT: Myös mainittu Ronkainen kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Purralle hatun nosto ja hattu nousee myös vassareiden Andersonille, joka on laittanut itsensä likoon vasemmistolle hankalan asian kanssa. Niin ikään vihreiden Suomela ansaitsee tässä asiassa arvostuksen.

Demareilen osalta ymmärrän, että kun puolueen pj on samalla pääministeri, niin Marin ei tässä kohtaa kantaansa kerro.

Sen sijaan Saarikkoon olen puoluejohtajista eniten pettynyt. Siellä vatuloidaan tupailloissa ja Vanhanen kritisoi kantansa kertovia kepulaisia. Eniten mediatilaa aiheesta saa Väyrynen, jonka kannat ovat suoraan neukkulasta.
 
Viimeksi muokattu:

Analyzer

Jäsen
Purra laittaa aika ovelasti ’tukensa siihen että valtionjohto edistää NATO-hakemusta.’ Toiset vaan kannattaa. No nää on näitä.
Suora lainaus:

”Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä ja tuen valtiojohtoa jäsenyyden edistämisessä”

Miten tuota suoremmin sen voi ilmaista, että kelpaisi?

Purra laittoi nyt arvovaltansa peliin tilanteessa, jossa puolueen virallista kantaa ei ole vielä tuotu julki. Se on sitä itsensä likoon laittamista. Halla-aho myös antoi tuen jäsenyydelle ja siten myös Purralle samaan aikaan.
 

Tuamas

Jäsen
No nyt selvisi muutaman propellipään nihkeä suhtautuminen Natoon.

”Isänmaalliset” pohjoismaista kansallissosialistista valtiota ajavat nasset kertovat kuinka kyseessä on kulttuurimarxistinen ja sionistinen järjestö, joka edistää mm. väestönvaihtoa ja homolobbausta.
 

Liitteet

  • 105234CD-1014-4CD9-812E-7CFA4D82B5DB.jpeg
    105234CD-1014-4CD9-812E-7CFA4D82B5DB.jpeg
    270,2 KB · kertaa luettu: 199
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

vimpa

Jäsen
No nyt selvisi muutaman propellipään nihkeä suhtautuminen Natoon.

”Isänmaalliset” pohjoismaista kansallissosialistista valtiota ajavat nasset kertovat kuinka kyseessä on kulttuurimarxistinen ja sionistinen järjestö, joka edistää mm. väestönvaihtoa ja homolobbausta.
Ensimmäistä kertaa törmäsin tuohon liitteenä olevaan mediaan. Täytyy todeta, että tulipa nähtyä paljon uutta "tietoa". Uskookohan nuo itse noihin juttuihinsa??? Tämä tästä offista.

Oikeana kommenttina: Mahtaa joillekin PS vaikuttajalle olla tiukka paikka tuo Purran ja Halla-ahon linjavalinta, Packalen ainakin saattaa tuskailla.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suora lainaus:

”Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä ja tuen valtiojohtoa jäsenyyden edistämisessä”

Miten tuota suoremmin sen voi ilmaista, että kelpaisi?

Purra laittoi nyt arvovaltansa peliin tilanteessa, jossa puolueen virallista kantaa ei ole vielä tuotu julki. Se on sitä itsensä likoon laittamista. Halla-aho myös antoi tuen jäsenyydelle ja siten myös Purralle samaan aikaan.
Älä käsitä väärin, nostan jopa hattua Purralle tässä. Sanahelinää ehkä mutta mielestäni hienosti muotoiltu ja tänä aikana näillä on väliä tavallista enemmän.

Oikea päätös jokatapauksessa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
No nyt selvisi muutaman propellipään nihkeä suhtautuminen Natoon.

”Isänmaalliset” pohjoismaista kansallissosialistista valtiota ajavat nasset kertovat kuinka kyseessä on kulttuurimarxistinen ja sionistinen järjestö, joka edistää mm. väestönvaihtoa ja homolobbausta.
Jumalauti, salat on julki. Ainoa syy NATOon haikailulle on PV:n kentsujen himo päästä öljyämään sitä juutalais-ameriikkalaisten ohjusta.

Mutta joo, hyvä ja selkeä ulostulo Purralta ja ihan tervetullutta että otetaan selkeä (ja yleisen turvallisuuden ja maan edun kannalta oikea) kanta polttavaan aiheeseen, vaikka lyhyellä aikavälillä voi maksaa putinistiosaston äänissä. Esimerkiksi rokotteista olisi voinut pistää ihan samanlaisen "kannatan ja tuen täysin" -viestin aikoinaan.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Jos Anne Kontula aikoo äänestää Nato -jäsenyyden puolesta, sitä voidaan pitää aikamoisena yllätyksenä. Ja jos niin käy, lupaan kuunnella minkä tahansa Anna Puun, Haloo Helsingin tai Jenni Vartiaisen kappaleen alusta loppuun. Kokonaista levyä en uskalla edes yrittää, koska haluan säilyttää mielenterveyteni.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös