Yleisurheilukesä 2007

  • 57 880
  • 343

TKH

Jäsen
Blanka Vlasic Hyppäsi toisellaan komeasti 206, jäi vielä vähän ilmaakin väliin. Yritykset 210 ME:stä eivät olleet lähelläkään. Paljon pitää tapahtua jos joku sen meinaa päihittää Osakassa.
 

TKH

Jäsen
Hiukan Tulan kisojen satoa.

Seiväs naiset
Feofanova 475
Yuliya Golubchikova 470
Tatyana Polnova 455
Jelena ei ollut mukana.

100 m naiset
Yevgeniya Polyakova 11.09

3000 esteet naiset
Yekaterina Volkova 9:13.35
Tatyana Petrova 9:14.35
Gulnara Galkina-Samitova ei ollut mukana.

400 esteet Naiset
Pechonkina 53.61
Yekaterina Bikert 54.24
Natalya Ivanova 54.36

800 m miehet
Borzakovskiy 1:45.46
Dmitriy Bogdanov 1:45.81

keihäs miehet
Sergei Makarov 86.56
Aleksandr Ivanov 80.78

kuula miehet
Anton Lyuboslavskiy 20.77

Naiset 1500
Natalya Panteleeva 4:05.19
Yuliya Fomenko-Chizhenko 4:05.64
Yelena Konyagina 4:05.93.

Seiväs miehet
Igor Pavlov 575
Sergei Kucheryanu 570
Sergei Lukyanenko 570
 

TKH

Jäsen
Tulan kisojen kolmannen ja neljänen päivän satoa

pituus naiset
Ludmila Kolchanova 7.17
Irina Simagina 7.08

400 naiset
Natalya Antyukh 50.10 (pitkästä aikaa kunnon aika Antyukh:lle. Kaikkiaan 5 naista alle 51:n sekunnin)
Tatyana Veshkurova 50.22
Natalya Nazarova 50.52

400 miehet
Maksim Dyldin 45.64
Vladislav Frolov 45.80
Andrei Rudnitzkiy 46.03

Korkeus miehet
Yaroslav Rybakov 230
Aleksandr Shustov 227
Andrei Silnov 227

800 naiset
Olga Kotlyarova 1:58.18
Svetlana Cherkasova 1:58.37
Svetlana Klyuka 1:58.63
Yelena Soboleva 1:59.63
Tatyana Palienko 1:59.81

Korkeus naiset
Anna Chicherova 201
Yekaterina Savchenko 198
Slesarenko ei ollut mukana

Kolmiloikka naiset
Anna Pyatykh 14.60
 
Viimeksi muokattu:

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Blanka Vlasic Hyppäsi toisellaan komeasti 206, jäi vielä vähän ilmaakin väliin. Yritykset 210 ME:stä eivät olleet lähelläkään. Paljon pitää tapahtua jos joku sen meinaa päihittää Osakassa.

Siltä näyttää mutta minä luotan edelleen että Kajsa tulee antamaan kovan vastuksen Blankalle vaikka tällä hetkellä näyttää että Blanka se vahvin suosikki mestariksi on.
 

veskula

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Die Nationalmannschaft
Mukava havaita, että Annemari Sandell-Hyvärinen on saanut ilmevalikoimaansa uuden asian, eli hymyn. Liekö miehen saanti tuonut itseluottamusta. Eikä huonosti juossut äsken Kalevan kisoissakaan. Sentään lapsen leipasi huhtikuussa hän.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Ja vieläkin jäi sotaratsu-Talasjoella se sm-kulta saavuttamatta, nyt erona 2 sadasosaa. Kyllä takuulla harmittaa kun olisi ollut kaikkien aikojen tilaisuus. Tuosta estekisasta sen verran, että Keskisalon kohtalohan tiedetään, mutta missä oli kevään sm-maastoissa vakuuttanut Janne Ukonmaanaho? No, kyllä sen jo itse tarkistin ja niinhän löytyi tietoja että tämäkin kesä meni ylikunnon takia pieleen. Näin sitä valmentajamme pilaavat lähes Keskisalon veroista lahjakkuutta.

