Jouni kirjoitti:
Molemmat hyviä jääkiekkokaupunkeja, mutta oman kokemukseni perusteella sanoisin Edmontonin olevan enemmän jääkiekkokulttuuria omaava kaupunki lajin suuremman merkityksen vuoksi eri tasoilla.
Tässä Jounin viestissä on tiivistettynä ensimmäisen kerran tämä asia hyvin "Oilers-näkökulmasta" katsottuna ja tähän mielipiteeseen voi myös yhtyä. Jos kiekkoa katsotaan
kaikilla tasoilla ja puhutaan pelkästään varsinaisesta kaupungista ja sen "kiekkohulluudesta", Edmontonissa jääkiekko on ihmisille enemmän ykkösjuttu kuin Vancouverissa.
Kaikilta osin samaa mieltä Jounin kirjoituksen kanssa en kuitenkaan ole. Vaikka kiekkoinnostus on kaupungissa suurta, Edmontonissa asuu riittävä määrä ihmisiä (muistaakseni noin 800.000) täyttääkseen hallin joka ilta. Lähes joka ilta halli onkin ollut täynnä, mutta ei viime vuosina suinkaan kaikkina iltoina. Mikäli kaupungin kiekkoinnostus olisi Daespoon kuvailemaa
selvästi suurempaa kuin Vancouverin vastaava, joukkue olisi myynyt pelinsä helposti täyteen.
Yksikään kiekkokirjoittaja, fani tai pelaaja ei pysty luomaan täysin realistista kuvaa kaupunkien kiekko-innokkuudesta, kun puhutaan nimenomaan kahden eri kaupungin ammattilaisjoukkueista. Tämän hetken fakta on se, että Vancouver myy pelinsä täyteen joka ilta ja joukkue myisi pelinsä täyteen, vaikka pari tuhatta nykyistä kausikortin ostajaa jättäisi korttinsa ostamatta. Edmontonissa ei ole yhtä hyvä tilanne ammattilaistasolla, sillä joukkueella ei ole "katsojareserviä" samalla tavalla kuin Vancouverissa.
Vancouverissa asuu tosiaan enemmän ihmisiä ja siksi onkin myös odotetumpaa, että Canucks myy paremmin lippuja. Mutta kuten sanoin, mikäli Edmontonin kiekkoinnostus olisi huipulla
selvästi kovempaa kuin Vancouverin vastaava, joukkue saisi helposti myytyä kaikki pelinsä täyteen ja olisi tehnyt tätä jo vuosia. Edmontonissa kun aivan varmasti asuu riittävä määrä ihmisiä tähän.
Olen Jounin kanssa täysin samaa mieltä siitä, että kummatkin kaupungit ovat hienoja kiekkokaupunkeja. Olen samaa mieltä myös siitä, että pienemmässä Edmontonissa tiedetään prosentuaalisesti paremmin Oilersin asioista kuin Vancouverissa. Minulla ei ole mitään Edmontonin kiekkointoa vastaan (päinvastoin), mutta en vain yhdy siihen Daespoon väitteeseen, että Edmontonissa median huomio olisi huomattavasti suurempaa kuin Vancouverissa.
Kun Vancouver Provincessa ja Sunissa on joka pelipäivä useita sivuja kiekkokirjoittelua kummassakin lehdessä ja lehtien tekemän tutkimuksen mukaan 100% ihmisistä seuraa nimenomaan näitä juttuja, niin tilastot ovat tässäkin asiassa niin maksimissa kuin olla voi. Tällä hetkellä Vancouverissa jääkiekko ei oikeastaan enää voisi olla suositumpaa mitä se on. Ja tämä ei siis koske kaikkia ihmisiä, mutta
riittävän suurta osaa kylläkin.
Daespoo kirjoitti:
Niin, Oilers-osio johtaa vaikka joukkue on ollut jo pitkään ulkona pleijareista. Jos joukkueet olisivat samassa tilanteessa niin ero olisi huomattavasti suurempi vielä, tämän voin todeta n. 7-8 vuoden HFBoardsien kirjoitushistorialla.
HFBordsista sen verran, että ero ei olisi varmasti
huomattavasti suurempi, vaikka Öljy olisikin menossa pudotuspeleihin. Pitää ottaa huomioon se, että koko HFBoardsin historiassa yhden kauden hyvä/huono menestys ei liikuta joukkueen palstaa suuntaan tai toiseen. Minä olen seurannut HFBoardsin kirjoituksia alusta lähtien, enkä ole huomannut, että joukkueen menestys nostaisi merkittävässä määrin kirjoitusten määrää.
