Niinhan ma sanoinkin, esim. vanhustenhoitoon menee alyttomat maarat rahaa, osittain rahaa huijataan valtiolta. Muutosta on tapahtumassa, ihmiset eivat maksa (ei ole varaa maksaa), vakuutusyhtiot eivat ole hyvantekevaisyyslaitoksia, ne maksavat vahemman ja vahemman sairaaloille/laakareille (saman tekevat myos liittovaltio ja osavaltiot), joten toivottavasti kustannukset alenevat.Jenkkien terveydenhuoltojärjestelmä on yksinkertaisesti huonosti järjestetty.
Vakuutuksiin perustuva järjestelmä on äärettömän kallis kaikille osapuolille (pl. vakuutusyhtiöt) sekä äärimmäisen epätasa-arvoinen.
Järjestelmä tuottaa keskinkertaisia terveyspalveluita todella huimaan ylihintaan.
Toki rahalla saa sitten myös huippuhoitoa, mutta usealla alalla esim. Suomesta saa samantasoista hoitoa kuin Jenkkien huipputaso, käytännössä ilmaiseksi.
Vaikka jenkkien kansantalous on vahva ja BKT/capita maailman huippua, on terveydenhuoltokulujen suhteellinen osuus BKT:sta maailman ykkönen.
Eli jenkeissä, jossa BKT/capita on absoluuttisesti jo korkea (51k$/capita vs. Suomen 35k$/capita), ovat terveydenhoitokustannukset aivan järjettömät suhteessa BKT:hen.
Vuonna 2012 Suomessa kulutettiin 9,1 % BKT:sta terveydenhoitoon, USA:n vastaava prosentti on 17,9 %.
Eli puhtaana rahana jenkeissä terveydenhuolto maksaa 9 129 $ / naama /vuosi ja Suomessa 3 185 $ / naama / vuosi.
Käytännössä kaikissa vertailuissa Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on laadullisesti vähintään jenkkien järjestelmän tasolla, sanoisin että lähes kaikissa muissa asioissa paitsi tiettyjen alojen huippuhoidossa Suomi on edellä.
Sanoisin että mainitsemasi syyt eivät millään selitä tuota eroa, vaan jenkkien järjestelmä on lähtökohtaisesti mätä ja pöhöttynyt.
JOL