Jatkoajan leffakerho

  • 2 308 555
  • 11 986

Frostbite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Оулун Кäрпäт, Фц Барцелона, РоПС, Rive Kanerva
Viime viikolla tuli katottua tuo Helanderin ohjaama ja Samuel L.Jacksonin tähdittämä "Big Game". Oli kyllä niin "kieliposkella" tehty leffa, että ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Okei, budjetti oli säälittävä, mutta jopa se huomioiden lopputulos oli lähinnä humoristinen. Haiskahti niin Harlinilta kuin vain voi. 0,5/5
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Escape Plan
Näitä voisi kirjoittaa vähän eri tavalla niin tulisi pieni ripaus uskottavuutta mukaan. Genressään tyydyttävä 2½ / 5
_

Aamenet tähän. Elokuva on varsin hyvä mielenkiintoisella juonella, mutta sitten se pilataan aivan täysin. Onko se tosiaan niin, että rahaa ei tulisi, jos kirjoittaisi uskottavan tarinan. Kaiken ei tarvitse olla totta, mutta jos edes joku asia olisi. Ilmeisesti kovin vaikeaa, eikö genre voi yhtään muuttua.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Aku Louhimies ohjaa kolmannen filmatisoinnin Väinö Linnan Tuntematon sotilas -kirjasta, mutta elokuva pohjautuu myös sensuroimattomaan. Kuvaukset aloitetaan ensi kesänä ja ensi-ilta olisi joulukuussa 2017.

Nyt ollaan kyllä jännän äärellä. Ensimmäinen, Edvin Laineen ohjaama versio nauttii valtaisaa suosiota, Mollbergin Tuntematon on jäänyt hivenen taka-alalle, miten käykään kolmannelle? Mutta täytyyhän tämä tietenkin nähdä.

http://www.iltalehti.fi/viihde/2015081820196619_vi.shtml
Linkki Iltalehden uutiseen elokuvasta.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mainittakoon että en tosin ole muutenkaan länkkäreiden ystävä, mutta ei se yksinään selitä pettymystäni, sillä odotukseni olivat korkeat..
Mä taas olen länkkäreiden ystävä ja en mäkään mitenkään hirveesti leffasta digannu kun sen aikoinaan näin. Kutosen IMDB:hen annoin, joka meikäläisen arvostelussa tarkoittaa leffa joka oli ihan OK, mutta ei vältämättä tarvii uudestaan katsoa. Omasta mielestä "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford", "Appaloosa" ja "Sweetwater" on parhaat länkkärit jotka on tehty tällä vuosituhanella. Noilla leffoilla ei nyt ole kovin suuret IMDB keskiarvot, joka nyt on ainakin itselle hyvä muistus siitä että ei sitä IMDB:n keksiarvoa aina pidä tuijottaa kun miettii että pitäskö joku leffa katsoa vaiko ei.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Omasta mielestä "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford", "Appaloosa" ja "Sweetwater" on parhaat länkkärit jotka on tehty tällä vuosituhanella. Noilla leffoilla ei nyt ole kovin suuret IMDB keskiarvot, joka nyt on ainakin itselle hyvä muistus siitä että ei sitä IMDB:n keksiarvoa aina pidä tuijottaa kun miettii että pitäskö joku leffa katsoa vaiko ei.

Sweetwateria en ole nähnyt, mutta itse laittaisin Tommy Lee Jonesin ohjaaman + pääosittaman The Homesmanin kahden muun edelle. Jos sen nyt länkkäriksi laskee.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
On tullut vahingossa tässä viime päivinä katseltua rästistä pois erinäisiä scifiaiheisia leffoja.

Menetin James Cameronin uskomattoman paskan Avatarin (2009) sekä Riddley Scottin käsittämättömän kamalan Prometheuksen (2012) myötä uskoni genreen ja oikeastaan yleisestikin elokuvaan taidemuotona, joten aika isojakin nimiä on jäänyt kokonaan katsomatta.

Predators (2010)

Vähemmän paska kuin odotin, mutta aika paska silti. Kilometrejä edellä AvP -rimanalituksia. Selvästi ideana on kokeilla jotain "tuoretta" ja tässä tapauksessa se on pitkälti ensimmäisen leffan konseptien kopiointia.

Paha vaan, että roolihahmot on napattu saksilla jostain muropaketin kyljestä. Olihan siinä ekassakin karikatyyrimäistä menoa, mutta joku raja nyt edes saatana. Adrien Brody oli väärä valinta päärooliin jo pelkästään valtavan nenänsä ja koomisen möreän äänensä vuoksi. Ei voi ottaa vakavasti tämmöistä kaveria.

Viihdyttävähkö.

**1/2

Rise of the Planet of Apes (2011)

Tämä oli periaatteessa kai ihan ookoosti kirjoitettu ja toteutettu, mutta ei se nyt vaan riitä, kun aiheena on simpanssin omistaja ja älykkäiksi muuttuvia apinoita. CGI apinoita. Jos tästä olisi halunnut oikeasti hyvän, olisi lähestymiskulman pitänyt olla kovasti toisenlainen. Liian hollywood. Liian pliisu. Miten voi tehdä elokuvan apinoista, jossa yksikään apina paskanna käteensä ja sitten hiero sitä seinään puolikaaren muotoon? Ei nyt kuitenkaan mikään ihan käsittämättömän huono.

Meh. Katson jatko-osan joskus tai sitten en.

**

Gravity (2013)

Tämä olisi toiminut varmaan paljon paremmin a) leffateatterissa b) ilman George Clooneyta

Ei sillä, että Clooney olisi vetänyt roolinsa huonosti. Enemmänkin hän pilasi elokuvan pelkällä läsnäolollaan. Olisi toiminut paremmin jollain edes pikkuisen tuntemattomammalla jannulla.

Leffasta tuli kovasti mieleen Andy Weirin The Martian -kirja. Kovasti samanlaista meininkiä, mutta 1,5 tuntiin ahdettuna. The Martiankin ilmestyy 1,5 tuntisena (tai jotain siihen suuntaan) Riddley Scott pläjäyksenä tänä vuonna ja todennäköisesti sopii tätä leffaa paljon huonommin teatterin ruudulle.

Ihan ok, mutta ei niin hyvä kuin odotin.

***1/2

Edge of Tomorrow (2014)

Tom Cruise toimintascifipläjäyksessä. Tätähän ei ollakaan aikaisemmin kokeiltu viittä kertaa keskinkertaisin tuloksin!

Mutta mitä vielä, TomppaLeffa pääsi yllättämään takavasemmalta oikein kunnolla. Fiksu, erilainen, yllättävä, siisti, hauska, vauhdikas. Edes TYPERÄ loppu ei pilannut tätä kovin pahasti. Heittämällä paras näkemäni toimintaleffa sitten ainakin The Dark Knightin (2008).

Poikkeuksellisen hyvä.

****1/2

Interstellar (2014)

Enpä olisi uskonut että nouseva käyrä jatkuu EdgeTompan jälkeenkin, mutta perkele, tämä Nolan(ien) teoshan on ihan mielettömän hyvä, vaikka ilmestyessään saikin osin aika murskaavaakin kritiikkiä osakseen. Okei, alku on vähän mitä on ja loppukin sellainen kiikkulautahommeli, mutta väliäkö sillä niin.

Paras tämän tyylinen leffa sitten vuoden 1968? Paitsi että tietenkin tämä on paljon parempi kuin joku 60-luvulla tehty pätkä.

Ei ole täydellinen, mutta kevyesti täydet pojot silti.

*****
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Inception

Tulipa eilen katsottua iltapalaksi vahingossa myös Christopher Nolanin Inception (2010).

Ei ollut hyvä leffa, enkä ymmärrä, miksi tätä on niin hehkutettu. Ihan hauska idea tietty tavallaan ja tosi trippiä menoa varmaan, maaaan, mutta lopputuote on huono. Yksi selkeä syy:

1. Jatkuvat täysin merkityksettömät toimintakohtaukset olivat 97 prosenttisesti täysin perseestä. Ne olisi pitänyt leikata kylmästi pois jo kässärivaiheessa ja keskittyä mindfuck & trilleripuolen saamiseen kuntoon. Aika usein vähemmän on paljon enemmän.

Konsepti hyvä, toteutus kömpelö ja eloton.

**
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En tiiä onko oikea ketju, mutta Star Wreck- on saamassa jatko-osan, jes!

