Mistä säästetään?

  • 6 422
  • 82

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Lukematta ainoatakaan tai no tuon ylemmän luin ja se kertoo normaalista tilanteesta jatkoajassa eli kiihkeästä väittelystä tälläisessakin ketjussa. No keron missä itse säästän.

Ensinnäkin teen viikon kaikki ruoka ostokset kerran viikossa lauantaina tai sunnuntaina. Siksi, että tämä vähentää heräteostosten määrää. Ainakin minulla on paha tapa tehdä niitä ja kun käy vain kerran niin ne ovat vähentyneet, kun vielä koittaa senki kerran olla kurinalaisesti.

Etukortti.. onhan se vähän mummojen hommaa kerätä bonuksia, mutta jos niitä vuosittain kertyy lähes 200 euron edestä niin ei se nyt ihan perseestä voi olla. Keskitä ostoksesi on niin kulunut sanonta, mutta kieltämättä se kannattaa. Niillä bonuksilla voi sitten ostella vaikka joululahjat ja veronpalautukset jää omaan taskuun.

Sitten on tapana laittaa silloin tällöin vitska tai kymppi purkkiin tai vastaavasti tyhjentää kolikot, mikäli niitä on jostain syystä kertynyt. Yleensä noin 300 euroa on vuodessa kertynyt purnukkaan, jonka sitten rahaan silmät kiiluen pankkiin.

Mistä voisin säästää. No ensimmäiseksi tulee mieleen auto ja sen käyttö. Ehkä voisin enemmän kulkea kävelle, pyörällä tai käyttää kimppakyytejä. Sitten veikkaus.. Aina pitää käyä ärrällä pelaamassa veepelejä, pitkistä jne.. Viime aikoina olen kovasti yrittänyt järkeistää sitä touhua ja tämän viikon osalta olenkin voiton puolella:). Sitten on keno, jossa joka päivä pitää olla täyskeno lappu tehtynä(aina samat rivit). Kumpi muuten on parempi? Aina sama rivi vai aina eri rivi? Tämä tosin naisystävän kanssa, mutta silti siinä ollaan pahasti miinuksella. Mutta ei sitä jostain syystä voi jättää tekemättä. Olen miettinyt, että jos nuo kaikki pelirahat olisi pistänyt tuohon purnukkaan siinä voisi olla lähes tuhat euroa, jotka sitten voisi viedä silmät hulluna kiiluen pankkiin.

Enmää sitte muuta keksi
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mistä säästetään?

Viestin lähetti OneBigRed

Alat mielestäni olla erikoisella ristiretkellä jos haluat että liikenteen kustannuksiksi lasketaan kaikki tyyliin "auton yliajamaksi joutunut Marko 5v. olisi voinut olla isona lääkäri, joka pelastaa satoja ihmisiä".

Haluat nähtävästi kovasti esittää terveydenhoidon ainoana järkevänä valtion varojen käyttökohteena, ja liikenne edustaa sinulle jotain suurta saatanaa?

Haluat näköjään varjonyrkkeillä luomasi mielikuvitusvastustajan kanssa. Siitä vaan.
Jos luit ketjun aloitusviestini, niin ymmärsit varmaan, että tarkoitus oli nimenomaan jättää sos-ter-sektori tämän yhden kerran rauhaan ja yrittää löytää niitä muita vastuunkantajia. Turha toivo tuo näyttää olevan meneillään olevan "kuinka paljon äitiyspäivärahaa kullekin kuuluu"-keskustelun perusteella. Kovin lappusilmäistä väkeä nämä kiekkopiirit ovat.
Jos et todellakaan ymmärrä että liikenteen aiheuttama työvoimakato ja "menetetty" koulutus ovat hukkaan heitettyjä resursseja yhteiskunnan näkökulmasta, niin et sitten ymmärrä. Se auton yliajamaksi joutunut Marko on kai yleensä aikuinen, johon yhteiskunta on juuri satsannut satojatuhansia euroja koulutuksen, päivähoidon ja perhetukien muodossa. Sitten hänestä ei yllättäen tulekaan nettomaksaja kun olisi hänen vuoronsa. Minusta se on taloudellisissa realiteeteissa tunnustettava tosiasia eikä mikään automyönteisyyden hengessä sivuutettava pikkujuttu, jonka vakuutusyhtiö "korvaa" maksamalla "eläkettä". Kokonaisuus on pikkuisen isompi juttu. Mutta jatka vaan ihan rauhassa.

Tuon lisää ehdotuksia. Tekniikan kehittämiseen parhaillaan syydetyt julkiset varat pitäisi käydä täikammalla läpi. Tekes syytää tolkuttomia summia mummojen ja pappojen pelieuroja vakavaraisten kansainvälisten yritysten toiminnan ylläpitämiseen, vaikka tämä tehtävä kuuluisi niille itselleen. Näitä tukia voi rinnastaa täysin sossun toimeentulotukeen ja sen väärinkäyttöön. Myös maataloustuet ovat samaa kastia. Tuetaan järjettömillä perusteilla toimijoita, joiden luonteeseen pitäisi kuulua omillaan pärjääminen. Uusien pienten yritysten tukeminen on asia erikseen. Nokian kaltaisten mastodonttien saamat miljoonat tukieurot menevät kankkulan kaivoon, mutta tokihan yhtiö ottaa ne vastaan ilomielin, kun niitä tyrkytetään ja jakaa ne edelleen eteenpäin amerikkalaisille eläkerahastoille. Eivät ne mihinkään suomalaiseen kehitykseen mene. Lisäksi tämä tukiautomaatti johtaa konsortiohankkeissa yleensä siihen että mastodontti määrää koollaan ja arvovallallaan, jonka lieassa myös Tekesin pikkukersantit hyppelevät, koko homman etenemisestä ja tulosten hyödyntämisestä. Lisäksi Tekesin mukaan heidän strategiansa on jatkuvasti vain kasvattaa omaa budjettiaan, koska budjetin koko määrää yksikön arvovallan. Kummalla on isompi? Suomi tarvitsee jotain uutta, jotta se voisi pärjätä kansainvälisellä kentällä. Kaikki tekniikka siirtyy ennenpitkää Aasian halvoille ja työteliäille kentille. Miksi ruokkia väsynyttä hevosta, kun pitäisi jo etsiä uutta?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Paras tapa säästää, jos se tarkoittaa julkisen talouden tasapainottamista, on poistaa työttömyys.
Sitä taasen eivät työlliset halua, koska se saattaisi merkitä tinkimistä saavutetuista eduista. Eikä asia ole relevantti monelle työnantajallekaan, koska työttömyys periaatteessa johtaa työvoiman tarjonnan lisääntymiseen.
Ainoa, jota kiinnostaa työttömyyden poistaminen, on se taho, jonka pitäisi saada julkinen talous tasapainoon. Tällä taholla taasen pelimerkit ovat verraten olemattomat.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mistä säästetään?

Viestin lähetti Yläpesä
...aikuinen, johon yhteiskunta on juuri satsannut satojatuhansia euroja koulutuksen, päivähoidon ja perhetukien muodossa.

Satojatuhansia euroa !!! Onko tästä jotain näyttöä? Nimittäin luulen että pystyisin maksamaan kahden lapseni koulutuksen, terveyden ja -sairaudenhoidon, sekä muut yhteiskunnalta nyt saadut palvelut ihan itsekin jos saisin vaikka puoli miljoonaa euroa.

Joko provoat tai sitten yhteiskuntamme on todella tehoton. Luulisin, että molempia.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Viestin lähetti msg
Paras tapa säästää, jos se tarkoittaa julkisen talouden tasapainottamista, on poistaa työttömyys.
Sitä taasen eivät työlliset halua, koska se saattaisi merkitä tinkimistä saavutetuista eduista. Eikä asia ole relevantti monelle työnantajallekaan, koska työttömyys periaatteessa johtaa työvoiman tarjonnan lisääntymiseen.
Ainoa, jota kiinnostaa työttömyyden poistaminen, on se taho, jonka pitäisi saada julkinen talous tasapainoon. Tällä taholla taasen pelimerkit ovat verraten olemattomat.

Erinomainen kannanotto, näinhän se on. Siitä, miten noista saavutetuista eduista pystytään tinkimään tai mitä muutoksia tiellä siihen olisi tehtävä, lienee parempi olla kuitenkin hiljaa. Nythän tilanne on mennyt ihmeelliseksi sikäli, että lähinnä pörssiyritykset kiristävät valtiota (mitä en moralisoi, yrityksen tehtävä on tehdä voittoa omistajilleen), samalla vaatien joustavia työmarkkinoita ja verojen alentamista. Veikkaan kuitenkin samalla ettei kovinkaan moni em. yritysten johtajista olisi valmis joustamaan itse lastensa ilmaisesta koulutuksesta tai terveydenhuollosta, ne kun ovat aina 'kuuluneet meille'. Mielestäni velvollisuuksien ja oikeuksien ymmärtäminen on hämärtynyt; toivoisinkin oikein reipasta poliittista polarisaatiota maailmassa, jotta meillä kaikilla olisi mielenkiintoisempi elämä.

Niin, säästämisestä vielä sen verran, että ulkoistaminen (vrt. Hesarin juttu tänään), joka usein nähdään ajan trendinä hakea säästöjä, on vihdoin alistettu edes jonkilaiselle keskustelulle. Toinen seikka, joka ei nyt varsinaisesti ulkoistamista koske, on yritysten tietotaidon (lue: tuotekehitys, esim.) siirtäminen toisiin maihin. Mikäs siinä, jos nykyinen tilanne säilyy ja idealistisesti kaikki sitoutuu globalisaatioon. Väitän kuitenkin ettei näin pitkään jatku. On ihmeellistä, että esimerkiksi yritykset vievät kilpaa tietotaitonsa Kiinaan ja Intiaan, kun ennen sentään (Japani) kävivät sivistyneemmin vakoilemassa länsimaisia tuotteita. Kymmenen vuoden kuluttua voidaan ihmetellä, mitä tapahtui länsimaiselle edistykselle. Myönnän, sekavaa puhetta näin aamutuimaan.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mistä säästetään?

Viestin lähetti jussi_j
Satojatuhansia euroa !!! Onko tästä jotain näyttöä? Nimittäin luulen että pystyisin maksamaan kahden lapseni koulutuksen, terveyden ja -sairaudenhoidon, sekä muut yhteiskunnalta nyt saadut palvelut ihan itsekin jos saisin vaikka puoli miljoonaa euroa.

En ainakaan provonnut. Muistaakseni ennen euroaikaa maisteritutkinnon hinnaksi määrittyi vähän alasta riippuen parista sadasta tuhannesta puoleen milliin (mk). Tämä siis keskimäärin 5 vuoden koulutuksesta. Tuohon päälle 3-4-vuotinen lukio, 9-peruskoulu ja ainakin pari-kolme vuotta päivähoitoa. Lisäksi neuvolaverkoston ylläpito ynnä muuta synnytykseen suoranaisesti liitettäviä kuluja. Noiden lukuja en tarkemmin tiedä, mutta ei esim. sillä sadan euron päivähoitomaksulla todellakaan kateta lapsen päivähoitokustannuksia.

Monikin varmaan ottaisi sen parisataatuhatta euroa ja hoitelisi asiat mitenkuten itse tykkäisi. Ja sysäisi sitten syntyneet ongelmat taas sos-ter-sektorin huoleksi...

edit: Lisään vielä, että useinkaan ei tulla ajatelleeksi kuinka esim. koulutussektorin kustannuksista melkoinen summa kertyy seinien ylläpidosta. Siis rakennusten rakentamisesta ja kunnossapidosta. Niistä maksetaan yölläkin, ja lomilla. Samoja suurehkoja investointikustannuksia sijoittuu siten vastasyntyneiden, päiväkotilasten ja peruskoululaisten kuluihin. Kaikki ei ole pelkkää opettajien tai sairaanhoitajien pienten palkkakulujen aiheuttamaa.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti er_bai_wu
Niin, säästämisestä vielä sen verran, että ulkoistaminen (vrt. Hesarin juttu tänään), joka usein nähdään ajan trendinä hakea säästöjä, on vihdoin alistettu edes jonkilaiselle keskustelulle.

Kun ei täällä Suomen sydämessä lueta maakuntalehtiä, niin kertoisitko lyhyesti mitä siinä helsinkiläisessä paperissa sanottiin?
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Viestin lähetti Yläpesä
Kun ei täällä Suomen sydämessä lueta maakuntalehtiä, niin kertoisitko lyhyesti mitä siinä helsinkiläisessä paperissa sanottiin?

Jos nyt en ihan väärin muista, niin boinia oli kaksi:

Ensiksikin se, miten työntekijän vaihtaessa ulkoistavasta firmasta työpaikkaa siihen firmaan, johon palvelut ulkoistetaan, kokee oman tilanteensa ja miten aikaisemman työnantajan lupaukset esim. samojen etujen (ei välttämättä minun mielestä ongelma!!!) säilymisestä eivät pidäkään paikkaansa. Samalla on pelko perseessä, että kohta tulee uudesta paikasta kenkää, koska vanhojen etujen (lue: liian hyvä liksa) maksaminen ei ole uuden palveluntarjoajan intresseissä. Ko. firmat ovat muuten ilmeisesti vannottaneet työntekijöitään sanktion uhalla pitämään turpansa kiinni, jota hieman ihmeteltiin, onhan ulkoistamista kehuttu hyväksi jutuksi suu vaahdossa. Toisekseen, em. tavalla firmaa vaihtanut ihmetteli tai enempi harmitteli, miten hänen työnsä sisältää nyt paljon enemmän aivan turhaa paperinpyörittelyä (kirjanpitohommat kyseessä) kuin ollessaan nyt hänet ulkoistaneella töissä. Lisäksi joitain töitä, jotka ko. henkilö teki edellisessä firmassa 'ilmaiseksi', on nyt laskutettava entiseltä firmalta.

Summa summarum, ulkoistaminen toimii varmasti parhaimmillaan enkä sitä sinänsä kyseenalaista, mutta olen itse nähnyt tätä businessta hieman ja voin vaikka vannoa, että ongelmia on ja paljon. Lisäksi joissain tapauksissa säästöt ovat vähintään kyseenalaisia. Kellä on tästä enempi tietoa, niin ei muuta kuin vaikka uusi ketju pystyyn.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös