YLE/Kalle Isokallio: "Olemme tilanteessa, jota emme enää pysty korjaamaan"

  • 22 249
  • 110

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo

Tuamas

Jäsen
Tästä täällä on tasaisin väliajoin politiikkaketjuissa puhuttu.

Eli tällä hetkellä julkinen talous on yliraskas ja ilman rakennemuutosta Suomi on Kreikan tiellä väestön ikärakenteensa kanssa.

Nyt sinnitellään ja toivotaan, että talouskasvu pelastaa. Kukaan ei uskalla, eikä todennäköisesti vielä vuosiin tule uskaltamaankaan, kajota rakenteisiin riittävän kovalla kädellä.
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Kyllä. Eri keskustelupalstoilla ollaan asiasta puhuttu, mutta äärimmäisen vähän on ollut keskustelua julkisen sektorin mielettömästä paisumisesta ns. "virallisessa mediassa". Kun muistetaan, että valtion palkat ovat nousseet 24% pelkästään viimeisen viiden vuoden aikana, se on hieman outoa.
KL: Valtiolla tienaa paremmin kuin yksityisellä sektorilla | Yle Uutiset | yle.fi

Mielestäni suht. yllättävää, että verorahotteinen, konsensushenkinen YLE julkaisi Isokallion suorasanaisen haastattelun. Sen verran rankkaa tekstiä tuli mm. pääministeriä kohtaan.
 

Fordél

Jäsen
Mielestäni suht. yllättävää, että verorahotteinen, konsensushenkinen YLE julkaisi Isokallion suorasanaisen haastattelun. Sen verran rankkaa tekstiä tuli mm. pääministeriä kohtaan.

Yllättävää? Ei vaan yllättävää olisi, jos YLE:ssä olisi ollut tässä kohdin sensuuri. Jos jotain hyvää Suomessa on niin se, että kritiikkiä uskalletaan esittää, oli median rahoitus sitte veropohjainen tai yksityispohjainen. Ongelma on enemmänkin se, että onko riittävisti niitä, jotka a) näkevät näitä asioita riittävän laajassa perspektiivissä, b) osaavat sanoa asiat perustellusti ja ymmärrettävästi ja c) uskaltavat sanoa asiat.

Jos nyt olemme jo pahassa kusessa niin siinä vaiheessa kun tällaisia puheenvuoroja ei pääse julkisuuteen, olemme lopullisella tuhontiellä.

Mitä tulee Isokallion näkemyksiin niin paljon niissä on toki kärjistystä ja liiallista negatiivisuutta. Kyllä me pystymme edelleen korjaamaan tilanteita, mutta pääsanoma on ihan täyttä totta: meillä ei ole varaa enää tähän nykymeininkiin. Julkinen sektori on ehdottomasti räjähtänyt ihan käsiin. Mikä lääkkeeksi? No pois ylimääräisestä itsekkyydestä ja enemmän vastuuta yksilölle. Kaikkea ei voi saada heti, joskus joutuu pikkasen itsekin joustamaan ja kantamaan itsekin vähän vastuuta.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Isokallio on vähän hit and miss -tyyppinen henkilö - ei ymmärrä keynesiläisyydestä mitään, eikä ole puhunut paljonkaan järkeviä euro-kriisin yhteydessä, mutta välillä tulee ihan järkevää ja osuvaa tekstiä. Anyway, pohjoismainen hyvinvointivaltio on toistaiseksi paras kokeiltu yhteiskuntamuoto: tätä osoittavat ties mitkä mittarit. Yksi tälläinen erittäin paljonpuhuva mittari on sosiaalinen liikkuvuus, mikä on suurempi kuin anglosaksisen, liberalistisemman järjestelmän maissa. Jos koululaitos on ei-universaali ja rahalla voi ostaa hyviä koulutuspaikkoja niin on selvää, että yhteiskunnallinen kilpailu heikentyy eivätkä omat kyvyt ja ominaisuudet aina auta.

Tämä meidän pitäisi muuttaa rakenteita uudistaessamme - eli että korjaamme järjestelmää säilyttääksemme sen, emme tuhotaksemme sen. Mutta tilanne on myös se, että kaikista reformeista ja rakenneuudistuksista kieltäytyminen on yksi pahimpia uhkatekijöitä pohjoismaiselle mallillemme. Nyt on käymässä yhä selvemmäksi, että kunta- ja sote-uudistukset ovat vesittymässä, ja suosittu oppositio olisi halunnut vetää niitä vieläkin vesittyneempään suuntaan. Tässä ollaan menettämässä ehkä viimeisiä mahdollisuuksia järkevään rakenneuudistukseen. Kataisen hallitus alkaa vaikuttaa kuukausi kuukaudelta yhä tuhoisammalta ratkaisulta, eivätkä opposition asenteet juuri herätä luottamusta - päinvastoin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Se ei ole poliittisesti sävyttynyt haastattelu siinä mielessä, että Isokallio ei edusta mitään poliittista puoluetta,

Jos jälkiviisaita on kuunnellut, niin onhan nyt miehen poliittinen kanta ja ideologinen tausta nyt ilmiselvä. Oikeistoliberalismi ruotsalaisittain on aika selvä poliittinen viiteryhmä.

No tulipa kuunneltua…
Tuomiopäivän profetioita on kuulut useasti aikaisemminkin täysin samoin perustein. Niin vaan 50 luvulta selvittiin, samoin 70 -luvun kriisistä , sekä 80 -luvun virheiden itse aiheutetusta 90-luvun lamasta.

”syömävelka” sana on kansantaloudessa täysin normaalia ja varsinkin lama-aikana se keino pitää yllä talouden toimintaa. Kannattaisi lukasta Keynsiä ja vaikka sitä Milton Friedmania jotta ymmärtäisi miten kansantaloudet toimii. Isokallio kuvailee taloutta erittäin lyhyellä tähtäimellä vaikka tietty puhuu totta velan kasvusta, mutta valtionvelka EI käyttäydy kuten yksityisen ihmisen tai yrityksen velka..

Mutta Isokallion ratkaisut ovat selvän oikeistolaisia. Ammattiyhdistyksen syyttäminen raskaanteollisuuden loppumisesta on todella kapeakatseinen näkemys, kun raskaan teollisuuden pakeneminen länsimaista on ollut ihan muiden trendien alainen asia. Esim paperiteollisuudessa palkat on todella pieni lopputuotteen hinnassa, kun pääosan kustannuksista synnyttää raaka-aine ja energian hinta (joka suomessa on selkeästi halvempaa Mankalan takia kuin kilpailijoilla) sekä kuljetukset (jotka siis vaikuttavat markkinareagointeihin). Eli täysin väärä analyysi paperiteollisuuden vähenemästä Suomessa.

Julkisen sektorin koon määritys on täysin metsässä, jossa Isokallio väittää vain 25% maksavan reaaliveroja, asia joka olisi helppo tsekata kokonaisveroasteesta (Isokallio tarkoittanee vain tuloveroa maksavia ja sekään ei mene ihan oikein).

Vertaus Ruottisiin menee metsään, Ruotsissa on korkeampi kokonaisveroaste kuin Suomessa, jonka takia on enemmän rahaa myös pitää julkista sektoria yllä (paremmin palveluin). Ruotsissa rakenne on toki parempi, mutta tätä rakennemuutostahan nyt yritetään täällä mutta Kepun, PS:n ja demarien! pistäessä hanttiin.

Kaivosteollisuudestakaan ei ole oikeasti mitään näkemystä. Suomi on alan analyytikoiden silmissä Ruotsin kanssa ehdoton ykkösinvestointikohde maailmassa johtuen kaivosveron puutteesta ja hyvästä (julkisen vallan maksamasta) infrastruktuurista. Valtausten määrä kertoo kaiken oleellisen.

20% julkishallinnosta siirtää papereita, on taas väite, joka on täysin tuulesta temmattu. Kunnissa hallintoahan on n 3% loput on tekeviä käsiä. Valtionhallinnossa pelkät sihteerit(paperinpyörittäjät) on poistettu kokonaan, ja asiantuntijat tekevät kirjaamisia, sama mistä hän moittii lääkärin työtä. Eli kallispalkkainen tekee sihteerintyöt, ja se on valtionhallinnossa oikein, mutta lääkärin tekemänä väärin. Terveydenhuollon ratkaisuksi tämä esittää kirjaamisien vähentämistä, joka taas on a ja o alan ihmisten mielestä potilasturvallisuuden kannalta. Kysehän on rakenteesta, jossa Lääkäri/Hoitajapari toiminta otettaisiin käyttöön ympäri maata ja purettas jonotuskäytäntöä tältä osin.

Viimenen asia ”maa joka on konkurssissa keskustelee ulko- ja turvallisuuspolitiikasta”. Mikä on hänen mielestään siis turhaa, vaikka juuri siitähän pitää keskustella, ulkoisista uhista, jotta ne ei pääse yllättämään jos sisäisesti ajaudutaan jonkin asteiseen kaaokseen.


Kyllä oli puutaheinää, ja juuri kuten itse alussa toteaa, täydellisen asioista tietämättömyyden suomalla varmuudella voi sanoa mitä vaan.

Itsensä kanssa ristiriistasta tuomiopäiväprofetiaa.

(ei sillä etteikö ”tässä maassa on paljon mälsää”, mutta cmaon…)
No eiköhän tämä johonkin muuhun ketjuun ois mahtunut
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Isokallio: "En muista milloin olisin näin kyvytöntä hallitusta seurannut (Suomessa). Hallituksen ainoa tavoite on pysyä pystyssä ja pelastaa oma poliittinen ura." Tuo on n. 18 minuutin kohdalla ja siitä eteenpäin. Tämän allekirjoitan, vaikka en näe Suomen tilannetta yhtä synkkänä kuin Isokallio. Kataisen 6-pack on kehnoin hallitus, jonka minäkin muistan, vaikka ikää on yli 10 vuotta vähemmän kuin Isokalliolla, joten hänellä on pidempi perspektiivi ja ehkä laajempi näkemys kuin Johanneksella.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
20% julkishallinnosta siirtää papereita, on taas väite, joka on täysin tuulesta temmattu. Kunnissa hallintoahan on n 3% loput on tekeviä käsiä. Valtionhallinnossa pelkät sihteerit(paperinpyörittäjät) on poistettu kokonaan, ja asiantuntijat tekevät kirjaamisia, sama mistä hän moittii lääkärin työtä.

Kyllä niitä sihteereitä ja paperinpyörittäjiä löytyy edelleen valtionhallinnosta ja muusta julkisesta hallinnosta. Lisäksi hallinnossa on paljon päällekkäisiä tehtäviä ja ylikapasiteettia, josta voitaisiin hyvin luopua, mutta ymmärrettävästi jengi pitää kynsin ja hampain kiinni työpaikoistaan.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Näin se on, mieluummin pitäisi tehdä tarvittavia toimenpiteitä nyt. Muuten mennään Kreikan tielle ja tehdään tarvittavat toimenpiteet rankemmin sekä kertalaakista.

En ymmärrä esim. miksi eläkeikä on niin suuri peikko, aina tyssätään siihen että nuorten työkyvyttömyyseläkkeet pitäisi saada ensin kuriin. Kyllä toki pitää nekin saada kuriin, mutta pitääkö keinovalikoima rajoittaa yhteen.

Eikä tuokaan nyt kaikkea ratkaise, aika laajalta rintamalta pitää rakenteet uudistaa, jotta tässä pystyssä pysytään. Ja se remontti pitäisi tehdä vielä silloin, kun sen pystyy jotenkin itse tekemään valintojen kautta, eikä vasta sitten jonkun toisen sanelujen pohjalta.

Hallitukseen liittyvistä kommenteista olen samaa mieltä.
 
Täällä on taas jatkoajan vihervasureiden työttömien siipi puolustamassa järjetöntä hyysäysvaltiota keskellä päivää samalla kun valkoinen heteromies yrittää työllään elättää yhä kasvavaa joukkoa työttömiä ja vanhuksia.

Ja se työtätekevä heteromieskin on perseestä kun on mennyt järjestäytymään, heidänlaistensa ahneuden takia on nyt Suomi ylivelkaantunut.

Ja ihan sama mitä äänestätte, koska kaikki hallitukset ovat perseestä.


- Kalle Isokallio
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
En ymmärrä esim. miksi eläkeikä on niin suuri peikko

Siksi että jo 50-vuotiaankin työttömäksi jääneen on vaikea työllistyä. Eläkeiän nosto onkin ainoastaan kiertoilmaisu eläkkeiden leikkaukselle.

En usko, että kansa on sinänsä eläkeiän nostamista vastaan, jos vain on töitä tehtäväksi. Ja töiden on syytä olla sellaisia, että vanhempikin ihminen niitä jaksaa tehdä. 65-vuotias palomies ei kuulosta hyvältä.
 
Anyway, pohjoismainen hyvinvointivaltio on toistaiseksi paras kokeiltu yhteiskuntamuoto...
Ja tästä on todisteena se, että kaikki kasvavat taloudet ovat luomassa tuollaista ja että tuollainen on käytössä myös Suomea vauraammissa yhteiskunnissa?

Yhteiskuntamalli, jossa 25% elättää itsensä ja lopun väestön, joutaa perusteellisen tutkimisen alle.

Hemingway kirjoitti:
Siksi että jo 50-vuotiaankin työttömäksi jääneen on vaikea työllistyä.
Vastaavasti 50-vuotiaan on täsmälleen yhtä helppoa perustaa yritys kuin nuoremmankin. Ehkä useampi perustaisikin, jos ihmisillä olisi ostovoimaa käyttää yrityksen palveluita.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kyllä niitä sihteereitä ja paperinpyörittäjiä löytyy edelleen valtionhallinnosta ja muusta julkisesta hallinnosta. Lisäksi hallinnossa on paljon päällekkäisiä tehtäviä ja ylikapasiteettia, josta voitaisiin hyvin luopua, mutta ymmärrettävästi jengi pitää kynsin ja hampain kiinni työpaikoistaan.

Miten ihmeessä olet noin varma asiasta? Onko sinulla kuinkakin laaja perspektiivi arvioida tätä asiaa? Minä omaan työkokemusta valtionhallinnosta ja itse voin oman kokemuksen kautta sanoa, että siellä työtahti ja kiire oli kovempaa kuin yksityisellä sektorilla työskennellessäni.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
On muuten sinällään mielenkiintoista, että tällä hetkellä Suomi saa markkinoilta lainaa halvemmalla kuin oikeastaan koskaan aikaisemmin, mutta siitä huolimatta täällä lauletaan tuomiopäivän lauluja. Jos markkinoiden kaikkivoipaisuuteen on uskominen, ja miksi ei olisi, ei Suomella ole hädän päivää. Jutta Urpilainen muuten lienee markkinauskovaisten silmissä aikojen paras suomalainen valtiovarainministeri.
 

Fordél

Jäsen
Miten ihmeessä olet noin varma asiasta? Onko sinulla kuinkakin laaja perspektiivi arvioida tätä asiaa? Minä omaan työkokemusta valtionhallinnosta ja itse voin oman kokemuksen kautta sanoa, että siellä työtahti ja kiire oli kovempaa kuin yksityisellä sektorilla työskennellessäni.

Omakohtaiset havainnot ja kokemukset. Työtahti on osalla kova ja töitä riittää vaikka kolmelle jakaa, osalla ei niinkään. Tuntuu olevan vaihtelua aika mukavasti. Löysää kuitenkin löytyy ja ehkä ihan kaikki ei siellä ns. tee työtä, jolla on tarkoitus.
 

Fordél

Jäsen
On muuten sinällään mielenkiintoista, että tällä hetkellä Suomi saa markkinoilta lainaa halvemmalla kuin oikeastaan koskaan aikaisemmin, mutta siitä huolimatta täällä lauletaan tuomiopäivän lauluja. Jos markkinoiden kaikkivoipaisuuteen on uskominen, ja miksi ei olisi, ei Suomella ole hädän päivää. Jutta Urpilainen muuten lienee markkinauskovaisten silmissä aikojen paras suomalainen valtiovarainministeri.

Niin se ongelma onkin siinä, että mihin sitä saatua rahaa käytetään? Meneekö se hyvinvointivaltion rahoittamiseen vai kenties johonkin tuottavaan? Taitaapi olla niin, että tuohon ensiksi mainittuun, kuten Kalle Isokalliokin kritisoi.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Niin se ongelma onkin siinä, että mihin sitä saatua rahaa käytetään? Meneekö se hyvinvointivaltion rahoittamiseen vai kenties johonkin tuottavaan? Taitaapi olla niin, että tuohon ensiksi mainittuun, kuten Kalle Isokalliokin kritisoi.

No ilmeisesti markkinat kuitenkin näkevät Suomen tulo- ja menorakenteen varsin hyvänä ja luottamusta herättävänä (ainakin suhteessa muihin maihin), kun niin halvalla Suomelle lainaa tuputtavat. Jos asiat olisivat lainoittajien silmissä niin viturallaan, kun Isokallio antaa ymmärtää, olisi valtionlainojen korkomme monta prosenttiyksikköä korkeampi.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Minäkin ihmettelen usein sitä, miten suomalaiset saavat huijattua kansainvälisissä tutkimuksissa (hyvinvoinnista, korruptiosta, koulunkäynnistä jne.) niin, että aina ollaan siellä kärkipäässä. Tai sitten media jättää julkaisematta kaikki Suomen kannalta epäedulliset vertailut.

Tuolla aikaisemmin kerrottiin yhteiskuntamallista, jossa 25 % elättää itsensä ja lopun väestön.

Vaihtoehtoisia yhteiskuntamalleja voisivat olla vaikka:

5 % elättää itsensä ja sen 20 % väestöstä, jotka suojelee, palvelee ja vartioi tätä 5%:n eliittiä. Loput 75 % yrittää varastaa ensinmainituilta kaiken, minkä irti saa ja ostaa saalisrahoilla päihteitä.

tai

25 % kansasta on diktaattorin palveluksessa tai diktaattorin palvelijoiden perheenjäseniä, syö hyvin ja voi tehdä mitä lystää paitsi arvostella diktaattoria. Loput 75 % hanttihommissa tai työttömänä ja haaveilee pääsystä johonkin sellaiseen maahan, missä 25 % elättää itsensä ja lopun kansasta.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Hyvinvointivaltio - se on hieno juttu se, mutta eikö nykyistä konseptia voisi uudistaa ja siltikin sitä voisi kutsua hyvinvointivaltioksi.

Esimerkiksi se, että sosiaaliitukien eteen joutuisi tekemään jotain yleishyödyllistä ei mielestäni nakerra hyvinvointivaltion leimaa, lisäksi mielestäni se toisi monille kotona istuville uuden kipinän ihan oikeiden töiden etsimiseen ja ylipäätänsä yritteliäisyyteen elämänsä eteen. Tällä olisi koko yhteiskunnan kannalta positiivisia vaikutuksia ja me, jotka verorahoilla elätämme tämän sossuporukan emme myöskään tuntisi oloamme niin huijatuiksi.

Työllisyys (sekä vientiteollisuus) on se teema johon kaikki paukut pitäisi laittaa, eikä esim toimeentulotukien nostamiseen, jolla sixpäkki avasi kunniakkaan kautensa.

Heminwayltä hyviä pointteja eläkkeistä, kyllä tuo eläkeiän nostaminen tarkoittaa käytännössä eläkkeiden leikkaamista. Parempi kuitenkin leikata niitä itse hallitusti, Kreikassa jouduttiin leikkauksiin jyrkällä kulmalla ja nopealla aikataululla. Sekin on totta, että eri ammattiryhmissä tulee rajat eri tavoin vastaan, mutta yleisellä tasolla eläkeiän nosto pitäisi kyllä saada sovittua.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ei ole mielestäni kestävää, jos ihminen on yli puolet elinajastaan muiden elätettävänä.

Se vain on niin, että esimerkiksi opettajan tai sairaanhoitajan on hyvin vaikea tuotteistaa osaamistaan yksityisyrittäjyydeksi. Tämä koskee lukuisia muitakin ammatteja. Ammatit ovat syntyneet pitkälle erikoistuneeseen yhteiskuntaan, jossa niille on ollut paikkansa, mutta ei niillä pysty yksityisyrittäjyyttä harjoittamaan.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kyllä niitä sihteereitä ja paperinpyörittäjiä löytyy edelleen valtionhallinnosta ja muusta julkisesta hallinnosta. Lisäksi hallinnossa on paljon päällekkäisiä tehtäviä ja ylikapasiteettia, josta voitaisiin hyvin luopua, mutta ymmärrettävästi jengi pitää kynsin ja hampain kiinni työpaikoistaan.

Kuten ELY keskuksissa, kuten juuri huomasimme Talvivaarasta...

Tai no jos olet tuota mieltä, niin anna esimerkkejä missä miellä on päällekkäisyyksiä ja karsimisen varaa. Ai, kuntataloudessa, niin onkin ja juuri sitä uudistusta pistetään hantiin minkä keritään.

Valtionhallinnossa on resurssipulaa oikeustoimessa (jutut venyy), poliisihallinnossa (tutkinnat viivästyy), ympäristö ja lupahallinnossa (luvat viivästyy ja ympäristövalvonta on koko ajan jäljessä), puolustusvoimissa on menossa voimakas supistuminen. sosiaali- ja terveyspuolella suurin osa ihmisistä on suorittavaa porrasta ja tärkissä valvontatehtävissä. Onko niilläkään resurssit kohdallan kun ruokaskandaaleja on valvonnasta huolimatta jatkuvasti? MMM alaisuudessa kaikki aika menee tukien jakamiseen ja edes lomittamista ei pystytä järjestämään kaikille. Elinkeinokeskuksien (Elyjen E vastuualue) on nykyään parhaiten resursoitu ja rahaa jää jopa jakamatta.. koska ei ole resursseja mennä ja jalkautua yrityksiin ja auttamaan niitä esim EU rahojen saannissa.

Jos haluaa karsia valtionhallintoa, niin pitäsi konkreettisesti kertoa mitä ja mistä.


Nythän valtionhallinnon tehostamisohjelma on ollut käynnissä kohta kymmenen vuotta. Valtion leivistä on pistetty väkeä pihalle jo noin 6 000 ihmisen verran vuoden 2006 jälkeen, ja lisää saa lähteä tuottavuusohjelma myllää valtionhallintoa uuteen uskoon.

Valtion tuottavuusohjelmaa alettiin toteuttaa 2006 Vanhasen hallituksen toimesta. Silloin hallitus asetti tavoitteeksi vähentää valtion palveluksesta 9 645 työntekijää viidessä vuodessa. Seuraava hallitus nosti vähennystavoitteen yli 14 000:een

Tuottavuusohjelma ei perustu asiantuntijoiden mukaan mihinkään oikeisiin laskelmiin ja tuottavuuden parantamiseen, vaan kyseessä on ideologinen ohjelma julkisen sektorin pienentämiseksi.

EN itse ole valtiolla tai kunnalla töissä toim. huom.



2009 valtion taloutta valvova eduskunnan tarkastusvaliokunta kuuli Tilastokeskuksen dosenttia Anna-Maija Lehtoa arvioidessaan valtion tuottavuusohjelmaa. Työoloja tutkineen Lehdon ja hänen kollegansa Hanna Sutelan mukaan valtion työpaikoilla ilmapiiri on huonontunut selvästi, ja sillä on mitä ilmeisimmin yhteys tuottavuusohjelmaan. Kiire ja huono ilmapiiri kielivät siitä, että töille ei ole tarpeeksi tekijöitä. Lehdon ja Sutelan mukaan valtiolla on jo nyt työtehtäviin nähden tiukat resurssit.

Tuottavuusohjelman ansiosta valtion palkkalasku pieneni reilut 700 henkilötyövuotta toissa vuonna. Samaan aikaan jäljelle jäävä henkilökunta kuitenkin alkoi sairastella enemmän. Lisääntyneiden sairaslomien takia henkilötyövuosia menetettiin yli 600, lähes yhtä paljon kuin tuottavuusohjelmalla säästettiin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Esimerkiksi se, että sosiaaliitukien eteen joutuisi tekemään jotain yleishyödyllistä ei mielestäni nakerra hyvinvointivaltion leimaa, lisäksi mielestäni se toisi monille kotona istuville uuden kipinän ihan oikeiden töiden etsimiseen ja ylipäätänsä yritteliäisyyteen elämänsä eteen.

toi ei ihan ole noin yksinkertainen yhtälö.

Sehän siis tarkoittaisi, että tekemättömiä töitä teetettäisiin sosiaaliturvan kokoisella palkalla. Joten kukaan ei palkkaisi tämmöisiin töihin työehtosopimuksen mukaisella palkalla ketään.

eli siinä siis alhaisen koulutustason työpaikat vietäisiin valtion maksettaviksi ja nämä ihmiset joita tän keinon pitäisi auttaa, ajautuisivat saman tyyppisiin töihin vielä pienemmillä tuloilla (palkka tulo vs. sosiaaliturva).

Näinhän on käynyt Saksan minijob kokeilussa (jota kovasti Kokoomus kehuu). Se ei ole auttanut juurikaan poispääsyä työttömyydestä tai köyhyysloukuista, vaan luonut nimenomaan vähäpätöisille töille edullisempien työntekijöiden markkinat.


Ratkaisunhan pitäisi olla sen suuntainen, että kaikki työnteko olisi joka tilanteessa yksilön kannalta kannattavaa. JA että työstä maksetaan palkkaa. Tämä onnistuisi perustulomallissa, jossa sosiaalituki (perustulo) pysyy muuttumattomana pienistä lisätöistä huolimatta. Eli kannattaisi tehdä minijobeja menettämättä sosiaaliturvaansa (perustuloa).

Perustulon esteenä on se, että demareissa ei haluta romuttaa palkkatyön pääsääntöisyyden mallia (eli ihmisten pitäisi pääsääntöisesti olla pysyvissä työsuhteissa) ja kokkareiden mielestä (ja paljolti PS kanta myös) sohvalle ei pidä maksaa mitään (vaikka siis nyt juuri tehdään niin).

No Kokoomuksesta on alkanut kuulua myönteisiä näkemystä tähän suuntaan, samoin Kepusta, koska edesauttaisihan se juurikin tässä ideologisessa hallinnon keventämisestä (ei enää etuuskäsittelijöiden armeijaa valtion ja kuntien palkkalistoilla). Ja tässä olisi sitä hallinnon keventämistä/vähentämistä aika paljon, kun tarveharkinnoista luovuttaisiin suurimmassa osassa tulonsiirtoja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös