Olin aikoinaan sellaisessa elämäntilanteessa, että jouduin käymään parin vuoden ajan Myllypuron leipäjonossa. Parhaimpina päivinä jonossa oli toista tuhatta jonottajaa, useimmiten kuitenkin noin tuhat. Kesäisin oli enemmän, koska Hursti oli kiinni. Jonossa saattoi helposti vierähtää kolmisenkin tuntia, riippuen toki päivästä. Talvisin oli usein parikymmentä astetta pakkasta, mutta ei auttanut itku markkinoilla, jos halusi saada murua rinnan alle. Maanantaisin aikaa saattoi kulua vain tunnin verran, kun taas keskiviikkoisin ja perjantaisin kaksi tuntia jonotusta oli minimi.
Porukasta oli aluksi merkittävä osa juoppoja, mutta hiljalleen heidät siivottiin pois mellastamasta. Venäläisiä, ukrainalaisia, virolaisia ja joskus pari latvialaistakin eksyi jonoon finskien sekaan, mutta koko sinä aikana, jonä kävin tuolla hakemassa itselleni safkaa, en nähnyt jonoissa kuin viisi somalia.
Safka oli usein homeessa, parasta ennen-pvämäärä oli ollut muutama päivä sitten tai toisinaan pakasteiden (lihan) kanssa jopa viikkoja oli kulunut siitä, kun tuote oli tehtaalla pistetty pakkaukseen.
Kuinkakohan moni näistä uusista tulokkaista pääsee tutustumaan tähän palveluun?