Kokonaisuudessaan tämä ensimmäinen oli aika vaisu päivä. Ei yhtään uutta kisakoneeseen nousijaa, mitä nyt Salla Rinne ottelussa rajan tulee rutiinijatkolla ylittämään. Miesten pidemmillä tasolla nähtiin sentään jonkinlaista tasonnousua kärjessä ja varsinkin sen takana, mikä kertonee lähinnä siitä kuinka tärkeät Kalevan kisat ja mitalit ovat urheilijoille, vaikka meikäläisille se on lähinnä toiminut jonkinlaisena mm-kisojen karsintana.

No, toivottavasti seuraavat kisapäivät tuovat kunnon tuloksia, mahdollisuuksia on monia.
 

nikarena

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa!, Suomi, Lappeenrantalset joukkueet
Tuli hyvät naurut, kun 3000 tonnin esteissä juoksijat keskeyttivät n. 50 metrin jälkeen ja palasivat takaisin lähtöpaikalle. Syy tähän oli lähettäjän pyssy, joka laukesi vahingossa uudestaan lähdön jälkeen. Juoksijat ilmeisesti luulivat, että kyseessä oli varaslähtö.

Mutta saapuessani paikalle tapahtui jotakin mikä ei kyllä naurattanut yhtään. Kyseessä oli tämä katsomoon kuollut mies. Paikkani oli lähes tämän miehen vieressä, ja siinä sitä tuli tuijoteltua hölmönä kun lääkärit peittelivät ruumista takilla. Olin kyllä aika järkyttynyt kun myöhemmin kuulin, että kyseinen mies olikin kuollut.

Tulostaso oli vaisu, joten huomenna katsomoon lisää jos vaikka jotain merkittävää tapahtuisikin.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Mitä jäi mieleen avauspäivästä?

1. Alavuden Urheilijoiden Mari Sepänmaan kaksi ennätyshyppyä ja korkeuspronssi. Pääsi iskemään puskista.

2. Matti Räsäsen vitosen pronssi. Nämä räsäset ovat vähän ongelmallisia. Lahjoja tuskin on aivan huipulle, mutta yrittää kannattaisi. Tosin se yrittäminen saattaa johtaa ylikuntoon/vammakierteeseen, jolloin nämä tyypit katoavat kokonaan radoilta, ja on aika yksinäistä. Tulihan siellä nytkin Turo Inkiläinen ynnämuuna maaliin. Joitakin vuosia sitten Turo oli silloinen mattiräsänen.

3. Mikael Talasjoki. Olen aina tykännyt miehen taistelusta. Mikael on ehkä yleisurheilukenttiemme aliarvostetuin ukko, jolle kultalätkän olisi suonut. Harvoin tulee loppukirissä jännättyä eteläpohjalaista vastaan, mutta nyt piti.

4. Tuomas Jokinen, Pia Roslund, Janne Ukonmaanaho, Timo Salonen... näitä loukkaantumisia on ihan liikaa. Lisäksi on paljon tapauksia, joiden kohdalla en ole varma, urheilevatko vielä, vai eivät. Ja nuorina lopettaneita paljon lisää. Miten urheilun arvostus saataisiin taas ylös, eli että Kalevan kisojen mitalitason urheilijat jatkaisvat aikuisina urheilemista?

5. Muutama vuosi sitten oltiin innosta piukeina, kun Suomella oli tusina 14-18-vuotiasta kestävyysjuoksuun lahjoja osoittanutta tyttöä. Nyt kympin lähtöviivalla oli KUUSI juoskijaa, joista vain Minna Myllykoski oli tätä superlahjakasta porukkaa. Kaikkien aikojen sähellys tapahtui näiden tyttöjen kanssa! Tuula Laitinen, tule takaisin!
 