Kaikkein eniten kirjoitusten määrää nostaa perinteisesti seurassa tapahtuvat muutokset ja muutosten suunnittelut. Edmontonin suunnalla Ryan Smythin kauppaaminen on nostanut ylivoimaisesti suurimmat tekstirivit. Viime kaudella Vancouverin palstalla puhuttiin paljon enemmän siitä, mikä ei toimi ja mitä pitäisi jatkossa tehdä kuin tällä kaudella, kun fanit ovat olleet tyytyväisiä seuran menestykseen. Nyt kun joku laittaa ketjun esimerkiksi Luongon tai kaksosten otteista, aihe on niin loppuun kulutettu kuin olla ja voi, eikä tämä herätä oikeastaan minkäänlaista syvempää keskustelua.
Daespoo kirjoitti:
Ja siinä missä Canuck-faneilla on Canucks Central (lopetin sen lukemisen joskus 2001 koska taso oli murheellisen surkea) niin Oilers-faneilla on oildrops.com (liekö enään hengissä?), oilfans.com jne.
Kannattaisi tutustua varmaankin paremmin Canucks Centraliin, mikäli pidät keskustelun tasoa murheellisen surkeana. Toisaalta ei kai se ole mikään ihme, mikäli olet edellisen kerran lukenut viestejä joskus kuusi vuotta sitten. Oildropsia ei ole enää edes olemassa. Oilfans ja Canucks Central ovat suunnilleen yhtä suosittuja. Sen sijaan Vancouverin omien Canucks Comin keskustelut ovat huomattavasti suositummat kuin Oilersin omien sivujen keskustelut. Joukossa on tosin paljon chattia, mutta niinhän sitä on kaikissa keskusteluissa.
Daespoo kirjoitti:
Jälleen kerran, joukkueiden menestys vaikuttaa tähän huomattavasti. Canucks on ollut jo pitkään ns. huipulla (noh, ainakin runkosarjassa) ja se näkyy katsojaluvuissa. Ja se että Vancouver on 2-3x suurempi kaupunki.
Ei pelkästään menestys. Viime kaudella Edmonton oli parempi joukkue myös runkosarjassa, mutta Vancouver täytti katsomot tehokkaammin. Mutta kuten todettua, kaupunki on suurempi, joten tässä se ero osaltaan tulee. Toisaalta olen edelleen sitä mieltä, että mikäli Edmontonissa kiekko olisi
niin paljon suositumpaa kuin annat ymmärtää, Oilerskin olisi myynyt helposti kaikki pelinsä loppuun.
Daespoo kirjoitti:
Siirtolaispohjalla tarkoitan lähinnä Aasiasta ja ns. lämpimistä maista tullutta sakkia, kanadansuomalaiset tulevat paljon samanlaisemmasta kulttuurista joten on aika luonnollista että kiekko kiinnostaa.
En edelleenkään oikein täysin ymmärrä, miksi siirtolaispohjaiset ihmiset veisivät joukkueen suosiota pois.
Jos kuvitellaan yksinkertaistettuna, että Vancouverissa olisi sata asukasta, joista 20 olisi siirtolaispohjaisia ihmisiä, joita ei kiekko kiinnosta (useita siirtolaispohjaisia käytännössä kuitenkin kiinnostaa), jäljellä jäisi 80 ihmistä. Näistä ihmisistä 50 olisi kiekkoa seuraavia ihmisiä. Samaan Edmontonissa olisi 30 ihmistä, joista kaikki seuraisivat kiekkoa. Vancouverissa pelaajia tulisi katsomaan siis 20 ihmistä enemmän ja tämä suurempi väkimäärä vaikuttaisi myös mm. median kiinnostukseen (kun puhutaan kuitenkin kaupungin selvästä ykköslajista). Edmontonissa olisi edelleen suurempi asukastiheys mitä tulee kiekon seuraajiin, mutta Vancouverissa olisi kuitenkin enemmän faneja.
Lopulta me tulemme sen peruskysymyksen äärelle, että onko kiekkohullu kaupunki sellainen, jossa faneja on tiheämmin, vai sellainen, jossa faneja on enemmän (kummassakin kiekko on selvä ykkösjuttu). Pelaajilla olisi helpompi olla paikassa, jossa kaikki eivät tunne ja he voivat olla välillä vähän rauhassa (Vancouver), mutta toisaalta siellä missä tapahtuu (kiekkotapahtumassa, harjoituksissa ym.) muuten rauhallisemmassa paikassa olisi enemmän faneja ja tätä kautta myös suurempi median kiinnostus.