msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Kun on vuosia seurannut USA:n politiikkaa vain sivusilmällä, niin eniten on yllättänyt Rebujen touhut. Jotenkin sitä kuvitteli, että Rebuille tulisi jossain vaiheessa tullut joku raja jossain vaiheessa vastaan, mutta eipä ole tullut. En esimerkiksi olisi osannut aavistaa, että on ihan ok, jos presidentti sanoo luottavansa Venäjän presidenttiin enemmän kuin niihin, jotka hänen henkeään suojelevat.
 
Sinettiseuravalmentaja Sihvonen: Päätoimittaja Antti Wennströmin pitää terästäytyä ja laittaa pihalle moderaattoreista kaiken maailman nörttipojat ja ottaa tilalle tormakoita lätkäjätkiä ja medialogiikan vastavuoroisuuden ymmärtäjiä

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
https://time.com

Käärmeöljykauppias kävi puhumassa Royal Dutch Shellin tuotantolaitoksessa läntisessä Pennsylvaniassa ja työntekijät pakotettiin tilaisuuden rekvisiitaksi palkanmenetyksen uhalla. Aiemmin se palkkasi näyttelijöitä esittämään kannattajia, nyt on enemmän vipuvartta. Meno on kuin entisessä Neuvostoliitossa. Linkki vie Timen nettisivustolle.
 
Patrik Laine - Mario-esque
Aleksander Barkov jr. - Selke-good
Teppo Numminen - valurautapakki

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Paljon on tullut Trump-aiheisia dokumentteja seurailtua, mutta ehkä vaikuttavin esitys aiheesta on HBO:lla pyörivä draamasarja "The Loudest Voice". Kannattaa ehdottomasti katsoa läpi, mikäli ette ole vielä ehtineet. Sarja kertoo Fox Newsin luoneesta Roger Ailesista, joka pohjusti Trumpin voittoon johtaneen keskustelukulttuurin syntyä sekä median kahtiajakoa.

Sinälläänhän tämä Yhdysvaltojen tilanne on vain karkeampi esimerkki samasta ilmiöstä, joka leikkaa koko läntistä maailmaa: kapitalismin ja demokratian menestystarina on kriisissä, eikä vähiten sen takia, että koko talousjärjestelmä on kiusallisessa ristiriidassa maapallon kestävyyden kanssa. Ihmiset, jotka elävät tämän tilanteen keskellä, näkevät loisteliaan menneisyyden ja synkän tulevaisuuden. Tästä ristiriidasta syntyy halu "kääntää kelloa taaksepäin" ja "ottaa valta takaisin". Sillä, onko mielikuvalle faktuaalista katetta, ei ole sen suurempaa merkitystä.

Eikai kukaan nyt oikeasti halua luopua etuoikeuksista, jotka ovat muodostaneet koko kansakunnan kollektiivisen identiteetin? Ei ranskalainen maaseudulle muuttanut keskituloinen halua, että hänen pitäisi laittaa ranchi myyntiin ja muuttaa lähiöön, jotta olisi varaa maksaa bensaveron korotukset. Niin ikään suomalainen perusduunari ei halua, että kevätmuodista pitäisi maksaa extraa, jotta rahtialusten kokille voidaan maksaa kunnollista palkkaa tai kehitysmaassa sijaitsevan tehtaan duunarille suoda yksi päivä viikossa lepoa. Lisähinta on lisähinta, eikä se tunnu reilulta, jos median kautta voi nähdä, kun samanaikaisesti eliitti lentelee Rivieralle ilmastokonferenssia varten.