TKH

Jäsen
Hoffa työntänyt kk:n, huimat 22,34 metriä! Parannusta tuli siis Cantwellin nimissä olleeseen edelliseen kärkitulokseen vaisut 47 cm.

http://www.yle.fi/tekstitv/html/P214_01.html

Vituttaa vain se tosiasia, että tuskinpa tuotakaan tulosta Nalle neljän viljan kaurapuuron kustannuksella avustettiin..

Niinhän tuo eilen työnti ja sen sarja oli kokonaisuudessaankin turhan vakuuttava, kaikki yli 21,30. Lontoossa oli eilen hyvä GP-kisa. Miesten kolmiloikka oli erittäin kovatasoinen, siinä kolme hyppääjää hyppäsi yli/noin 17,50. Myös naisten seiväshyppy oli mielenkiintoinen. Kolme venäläistä ja yksi jenkki hyppäsivät yli 470, lisäksi pari muutakin yli 460. Toinen noista 460 ylittäjistä oli kiinalainen. Olen odottanutkin, että nimenomaan seiväshyppy voisi olla se laji, josta seuraavaksi nousisi kiinalainen urheilija maailmanhuipulle.
 

tiikeri

Jäsen
Vituttaa vain se tosiasia, että tuskinpa tuotakaan tulosta Nalle neljän viljan kaurapuuron kustannuksella avustettiin..

Niin, sitä samaa tulee pohdittua aina kun joku sattuu noin kovan urheilutuloksen tekemään, lajista riippumatta. Tuntuu jotenkin naurettavalta, mutta sellaista se nykyaikana on. Ihan järkyttävän kova tulos kuitenkin, ihan alkaa itkettämään kun katsoo missä tilanteessa suomalaisten kuulataso tällä hetkellä on. Kyllä on Arsia ja hänen huippuvuosiaan ikävä.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Kyllä on Arsia ja hänen huippuvuosiaan ikävä.
Suomen kuulataso on edelleen hyvä. Joskus se oli erinomainen. Joku järki pitää näissä asioissa olla. Kun Harju oli maailman huipulla, niin Suomessa oli maailman kolmanneksi paras kuulataso. Vain USA ja Ukraina olivat edellä. Sitten voi myös miettiä sitä, mistä moinen kertoi. 19 metrin niukka ylitys oli 90-luvun alussa tulos, jolla kamppailtiin SM-kullasta.

Tuli puhuttua lööperiä tuossa aiemmassa viestissä, Roslund oli kyllä mukana kisoissa, mutta karsiutui. Tänään vasta pääsin kunnolla lukemaan tuloksia, ja karsintoihin oli jäänyt edellisten kausien mitalisteja. Esimerkiksi Jonna Aniasta kaipailin, ja tuoltahan tuo löytyi. Juha Kukkamo jäi alkueriin kasilla.

Kun nyt pääsee vain kahdeksan ukkoa ja akkaa kenttälajien finaaleihin, niin taisi käydä kerrankin myös niin, että kultamitaliehdokas jäi karsintaan. Juho-Matti Pimiä hyppäsi karsinnassa vain 716, eikä hyppää kotiyleisön edessä kullasta.

Mitä muuten tapahtui Matti Välimäelle ja Antti Toivoselle? Se tavallinen tarina näköjään. Ilmeisesti 400 metrin pelastusta pitää odottaa niin kauan, kunnes Visa Hongisto alkaa matkaa juosta.
 

tiikeri

Jäsen
Suomen kuulataso on edelleen hyvä. Joskus se oli erinomainen. Joku järki pitää näissä asioissa olla. Kun Harju oli maailman huipulla, niin Suomessa oli maailman kolmanneksi paras kuulataso.

Onko jotenkin järjetöntä, että toivoo Suomella olevan edelleen joku kuulamies, joka pystyisi taistelemaan edes pistesijoista arvokisoissa? Tiedän ihan tasan tarkkaan miten kova taso Suomessa silloin Arsin huippuaikoina oli. Jos yksi mies pystyy tasaisesti 20 metriä pommittamaan, niin silloin taso ei todellakaan ole mikään hyvä. Ehkä kohtuullinen, mutta ei missään nimessä hyvä. Vasaran nykyrutiini vielä riitä ja Robertillakin vain paikoitellen, vaikka kesän paras onkin ihan kelpo tulos. Sitten jos molemmat pystyisivät edes suht tasaisesti työntämään 20-20,30, niin voisi puhua hyvästä kuulatasosta.
 

