Urheiluun kuuluu myös heikot suoritukset silloin kun niitä tekevät potentiaaliset tulevaisuuden menestyjät. Mutta Nezir ei tuleva maailmanluokan urheilija ole. Jos olisi, kehitys olisi kulkenut eteenpäin paljon nopeammin. Menestyksen estää jo se, että Suomelta puuttuu toimiva doping-ohjelma. Turha korkeimmalla tasolla on puhtaana yrittää.
Hienoa kun sulla on jo silmää sanoa onko joku tässä vaiheessa uraa tuleva maailmanluokan urheilija vai ei. Tosin tottakai todennäköisemmin Neziri ei sitä ole, mutta aina on mahdollisuudet vaikka mihin. Varmaan osasit ihan samalla tavalla nähdä kuinka esim. Keskisalo tai Holmen tulevat voittamaan EM-kultaa tai Evilä MM-pronssia. Muuten kukaan näistä ei ole esimerkiksi voittanut nuorissa EM-kultaa. Lisäksi Neziri on sijoittunut eri ikäluokissa MM-tasolla viidenneksi. Mutta hienoa kuinka pystyt silti jo nyt näkemään, ettö ei tule taso riittämään.
Ja kun toteat, että on turha korkeimmalle tasolle puhtaana yrittää, toteat samalla esim. Evilän ja Pitkämäen käyttävän aineita, vai?
Rahat tulee sijoittaa kansalaisten liikkumisen tukemiseen. Tästä massasta nousee joskus harvoin joku huipulle, mutta itse huippu-urheilu pitää suhteessa muuhun liikunnan tukemiseen nähdä marginaalina, jolle sirotellaan vähän armosta ja silloinkin epäoikeudenmukaisesti.
Kansa ei liiku esimerkin voimin. Kansa liikkuu, kun se oppii liikkumaan ja löytämään liikunnasta nautintonsa. Huippu-urheilu, joka nykyään on luonteeltaan täysin moraalitonta ja siksi kaikin tavoin epäurheilua, ei totisesti ole ihanne, johon katseet pitäisi keskittää. Pikemminkin se on sairasta, yksi vastuuttoman suoritus- ja ahneusyhteiskunnan ilmentymä.
Ootko ihan tosissasi näiden juttujesi kanssa? Valtio tuki esim. vuonna 2007 huippu-urheilua 8 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan valtion liikuntabudjetti taiso olla jossain hieman yli 100 miljoonaa euroa. Lisäksi on syytä muistaa, että urheiluorganisaatioiden omat tulot ovat pääsääntöisesti paljon suuremmat kuin niiden saamat julkiset tuet. Raha huippu-urheiluun tulee jostain ihan muualta. Liikunnan ja urheilun rahoittajat ovat Suomessa suuruusjärjestyksessä:
1. kotitaloudet
2. kunnat
3. seurat
4. sponsorit
5. valtio
Jos liikuntaan ja urheiluun käytetään Suomessa yhteensä noin 2 miljardia euroa, on valtaosa niistä muuta kuin valtion tukea. Ja se 8 miljoonaa, mikä menee valtiolta huippu-urheilulle, on todellakin ihan marginaalirahoja, aivan kuten toivoit.
Mitä tulee esimerkin voimaan niin onko yllättävää, että nykyisissä kisoissa Suomella on yksi parhaista edustuksista juuri pituushypyssä, jossa Tommi Evilä on tehnyt hienoa työtä jo 2000-luvulta asti? Kuinka moni pikkujätkä ja -likka lähti seuraana päivänä kokeilemaan ilmeiviä kun Granlund teki sen töllössä? Kyllä esimerkeillä on ehdottomati oma vaikutuksensa ja huippu-urheilu liikuttaa myös tavallista kansaa.
Viimeksi muokattu: