Saatan olla vähän vainoharhainen ja myönnän suoraan, että minulla on myös yleisestikin asenneongelma Yleä kohtaan, maksan mieluummin maksukanavista ja jopa pay per view -periaatteella mieluummin kuin toivon Ylen näyttävän mitään (toki sitten Yleä katson silloin kun tavaraa sieltä tulee). Mutta tuohon livemerkinnän puuttumiseen, minusta on alkanut tuntua, että Ylellä on joku valtava tarve määrätä missä järjestyksessä ja miten ihmiset katsovat kisat. Yle ei halua paljastaa, onko joku lähetys suora vai ei, koska Yle on jumala ja Ylen lähetystä katsotaan ja siitä nautitaan. Mutta kuten todettua, tämä on varmasti omassa päässäni vain.
Näkisin, että sun ajatus on pääsääntöisesti ihan oikeansuuntainen. Tämmöiseen urakkaan (YLE:n lähetykset kisoista) on varmasti laadittu hyvissä ajoin suunnitelma ja pakettia kootessa näitä asioita ihan varmasti ollaan mietitty. Muinaisina aikoinahan (sanotaan vaikka että ennen ateenan kisoja 2004) käytännössä edes suurinpiirtein realiajassa kisoja oli mahdollista seurata ainoastaan YLE:n tuottaman signaalin perusteella. Kun resursseja ja kanavia oli silloinkin kotoisalla yleiradioyhtiöllä rajallinen määrä, niin jälkilähetyksillä saatiin mahdollisimman paljon mielenkiintoisia välillä pahasti päällekkäin meneviä tapahtumia edes jotenkuten kansan nähtäville.
Sittemmin koko kenttä on mennyt, uusiksi kun kaikki mahdollinen informaatio on koko ajan kaikkien kiinnostuneiden saatavilla. Oikeastaan siltä ei voi enää edes välttyä ellei tietoisesti sitä välttele. Kun kirjoitan googleen "london olympics tennis", niin vehje listaa ennen hakutuloksia realiaikaisen tulostaulukon tenniksen päivän tapahtumista ja käynnissä olevista matseista - ja tarjoaa automaagisesti linkin katsoa kutakin käynnissä olevaa ottelua. Kisoja ei seurata enää vain kotisohvalla YLE:n tarjoamasta signaalista, vaan joka paikassa, koko ajan, joka lähteestä ja yhdessä kaikkien kanssa.
YLE on tämän hoksannut joissain jutuissa integroimalla jopa vaalien tulosiltoihin kieltämättä hieman noloja "pentti on tätä siellä sosiaalisessa mediassa" -osuuksia, mutta jostain syystä siellä ei ole tuntunut löytyvän rohkeutta murtaa vanhaa ja auttamattomasti vanhentunutta sapluunaa esimerkiksi näiden kisalähetysten toteuttamisessa. Uusi sapluuna tietysti väistämättä tarkoittaa myös oman roolin uudelleen määrittelyä. Kun ennen rooli on voinutkin perustellusti ollut tietoa rajaava - esimerkiksi ei kerrota realiajassa informaatiota lajista, josta alkaa jälkilähetys vaikkapa puolen tunnin kuluttua - tai jopa uskotellaan kisatunnelman nimissä, että lähetys on suora, vaikka se ei oikeasti ole - niin nykyään YLE:nkin pitäisi ymmärtää olevansa vain yksi kanava muiden joukossa tapahtumien seuraamiseen. Tällöin asiakasta palvellaan parhaiten antamalla hänelle mahdollisimman paljon hyvää ja luotettavaa informaatiota. Näiden jälkilähetyspelleilyiden kanssa kikkaillessa sitä informaatiota sitten pitää spoilereiden ja "kisafiiliksen" nimissä sitten tietysti pimittää ja lopputulos on luonnollisesti täysin yhteensopimaton kaiken muun tarjolla olevan informaation kanssa. Tästä syytä YLE:n toiminta sitten näyttää ulospäin juurikin "tiedämme katsojaa paremmin" -tyyppiseltä jumalkompleksilta.
Visio: YLE:llä on käytössä kaksi tv-kanavaa, jotka molemmat näyttävät signaalia suorana ennalta mielenkiintoisimmista lajeista. Muiden tapahtumapaikkojen toimittajat seuraavat oman paikkansa tapahtumia, tekevät inserttijuttuja esitettäväksi suorana seurattavien lajien tauoilla ja "siirtymäosuuksilla" lajien välissä sekä joissain tapauksissa ovat valmiina siirtymään pikaiseen livelähetykseen esimerkiksi jonkun lajin loppuottelun tai suomalaissuorituksen ajaksi. Studio pitää katsojan ajan tasalla tulevista ja menneistä tapahtumista ja sopivilla tauoilla, kun mitään kovin jännää ei missään tapahdu, lyövät eetteriin erilaisia inserttejä ja alustuksia tuleviin lajeihin sekä mahdollisesti sitten nopeita jälkilähetyksiä lajeista, joita ei saatu mahdutettua kumpaankaan livesignaaliin. Katsoja pidetään ajan tasalla myös niistä lajeista, jotka eivät mahdu esitettäväksi suorana kahdella käytössä olevalla kanavalla. Selostaja tai studio informoivat katsojaa muualla alkavasta lajista ja kertovat, että sitä voi seurata esimerkiksi eurovisionin kanavalta "X". Katsoja ei joudu pelkäämään muualta tulevia spoilereita tai sitä että joku laji menee vahingossa ohi ja toisaalta YLE pystyy oikeasti keskittymään informaation tuottamiseen ja katsojan palveluun sen sijaan että aikaa ja aivoharmaata tuhlattaisiin informaatiokuplan luomiseen ja joka tasolla sen ehdoilla toimimiseen.