Minustakin tuohon kansalaissääntöön pitäisi tulla muutoksia. Suomihan kamppaili pitkään esim. Franz Krugerin kohdalla tuosta osallistumisoikeudesta. Tuossa sentään oli ihan järkevä syy, kun vaimo oli suomalainen ja muutti sitten asumaan. Mutta tuollaisia raha ja vero yms. kikkailuja en hyväksy.
Ensinnäkin täytyy muistaa tapauksessa Abeba Aregawi:
- Hän muutti Ruotsiin vuonna 2009, 12-vuotiaana, eikä ollut mikään kultamitalilupaus "jonka Ruotsi osti".
- Tapasi miehensä Ruotsissa. Mies on Ruotsin kansalainen ja yhä kirjoilla Ruotsissa.
Abeba anoi Ruotsin kansalaisuutta 2012 ja halusi juosta Ruotsin väreissä jo Lontoossa, mutta teki sen Etiopian väreissä koska ei saanut vielä edustaa Ruotsia. Puoli vuotta myöhemmin hän alkoi kilpailla Ruotsin väreissä.
Urheilijoita ei suinkaan osteta Ruotsiin. Höh, kuka nyt sellaista tekisi? Mutta on selvää, että urheilija jatkaa lajiaan kansalaisuudesta huolimatta ja olosuhteet ja asuinpaikka vaikuttaa paljon siihen, missä hän sen tekee.
Mitä tulee rahaan, niin urheilijathan saavat usein palkkionsa suoraan kilpailujen järjestäjiltä, eivät siltä omalta maalta.
2013 Abeba muutti Etiopiaan harjoittelemaan. Se jos asuu jossain lämpimässä maassa tänä päivänä ei ole huippu-urheilussa mitenkään harvinaista. Esim. korkeushyppääjä Patrik Sjöberg asui huippu-urheilu uransa aikana suurimman osan ajastaan Marbellassa. Se jos Abeba valitsee asuinpaikakseen Etiopian on tietenkin täysin luonnollista, hän hallitsee siellä kielen ja tietää ja tuntee harjoittelupaikat ja ihmiset.
Ei ole myöskään mitenkään harvinaista, että ruotsalaiset urheilijat asuvat jossain muualla. Esim. jääkiekon olympiajoukkueesta ei taida löytyä yhtään pelaajaa joka asuu Ruotsissa. Torinon joukkueessa taisi olla vain Jörgen Jönsson, Mika Hannula, Stefan Liv ja Ronnie Sundin. Loput elivät, asuivat ja pelasivat ulkomailla.
Helsinginsanomien toimittaja Jukka Härkönen viittasi artikkelissaan, että Abeban avioliitto järjestettiin siksi, että hänelle saataisiin Ruotsin kansalaisuus helpommin. Itse asiassa hän anoi kansalaisuutta samoin kriteerein kuin kaikki muutkin Ruotsin kansalaisuutta anovat.
Nämä kriteerit ovat:
- Pystyy todistamaan henkilöllisyytensä
- Täyttänyt 18 vuotta
- Oleskelulupa Ruotsissa
- Oleskellut tietyn ajan maassa (2 vuotta meillä pohjoismaalaisilla)
- Elänyt moitteetonta elämää Ruotsissa
Avioliitto Ruotsin kansalaisen kanssa auttaa tietenkin asiassa. Siitä ei ole tosin esiintynut missään näytteitä, että Abeba olisi solminut avioliiton miehensä kanssa siksi, että pääsisi kilpailemaan Ruotsin väreissä.
Tämän jälkeen Ruotsin kansalaisella on oikeus äänestää jne. Hänellä on myös oikeus edustaa maataan erilaisissa kilpailuissa. Maan järjestelmä ei näe näissä asioissa mitään eroa. Joko olet täysiveroinen Ruotsin kansalainen tai sitten et ole.
Ruotsin siirtolaisviraston, Migrationsverketin kanavista ei myöskään löydy mitään sellaista polkua, jota käyttämällä voitaisiin järjestellä osto-urheilijoiden kansalaisuuskysymyksiä. Virasto tiedoittaa jo sivullaan, ettei priorisoi. Oleskelupia anoessa voidaan tosin ottaa huomioon käytännön asioita, kuten esim. lapset, koulun alkamisajankohta tms. Mutta missään ei huomioida mitenkään erikoisesti urheilijoita, kun on kysymys kansalaisuudesta.
Eri asia on sitten se, jos urheilija itse tarvitsee apua kansalaisuuteen ja oleskelulupaan liittyvissä kysymyksissä. Usein on kysymys ihmisistä, joiden kielitaito ei oikein riitä lukuisten lomakkeiden täyttämiseen ym. rutiineihin. Silloin sellaiseen saa usein apua oman seuran kansliasta, aivan samalla tavalla kuin vakutuusioissa yms. Mutta tässäkään ei ole kysymys mistään väärästä asiasta, myös ruotsalaisten urheilijoiden käytännön asioita hoidetaan urheiluseuran toimesta. Kaikki tällainen sitä silmällä pitäen, että urheilija voisi keskittyä mahdollisimman hyvin harjoitteluun ja kilpailemiseen.
Abeban "feikkiavioliitot" ja puheet ostetuista urheilijoista ovat kateellisten jorinoita. Todellisuudessa asiat sujuivat täysin laillisesti ja vallitsevien sääntöjen mukaan. Tykkäsi niistä sitten tai ei.
Selvää on tietenkin se, että enemmän Ruotsi juhlii jos kultamitalistin nimi on Charlotte Svensson. Maiden rajat ovat tosin hälvenneet sen verran, että säännöt sallivat kyllä aina jonkun Tommy Salon osallistumisen suuriinkin kisoihin.