Linkki uutiseen Gamereactorin sivuilla.
Mainio uutinen! En ihan ensimmäisimpiä Star Wreckejä ole nähnyt, mutta sen sarjan joka tuli In the Pirkinningiä ennen ja tietysti tuon elokuvan myös. Molemmat loistavaa parodiaa ja samalla tribuuttia myös. Odotan tältä paljon. Kiinnostaa lähtökohtaisesti paljon enemmän kuin Iron Skyn jatko-osa.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sweetwateria en ole nähnyt,
Juoni nyt on tyypillinen länkkäri kostotarina sillä erotuksella että päähenkilö on nainen (January Jones). Mielestäni hyvin tehty pätkä ja tosiaan olen ihmetelly IMDB:n alhaista 6,2 keskiarvoa. Tosin onhan tolla The Homesmanilla kanssa 6,6 keskiarvo, mutta traileri näytti mielenkiintoselta joten watchlistille meni. Kiitoksia siis vinkistä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Juoni nyt on tyypillinen länkkäri kostotarina sillä erotuksella että päähenkilö on nainen (January Jones). Mielestäni hyvin tehty pätkä ja tosiaan olen ihmetelly IMDB:n alhaista 6,2 keskiarvoa. Tosin onhan tolla The Homesmanilla kanssa 6,6 keskiarvo, mutta traileri näytti mielenkiintoselta joten watchlistille meni. Kiitoksia siis vinkistä.

Homesmanin traileri on hyvä, mutta leffa aika tylsä imo.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Interstellar (2014)

Tuli katsottua uudelleen, kun halusin tietää onko tämä hyvä elokuva sillä elokuvateatterin jälkeen olin melkoisen pettynyt. Uskoisin suunnilleen muistavani mitä silloin kirjoitin ja mihin se tästä olisi muuttunut. Nyt pidin pari taukoa, kurkistin välillä jatkista ja sen sellaista ja taisin syödäkin jotain.

Elokuva on aivan liian pitkä ja vaikka en tarkkaan muista fiiliksiä teatterissa, niin varmaan on kyllästyminen iskenyt. Edelleen se sama, jos sinulla on maailman hienoimmat erikoistehosteet, niin ei se silti tarkoita, että elokuvaan saa lisätä 45 minuuttia pelkkää paskaa. Loppu ei edes ollutkaan niin paha mitä muistelin, kun sai tauon jälkeen katsoa viimeiset puoli tuntia.

Mutta se alku, ei noin. IMDB:n mukaan elokuvan teko maksoi $970000 per minuutti. Ihanko todella kannatti tuhlata $40m siihen, että spektaakkelin pitää olla kolmetuntinen? Ja jos niitä tehosteita kerran on, niin miksi kullakin planeetalla viihdytään vain pieni hetki. Ai niin, sen takia, että voidaan ajella jossain helvetin maissipellossa, koska onhan se varmaan työntekijöistä hauskaa verrattuna siihen, kun datanörtit tekevät elokuvaa. Mihin se koulussa käynti ja intialaisen lennokin jahtaaminen tarkalleen ottaen edes liittyi?

En anna mitään arvosanaa, koska tästä olisi saanut niin helposti 5/5 (*****) elokuvan. Niin helposti, että voisi alkaa itkeä.

Ai niin ja huumoria ei ollut yhtään. Teatterissa oli ne pari pakollista naurua, mutta yhtään hauskaa kohtaa tuossa ei ollut ja en nyt toisaalta tiedä olisiko tarvinnutkaan olla.
--

Nyt ei kuitenkaan vaivuta epätoivoon. Tämä oli mennyt ohi, kun en teollisuutta ollenkaan seuraa ja en muista ennen odottaneeni jotain elokuvaa paitsi varmaankin T2:ta.

The Martian - 2015 | Official Trailers and Movie News

Why NASA scientists are excited about Matt Damon movie The Martian

(ensimmäinen linkki vie Fox Moviesiin ja toinen The Sydney Morning Heraldiin)

Luvassa on siis erittäin realistinen Mars-elokuva missä ei ole mitään typeriä alieneita eikä muutenkaan mitään yliluonnollista. Hollywood-elementit ovat tietenkin mukana, mutta tieteelliseen tarkkuuteen on panostettu huomattavasti.

Elokuva perustuu Andy Weirin samannimiseen esikoisteokseen ja aloitin juuri lukemaan sitä. Sci-fista en välitä tippaakaan, mutta avaruusjutuista sitäkin enemmän.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Elokuva on aivan liian pitkä ja vaikka en tarkkaan muista fiiliksiä teatterissa, niin varmaan on kyllästyminen iskenyt. Edelleen se sama, jos sinulla on maailman hienoimmat erikoistehosteet, niin ei se silti tarkoita, että elokuvaan saa lisätä 45 minuuttia pelkkää paskaa. Mihin se koulussa käynti ja intialaisen lennokin jahtaaminen tarkalleen ottaen edes liittyi?

Imitointi on taiteissa lähes aina helvetin huono idea, kun originaali parempi kuitenkin.

Luvassa on siis erittäin realistinen Mars-elokuva missä ei ole mitään typeriä alieneita eikä muutenkaan mitään yliluonnollista. Hollywood-elementit ovat tietenkin mukana, mutta tieteelliseen tarkkuuteen on panostettu huomattavasti.

Tätä juuri inhoan nykyään. Jopa elokuvat pitää arvioida tiedeuskovaisen vinkkelistä, melko sairasta. Yhdentekevää sen leffan laadun kannalta, vaikka hirvittävän moni ei erotakaan dokumentista.

Luvassa on tympeää elokuvaa, sen voi ennustaa jo nyt ihan jo mielikuvituksettomista lähtökohdista. Damon tekee toki kivasti rahaa.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Elokuva on aivan liian pitkä ja vaikka en tarkkaan muista fiiliksiä teatterissa, niin varmaan on kyllästyminen iskenyt. Edelleen se sama, jos sinulla on maailman hienoimmat erikoistehosteet, niin ei se silti tarkoita, että elokuvaan saa lisätä 45 minuuttia pelkkää paskaa. Loppu ei edes ollutkaan niin paha mitä muistelin, kun sai tauon jälkeen katsoa viimeiset puoli tuntia.

Mutta se alku, ei noin. IMDB:n mukaan elokuvan teko maksoi $970000 per minuutti. Ihanko todella kannatti tuhlata $40m siihen, että spektaakkelin pitää olla kolmetuntinen? Ja jos niitä tehosteita kerran on, niin miksi kullakin planeetalla viihdytään vain pieni hetki. Ai niin, sen takia, että voidaan ajella jossain helvetin maissipellossa, koska onhan se varmaan työntekijöistä hauskaa verrattuna siihen, kun datanörtit tekevät elokuvaa. Mihin se koulussa käynti ja intialaisen lennokin jahtaaminen tarkalleen ottaen edes liittyi?

...Nyt ei kuitenkaan vaivuta epätoivoon. Tämä oli mennyt ohi, kun en teollisuutta ollenkaan seuraa ja en muista ennen odottaneeni jotain elokuvaa paitsi varmaankin T2:ta.

The Martian - 2015 | Official Trailers and Movie News

Se alku tosiaan oli vähän mikä oli, mutta IMO yhtä kaikki se oli tarpeellinen osa elokuvaa. Sikäli hassua, että se maanpäällinen osuus oli tietyllä tapaa epäuskottavampi ja huterampi kuin avaruustouhut (todella epämääräinen kasvirutto/viherkato -juttu, valtava NASA:n tukikohta nurkan takana, joka jotenkin oltiin pystytty pitämään salassa jne jne), mutta toisaalta pitihän niille hahmoille ja tapahtumille antaa taustaa. Ja siinä tehtävässä se toimi. Tapahtumat oli vähän pahvisia mutta hahmot olivat mielenkiintoisia heti alusta.

Huumorista sen verran, että ainakin itse hersyin keskellä yötä luurit päässä itsekseni sen robotin murhanhimoisille jutuille.

----

Itse kuuntelin The Martianin kuukausia sitten audiokirjana. Itselle vaikea nähdä miten ko. teos saataisiin ainakaan kovin fiksusti sovitettua hollywood elokuvaksi. Olisin paljon innostuneempi, jos siitä tehtäisiin ison budjetin minisarja. Kirja on eräänlaista ASMR pornoa nörteille jatkuvine yksityiskohtaisine teknisine selostuksineen ja romppeiden modailuineen. Toki siitä on mahdollista saada hyväkin, mutta toisaalta pelkään, että ulos tulee Gravity-kopio, jossa vähän kaikki jää hieman pintapuoliseksi. Kirjasta tykkäsin.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Sikäli hassua, että se maanpäällinen osuus oli tietyllä tapaa epäuskottavampi ja huterampi kuin avaruustouhut (todella epämääräinen kasvirutto/viherkato -juttu, valtava NASA:n tukikohta nurkan takana, joka jotenkin oltiin pystytty pitämään salassa

Huumorista sen verran, että ainakin itse hersyin keskellä yötä luurit päässä itsekseni sen robotin murhanhimoisille jutuille.

Kieltämättä totta, mutta eihän maapalloa tulevaisuudessa kohtaava luonnonmullistus nyt niin skifiä ole. Aika hyvin on tiedossa mitä voi käydä mannerlaattojen liikkumisten tai merten vedenpintojen nousun myötä ja mitä niitä on. Yhtä lailla tiedetään, että kaikkea on vielä tietämättä. Tuo ei ollut kovin realistista nykytiedon mukaan vähän niin kuin internet ei ollut silloin kun jääkiekko keksittiin. Tukikohta pysyi salassa koska ihmisiä oli niin vähän ja tilaa paljon.

Robottijutut olivat paikoittain oikein hyviä, mutta ehkä sitä tuntee itsensä tyhmäksi, jos liikaa repeilee yksin kotona. Hymyilyttäviä kohtia on toki jokunen.

Itse kuuntelin The Martianin kuukausia sitten audiokirjana. Itselle vaikea nähdä miten ko. teos saataisiin ainakaan kovin fiksusti sovitettua hollywood elokuvaksi.

Sillä tavalla kuin psykologiset trillerit tehdään. En ole muuten katsonut traileria, koska en koskaan katso niitä. Pelkkiä spoilereita täynnä eli en tiedä mitä odottaa.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
En ole muuten katsonut traileria, koska en koskaan katso niitä. Pelkkiä spoilereita täynnä eli en tiedä mitä odottaa.

Joo, oikein. Trailerit taitaa olla kärsimättömille ihmisille, joita riittää. Kyllä itse katson joskus niitä, leffan jälkeen. Ja toki teatterissa niihin törmää, suurin osa sentään leffoista joita ei katso joten menee alkulämmittelynä. Kotimaisissakin taitaa trailerit olla kyllä itse leffoja parempia.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Pelkkiä spoilereita täynnä eli en tiedä mitä odottaa.
Joo, oikein. Trailerit taitaa olla kärsimättömille ihmisille, joita riittää. Kyllä itse katson joskus niitä, leffan jälkeen. Ja toki teatterissa niihin törmää, suurin osa sentään leffoista joita ei katso joten menee alkulämmittelynä. Kotimaisissakin taitaa trailerit olla kyllä itse leffoja parempia.

Minä olen havainnut hyväksi taktiikaksi katsoa traileria joku 10-30 sekuntia. Ei ehdi tulla turhia spoilereita, mutta ehtii hieman vilkaisemaan mm. visuaalista puolta. Etenkin tämä taktiikka pätee hyvin historiallisiin draamoihin, joiden kohdalla itselleni on tärkeää se, että se luotu maailma näyttää jollain lailla realistiselta, eikä "halvalta".

Aika karmeasti välillä muuten traileri voi onnistua kusettamaan, että kyseessä on hyvä elokuva. Taannoin vilkaisin se Elisabeth I:stä kertovan "The Golden Age"- leffan trailerin, traileri vaikutti hyvältä, mutta itse leffa olikin varsin puuduttava ja vanhojen jo filmattujen juttujen uudelleenlämmitystä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Entourage oli todella viihdyttävä elokuva, siis sarjaa seuranneille. Leffa ei ollut saanut mitään kovin erikoisia arvosteluja ja ymmärtäähän sen, kun juoni on aika perinteinen, aivan kuin siitä tv-sarjasta repäisty. Tällä ei tavallaan ole paskaakaan väliä sarjan ystävälle, sillä kaikki halutut elementit leffasta löytyvät: vanha kööri koossa, maaninen Ari studiopomona, kauniita naisia ja huikea cameo-roolien kavalkadi. Itse asiassa leffassa oli niin paljon cameoita, että menin aivan sekaisin laskuissa.

Erittäin hyvillä mielin tuon katsoi, tuli useita kertoja naurahdettua ääneen näille sälleille.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tuli tällä viikolla katsottua digiboksilta hieman klassikkoleffoja eli Casablanca (1942) ja The Night of the Hunter (1955). Molemmat leffat on IMDB:n top 250 listalla sijoilla 33 (Casablanca) ja 234 (The Night of the Hunter).

Casablancan olen nähnyt vuosia sitten mutta näköjään sen vielä hyvin muisti ulkoa. Ehkä se että elokuva on klassikko ja muutama kohtaus on niin legendaarinen että se vei vähän terää kyseisistä kohtauksista. Ja sitä "As Time Goes By" biisiä on varmaan kuullut hisseissä kyllästymiseen saakka kun se tuppasi leffan aikana ärsyttämään. Mutta Ingrid Bergman ja Humphrey Bogart on sen verran legendaarisia näyttelijöitä että kyllähän ton leffan uudestaan katsoi. Erityisesti Ingrid Bergmanissa silmä lepäsi ja siinä on kyllä ollut todella kaunis nainen!

"The Night of the Hunter":in taas katsoin nyt ekaa kertaa. Robert Mitchum oli kyllä aivan loistava roolissaan ja pidin leffan visuaalisesta ilmeestä. Mutta leffan loppu oli kyllä pienoinen kultuurishokki ja siinä huomasi taas miten elokuvan tekeminen on vuosien saatossa muuttunut. Mitenkään hirveesti loppua spoilaamatta niin nykyään kun lopputappelu/jahtaus kestää yleensä about pienen ikuisuuden niin nyt homma oli ohi parissa minuutissa. Tavallaan mukavaa vaihtelua.

Kuten yleensäkkin ennen 60 lukua tehdyissä leffoissa niin pikkaisen meikäläistä häiritsi se teatterimaisuus mikä aina noita leffoja leimaa. Esim. näkee että jotkut ulkoilmakohtaukset on kuvattu lavasteissa ja näyttelijät puhuvat melkeen kirjakieltä eivätkä kiroile. Siksi itselle näiden vanhojen leffojen arvosteleminen, eli tähtien antaminen IMDB:ssä, on aina hieman vaikeaa. Arvostellako leffa sen mukaan mikä fiilis oli leffan jälkeen vaiko pitäisikö ottaa siinä huomioon sitten ajan henki, tekniikka ja vaatimukset.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...Erityisesti Ingrid Bergmanissa silmä lepäsi ja siinä on kyllä ollut todella kaunis nainen!
...

Ylehän on tässä viime viikkoina esittänyt paljon Bergmanin elokuvia ja Casablanca tuli muutama päivä sitten. Tietysti katsoin.

Kaunis nainen.
 

Buster

Jäsen
Itsekin tuli Bergmanin leffoista toissa päivänä katsottua tallennettuna ollut en kvinnas ansikte. Ihan pätevä elokuva, eikä näköjään ihme jos loppu tuntui hieman kiirehdityltä ja katkonaiselta kun trivian mukaan ohjaaja Gustaf Molander jossain vaiheessa keskeytti kuvaukset kokonaan, koska ei ollut vielä selvillä miten leffa loppuu. Leffa oli vielä ajalta ennen Bergmanin Hollywoodiin lähtöä, eikä ollut kovinkaan vaikea leffaa katsoessa kuvitella, että tytöstä tulee pian legenda. Hyvin ne ruotsalaiset osaa tuon elokuvanteon kun olisi mielestäni käynyt täysin Hollywood -elokuvasta. Ja myöhemmin MGM näköjään tehnyt oman versionsa Joan Crawfordin tähdittäessä.

Omaa sivistystä tuli myös aavistuksen paikattua kun viimeinkin vyön alle saatiin alkuperäinen Apinoiden planeetta. Kun elokuvan tekovuosi 1968 on tiedossa, niin leffaa katsoessa ei jää varmaan kenellekään epäselväksi, mikä on pääviestinä kun Charlton Hestonkin vieläpä kiroaa ihmiskunnan typeryyttä. Lisäksi apinat esitetään äärimmäisen suvaitsemattomina ja ennakkoluuloisina muita vieraita lajeja/kulttuureja vastaan. Sitä en tiedä onko omassa ja ilmeisesti vähän muidenkin päässä vain vikaa, koska ruudulla kun näkyi vain valkoisia ihmisiä, niin ei voinut olla ajattelematta vertauskuvallisesti, että apinat olisivat afrikkalaisia orjia. Ja valkoiset ihmiset puolestaan olisivat samanlaisia kuin orjuuttajien silmien läpi nuo afrikkalaiset orjat vaikuttivat olevan. Toki ainakin kirjan kirjoittanut Pierre Boullet totesi, että sai idean tarinaan eläintarhassa ollessaan ja miettiessä, että mitä jos apinoiden ja ihmisten osat vaihtuisivat. Vai onko kyse vain ihan jostain muusta leffantekijöiden kohdalla. Kymppi tuolle tuli lätkäistyä kun aikansa punnitsi ja pari tuntia meni kuin sormia napsauttamalla.

Parhaan animaation Oscar taitaa olla aika selvää kauraa kun tuon Inside Outin idea oli mahtava ja toteutuskin toimi erittäin hyvin jopa suomeksi dubattuna. Siinä on jollain välähtänyt vähän samalla tavalla kuin sillä "Hei kuka puhuu" -leffojen ideoijalla. Eli ihmiset on koneita, joita hahmoiksi puetut tunteet ohjailevat napeista ja vivuista. Välillä nämä tunteet miettivät miten ja millä tavalla mihinkin tilanteeseen reagoida, mutta välillä joku tunne ottaa vallan ja painaa sieltä ilman muiden tunteiden "konsultaatiota" ja jarruttelua omanlaisensa reaktion kehiin. En tiedä oliko leffa jopa hauskempi vähän varttuneemmalle katsojalle, koska itsellä ainakin oli naama virneessä jatkuvasti ja nähtiinpä siellä myös Chinatown-viittaus. Mikä parasta niin elokuvassa oli oikeasti ajatusta, eikä siinä ollut mitään aivotonta kohellusta vailla mitään tarkoitusta. Toki jonkinlaista toimintaa siihen oli pakko ollut saada mukaan, mutta ihan kohtuu tyylikkäästi ja tarinaa palvelevasti se oli kiedottu mukaan. Lopulta tarjottiin ihan tyylikäs opetus. Aavistuksen sakkasi loppua kohden, mutta parhaita animaatioita mielestäni viime vuosina ja ysin lätkäisin, mikä on paljon animaatiolle jos ei tekijöistä löydy Miyazakia. Olkoonkin etten ole nähnyt niitä muita pientä hypeä aiheuttaneita kuten Frozenia, Upia, tai Wall-E:tä.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Pakko rustata pitkästä aikaa leffakommentti, koska vieläkin meinaan fiilistellä kokemusta. Katsoin tuossa taannoin parhaan trilogian, mitä elokuvahistoria mielestäni tietää.

Ja nyt pitää painottaa, että hommahan toimii todella juurikin trilogiana.

Ensimmäinen osa, Before Sunrise

Rakkautta ennen aamua (1995) - IMDb

Toinen osa, Before Sunset

Rakkautta ennen auringonlaskua (2004) - IMDb

Ja kolmas osa, Before Midnight

Rakkautta ennen keskiyötä (2013) - IMDb

Olin aikanaan nähnyt ensimmäisen osan joskus vuosia vuosia sitten ja olin siitä teini-iässä varsin vaikuttunut. Sen jälkeen asia jäi jonnekin synapsivarastoon ja en ollut sen suuremmin ajatellut koko leffaa.

Kunnes tuossa joitakin päiviä sitten törmäsin vain ihan sattumalta siihen tosiseikkaan, että mainiolle leffalle oli tehty jatko-osa. Ja mikä mielenkiintoisinta, vielä toinenkin jatko-osa.

No, päätin sitten ensin verestää muistia alkuperäisellä rainalla. Ja katsoin sitten miltei samaan syssyyn nuo kaksi jatko-osaa. Mind blown!

Tiedän. Täällä todennäköisesti aika moni vierastaa jo koko tarinaa ensimmäisen osan perusteella. Onhan se sellaista yltiöromanttista hömppää. Se on totta. Se ON yltiöromanttista hömppää. Mutta saatanan hienosti kirjoitettua sellaista. Ja on myönnettävä myös se, että Ethan Hawkin ja Julie Delpyn näyttelijäsuoritukset ensimmäisessä osassa nuorina ovat vielä vähän hapuilevia. Hieno leffa se silti on.

Mutta annapa olla, kun jatkoin ensimmäiseen jatko-osaan. Leffathan on siis kuvattu jotakuinkin yhdeksän vuoden välein jokainen. Mikä tekee saagasta todella vaikuttavan. Henkilöt ovat aidosti vanhenneet juuri sen verran, kuin leffassakin annetaan ymmärtää. Ja on myöskin näiden kahden henkilön kypsyys näyttelijöinä selkeästi nostanut tasoaan. Ja on myöskin dialogin rakentaminen ja vieminen petraantunut. Julmetun hienoja keskusteluja. Julmetun hienoja ja pitkiä kamera-ajoja. Julmetun hienoa henkilökemiaa.

Mutta se kolmas leffa. Se vei kyllä maton ihan tyystin jalkojen alta. En spoilaa ketään, joka leffoja ei ole nähnyt, joten jätän yksityiskohdat. Mutta totean vain, että niin vaikuttavaa kerrontaa, pitkää kamerarallia ja dialogia en ole nähnyt ikinä, missään. Varsinkin kolmannen osan pitkät pätkät saivat jo Quentin Tarantinon sinällään hienot, mutta sisällöttömät dialogirallit näyttämään melko amatöörien puuhasteluilta.

Sehän näissä leffoissa se oleellisin homma onkin, että vaikka on aivan perusteltua todeta, että eihän moista tarinaa todellisessa elämässä ikinä tapahtuisi - vaikka se toki mahdollista onkin - mutta se ei millään tapaa häiritse. Hienointa on ehkä se, että se ällöromanttinen meno muuttuu saagan edetessä koko ajan lähemmäs realismia ja niin tyylillä, että vain ahmin ja ahmin sitä tarinaa, mitä leffat verkkokalvoilleni syytivät.

Ja kyllä on Julie Delpystä kehittynyt ensimmäisen ja viimeisen leffan välillä aika eri näyttelijä. Toki ikääkin on sen 18 vuotta enemmän. Ja silti, vaikka mamma on allekirjoittanutta jonkin verrankin vanhempi, niin kyllä silti vielä söisin sen kädestä. Itse asiassa Ethan Hawkin hahmo ensimmäisessä leffassa ei ollut niin järin uskottava. Ehkä siksi, kun poika - vielä silloin "poika" - oli vain niin tyystin kaunis objekti. Sittemmin kaverikin sai jo vähän särmää ulkonäköönsä.

Nyt enää jään odottamaan, viekäkö porukalla Linklater, Delpy, Hawk olisi mielenkiintoa seitsemän vuoden kuluttua vääntää neljäs leffa. Ei haittaa, vaikkeivät tekisikään. Mutta en oikein pysty uskomaan, että silloinkaan pettäisivät. Kaikki leffat imdb:ssä kasin yläpuolella. Ei syyttä. Mutta trilogia yhtenä kokonaisuutena ansaitsisi vähintään sen ysin. Todelliset aplodit viimeisen leffan viimeisistä viidestätoista minuutista.

Sanoisin toki, että jos olisin parikymppinen teinipoika, en minä tätä tekstiä nyt kirjoittaisi. Viisitoista vuotta myöhemmin tämä on parasta, mitä maailma minulle on tarjonnut leffojen saralla

Onkohan ketään, kuka olisi edes lähelle samaa mieltä?
 
Viimeksi muokattu:

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Kolmonen taisi olla omalla listalla vuoden paras elokuva ja on jopa vähän ihmeellistä miten sitä tuli katsottua jotenkin euforiassa ja iho kananlihalla.

Kyllä. Se kontrasti sen päivällispöytäkeskustelun ja sen lopun välillä on kyllä huikaiseva. Tuijotin vain koko leffan kuin puulla päähän lyötynä. Euforia on kyllä paras sana kuvaamaan kokemusta.

Joutunee varmasti jäähdyttelemään vaikka puolisen vuotta ja joskus kevättalvella pistää 1,5 litran punkkuleka pöytään ja ahmia koko settiä kerralla uudestaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös