Kiitos TKH vastauksestasi, se avasi näkökulmaasi mainiosti.
Jaa, en ole mitään tämän kaltaista juttua kuullut. Viimeksi mitä olen kuullut, niin ei ollut tehnyt mitään lajivalintaa, tai ei edes kokenut että sellaiseen olisi tarvettakaan ainakaan muutamaan vuoteen. Mikäli mieli on tämän jälkeen muuttunut, niin ei voi muuta sanoa kuin että kylläpä keihään lupaukset meinaa häipyy muihin lajeihin turhan kovaan tahtiin. 17-vuotiaiden maailmantilastoa johtava Määttänenhän on käytännössä lentopalloilija.
Tällaista kerrottiin syksyllä keihäspiireissä. Henkilökohtaisesti en ole tuota Helanderilta kuullut, enkä sen vuoksi mene takuuseen väitteen paikkansapitävyydestä. Tuossa toisten lajien pariin siirtymisessä taitaa näkyä se, että muiden lajien parissa tuolla tasolla urheilemisesta saa jo hyvän korvauksen. Keihäänheitossa tuolla tasolla urheileminen ei takaa vielä senttiäkään rahaa, vaikka kuuluisi maajoukkueeseen.
Kyllä, mutta minun papereissa nuorten maajoukkueeseen valittavien ei tarvitsekaan todistaa yhtään mitään miesten keihäällä. Sen sijaan EM-ryhmään valittavilta minä edellyttäisin jo kohtalaisia näyttöjä ja minun papereissa esimerkiksi Kinnunen tai Karvinen eivät tätä ole vielä tehneet. Minun papereissa 73 metrinen ei ole riittävä näyttö EM-ryhmään oikeuttavaan valintaan. Olisin valinnut kaikki kolme nuorta heittäjää nuorten ryhmään.
Tästä prikulleen samaa mieltä.
Ensinnäkin nuorten maajoukkue olisi Nuorten maajoukkue. Minulla ehdoton yläikäraja olisi, että nuorten maajoukkueeseen valittavan urheilijan olisi mahduttava vähintäänkin seuraaviin alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin. Tätä vanhempien urheilijoiden on mahduttava muihin ryhmiin. Siitä mikä merkitys nuorten ryhmään kuulumisesta on kenellekin voi olla montaa mieltä, mutta näkisin asian niin, että ryhmään kuuluminen olisi tärkeämpää nuorille (17-19 vuotiaille) kuin 22-vuotiaille. Erityisesti pyrkisin kannustamaan ja tukemaan nuoria ja lahjakkaita kavereita treenaamaan yhdessä sopivan kovassa ryhmässä niin paljon kuin mahdollista ja yksi tapa tukea tätä on nuorten maajoukkueen kautta. Tämä nyt siis lähinnä juoksijoiden kannalta, mutta kuitenkin. Lisäksi tulee tietysti tietynlainen status-arvo, jonka avulla nuoret voivat aloittaa tai parantaa mahdollisten sponsoreiden hankintaa, jne.
Tästäkin samaa mieltä. Näkisin mieluusti nuorten maajoukkueen nykyisessä muodossaan koostuvan jopa 14-18-vuotiaista urheilijoista. Se toisi mielestäni sopivaa kannustinta nuorille panostaa urheiluun pitkäjänteisesti ja ammattimaisesti riittävän aikaisin. En nää mitään lisäarvoa siinä, että 20-vuotiaat urheilijat tulevat maajoukkueleirille opettelemaan harjoittelua ja urheiluun sitoutumista. Tuo olisi täytynyt tehdä jo ajat sitten. Nyt nuo mainitsemasi vanhemman ikäryhmän heittäjät (Manninen, Sirviö, Peltomäki) käyvät satunnaisesti leireillä (Sirviö ei edes satunnaisesti) ja tekevät pääasiassa omia harjoituksiaan ryhmän ulkopuolella. Täysin hukkaan heitettyä rahaa liitolta maksaa urheilukeskuksille tuosta, koska herrojen kotiharjoitteluolosuhteet ovat aivan vastaavalla tasolla. Puhumattakaan siitä, että jonkunhan matkustaminen harjoituskeskukseen pitää maksaa, urheilijan tai liiton, ja jälleen hukatan rahaa, riippumatta maksajasta. Nuorilla urheilijoilla, joilla ei välttämättä ole vielä paljoakaan harjoittelukokemusta ja henkilökohtaisen valmennuksen tasokin voi olla niin ja näin, tuollainen leiritys palvelisi kehittymistä myös kotiharjoittelun suhteen tuomalla uusia virikkeitä ja ohjeita.
