Joo, ei silläkään vielä kuuhun mennä ja Andreas Almgren juoksee kaksi minuuttia nopeammin, mutta myös lahjakkuuksissa on eroa.
Aivan pelkkään "lahjakkuuteen" ei tällä tasolla kannata enää vedota, koska ne ns. lahjakkaat ovat jo valikoituneet tuonne kestävyyslajiin ja marinoituneet vielä tuolle tasolle. Ymmärrän kyllä, että geeniperimä voi selittää jopa 50% ihmisen VO2maxista, mutta harjoittelulla on kyllä hyvin keskeinen jollei keskeisin rooli ajoissa sen lopun hapenottokyvyn ja tekniikan harjoitettavuuden kanssa, vaikka teoreettisesti joku kuuluisia vippaskonsteja käyttäisikin harjoittelun ohessa kehenkään viittaamatta. Mutta "lahjakkuus" on terminä haastava, koska mitä se edes tarkoittaa? Biomekaniikkaa, verenkiertoelimistöä, henkisiä ominaisuuksia harjoitteluun ym.?
Almgren on Kotirantaa 5 vuotta vanhempi eli harjoituksellista etumatkaa on jonkun verran saatu, mutta kaksi minuuttia on pitkä aika kympilläkin. Tämän takia olisin jo kauan aikaa toivonut, että suomalaiset tekisivät enemmän yhteistyötä pohjoismaissa juoksijoiden kesken tai vaikka virolaisten kanssa. Raitanenhan muistaakseni teki Calle Berglundin kanssa jossain vaiheessa yhteistyötä vai oliko Kramerin? No anyway. Ottelijat sen sijaan voisivat suunnata Viroon vallan hyvin oppia hakemaan ja ehkä virolaiset voisivat olla jostain lajianalyysistä kiinnostuneita taas Suomessa.
Yleisesti on todettava, että arvokisatasolle tähtäävän ratamatkaharjoittelun harjoittelu on kyllä poskettoman julmaa touhua. Kilsoja pitäisi kerryttää pankkiin nuoresta alkaen vuodesta toiseen nousujohteisesti ja välillä aina vähän tehoruuviakin kiristää samalla niin, että heikompaa hirvittää jo ajatuskin. Ja tämä kaikki satoi tai paistoi ja käy vielä töissä tai opiskele ja syö optimaalisesti ja keskity askeettisesti kilpailukauteen niin, että vuosien työt ei valu hukkaan. En ihmettele yhtään, että ei ole enää nykynuorison hommaa suurimmaksi osakseen, kun elämä yhteiskunnassa on muutenkin jo valmiiksi passivoitunut siihen mihin se on eli sähköskuutilla haetaan 100 metrin päästä päivän lehti. Sen takia inhimillisyys on hyvä muistaa, vaikka itsekin olen taipuvainen muistelemaan vanhoja aikoja ja tuloksia tuon tuosta.