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Joo tuskin enään voidaan puhua Suomen hyvästä kuulatasosta. 20 metriä tuntuu tekevän jo tiukkaa ja nappityönnöllä ehkä Robert vois päästä pistesijoille arvokisoissa. Ehkä muutaman vuoden päästä sitten taas.
 

TKH

Jäsen
Keihään karsinta näyttää olleen mielenkiintoinen ja erittäin tiukka viimeisten finaalipaikkojen suhteen. Pitkämäen kaksi ensimmäistä heittoa kantoivat 72 ja 75 metriä. No kolmannella meni sitten 88 metriä.

Karsiutujiin kuuluvat muun muassa Esko Mikkola (75 metriä), Jarkko Koski-Vähälä (vähän vajaat 76) ja Harri Haatainen (75 metriä). Finaaliin olisi riittänyt sentin päälle 76.

Johanna Manninen juoksi huippuajan jo karsinnoissa, 11.30. Kauden kärkitulos on muuten 11.27.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Joo tuskin enään voidaan puhua Suomen hyvästä kuulatasosta. 20 metriä tuntuu tekevän jo tiukkaa ja nappityönnöllä ehkä Robert vois päästä pistesijoille arvokisoissa. Ehkä muutaman vuoden päästä sitten taas.
Kyllä voidaan. Helposti. Koko kärkikolmikko ylitti 19 metriä. Voittaja työnsi yli 20.

Tällä hetkellä ei ole ketään kärjessä, mutta niin se vain menee. Jopa keihäässä on Suomessa välivuosia, ja nyt puhutaan kuulasta, joka oli täysin kuollut laji Suomessa 90-luvun alussa.

Kyllä tuon SM-kisan tuloksia voi näyttää häpeämättä suurimalle osalle maailman maista.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Ei jumalaut. Paula "kaunis" Tarvaisen eväät on loppukauden osalta loppu. Kaikki puhti purkatui yhteen heittoon. Taas. MM-Osaka kutsuu. Seuraavalla kaudella sitten taas yksi hyvä heitto.

Myös Matti Monosen ikuinen yliyrittäminen on silmiinpistävää. Ei Matin päällä huipuksi tulla. Oli fysiikka kuinka hyvä tahansa.

Toivottavasti Mika Loikkasen ura lähtee nousuun.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Ei Matin päällä huipuksi tulla. Oli fysiikka kuinka hyvä tahansa.
EM-nelonen 2006. Hopeamitalistin kanssa sama tulos.

Miten lyhyt voi ihmisen muisti olla?

Yliyrittämisestä olen toki samaa mieltä. Toki parempi yrittää yli, kuin ei ollenkaan. Siksi kaikille Kalevan kisoissa mukana olleille syvä kumarrus. Ja meille sohvalla kisoja seuranneille tukkapöllyä.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
* Johanna Manninen välieriin Osakassa ja saa nähdä mihin pystyy kun saa kunnolla kiriapua? Marjamaan SE 11,13 taitaa olla kuitenkin vielä liian kaukana.

* Tarvainen rappasi yhden hyvän heiton ja se riitti. Toivottavasti viskaa yli 60 metriä myös Osakassa, siellä finaaliin ja zägällä pisteille.

* Miesten 100 vähän vaisu tuloksellisesti. Toivotaan kuitenkin viestijoukkuetta kisoihin.

* Lax vaikuttaa hyvältä tyypiltä ja taisi hypätä kaikkien aikojen top-kymppiin enkallaan? Evilä räväyttää sit viikon päästä..

* Keihässä Koski-Vähälä, Mikkola ja Haatainen ulkona Osakasta. Viimeinen paikka Ruuskaselle tai Järvenpäälle, ellei Mannio yllätä.

* Misujen top-3.

1. Maija Lasaroff, mikä kissa!
2. Elisa Kirvesniemi, suomi-neito
3. Jasmin Showlah, eksotiikkaa
 

TKH

Jäsen
Kalevan kisat on olleet suhteelliset vaisuja tulosten suhteen, mutta ei Ranskankaan mestaruuskilpailuissa ainakaan ensimmäisenä päivänä juhlittu kummosilla tuloksilla.

Kolmiloikka naiset
Theresa N’Zola 14.14

3000 esteet
Sophie Duarte 9:39.01

Kiekko naiset
Mélina Robert-Michon 61.40

Kiekko miehet
Bertrand Vili 61.05

5000 m
Malik Bahloul 13:51.28

100 alkuerät
Sylvianne Félix 11.36
Carima Louami 11.37

400 alkuerät
Leslie Djhone 45.90
Brice Panel 46.28
Marc Raquil on muuten koko kauden sivussa.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Palataan nyt vielä tuohon kuulaan. Kannattaa olla varovainen mitä toivoo.

Sinne Arsi Harjun lukemille ovat yrittäneet muun muassa Janne Ronkainen, Petri Torniainen, Markus Koistinen, Jari Kuoppa ja Ville Tiisanoja.

Mika Halvarin, Arsi Harjun, Timo Aaltosen, Jani Illikaisen, Tepa Reinikaisen ja Jarkko Haukijärven urat ovat sellaisia, että jos he olisivat itäblokin miehiä, niin vihjailuista ei tulisi loppua. Ja jotta jatkettaisiin vihjailuja, niin ei savua ilman tulta.

Tuossa kovimman kuulabuumin aikaan suoraan sanoen oksetti, kun Matti Yrjölä oli joka paikassa paistattelemassa 20-kympin kerhollaan ja nostamassa profiilia. Sitten kun kävi käry tai käytiin vähän autokaupoilla, niin selityksiä kyllä riitti. Mutta kiva kerho on pojilla, osa kuolee nuorina, osa johtaa pankkia.

Vain Jari Porttila tietää totuuden, mutta itse jaksan enää toivoa, että Conny Karlssonin pussissa olisi ruisjauhoa. Joulupukki ja Martti Vainio.

Ja näyttöjä minulla ei ole.

P.S. Tarinan opetus on siis se, että Seppo Kujala on kova jätkä. Tämän viestin arvostettavin henkilö. Vähiten arvostusta ansaitsee muuten eräs vihjailija...
 

Kaivanto

Jäsen
Sanotaan nyt tuosta Matti Yrjölästä, että hänen oma tiensä kahdenkympin kerhoon oli myös aika mielenkiintoinen. Pojan tullessa miehen ikään ennätys oli reilut 16 metriä ja tasaisen tuloskehityksen jälkeen hän pukkasi kolmikymppisenä ennätyksekseen 18,88. Tässä vaiheessa elettiin vuotta 1968 ja veteraani taisi keksiä täältä taikka tuolta harjoitteluunsa pari uutta kikkaa, sillä 1976 pallo lensi 38-vuotiaasta kädestä 20,84. Matti Hannus osuu harvinaisen oikeaan kirjoittaessaan Yrjölästä yu-Pikkujättiläisessä, että "Määrätyssä mielessä häntä voidaan ansaitusti kutsua maailman kaikkien aikojen ihmeellisimmäksi kuulantyöntäjäksi".

Ja noista kisoista sen verran, että Lena Solvin vaikuttaa temperamenttiselta ja sähäkältä, hyvältä tyypiltä moukarinheittoon.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Palataan nyt vielä tuohon kuulaan. Kannattaa olla varovainen mitä toivoo.

Sinne Arsi Harjun lukemille ovat yrittäneet muun muassa Janne Ronkainen, Petri Torniainen, Markus Koistinen, Jari Kuoppa ja Ville Tiisanoja.

Mika Halvarin, Arsi Harjun, Timo Aaltosen, Jani Illikaisen, Tepa Reinikaisen ja Jarkko Haukijärven urat ovat sellaisia, että jos he olisivat itäblokin miehiä, niin vihjailuista ei tulisi loppua. Ja jotta jatkettaisiin vihjailuja, niin ei savua ilman tulta.

Tuossa kovimman kuulabuumin aikaan suoraan sanoen oksetti, kun Matti Yrjölä oli joka paikassa paistattelemassa 20-kympin kerhollaan ja nostamassa profiilia. Sitten kun kävi käry tai käytiin vähän autokaupoilla, niin selityksiä kyllä riitti. Mutta kiva kerho on pojilla, osa kuolee nuorina, osa johtaa pankkia.

Vain Jari Porttila tietää totuuden, mutta itse jaksan enää toivoa, että Conny Karlssonin pussissa olisi ruisjauhoa. Joulupukki ja Martti Vainio.

Kerhon miehistä siis ilmeisesti Jari Kuoppa on tuo nuorena nukkunut, persoonallinen tyyppi. Kysyttiin joskus vammoista ja vastasi, että oikea korva kuulee ihan hyvin..Kesällä-86 Kuoppa, Ronkainen ja Kari Töyrylä pukkasivat yli 20 metriä, mutta EM-kisoissa Kuoppa ja Ronkainen karsiutuivat 18 ja risat tuloksilla.

Seppo Simola ja Yrjölä nostivat tasoaan hurjasti nopeassa tahdissa silloin aikoinaan. Simola, Ståhlberg ja Markku Tuokko ovat ainankin avoimesti kertoa nappien käytöstä. Mutta mihin katosi Aulis Akonniemi. MM-kisoissa kahdeksas-83 ja Losissa vielä finaalissa, mutta kesällä-85 vajaa 18 metriä ja hävisi kuin pieru saharaan.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei jumalaut. Paula "kaunis" Tarvaisen eväät on loppukauden osalta loppu. Kaikki puhti purkatui yhteen heittoon. Taas. MM-Osaka kutsuu. Seuraavalla kaudella sitten taas yksi hyvä heitto.

Myös Matti Monosen ikuinen yliyrittäminen on silmiinpistävää. Ei Matin päällä huipuksi tulla. Oli fysiikka kuinka hyvä tahansa.
Juuri näin. Se on aivan saletti, että Osakassa Tarvainen nakkaa jonkun 54-metrisen korkeintaan ja se on sitten siinä. Ja tuo Mononen on kyllä jollain lailla jopa säälittävä tapaus. Eikös sama sälli hajoittanut pari vuotta sitten Helsingin MM-kisoissa koko hyppytelineeen rojahtamalla riman päälle? Lihaksia kyllä löytyy, mutta mentaalipuolella taitaa olla palaset aika pahasti hukassa.
 
Viimeksi muokattu:

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Kylläpä olin yllättävän paljon Ruuskasen puolella tuossa keihäskamppailussa, mutta Järvenpää tuollakin kisapäällä onnistui viimeisen kisapaikan nappaamaan. Hieman kyllä pelkään että Terolta nähdään Osakan karsinnassa samanlaisia heittoja kuin mitä tämän päivän kisan viimeinen, ja juuri näinhän kävi viimeksi Göteborgissa. No, kai se paineensiedosta kertoo että kauden parhaansa sai tänään aikaiseksi ja yksi pitkä yliastuttukin siellä oli tullut, joten kunto lienee mukavasti kohdallaan. Toivotaan parasta.

Ojaniemen romahdus toisena päivänä oli melkoinen ja loukkaantumisten sekä ottelutuntuman puutteen lisäksi se kertoo ainakin minulle edelleen surkeasta valmennuksesta ja näinpä jää Jaskalta Japanin matka väliin. Iso sääli.

Osku Torron 227, Joni Rautasen huikea ennätysparannus sekä Vanessa Vandyn ties monesko kesän ennätys ja tytön aina yhtä herttainen hymy ja iloinen persoona taisivat olla päivän parasta antia Pitkämäen keihäskaaren ohella.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös