Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mutta sen olen ymmärtänyt, että maatalouteen siirryttiin osin pakosta Lähi-Idässä ja että ravitsemus ei ollut niin hyvää kuin metsästäjä-keräilijöillä ja keskimääräinen elinikä saattoi jopa alentua.
Tätä maanviljelykseen siirtymistä ja kaupunkivaltioiden syntyä käsittelee myös Hararin "idoli" Diamond tuossa omassa trilogiassaan (Kolmas simpanssi, Tykit taudit ja teräs, Romahdus) ja se antaa erilaista selitystä kuin Harari ja se selitys perustuu maantieteeseen. Brian Fagan taas kirjassaan "Pitkä Kesä" antaa siihen ilmastollisia syitä (kirja kertoo tästä ihmisen leviämisen ja menestyksen mahdollistaneesta holoseenisestä lämpöjaksosta). Hararilla on ehkä kokonaisvaltasin näkemys näistä populäärikirjailijoista, mutta ainakin itselle myös nuo kaksi muuta ovat täydentäneet .. tai täydentyneet (ne on luettu ennen) ajatuksissa ihmiskunnan historian kokonaisuudeksi…Harvemmin kuitenkaan populääritiedettä kirjotetaan noin hyvin kuin Harari tekee. Luettavuus on kohillaan ja asioita viedään kivalla tahdilla eteenpäin. Oikeastaan vertautuu vaan tohon Tykit, Taudit ja Teräs kirjaan (ne kaks muuta Dimanodia ei ole niin tarinallisia, vaikka Romahdus erittäin mielenkiintoinen onkin tutkiskellessaan er sivilisaatioiden romahduksia, tulkinnat on vaan aika kiistanalaisia kaiketi nykytiedon mukaan)
 
Tulevaisuus on toivoa täynnä

-Share Ilves-

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tuo huomisen lyhyt historia rupeaa olemaan nyt loppusuoralla. Alku vähän tökki, mutta kyllä se vaan hyvä kirja tuokin on.

Kyllähän toi paljon miettimään on laittanut. Sikäli mikäli tässä itse elää vielä pitkään, niin omana elinaikanakin saattaa nähdä aikamoisen mylläyksen käyvän täällä. Harari pitää ainakin tuon mukaan ihan selvänä sitä, että valtaisa määrä työpaikkoja tulee häviämään ihan lähitulevaisuudessa ja science fictionista tulee vuosikymmen kerrallaan vain enemmän ja enemmän todellisuutta. Ja tuo työpaikkojen häviäminen ei tule koskettamaan vain tälläisiä yksinkertaisia suorittavia tehtäviä, vaan käytännössä aivan kaikkea ml. todella korkeaa koulutusta vaativatkin ammatit.

Ihan rehellisesti jonkinlaista tulevaisuudenpelkoa herätti allekirjoittaneessa.
 
"Minulla on taskussani laite, jolla pääsen käsiksi koko ihmiskunnan keräämään tietoon. Käytän sitä kissakuvien katseluun ja riitelyyn tuntemattomien ihmisten kanssa."

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Olihan tämä mielenkiintoinen kirja. Itselle iski ainakin tuo uskontoja käsittelevä osuus. Jos vetää linjoja suoriksi niin monet uskonnot ovat vain sepitettyä tarinaa. Jännästi näiden tarinoiden vuoksi ihmiset ovat valmiita menettämään henkiä. Muutenkin avasi itselle hyvin kuinka homo sapiensin kehitytyskulku on edennyt tähän päivään saakka.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy