Iso ongelma on nykyään sosiaalimenojen jatkuva kasvu. Valtion on toki hyvä pitää huolta heikoimmista ja etenkin nykyisessä tilanteessa, kun työtä ei yksinkertaisesti riitä kaikille, on tärkeää, ettei kukaan täysin putoa tyhjän päälle.
Silti systeemissä riittäisi parantamista. Nythän esimerkiksi asumismenoja korvataan sitä enemmän mitä kalliimmassa asunnossa asut. Toki tässäkin on yläraja, mutta onhan se hieman erikoinen tilanne, että sosiaaliavustuksilla asuva, työtön ihminen pystyy asumaan keskustan kalliissa asunnossa, kun taas matalapalkkatyössä käyvä henkilö on pakotettu hakemaan halpaa asumista. Asumistuet ja toimeentulotuen asumiskuluja korvaava lisäosa on käytännössä tulonsiirtoa veronmaksajilta asuntosijoittajille.
Asumistukiin ja etenkin toimeentulotuesta maksettaviin asumiskorvauksiin tulisi laittaa reilu omavastuu tai jotenkin muuten tehdä motivoivaksi/pakolliseksi etsiä mahdollisimman edullinen asunto.
Toinen näin nojatuolikonsultin näkemä epäkohta on kohtuuttoman suuri byrokratia kaiken tukiviidakon ympärillä. Monta virastoa (työkkärit, kela, sossut) hoitavat samaa tehtävää. Eikös se olisi yksinkertaista, että jos et ole töissä, saat jotain avustusta valtiolta. Ilman mitään monimutkaista byrokratiaa. Tukea vastaan pitäisi joko opiskella, hoitaa lapsia kotona tai olla valmiina ottamaan tarjottu työ vastaan. Päälle voisi tulla vielä jokin korvaus asumismenoista vaikkapa 25% omavastuulla ja jollain maksimilla.
Toki summat ja pikku nyanssit pitäisi viilailla niin, että tuilla tulisi toimeen, mutta mitään luksusta olisi turha odottaa. Ja työn vastaanottaminen pitäisi olla kannattavaa. Myös tämän byrokratian pyörittämiseen tarvitsisi työntekijöitä, mutta sehän olisi hyvä paikka aktivoida työttömiä. Sieltä varmasti löytyisi normaaliälyisi ihmisiä koulutettavaksi paperinpyörittäjiksi. Työtön saisi tehdä työtä ihan oikealla palkalla ja hommat kiertäisivät.
Leikkauksia olisi vara tehdä myös:
-Asuntolainojen korkovähennyksen poisto
-Eläkekatto
-Ulkomaanavuista ja muista muiden maiden hyvinvointiin laitettavista rahoista nipistäminen näinä vaikeina aikoina
-pääomatulot osaksi ansiotuloa verotuksessa
-Joku suitsimiskeino julkisen sektorin rahankäytölle (Tieto:n megafloppiprojektit, sosiaalipomojen huonekaluostokset, tulevaisuusraportit yms. lapinreissut).
-Julkisella sektorilla esim. lomarahojen maksamatta jättäminen kerran/toistuvasti.
-Verovähennysten vähentäminen. Perusvähennys ja siinä se.
-Yrittämisen helpottaminen (alv-raja ylemmäs, epäonnistuneet yrittäjät normaalin sosiaaliturvan piiiriin, starttirahan kehittäminen, verohelpotukset...)
Kirpaisee myös itseäni, mutta tuommoset nyt tuli jostain mieleen.