50 000 ihmistä vuodessa on paljon, verrattuna kantaväestön syntyvyyteen ja varsinkin aiemmin tulleeseen määrään. Vuonna 2014 syntyi 57232 lasta Suomessa. Pakolaistilanteessa on monta erikoista piirrettä muutenkin.
-Pakolaiset sanovat haluavansa rauhaa, mutta eivät mene lähimpään rauhalliseen maahan, vaan matkustetaan jopa Suomen perille hyvin kaukaa usean rauhallisen valtion läpi.
-Matkustaminen maksaa pimeiden välikäsien kautta jopa yli 10 000€, joten kaikista heikoimmassa asemassa olevat eivät ole tänne tulossa.
-Monia tulijoita huijataan rajusti ja pakolaisista on tullut ihmiskauppiaille hyvin tuottoisaa toimintaa. Jopa elinkauppaa käydään näillä ihmisillä tiettyjen tahojen mukaan.
-Irakilaisia kiinnostaa juuri Suomi. Suomella ei ole palautussopimusta ja tänne otetaan Irakilaisia helpommin kuin esim. "ihannemaa" Ruotsiin. Voivatko pakolaiset valita maansa mistä hakevat turvapaikkaa?
-Turvapaikan hakijoiden määrä suuri. Hakijoita on tullut eräisiin paikkoihin niin paljon, että osassa on tilanne varsin kaaoottinen. Tämä on osaltaan johtanut kontrollin lisäämiseen rajoilla ja jopa rajojen sulkemiseen EU:n sisällä, minkä ei pitäisi olla mahdollista.
-Mikä on valtion kantokyky ottaa pakolaisia? Raja on vaikeasti määriteltävissä, mutta jos yhteiskunta ei pysty tukemaan jäseniään enää välttävästi ollaan lähellä rajaa. Tukemisen heikkeneminen johtaa todennäköisesti rikollisuuteen yms. ääri-ilmiöihin ja tilanne voi karata käsistä. Toisaalta jos pakolaiset onnistutaan integroimaan kunnolla heistä on mahdollista saada myös merkittävää hyötyä pitkällä tähtäimellä. Tämä on kuitenkin hyvin vaikeaa nopeasti.
-Mielenkiintoista oli myös Kreikan "uhkaus" pakolaistilanteen kärjistämisestä ennen kaikkea tätä. Kreikan kautta on tullut huomattava osa pakolaisista.