Tammikuussa Jussi Halla-aho kirjoitti vakavasta ongelmasta. Välimerellä toimii Halla-ahon mukaan meritaksipalvelu, joka tuo tuhansittain ihmisiä Eurooppaan sen sijaan, että heidät palautettaisiin takaisin lähtösatamiin. Libyan rannikolla odottelee Halla-ahon mukaan yli 300 000 ihmistä kyytiä Eurooppaan. Viime vuonna reittiä käyttäneistä tärkeimmät ryhmät olivat nigerialaiset, eritrealaiset, gambialaiset ja ghanalaiset, Halla-ahon mukaan kyseisten maiden kansalaiset eivät ole pakolaisia, koska maat eivät käy sotaa.
Halla-ahon näkemykset saivat tuomion valtamediassa ja kansalaisjärjestöiltä, kuten Pelastakaa Lapset ry:lta. Meripelastusaluksemme nostaa merestä jokaisen hätään joutuneen emmekä erottele hädänalaisia siirtolaisuuden tai sodan tai vainon vuoksi pakoon lähteneitä, järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta linjasi tiedotteessa. Suomen Punaisen Ristin Kalle Lööv piti Helsingin Sanomissa Halla-ahon näkemyksiä outona, koska Halla-aho kieltäisi ihmishenkien pelastamisen.
Halla-aho jätti meripelastuksesta tammikuussa kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle tavoitteenaan saada toiminta loppumaan jos ei muuten, niin rankaisemalla järjestöjä.
Niinpä.
Mutta eilen EU:n rajavirasto Frontexin johtaja Fabrice Leggeri arvosteli järjestöjä, jotka pelastavat ihmisiä merestä Välimerellä lähellä Libyan rannikkoa.
Leggerin mukaan on vältettävä tukemasta rikollisverkostoja ja ihmiskauppiaita Libyassa sillä, että siirtolaisia poimitaan eurooppalaisiin aluksiin yhä lähempänä Libyan rannikkoa, koska se johtaa siihen, että salakuljettajat pakottavat vielä aiempia vuosia enemmän siirtolaisia merikelvottomiin aluksiin, ilman riittäviä vesi- ja polttoainevarastoja.
Frontexin johtaja Leggerin mielestä meripelastustoimia olisi tarkistettava. Leggeri on ainakin kohtuullisen lähellä Halla-ahon näkemystä tässä asiassa olkoonkin, että Leggeri toteaa vanhan säännön, jonka mukaan merellä jokaisen velvollisuus on auttaa hädässä olevia. On syntynyt tilanne, jossa salakuljettajat määräävät pitkälti sen, ketkä ja mistä maista lähtevät merelle. Myös suomalaisten meripelastustoimintaa harrastavien järjestöjen mukaan merestä pelastettavat tulevat pääosin Afrikasta.
Heidän koettelemuksensa eivät suinkaan lopu siihen, kun jokin alus poimii heidät merestä. Unicefin raportin mukaan noin puolet Pohjois-Afrikasta Eurooppaan tulevista lapsista kertoi joutuneensa väkivallan kohteeksi. Lähes puolet naisista kertoi, että heitä oli käytetty seksuaalisesti hyväksi. Unicefin mukaan monet naiset ja tytöt kertoivat varautuneensa raiskauksiin etukäteen hankkimalla ehkäisyruiskeen tai jälkiehkäisylääkkeitä.
Olemme siis tilanteessa, jossa salakuljettajat, mafia ja osa eliittiä käärivät voitot salakuljettajien laittaessa ihmisiä surkeissa veneissä merelle, jossa heistä hukkui viime vuonna 2016 noin 5 000 henkeä. Eurooppaan päässeitä uhkaa väkivalta, raiskaukset ja monet muut hyvin ikävät asiat, kuten lapsiprostituutio tai orjuus.
Ja tätä toimintaako ei voida pysäyttää? Miksi ei voida?
Lähteitä:
EU-Grenzschutz: Frontex-Chef kritisiert Rettungsaktionen der NGO - WELT
EU-rajaviraston johtaja: Siirtolaisten pelastaminen Välimerellä rohkaisee ihmissalakuljetusta - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
Unicef: Eurooppaan pakenevat naiset ja lapset joutuvat väkivallan uhreiksi
Päättymätön painajainen | Yle TV1 | yle.fi