Team Finland olisi minun papereissa pitkälti vastaava kuin mitä se on nyt, mutta poikkeuksiakin olisi. Syksyllä näin jonkun Keskisalon haastattelun, jossa mies sanoi aika suoraan, että ensi kesän EM-kisat eivät ainakaan tuolloin olleet mielessä. Mikäli mies on paluunsa kanssa tosissaan niin ilman muuta kuuluu tähän ryhmään, mutta jos ei ole, niin en näe tässä valinnassa mieltä. Itse olisin nostanut joukkueeseen ainakin Haapalan. Mikäli minä olisin ollut valintakriteerejä määrittelemässä, niin ne olisivat todennäköisesti olleet suunnilleen niin, että valittavien on täytynyt tulla valituksi vähintään yhteen kaksista edellisistä suurista arvokisoista (MM-kisat tai olympialaiset). Varallaoloa ei lasketa. Esimerkiksi Etelätalo ei olisi minun listallani. Yleisesti ottaen en niinkään katsoisi mitään kuluvan kesän maailmanlistojen sijoituksia, vaan sitä onko vähintään B-rajan tason kaveri omassa lajissaan Suomen paras, tai muutaman lajin kohdalla parhaita. Koska kriteerit kattaisivat kahdet edelliset suuret arvokisat, niin yksi loukkaantuminen ei vielä pudottaisi ryhmästä. Vastaavasti jos urheilija ei ole kaksiin edellisiin suuriin arvokisoihin selvinnyt, niin silloin kaverin paikka ei ole tässä ryhmässä.
Minustakin Team Finlandin kokoonpano on päällisin puolin ihan hyvä nyt. Valintakriteerejä muokkaisin kylläkin reilulla kädellä. Lähtökohtana tälle ryhmälle on se, että tämä ryhmä pyrkii menestykseen lähitulevaisuuden arvokilpailuissa. En kuitenkaan käyttäisi valinnassa tuollaista systeemiä kuin sinä ehdotat, sillä se vaan entisesti ruokkii tuota liiton harrastamaa mielivaltaa, koska ryhmiin ja arvokisoihin valinnat tekee samat henkilöt. Kun lähtökohtana on tulevissa arvokisoissa menestyminen, niin ottaisin tulevien arvokisojen tulosrajat lähtökohdaksi, ne kun tyypillisesti on tiedossa hyvissä ajoin ennen ryhmävalintoja. Kaikilla, jotka ovat kisarajat rikkoneet, on lähtökohtaisesti mahdollisuus menestyä tulevissa arvokilpailuissa. Tähän ei pitäisi minusta vaikuttaa sekään, että kuinka monta edustajaa samasta lajista tuon rajan on rikkonut, koska kisavalinnat tehdään erikseen myöhemmin tästä joukosta. Toki ottaisin tuohon jotain aspekteja pitkäjänteisyydestä, niin kuin järjestelmässä nytkin on. Yksi huono kausi, esim. vammoista johtuva, ei saa vielä tarkoittaa sitä, että tuki katkeaa. Tuo vammahan ei vaikuta (välttämättä) menestysmahdollisuuksiin tulevissa arvokilpailuissa. Nyt valinnat tehdään käytännössä ajatellen menestystä jo käydyissä arvokilpailuissa, mikä on juuri niin surullista kuin se noin kirjoitettuna kuulostaa.
EM-ryhmään valitsisin urheilijat, jotka ovat tasoltaan EM-rajojen luokkaa. En vaatisi EM-rajojen rikkomista, mutta ryhmään päästäkseen pitäisi kyllä olla kohtalaisen lähellä EM-rajaa. En esimerkiksi valitsisi joukkueeseen keihäänheittäjiä, joiden paras tulos on 73 metrin luokkaa. Myös näissä valinnoissa huomioisin kuluvan kauden lisäksi myös edeltävän kauden, jotta yksi huono kausi ei pudota ryhmästä. Keihään valintakriteereistä enemmän alempana.
Tässäkin kohtaa hieman eroava näkemys. Nimittäin en pidä tuota keinotekoista jaottelua MM- ja EM-tasojen välillä kovinkaan järkevänä. Käytännössähän tuo on juoksijoiden tapa nähdä itsensä parempana kuin ovatkaan. Monessa lajissa Euroopan ja Maailman taso eivät poikkea niin merkittävästi toisistaan, että tällaista jaottelua olisi syytä tehdä. Tämän ryhmän voisi nimetä vaikka tulevaisuuden haastajiksi ja ryhmään kuuluvilta odotetaan menestystä aikuisten arvokilpailuissa (samassa mittakaavassa kuin TF:ltä odotetaan) esim. olympiadin päästä. Tähän ryhmään kuuluvat nauttisivat siis rahallista tukea samaan tapaan kuin nykyinen EM-ryhmä. Tämä mahdollistaisi urheilijoiden valinnan ryhmään iästä riippumatta, ainoana kriteerinä tulevaisuuden menestysnäkymät. Nykyisessä tilanteessa on aivan liikaa nähtävissä noita ikänsä takia väliinputoaja-asemaan joutuvia. Kehitys ei aina katso ikää ja tämä pitäisi päättäjien hyväksyä. Tähän ryhmään valitsisin ennemmin keihäsmiehistä Laaksosen, Sirviön, Mannisen ja Peltomäen kuin esimerkiksi Karvisen ja Kinnusen, sillä he osoittavat yhtäläistä kehityskäyrää hiukan korkeammalla absoluuttisella tasolla. Heiltä siis voidaan odottaa arvokisamenestystä aiemmin. Edelleenkään en laittaisi mitään rajoituksia lajiryhmien koon suhteen.
- SUL:n toimintaan tai tehtäviin liittyen oma mielipiteeni on se, että toimintaa voisi aivan hyvin ruveta viemään siihen suuntaan, että urheilijoiden tukea voidaan laskea sitä mukaan kun urheilijan omat tulot kasvavat. Eli käytännössä katsoisin, että ydintehtävä on tukea suomalaista yleisurheilua eikä niinkään palkita tai tukea kirkkaimpia huippu-urheilijoita.
Tästä samaa mieltä. Mielestäni Urheiluliiton tehtävä on nimenomaan tukea urheilijoita ja taata heille mahdollisuudet menestyä arvokilpailuissa, eikä niinkään palkita jo saavutetusta menestyksestä. Menestymisestä palkitaan sitten aivan muilla keinoilla. Nythän osa liiton johdosta perustelee esim. Pitkämäen ja aiemmin Karjalaisen tukirahoja sillä, että ne ovat takautuvaa tukea siitä, että nuorena tukea ei saatu. Kuulostaa aivan uskomattoman typerältä. Toki liiton maksama raha kohdentuisi todennäköisesti vähemmän arvokilpailuissa menestyneille urheilijoille kuin nykysysteemissä, mutta lyön vetoa, että niitä menestyjiä myös olisi enemmän.
Miesten keihästä "kohdeltaisiin" omana spesiaalilajina, johon olisi omat valintakriteerit. Lajiin myös panostettaisiin jonkun verran muita enemmän (esimerkiksi suhteessa enemmän valintapaikkoja), mutta ei kuitenkaan räikeästi. Keihäänheittäjille tämä saattaisi kuitenkin näkyä negatiivisesti siinä mielessä, että minua ei kiinnostaisi pätkääkään se, että joku kotimaisen listan 10. oleva olisi suhteellisesti katsottuna tehnyt paremman tuloksen kuin joku Team Finlandiin valittu. Mikäli jonkun 22-vuotiaan taso ei Suomessa riitä keihäässä EM-ryhmään, oli tulos mikä tahansa, niin sitten se ei riitä ja sillä sipuli. Naisten keihäänheittoa en nostaisi mihinkään "spesiaalilaji" kategoriaan, koska se ei sitä ole ansainnut.