Jos kenellä on Suomen Kuvalehteen tunnukset tai mahdollisuus lukea paperilehti, niin kannattaa ehdottomasti lukaista vuoden viimeisessä numerossa ollut juttu USA:n ajautumisesta oligarkiaksi.
Superrikkaat ovat jo kauan muovanneet amerikkalaista yhteiskuntaa. Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen Yhdysvallat siirtyy uuteen oligarkkien aikaan.
suomenkuvalehti.fi
Elon Musk on ollut paljon esillä, mutta Trumpin kabinetti koostuu muutenkin suurimmaksi osaksi sikarikkaista. Bidenin hallituksen jäsenten yhteisvarallisuus oli sen aloittamishetkellä 2021 n. 118
miljoonaa dollaria, mutta Trumpin hallinnon nettovarallisuus on noin 350
miljardia dollaria. Nythän se on jo enemmän, kuten on uutisoitu että Muskin varallisuus olisi ylittänyt jo 400 miljardia dollaria. Suurin osa tuosta varallisuudesta on tietenkin yhdellä miehellä, mutta jutun mukaan Trumpin hallinnossa on seitsemän jäsentä, jotka ovat rikkaampia kuin Bidenin ministerit yhteensä.
Tämä kehitys alkoi 1976 korkeimman oikeuden päätöksestä, kun se katsoi että vaalirahoituksen rajoittaminen rajoittaa lahjoittajien sananvapautta. Lopullinen niiti annettiin 2010 Citizens United -päätöksellä, kun viimeisetkin rajoitukset poistettiin. Sen jälkeen annetut lahjoitukset on moninkertaistuneet. Kun vuonna 2010 vaalirahaa jaettiin yhteensä 31 miljoonaa dollaria, niin esim. 2020 vaaleissa tuen määrä oli 2,3 miljardia dollaria. Samaan aikaan nämä sikarikkaat ovat vain rikastuneet entisestään ja käyttävät järjestelmää sumeilematta hyväkseen. Ja kuten nyt nähdään niin myös valta keskittyy koko ajan entistä enemmän tälle pienelle porukalle.
Moni näistä "oligarkeista" naamioi itsensä filantroopiksi lahjoittamalla suuriakin summia rahaa eri kohteisiin, ja sanovat kuinka tällainen on tehokkaampaa kuin verojen maksaminen, koska verorahat vaan hassattaisiin hallinnon kuluihin. Mutta jutussa tuotiin esille sitä miten sekin tavallaan vaan lisää näiden ihmisten valtaa, koska he voivat katsoa sen, mitkä tahot ovat tavallaan heidän mielestään rahoittamisen arvoisia.
Jutussa oli myös mielenkiintoista vertailua USA:sta ja Venäjästä, joissa käytännössä molemmissa pyörii ihan samalla tavalla näitä oligarkkeja hallinnon ympärillä. Siinä missä Venäjällä Putin pisti nämä oligarkit heti alkuunsa kuriin palvelemaan hallintoa, niin USA:ssa tilanne on käytännössä toisinpäin, että hallinto palvelee näitä oligarkkeja. Siinä on oikeusvaltion ja Venäjän kaltaisen roistovaltion ero, että Venäjällä oligarkin koko omaisuus voidaan napata valtiolle ja pudottaa oligarkki ikkunasta, mikäli tämä ei noudata hallinnon käskyjä. USA:ssa homma menee juuri päinvastoin, että oligarkit voivat katkaista rahahanat mikäli hallinnossa ei tehdä heitä miellyttäviä päätöksiä.