Kyseenalaiset taklaukset Liigassa 2015–2016

  • 196 936
  • 1 281

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
McTorson kanssa samaa mieltä. Ensisijainen vastuu on aina taklaajalla. Miksi ensinnäkään lähtä taklaamaan perse edellä kädet ylhäällä?! Osuu päähän ja tulee rumaa jälkeä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Ei vittu mikä otsikko xD

En klikkaa. Onko Silvos-Santtu vai KHL-Pekka tekstin takana?

Olen huomannut, että tältä foorumilta löytyvät valtakunnan ja todennäköisesti koko maailman kovimmat lätkäjätkät. Aivovauriot eivät tunnu missään. Mielestänne niitä tulee ja menee. Ne ovat mielestänne väistämättömiä pelissä nimeltä jääkiekko. En voisi enempää erimielinen kanssanne olla.

Vauhdit ja voimat kaukalossa kasvavat vuosivuodelta. Jos asenneilmasto on aivovauriota vähättelevä, voimme olla varmoja surullisesta tulevaisuudesta.

Siis, mantra "ei tappeluissa oikeestaan koskaan satu mitään" tai Scott Stevensin top-10 taklausten fiilistely kyynel silmäkulmassa on taakse jäänyttä elämää. Päävammat otetaan vakavammin kuin koskaan ja mielestäni Liigalla oon ollut ainakin pyrkimys tiedostaa sekä pitää tämä esillä, myös sanktioissaan. Onko vielä onnistunut ihan 100%, ei välttämättä.

Tuo vauhtien kasvu on toinen vuosia hoettu mantra, mutta myös tosiasia. Ihan puhtaat taklaukset, varsinkin kun ryntäys-tulkinta on aika höveliä, voi rikkoa paikkoja. Pitäsin silti nyky-Liigaa aika siistinä ja pelaajien välisen kunnioituksen olevan hyvällä tasolla. Taklausten antamisen ja vastaanoton suhteen tapahtuu välillä haavereita, kenties eilisessä tilanteessakin.

Ihan miten kukin lajia katsoo. Itse suhtauduin 10-15 vuotta päävammoihin paljon huolettomammin mitä tänä päivänä. Isot, kovat taklaukset ja ne harvat tappelutkin nostaa kummasti tunnelmaa, mutta samalla sitä ei tunne erityistä nautintoa jos joku hoipertelee polvet notkuen jäällä. Tietää että on tullut isku päähän, tietää että päävammat on arvaamattomia, tietää että niistä ei hyvää seuraa. Mutta: samalla oon sitä mieltä että laitojen lähellä ja kiekollisena tulee olla valmis ottamaan taklaus vastaan. Siinä on se taklattavan vastuu. Taklaajan vastuu on olla ajamatta selkään tai liian ylös pään seudulle.
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
Kehtaan myös väittää, että jääkiekossa tulee tilanteita, jolloin pää ei voi olla ylhäällä. Tulee myös tilanteita, jolloin ei voi olla valmiina taklauksen vastaanottamiseen. Näistä tilanteissa vastustajan ei tule suorittaa taklausta, edes puhdasta, saati likaista. Onneksi tällaisia taklaamatta jättämisiä näkee vielä kovin usein. Useimmat pelaajat tiedostavat vaarat ja kunnioittavat kanssapelaajiaan.
Kehtaat luetella muita päivänselviä faktoja jotka kuuluu yleistietoon, mutta et kehtaa vastata itse kysymykseen? Ei tämä nyt jumalauta ole niin vaikeeta.

En klikkaa. Onko Silvos-Santtu vai KHL-Pekka tekstin takana?
Enpäs tiiä, koska jätin myös lukematta.
 
Viimeksi muokattu:
"Pää ylhäällä" ei tarkoita seisomista tikkusuorana, vaan viittaa lähinnä seuraamiseen mitä ympärillä tapahtuu. Taklauksen voi ottaa vastaan vaikka ylösalaisin.

Tiedän kyllä, mitä sanonta "pää ylhäällä" tarkoittaa. Annat olettaa, että minun mielestäni se tarkoittaa "seisomista tikkusuorana", vaikka kirjoitin nimenomaan "Ei jääkiekkoa voi pelata tikkusuorana."

Minusta on päivänselvää, että Huml näkee mitä ympärillä tapahtuu ja valmistautunut mahdolliseen taklaukseen hyvällä peliasennolla. Siinä vaan mieluummin antaa ensin syötön maalipaikkaan ja murehtii vasta sitten ilmojen pihalle lähtemistä. Mitä Humlin olisi pitänyt tehdä toisin? Unohtaa kiekko ja nostaa kädet suojaksi? Ei ole Humlin vika, että Sammalkangas tulee käsivarsi ojennettuna.
 

Numero66

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Kärpät
Ivan Huml loukkaantuu, 15.12.2015 Ässät-Kärpät - YouTube
Tuosta voitte kattoa ja tehä johtopäätöksiä oliko sen kyynärpään ja naaman välissä mitään tai Sammalkankaan omien sanojen mukaan lonkan ja pään välillä.

EDIT: Kattelin muuten tuon taklauksen sellaisesta kuvasta että se näkyy Humlin selkäpuolelta. Sammalkankaan osumakohtaa ei siinä edes näe, mutta sellaisen salaliittoteorian voisin tässä heittää että jos Humlin nenä on murtunut, sen on murtanut herran oma maila.
 

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Monenlaisia perhesyitä..........

"Ässät-pakki selvisi taklauksestaan vailla minkäänlaista rangaistusta. Nyt tilanne kuitenkin otetaan kurinpidon tarkasteluun. Sammalkangas puuttuu illan Blues-vierailun kokoonpanosta, sillä kurinpitokäsittelyn ajan pelaaja on aina väliaikaisessa pelikiellossa."

Ässät-pakin törkeä taklaus kurinpidon käsittelyyn: Huml vuoti verta jäälle
Kentälliset tuli näkyviin klo 12, Kärpät lähetti korusähkeensä kurinpidolle vasta vähän ennen kanta. Mutta ei näistä perhesyistä silti varmuutta ole.
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
Mitä Humlin olisi pitänyt tehdä toisin? Unohtaa kiekko ja nostaa kädet suojaksi? Ei ole Humlin vika, että Sammalkangas tulee käsivarsi ojennettuna.
Luonnollisesti unohdetaan se kiekko ja otetaan taklaus vastaan jos halutaan säästyä kolhuilta. Siinä taklattavan vastuu pähkinäkuoressa. Ei ole Sammalkankaan vika, että Humlin pää retkahtaa kontaktin jälkeen Sammalkankaan olkasuojaan. Sen tilanteen voi noiden videoiden perusteella tulkita noinkin. Eikä ole edes kaukaa haettua.
 

Gurkha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Joo kyllä tuon numero66n youtube-videon perusteella on melko reipas kakku luvassa. Aivan turha keskustella, että mikä osui ja mihin! Veikkaisin 7 peliä.
 

IlPadrino

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Luonnollisesti unohdetaan se kiekko ja otetaan taklaus vastaan jos halutaan säästyä kolhuilta. Siinä taklattavan vastuu pähkinäkuoressa.
Ei tietenkään kiekosta tule luopua vaikka taklaus onkin tulossa. Tässä tapauksessa Humlin katse vain jää kiekkoon eikä pelaaja reagoi tulevaan taklaukseen.

Sammalkankaan ainut virhe tilanteessa on nostaa kyynärpää Humlin lärviin ja siitä häntä tullaan rankaisemaan. Itse veikkaan viidestä seitsemään ottelua huilia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Joo kyllä tuon numero66n youtube-videon perusteella on melko reipas kakku luvassa. Aivan turha keskustella, että mikä osui ja mihin! Veikkaisin 7 peliä.

Käsittääkseni näissä tapauksissa olennaisinta on nimenomaan se mikä osui ja mihin. Tuo video todistaa sen, ettei Sammalkankaan kyynärpää ainakaan osunut Humlin päähän. Toivottavasti Liusjärvellä parempaa materiaalia käytössään, tämän videon perusteella joku voisi sanoa että Humlin pää retkahtaa taklauksen voimasta Sammalkankaan olkapäähän.
 

Prophet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Näin Oululaisena sanon että ei hyppy..missään nimessä. Mutta tarkoituksella vedetään vauhdilla ja ihme asennossa taklaus loppuun jonka loppu vaiheessa käsi/olkavarsi nousee Humlin pään seutuville. Pelin kuvaan lukien haetaan pommia jossa hieman ylireagointia taklaavan osapuolen puolelta. Olisi voinut tehdä taklauksen loppuun ilman loppuvaiheen käden nostoakin. Siispä 2-3peliä kieltoa päähän kohdistuvasta taklauksesta. Ja edelleen ihmettelen tätä Humlin haukkumista rotaksi. Kaveri kuitenkin nykyään pelaa lätkää ihan asiallisesti ilman mitään filmauksia. Ennen oli ehkä enemmän filmiä joissain tilanteissa mutta sääli että pelaaja muistetaan vanhoista tekemisistä ja leimataan sen vuoksi vaikka on pelitapaansa huomattavasti järkeistänyt.
 

Numero66

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Kärpät
Käsittääkseni näissä tapauksissa olennaisinta on nimenomaan se mikä osui ja mihin. Tuo video todistaa sen, ettei Sammalkankaan kyynärpää ainakaan osunut Humlin päähän. Toivottavasti Liusjärvellä parempaa materiaalia käytössään, tämän videon perusteella joku voisi sanoa että Humlin pää retkahtaa taklauksen voimasta Sammalkankaan olkapäähän.
En nyt tiiä katotko joltain 3 tuuman näytöltä tuota videota vai miten se muka "todistaa sen, ettei Sammalkankaan kyynärpää ainakaan osunut Humlin päähän"? Mielestäni jo tuo ensimmäinen hidastus todistaa aika selkeästi ettei pää edes osu olkapäähän, about 19 sekunnin kohdalla. Samoin 34 sekunnin kohdalla on nähtävissä täysin sama. Kun nuita kuvakulmia yhdistelee, niin ainoa looginen mahdollisuus on, että se pää osuu nimenomaan tuohon ojennettuun kyynärpäähän. Ei se varmasti ollut tahallinen lyönti kyynärpäällä, mutta sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä pelin sisäiseen tuomioon eli siihen, että tuosta olisi pitänyt antaa 5+20 minuuttia. Mielestäni tuo pelitilanne oli vain onneton vahinko ja tämä yhden pelin istuminen on rangaistuksena riittävä.
 
On lähellä olla yksi kauden komeimmista niiteistä, mutta valitettavasti käsi osuu kupoliin. En usko että oli tahallinen temppu eikä sillä tietysti ole merkitystäkään (paitsi kurinpidolle, heh), mutta mielenkiintoista on aina seurata miten eri tavalla ihmiset noihin tilanteisiin suhtautuvat. Itse olen Kärppien kannattaja mutta koen ainakin että pystyn suhteellisen objektiiviseen tarkkailuun näiden taklausten osalta.

Itse en näe että kyynärpää olisi osunut päähän, mutta omaan silmään se on todennäköisin skenaario. Toki riippuu vähän mikä alue lasketaan kyynärpääksi, mutta sanotaan näin että kyynärsuoja oli mielestäni todennäköisimmin se joka ensikontaktin teki. Mielestäni on myös nähtävissä miten Huml juuri ennen taklausta nostaa itseään ylös ja valmistautuu ottamaan taklausta vastaan, mutta tietysti päähän osuessa sillä ei ole mitään merkitystä. Taklattavan vastuukin on siinä mielessä irrelevanttia, että vaikka Huml olisi ollut tietämätön taklauksen tulosta ja Sammalkangas olisi suorittanut töötin puhtaasti, olisi ollut mielestäni Humlin oma syy että sattui ja kovaa eikä siitä olisi kuulunutkaan mitään rangaistuksia jakaa, vaikka joku kylkiluu olisikin paukkunut. Mielestäni Huml ei ole erityisen alhaalla tilanteessa.

@eriatarka toi esiin hyvän pointin, että taklaus ei ole päähän kohdistuva, vaan koko kropalla siinä otetaan kontaktia, oli se ensimmäinen kontakti sitten päähän tai ei. Itse toisin sellaisen huomion esiin, mistä muutama on toki puhunutkin, että Liigassa ei huomioida niin paljon tuota ylöspäin suuntautuvaa taklausta vrt. esim NHL (tämä on oma mutu ja saa/pitää korjata jos olen väärässä), missä siitä aina jaksetaan huomauttaa. Tämä siksi, että vaikka niin saa ja pitää tehdä, on sellaisen "pumpputaklauksen" suorittaminen aina normaalia vaarallisempaa/tehokkaampaa ja taklaajan pitää olla tietoinen mihin kontakti tulee osumaan, eli lapaset pidetään alhaalla ja on oltava varma että taklaus tulee rintaan/olkapäähän. Tuo selkä edellä taklaaminen on kyllä todella tehokasta eikä vähiten siksi, että taaksepäin ponnistamalla on huomattavasti helpompi tuoda jaloilla / yläkropan suoristamisella lisää voimaa taklaukseen kuin eteenpäin luistelemalla. Kuuluisin tämän tyylin käyttäjähän on varmasti Kronwall.

Hankala sanoa paljonko antaisin tästä kakkua. Olen ollut rangaistuksien koventamisen puolella jo pitkän aikaa ja sanotaan vaikka näin, että mielestäni tuosta kuuluisi maksimissaan puolet siitä määrästä, minkä Tyrväinen sai. Toki Tyrväinen sai mielestäni aivan liian vähän penalttia, Lassilasta nyt puhumattakaan.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@eriatarka toi esiin hyvän pointin, että taklaus ei ole päähän kohdistuva, vaan koko kropalla siinä otetaan kontaktia, oli se ensimmäinen kontakti sitten päähän tai ei.

Vertasin tuota edellä siihen, kun Nurmi taklasi Huhtalaa. Tällöin kurinpitopäätöksessä todettiin:

"Taklaus ei myöskään ole päähän kohdistunut taklaus, koska valtaosa taklauksen voimasta kohdistuu Huhtalan olkavarteen."

Kurinpitopäätös Lukon Teemu Nurmen asiassa ottelussa Blues-Lukko 29.3.2014 | Uutiset | Liiga
 

Bakaun Imaami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, NY Rangers
Taavi Vartiainen ajeli kiekottoman Ahosen puhtaasti jäihin ja lensi suihkuun. Paino sanalle kiekoton pelaaja. Taklaus itsessään oli puhdas olkapäällä suoritettu.
 

Bakaun Imaami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, NY Rangers
Jaaha. Ben Blood taisi siinä ottaa itselleen muutaman matsin pelikieltoa.
Kädet ylhäällä Asplundia päähän. Eipä tuosta vihelletty edes jäähyä. Komiaa tuomaripeliä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En nyt tiiä katotko joltain 3 tuuman näytöltä tuota videota vai miten se muka "todistaa sen, ettei Sammalkankaan kyynärpää ainakaan osunut Humlin päähän"? Mielestäni jo tuo ensimmäinen hidastus todistaa aika selkeästi ettei pää edes osu olkapäähän, about 19 sekunnin kohdalla. Samoin 34 sekunnin kohdalla on nähtävissä täysin sama. Kun nuita kuvakulmia yhdistelee, niin ainoa looginen mahdollisuus on, että se pää osuu nimenomaan tuohon ojennettuun kyynärpäähän. Ei se varmasti ollut tahallinen lyönti kyynärpäällä, mutta sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä pelin sisäiseen tuomioon eli siihen, että tuosta olisi pitänyt antaa 5+20 minuuttia. Mielestäni tuo pelitilanne oli vain onneton vahinko ja tämä yhden pelin istuminen on rangaistuksena riittävä.

Seuraa Sammalkankaan hihassa olevaa valkoista viivaa. Se on kyynärpään kohdalla, eikä osu päähän.
 
Jaaha. Ben Blood taisi siinä ottaa itselleen muutaman matsin pelikieltoa.
Kädet ylhäällä Asplundia päähän. Eipä tuosta vihelletty edes jäähyä. Komiaa tuomaripeliä.
Syy-seuraus menetelmällä tuosta ei mitään tule. Jos Asplundia olisi sattunut, niin Blood saisi jo kauden kolmannen pelikieltonsa, joka toki teoriassa on mahdollinen nytkin. Täysin ala-arvoinen sekä vastustajaa kunnioittamaton temppu Bloodilta ja tässähän on vielä se, että eilen omasta joukkueesta tipahti Erkinjuntti pois päähän kohdistuneesta iskusta ja nyt Blood sortuu samaan. Vaikka pelaajasta pidänkin, niin kyllähän tällaiset rottailut arvostusta laskevat.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Taavi Vartiainen ajeli kiekottoman Ahosen puhtaasti jäihin ja lensi suihkuun. Paino sanalle kiekoton pelaaja. Taklaus itsessään oli puhdas olkapäällä suoritettu.

Vartiaisen taklauksesta oli puhtaus kaukana. Kuolleesta kulmasta kiekottomaan pelaajaan, jolloin pää pääsee retkahtamaan valmistautumattomuuden takia todella pahasti. Taklaus oli malliesimerkki vastustajan kunnioituksen puutteesta, tai vaihtoehtoisesti sitten pelkästä tyhmyydestä. Onneksi ei Ahonen loukkaantunut tilanteessa niin taitaa Vartiainenkin säästyä lisäpannalta. Tyhmä, tarpeeton ja vaarallinen taklaus jossa oli hyvät todennäköisyydet käydä huonosti.

Bloodin ajo kädet ylhäällä oli myös tyhmä, muttei niin vaarallinen kuin Vartiaisen taklaus. Blood tuli suoraan edestä kädet ylhäällä ja Sipiläinen näki tämän, todella huonoa tuuria olisi saanut käydä että tilanteessa nenun aukeamista pahempaa loukkaantumista olisi käynyt. Yhtä kaikki, jäähyn arvoinen Bloodinkin taklaus, muttei mielestäni ulosajon. 2+10 päähän kohdistuneesta taklauksesta olisi ollut sopiva.
 

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos joku väittää, että Vartiasen ja Bloodin taklaukset kolmannessa erässä oli puhtaita, niin ei hyvää päivää. Vartiainen ei osunut päähän, vaikka tuomarit jostain sellaisen repäisivätkin. Jäähyn paikka kuitenkin. Se että Bloodin ryntäys Asplundin päälle jäi näkemättä, on ihan yhtä suuri vääryys kuin Vartiaisen ulosajokin.
 

Frank McKee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, T. Arima
Näin Oululaisena sanon että ei hyppy..missään nimessä. Mutta tarkoituksella vedetään vauhdilla ja ihme asennossa taklaus loppuun jonka loppu vaiheessa käsi/olkavarsi nousee Humlin pään seutuville. Pelin kuvaan lukien haetaan pommia jossa hieman ylireagointia taklaavan osapuolen puolelta. Olisi voinut tehdä taklauksen loppuun ilman loppuvaiheen käden nostoakin. Siispä 2-3peliä kieltoa päähän kohdistuvasta taklauksesta. Ja edelleen ihmettelen tätä Humlin haukkumista rotaksi. Kaveri kuitenkin nykyään pelaa lätkää ihan asiallisesti ilman mitään filmauksia. Ennen oli ehkä enemmän filmiä joissain tilanteissa mutta sääli että pelaaja muistetaan vanhoista tekemisistä ja leimataan sen vuoksi vaikka on pelitapaansa huomattavasti järkeistänyt.

Jep. Ja Liigassahan on painotettu näitä päähän kohdistuvia taklauksia. Eli ihan sama millä taklaat päähän, jos taklaat päähän niin pitäis tulla penaltia.
Suapa nähä, komppaan tätä lainaaamaani eli taklauksella haetaan jotain jymypommia millle yleisö ois voinu huutaa enemmän ku Humlille.

Get well Ivan!
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Taavi Vartiainen ajeli kiekottoman Ahosen puhtaasti jäihin ja lensi suihkuun. Paino sanalle kiekoton pelaaja. Taklaus itsessään oli puhdas olkapäällä suoritettu.
Selvä kakkosen arvoinen estäminen tuo oli, mutta ei jumalauta tuosta voi ketään laittaa suihkuun. Eikä kyllä ollut kuolleesta kulmasta vaan oli kiekontavoittelutilanteessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös