Jos et osaa lainata tekstiä niin että siinä näkyy oikea kirjoittaja niin jätä väliin. Ei feministinkään kaikkea tarvitse osata. Et vieläkään vastannut kysymykseen; Paljonko niitä syyrialaisia ja libyalaisia esim. irakilaisiin ja somaleihin verrattuna saapui suomeen 2015? Onko liian vaikea kysymys?
Lainasin aivan asianmukaisesti tekstiäsi aiemmin keskustelussa. Tämän jälkeen toinen nimimerkki lainasi sinun viestiäsi niin, että tulkitsin sen tulevan hänen omasta kynästään. Tarkemmin tarkasteltuani huomasin kuitenkin, että vastaukseni mainittuun kysymykseen löytyy jo parin sivun takaa.
Paljonko niitä syyrialaisia ja libyalaisia esim. irakilaisiin ja somaleihin verrattuna saapui suomeen 2015? Onko liian vaikea kysymys?
En osaa sanoa tarkkoja määriä. Eikä se ole kovin kiinnostavaakaan. Irakissa oli merkittävä kriisi päällä vuonna 2015, kun ISIS hallitsi mm. maan pohjoisosia. Irak on myös poliittisesti epävakaa valtio, jossa vähemmistöillä on verrattain vähän oikeuksia.
Libyalaisista en ole alun alkaenkaan puhunut; olen ottanut Libyan puheeksi sen takia, että maan sekasorto on mahdollistanut muiden Afrikan valtioiden ja Lähi-idän pakolaisten kauttakulun Eurooppaan.
Kiertely vaan jatkuu. Minä kirjoitin syistä, jotka lisäävät oikeistopopulismin kannatusta seuravaa, ja erotin vielä kerran todelliset pakolaiset tekstissäni:
"Kyse ei ollut turvapaikasta niille jotka sen ansaitsevat. Sanoin tämän täysin selvästi. Kyse oli niiden ihmisten anomusten käsittelystä, jotka eivät todellisuudessa ole turvapaikkaa vailla. Vuonna 2017 Suomi teki noin 4 000 kielteistä päätöstä, vuonna 2016 Suomi teki noin 14 000 kielteistä päätöstä. Vuonna 2018 Suomi on tehnyt vajaat 1 700 kielteistä päätöstä".
Kansainväliset pakolaissopimukset eivät tunne tällaisia no true scotsman -kriteerejä, vaan lähtökohtana on, että kenellä tahansa on oikeus anoa turvapaikkaa. On täysin eri asia, myönnetäänkö turvapaikka.
Koska systeemi on mitä on, EU pyrkii minimoimaan tulijoiden määrän neuvottelemalla mm. Turkin kanssa ja tekemällä ennaltaehkäisevää työtä Afrikassa.
Kyllä sä oikeasti ymmärrät, että en kirjoittanut pakolaista edelleenkään, vaan niistä kymmenistä tuhansista (Suomessa) turhisa hakijoista, joiden pyöriminen Suomessa lisää oikeistopopulismin kannatusta. Ja tietenkin lisää veronmaksajien kustannuksia ja vie aikaa oikeusistuimilta. Lisäksi mm. irakilaisista ei pääse eroon, elleivät itse halua. EU:ssa ongelma on suurempi.
Puhut tässä koko ajan vuoden 2015 tilanteesta, joka ei vastaa nykyisiä tulijamääriä. Pakolaiskriisillä on varmasti voimistavaa vaikutusta oikeistopopulismiin, sillä siitä pystyy muodostamaan yksinkertaisia uhkakuvia ja ratkaisuja niihin. Viholliskuvat ja turvallisuusuhat uppoavat erinomaisesti etenkin kouluttautumattomiin kansalaisiin.
Oikeistopopulismin nousu on isossa kuvassa kuitenkin kompleksisempi ilmiö, joka oli olemassa jo ennen mitään turvapaikanhakija-aaltoja.
Tähän ei muita keinoja taida olla kuin se, että EU sulkee rajansa ja ottaa käyttöön vuosittaisen kiintiön, jotaa noudatetaan. Kiintiö sovitaan EU:ssa ja jos se on esimerkiksi 100 000 koko EU:n osalta, se on se ja jos se on 10 000 koko EU:ssa, se on sitten se. Mutta koska asia on päästetty nykyiseen tilanteeseen, osa EU-maista ei ota silti yhtään pakolaista. Tämä puolestaan ruokkii oikeistopopulismia myös muissa maissa. Aika fiksuilta ratkaisuilta on loppumassa ja seurauksena on pahimmillaan EU:n hajoaminen ja/tai oikeistopopulismin nousu nykyistä selvästi suurempaan aseman.
No jos näin käy, niin Eurooppa on poliittisesti äärimmäisen heikko. Itse en näe asiaa kuitenkaan noin mustavalkoisena. Ennemminkin meillä on käsillä poliittinen murros, jonka suurimpana taustavoimana on eriarvoisuuden kasvu ja taloudellisen epävarmuuden lisääntyminen.
Tällaisina aikoina on kautta maailmanhistorian noussut kaikenlaisia pölhöpopulisteja ja fasisteja koviinkin kannatuslukemiin. Esim. entisessä DDR:ssä on jo vuosikymmenet vaikuttanut oma natsilarppiporukkansa, joka on nyt viime vuosina keksinyt, että mamukriittisyydellä voi lietsoa niitä "tavan saksalaisiakin" turuille ja toreille.
Voisi sanoa, että kaikkeen ne hyvää tarkoittavat hölmöt, eriväriset liberaalit jälleen pystyvät. Hillary Clinton oli tällä kertaa se poikkeava ja viisas liberaali, joka paljasti ettei EU:n pakolaispolitiikassa ole järkeä. EU:n sisällä samaa mieltä tosin taitavat olla kaikki tai lähes kaikki mepit, myös suomalaiset.
Niinno, paljasti ja paljasti. Mikähän mahtoi olla se uusi ja raikas idea, joka nousi esille? Aika lailla kaikki tietävät, että Geneven sopimus ja siitä seuraavat käytännöt eivät ole ns. optimaalinen malli. Niihin kuitenkin tukeudutaan, koska parempaakaan ei ole.
Kuten todettua, Eurooppa on globalisaation ja vapaan liikkuvuuden suuri hyötyjä, joten kansalaiset ovat katsoneet oikeutetuksi jaella pieniä pullanmurusia myös kriisialueilla eläville epäonnisille. Siitähän kehitysavussakin on pitkälti kyse.
Tästä ei vielä suoraan päästy vertailemaan prosentuaalisia osuuksia. Teen härskin oletuksen, että EU kantaa prosentuaalisesti suuremman vastuun pakolaisten vastaanottamisesta kuin edellä mainitut maat ja tuosta aiheutuu verrokkimaihin nähden suurempi rasitus julkiselle taloudelle. Parantaako tuo EU:n asemaa kovassa globaalissa kilpailussa?
Tähän vaikuttavat kaksi seikkaa: Euroopan sijainti ja taloudellinen menestys. Totta kai tänne tullaan, jos se on mahdollista ja yksilön kannalta järkevää. Tulijamäärät ovat kuitenkin verrattain pieniä, jos ajatellaan pakolaisuutta globaalilla tasolla. Jos antelias sosiaaliturva olisi ainoa syy, täällähän pitäisi olla satoja miljoonia pakolaisia vuosittain. Sen sijaan ihmisiä on virrannut pääosin kriisimaista, kuten Irakista, Syyriasta, Somaliasta ja Sudanista.
Tästä voi katsella pakolaismääriä kohdemaittain. Linkki: Globalis.fi