Jos katsotaan tätä ketjua, varauksin voi nimimerkin
@opelix tekstin allekirjoittaa ainakin tullien osalta. Meno on vähän sellaista, että Trump ampuu tykillä tms amerikkalaisten jalkaan. Näin ei todellakaan ole.
Ensinnäkin, tullivaatimukset ovat Trumpin keino painostaa Kiinaa, Meksikoa, Kanadaa ja aikanaan EU:ta tekemään mitä Trump haluaa. Ne eivät siis välttämättä tule edes käyttöön, jos neuvotteluissa USA voittaa. Tässä taustalla on myös USA:n kauppatase. Vienti ei yllä tuonnin lukemiin.
Toiseksi, osa eurooppalaisistakin yhtiöistä laskee mahdollisesti jopa voittavansa, jos Trump tullinsa saa voimaan. Hyvin harva uskaltaa tämän sanoa ääneen. Yksi niistä on suomalainen Outokumpu.
Outokummun näkemys on, että koska he ovat USA:ssa toiseksi suurin paikallinen ruostumattoman teräksen tuottaja, merkittävä ruostumattoman teräksen tuonti Yhdysvaltoihin ja Pohjois-Amerikkaan on vaikuttanut Outokumpuun negatiivisesti. Sama tilanne on useilla eri aloilla muiden amerikkalaisyhtiöiden kanssa. Ne hyötyvät jos hintakilpailu tuonnin kanssa vähenee.
Tietenkin on selvää, että pitkässä juoksussa tulleja ei tulisi olla (en niitä kannata juuri muutenkaan), mutta USA:n talous ei Trumpin aikana tulleihin kaadu. Asiantuntijat arvioivat, että USA kyllä kärsii, mutta tykillä ammutaan aivan muita maita. Siksi nämä muut maat ja EU ovat valmiita neuvottelemaan ja tekemään sen mitä Trump tahtoo.
Kuten ostamaan yhä enemmän energiaa ja aseita USA:sta. Kiristäminen on tullut osaksi EU:n ja USA:n suhteita, mutta se ei ole yllätys Trumpin aikana. Tätäkin valmisteltiin jo aiemmin ja Trump kasasi sellaisen kuoron, joka näkee tullit ratkaisuna USA:n tekemiseksi jälleen suureksi. Muiden kustannuksella, totta kai.
Trump tulee toimimaan niin, että USA:n kauppatase palautuu ylijäämäiseksi. Viime elokuussa kuukauden alijäämä oli reilu 70 miljardia dollaria.