Ja tämän kaiken voi tietysti verhoilla poliittisten vihollisten syyksi; mitäs päästivät meksikolaiset rajojen yli ja mitäs alkoivat vaatia sukupuolineutraalia kieltä yliopistoille. Ilmastonmuutostakin tuppaavat liioittelemaan, vaikka emmehän me voi varmaksi tietää. Kaikista pahin synti on kuitenkin ylimielisyys: samat muka-viisaat pseudointellektuellit kuvittelevat, että tietävät elämästä enemmän kuin amerikkalaisen identiteetin äidinmaidosta perinyt duunari. Kokeilkaapa joskus tällaista: Menkää keskusteluun, esittäkää olevanne fiksumpi kuin muut osanottajat ja odottakaa asiallisia vastauksia. Aihe unohtuu hyvin äkkiä ja tilalle tulee väittely siitä, kuka on lapsellisin, pienisieluisin tai suvaitsevaisin.

Vaikka Trump on omanlaisensa roolihahmo, häneen ruumiillistuu moni klassinen menestyjän ominaisuus. Hän on rikas, joten hänen on oltava myös fiksu ainakin jollain tapaa. Trump on myös viriili ja hyvännäköisen naisen vierelleen löytänyt mies, joten jotain hänessä on oltava.. Tämän lisäksi hän ei ota iskuja vastaan, vaan hyökkää välittömästi takaisin. Toisin sanoen, hänellä on ainakin näennäisesti erittäin itsevarma ote kaikkeen tekemiseen. Koska etenkin miespuoliset äänestäjät näkevät Trumpin jonkinlaisena roolimallina, hänen sanomisiaan on helppo suodattaa ja selitellä parhain päin: ehkä sitä väärintulkittiin; ehkä sillä oli vain huono päivä; kaikillahan meillä on heikkoudet; ja entäs se Clinton sitten! Joka päivä jossain päin keskustelupalstoja saa lukea nämä samat argumentit.

Viimeinen selitys Trumpin suosiolle on nähdäkseni siinä, että ihmiset eivät lähtökohtaisesti pidä politiikasta. Poliitikkoja pidetään itsekkäinä mulkkuina, eliittin edustajina tai epärehellisinä lieroina. Kun sitten joku julistaa olevansa antiteesi kaikille näille ominaisuuksille, hänet luonnollisesti nähdään tuoreena vaihtoehtona. Sitä paitsi ihmiset toivovat elämäänsä selkeyttä: että olisi jotain identiteetin tasolla ilmenevää tarttumapintaa, kuten ihonväri, amerikkalaisuus tai uskonnollisuus. Mitä on tämän rinnalla se, että pääsee kohentamaan vähemmistöjen asemaa tai torjumaan abstraktia uhkaa, kuten ilmastonmuutos? Aika helppo valintatilanne sellaiselle ihmisille, joka kokee jo lähtökohtaisesti tulevansa vähätellyksi yliopistoviisaiden tai moraalista ylemmyyttä ilmaisevien toimesta.

Henkilökohtaisesti odotan sitä hetkeä, että Trumpin suurin bluffi, talouspolitiikka, karahtaa kiville. Talouteen voi pumpata dollareita ja työllisyyttä voi lyhytaikaisesti pönkittää mm. veronleikkauksilla, mutta jossain kohtaa on täytettävä budjettiin ilmestyneet aukot.

Voi olla, että tätä hetkeä ei ehdi tulla, mikäli demokraatit voittavat tulevat vaalit. Tällöin saattaisi myös käydä niin, että Trump menisi historiaan suurena talousmiehenä, jonka aikana työttömyys laski ja talous nousi uuteen kiitoon. Olen tämän skenaarion kuitenkin valmis hyväksymään, jos sillä voidaan välttää neljä vuotta tätä nykyistä teatteria.
 
Viimeksi muokattu:
"Nyt ei taloudellisia raameja laiteta estämään ihmisten ajattelua" - Antti Rinne

"North Korea will become a different kind of Rocket - an Economic one!" - Donald Trump

RäpyläRepe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bobs & vagene
Henkilökohtaisesti odotan sitä hetkeä, että Trumpin suurin bluffi, talouspolitiikka, karahtaa kiville. Talouteen voi pumpata dollareita ja työllisyyttä voi lyhytaikaisesti pönkittää mm. veronleikkauksilla, mutta jossain kohtaa on täytettävä budjettiin ilmestyneet aukot.

Voi olla, että tätä hetkeä ei ehdi tulla, mikäli demokraatit voittavat tulevat vaalit. Tällöin saattaisi myös käydä niin, että Trump menisi historiaan suurena talousmiehenä, jonka aikana työllisyys laski ja talous nousi uuteen kiitoon. Olen tämän skenaarion kuitenkin valmis hyväksymään, jos sillä voidaan välttää neljä vuotta tätä nykyistä teatteria.
Tuohan tässä vähän pelottaa, että ihmiset eivät vieläkään opi trickle down economyn olevan pelkkä valhe, kun kyrvähtää vasta demokraattien aikana. Obamaa pidetään vieläkin mm. Trumpin basen joukossa 2008 laman syypäänä, eikä kaikki ymmärrä Bushin lamalle merkittävän sääntelyn purkamisen ja verokevennysten aiheuttaneen talouden täydellisen kuralle menon.

Siitä sitten voidaan taas odotella rebujen kannatuksen nousua, kun puolue ratsastaa kasvutaloudella ja kasvu on loputonta, kun taas demokraattien kohdalle osuu kurjat ajat.

Toki vaikka Trumpin aikana talous nurjahtaisi, niin eiköhän syyllinen Trumpin ja hänen kannattajiensa silmissä löydy jostain muualta. Toki kun tuo ainut keppihevonen katkeaa, niin alkaa joillekin teatterikin riittämään, mutta en usko, että mielipidemittauksissa se näkyisi edes 5 prosenttiyksikön laskuna.

Mukava lukea vaihteeksi muuten näitä pidempiä pohdintoja, eikä vain kauhistella Trumpin toilailuja, vaikka paikkansa silläkin tässä ketjussa on. Onneksi monien vanhempien legenda naaman vääntelystä ja sellaiseksi jäämisestä ei ole totta, koska muuten olisi paljon suurisilmäisiä ja pyörein huulin varustettuja ihmisiä läntisessä maailmassa.
 
"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we." - George W. Bush, 5.8.2004.

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Koska jäidenlähtö nostaa meriveden pintaa kuudella metrillä, Grönlantiin saadaan uusia asukkaita & vuokralaisia eri puolilta maailmaa. Trumpin maailmassa hollantilaiset & tanskalaiset ovat tietysti etusijalla. Vuokralaiseksi kelpuuttamiseen käytetään tummuusindeksiä. Mitä tummempi iho, sitä kovemmat vuokrat & vaikeampi päästä Grönlannin asukkaaksi. Luultavasti jokin päästökauppoihin verrattava tummuuskompensaatio otetaan käyttöön.

Sokerina tai tässä tapauksessa jääpalana pohjalla on se, että Grönlannin nimi tulee ennen pitkää muuttumaan Trumplandiaksi. Trumpilla on tietysti kiire urakoille, koska esiinpaljastuviin maihin ryntäävät heti paleontologit häiritsemään kaivauksia. Sulattaminen pitäisi hoitaa yhdessä yössä, vaikka Trumpille onkin yritetty käsinukeilla viestiä, että se ei ole mahdollista.

Mutta kuten toinen hänen tasoisensa ajattelija muinoin totesi: "Jokainen tsäänssi on uusi mahdollisuus".
Grönlannin sulattaminen nostaisi vedenpintaa enemmän eteläisellä pallonpuoliskolla. Joten kai ne muuttajat olisi jostain Indonesiasta mieluummin kuin Hollannista.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Sen verran talouden huononemisesta on ollut Valkoisessa Talossa, että esim. Palkansaajien sosiaaliturvamaksua alennettaisiin (nykyisellään 6.2%). Saataisiin enemmän rahaa palkansaajien käyttöön, tämähän tehtiin myös 8 vuotta sitten (toki silloin oltiin toipumassa lamasta). Sitten tietenkin toivotaan keskuspankin koronalennuksia.

JOL
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ainakin toistaiseksi tämä Trumpin esilläpitämä ajatus Grönlannin ostamisesta on laitettu jäihin kun oikein minkäänlaista intoa moiseen järjestelyyn ei vastapuolelta yksinkertaisesti löydy. Näin Trump itse twiittaa aiheesta, samalla peruen aiemmin sovitun tapaamisen Tanskan ja Grönlannin pääministerien kanssa:
Donald J. Trump sanoi:
Denmark is a very special country with incredible people, but based on Prime Minister Mette Frederiksen’s comments, that she would have no interest in discussing the purchase of Greenland, I will be postponing our meeting scheduled in two weeks for another time. The Prime Minister was able to save a great deal of expense and effort for both the United States and Denmark by being so direct. I thank her for that and look forward to rescheduling sometime in the future!
Vielä muutama päivä sitten Grönlannin ostaminen ei Trumpin mukaan ollut tärkeysjärjestyksessä kovin korkealla ja hän antoi ymmärtää lähitulevaisuuteen suunnitellun tapaamisen Kööpenhaminassa liittyvän liittolaissuhteen hoitamiseen:
Donald J. Trump sanoi:
Tanska on hyvä liittolainen. Olemme suojelleet Tanskaa niin kuin suurta osaa muustakin maailmasta. Grönlanti on strategisesti mielenkiintoinen. Asiasta puhutaan vielä, mutta se ei ole tärkeysjärjestyksessä kovin korkealla.
Lähde: Ei vastakaikua Trumpin strategiselle hankkeelle – ”Absurdia, ei Grönlanti ole kaupan” (Iltalehden artikkeli maanantailta)

Nyt Trump tuntuu puolestaan painottavan, että koska Grönlannin kaupoista ei voida keskustella tapaaminen olisikin ajan ja resurssien haaskausta.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Eikai kukaan nyt oikeasti halua luopua etuoikeuksista, jotka ovat muodostaneet koko kansakunnan kollektiivisen identiteetin? Ei ranskalainen maaseudulle muuttanut keskituloinen halua, että hänen pitäisi laittaa ranchi myyntiin ja muuttaa lähiöön, jotta olisi varaa maksaa bensaveron korotukset. Niin ikään suomalainen perusduunari ei halua, että kevätmuodista pitäisi maksaa extraa, jotta rahtialusten kokille voidaan maksaa kunnollista palkkaa tai kehitysmaassa sijaitsevan tehtaan duunarille suoda yksi päivä viikossa lepoa. Lisähinta on lisähinta, eikä se tunnu reilulta, jos median kautta voi nähdä, kun samanaikaisesti eliitti lentelee Rivieralle ilmastokonferenssia varten.
Kirjoituksessasi oli monta hyvää pointtia, mutta nostetaan esille tämä: halun rajattomuus. Tähän isompaan kuvaan, joka tietysti liittyy talousjärjestelmäämme, tiivistyy koko somekulttuurimme, joka osaltaan on vastuussa Trumpin luomisesta. Tosin myös Bill Clinton edusti haluamisen kulttuuria, hän oli tietynlainen lapsellisen halun ilmentymä. Myös hän julisti suuria ideoita, joiden ytimessä oli sosialidemokraattinen "kaikkea hyvää kaikille mahdollisille tahoille ilman vastuuta tai velvollisuutta". (vrt. ministeri Marinin työaikapohdinnot) Ikävä tosiasia laskujen maksamisesta sivuutettiin tässä suvaitsevaisuuden ja ihmisyyden korkeassa eetoksessa tyystin. (Toki osaton oli osaton myös Clintonin aikana).

Somen syntymistä edisti hakukoneiden, erityisesti Googlen tapa määrittää hakutuloksia. Hauissa pintaan nousevat aina suosituimmat sivustot. Sivuston sisällöllä ei ole mitään väliä. Lainsäädäntö vaikuttaa vain tiettyyn luokkaan sivustoista. Mutta sisällöltään poliittinen julistus on täysin vapaata. Voit tehdä hakuja vaikkapa Holokaustista tai naisista ja päästä klikkaamaan sisältöä, joka ei välttämättä edusta kovin laadukasta otosta aiheesta. On täysin mahdollista löytää hyvin suosittuja sivustoja, jotka kieltävät tietyt historialliset faktat. Koska sivustot ovat tasavertaisia, voi haun tehnyt tässä mielessä valita perusteensa tietylle mielipiteelle. Jos ei nyt satu pitämään tietystä kansanryhmästä, löytyy aina sivustoja, jotka tukevat tätä näkemystä.

Oma lukunsa ovat mielipidepalstat, joissa todella kukkii ihmisten vapaus sanoa mitä hyvänsä ilman perusteita.

Yliopistot eivät voi vetäytyä vastuusta tällaisen somekulttuurin luomisessa. Juuri yliopistoista on lähtöisin postmodernismin ideoihin kuulua konstruktiivinen tieto-/ totuuskäsitys, jossa totuus määritellään vain tietyntyyppiseksi konstruktioksi rajattomissa merkitysten verkostoissa. Totuus voidaan aina määrittää uudelleen tietystä positiosta käsin, mitään objektiivista, kaikkina aikoina pätevää totuutta ei akateeminen maailma tunnusta. Paitsi että tunnustaa luonnontieteissä, mutta humanistit eivät tunne luonnontieteitä eivätkä luonnontieteilijät osaa puolustaa omaa totuuskäsitystään, jos edes viitsivätkään.

Jos oikeasti elämme postmodernia aikaa, silloin ei kenenkään akateemisen älykön pitäisi valittaa Trumpista. Trump määrittää totuuksia uudelleen oman halunsa mukaan. Koska mikään uutinen ei ole totta tarkassa merkityksessä (tai jos on, miten voimme tietää sen?), miksi siis vastustamme uutisia, joita trumpistit generoivat? Halun rajattomuus liittyy merkittävästi politiikkaan: Trump on omalla lapsellisella tavallaan luonut lupauksia ja haluja paluusta menneeseen, aikaan, jolloin Amerikka oli Great! Bill Clintonin halumaailma oli toki toisenlainen, mutta yhtälailla sekin oli kuorrutusta kapitalistiseen järjestelmään, turhia lupauksia kaikille koittavasta runsauden ajasta. Clintonin maailmaan kuului suvaitsevaisuus, Trumpin ei.

Obaman yes we can selittää tässä valossa tolkuttomuudessaan täydellisesti itsensä.

Demokraattien unelmat ovat tulevaisuuden utumaailmassa, republikaanien taas menneisyyden hämyssä. Uskokoon niihin, ken tahtoo.

Kummatkin maailmat ovat merkittävällä tavalla fiktiivisiä, tietynlaisen halun ilmentymiä. Jos joku ilkeä poliitikko haluaisi oikeasti parantaa maailmaa, hän julistaisi ensi työkseen yhden lapsen politiikkaa ja naisten pakkosterilisaatiota ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen. Maailman väkiluku pitäisi saada laskuun, jopa ilmastonmuutos on alisteinen tälle ongelmalle. Tällainen julistus kuitenkin iskisi lujaa jokaiseen äänestäjään, jokaiseen ihmiseen. Se rajoittaisi suuresti ihmisten vapautta toteuttaa unelmiaan. Edes Trump ei voisi sanoa mitään tällaista, jopa hänkin joutuisi nöyrtymään äänestäjiensä edessä.

Miksi Trump siis lopultakaan on paha? Hänhän vain osoittaa haluineen toiseen suuntaan kuin Bill Clinton. Hän ei satu pitämään vähemmistöistä, hän ei halua tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta, vaan haluaa 50-luvun Amerikkaa noin ytimeltään. Silloinhan USA oli oikeasti great, verrattuna sodasta toipuvaan Eurooppaan. Trump valehtelee, mutta niinhän me kaikki teemme, kun puolustamme omia arvojamme. Vaikka tiede uskoo ilmastonmuutokseen, on olemassa ihmisiä, jotka ovat jotenkin yhteydessä tieteeseen ja nämä eivät usko ilmastonmuutokseen. Öljyteollisuus kiittää.

Täytyy muistaa sekin, että Trump on vain yksi lenkki pitkässä ketjussa aina Lockeen saakka. Lockelle omistamisen vapaus oli kaikki kaikessa. Tästäpä USA:n itsenäisyydenjulistuskin saa käyttövoimansa. Vapaus oman onnen tavoitteluun yhdistettynä yövartijavaltioon on pitkällinen amerikkalainen unelma monelle. Trumpin talouspolitiikka on vapaiden markkinoiden idean vastaista, mutta silläkin on oma pitkä historiansa. On suuri joukko ihmisiä, jotka jakavat nämä perusideat Amerikasta, mutta jotka kokevat kuitenkin syrjäytyneensä unelmasta.

Köyhätkin voivat uskoa amerikkalaiseen unelmaan ja myös he voivat kannattaa konservatiivista asioiden järjestystä. Kenties juuri paluu menneeseen voisi tuoda sen onnen, josta nämä ihmiset ovat kuulleet ehkä isovanhemmiltaan tai vanhemmiltaan. (Unohtavat tietysti New Dealin, mutta näin ihmiset politiikkaa tekevät) Nämä ihmiset eivät halua jakaa onneaan muualta tulleiden kanssa. Kun viimein löytyi suuri johtaja, joka uskoo samoihin asioihin kuin he, on täysin merkityksetöntä, miten tämä ihminen käyttäytyy. Trump tuo voimaa monelle päähänpotkitulle ja samalla ajaa superrikkaiden asiaa - uskomaton yhdistelmä, joka toteutuu vain Land of Hope and Gloryssa.

Vielä kerran on korostettava, että halun rajattomuus koskee yhtä lailla liberaaleja kuin konservatiiveja. Ja perusteet näille näkemyksille keksitään - sama se, että toisen näkemyksen kannattajat kuuluvat älylliseen eliittiin ja toiset ovat taas somen valtiaita.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
@IceWalker ei ole mitään henkilökohtaista sinua kohtaan. Pisti vain silmään tuossa fiksun oloisessa kirjoituksessasi. Eli se mikä on tuon yliopistomaailman ongelmiakin minusta. Puhutaan liian monimutkaista kieltä, joka kyllä kuulostaa hyvältä, mutta sen ymmärtämiseen vaaditaan jo tohtoritason koulutusta. Ja luulen että ei ne tohtoritkaan enää kaikkea ymmärrä, koska joskus näkee niin tankeroista kapulakieltä, että ei se oikeasti enää mitään tarkoitakkaan. Tuolla sinun tekstissäsi esimerkiksi vilisi tämmöisiä lauseita joista ei kyllä enää oikein tolkkua tahdo saada.

Eli selvempää Suomen kieltä, kiitos!
 
"Minulla on taskussani laite, jolla pääsen käsiksi koko ihmiskunnan keräämään tietoon. Käytän sitä kissakuvien katseluun ja riitelyyn tuntemattomien ihmisten kanssa."

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
@IceWalker ei ole mitään henkilökohtaista sinua kohtaan. Pisti vain silmään tuossa fiksun oloisessa kirjoituksessasi. Eli se mikä on tuon yliopistomaailman ongelmiakin minusta. Puhutaan liian monimutkaista kieltä, joka kyllä kuulostaa hyvältä, mutta sen ymmärtämiseen vaaditaan jo tohtoritason koulutusta. Ja luulen että ei ne tohtoritkaan enää kaikkea ymmärrä, koska joskus näkee niin tankeroista kapulakieltä, että ei se oikeasti enää mitään tarkoitakkaan. Tuolla sinun tekstissäsi esimerkiksi vilisi tämmöisiä lauseita joista ei kyllä enää oikein tolkkua tahdo saada.

Eli selvempää Suomen kieltä, kiitos!
Pyrin siihen. Länsimaisessa ajattelussa on aina pohdittu kysymystä siitä, mikä on totta, mitkä ovat totuuden kriteerit. Voimmeko uskoa siihen, mitä näemme, kuulemme tai luemme? Aikaisemmin totuuden kriteerit olivat suhteellisen hyvin hallussa. Ne ihmiset, jotka esimerkiksi tekivät uutisia, tiesivät, millä kriteereillä tiettyä uutista voidaan pitää totena. Nykyäänkin suuri osa toimittajista pyrkii täyttämään nämä kriteerit eli tekemään luotettavia uutisia.

Sosiaalinen media, vaikkapa Suomi24, ei kuitenkaan piittaa näistä totuuden kriteereistä. Ihmiset voivat kirjoittaa mitä hyvänsä ilman että mielipidettä perustellaan millään järkevällä lähteellä. Tietysti pitää erottaa mielipide ja faktat. Jos olen sitä mieltä, että mustat ovat laiskoja, se on mielipiteeni ja typerä onkin. Kenenkään ei tarvitse piitata siitä. Mutta jos väitän, että mielipiteeni voidaan todistaa jollakin tavalla, jollakin tutkimuksella, jossa todistetaan mustien olevan laiskoja, ollaan lähellä sitä ongelmaa, mitä some jatkuvasti tuottaa.

Somessa on valtavasti nettisivustoja, joissa näytetään tarjoavan faktoja hyvin monenlaisille näkemyksille. Kun sitten tarkemmin tutkitaan näitä faktoja, ne usein osoittautuvat olevan peräisin kuitenkin jonkun someaktiivin omista mielipiteistä tai korkeintaan heikosti tehdyistä tutkimuksista. Joskus jonkun mielipide muuttuu faktaksi, kun se esitetään ko. henkilön sivulla. Perusteluja ei edes tarjota.

Tässä somessa piilee myös Trumpin kannattajien ja Trumpin sauma. Koska väitteitä ei tarvitse perustella tai niitä voidaan perustella sellaisille lähteillä, jotka eivät kestä kriiittistä tarkastelua, Trump voi jatkaa omaa agendaansa totuuden kriteereistä piittaamatta. Ne uutiset, jotka eivät Trumpia miellytä, voidaan aina kuitata fake newsinä, valheuutisina. Näin Trumpia vastaan ei voi millään järkevillä väitteillä asettua, jos pyrkimyksenä olisi hänen kannattajiensa mielipiteiden muuttaminen.


Edit. Trump sitten perui vierailunsa Tanskaan, kun ei diiliä luvassa. Itse olen miettinyt, kauanko kestäisin Trumpin hallinnon tiedottajana tai muuten jäsenenä. Veikkaukseni on muutaman päivän. Mutta syvä respect jättivauvan hoitajille.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen Jokerit, canes
Vaikka Trump on omanlaisensa roolihahmo, häneen ruumiillistuu moni klassinen menestyjän ominaisuus. Hän on rikas, joten hänen on oltava myös fiksu ainakin jollain tapaa.
Menestyjiä määrittävä tekijä on kyky ottaa riskejä, ei älykkyys. Ja kun ottaa huomioon iskän antamat sadat miljoonat, niin suoritus on tasapaksu, ei todellakaan iso menestys. Ja olisi päättynyt konkurssiin ilman USA:n hellämielistä lainsäädäntöä... The Details About the 6 Donald Trump Corporate Bankruptcies - thoughtco.com

Yllä olevissa posteissa on iso pohdintaa, jonka voi tiivistä tähän: Totuus on se mihin ihmiset uskoo ja faktat on toissijaisia.

Trump perui tapaamisen Tanskan pääministerin kanssa – perustelee haluttomuudella keskustella Grönlannin myynnistä - IS
On se kuin pikkuinen kakara. Kun ei saa karkkia, niin heittäytyy lattialle parkumaan, vaikka ensin sanoi, että karkki ei oo tärkeää.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Edit. Trump sitten perui vierailunsa Tanskaan, kun ei diiliä luvassa. Itse olen miettinyt, kauanko kestäisin Trumpin hallinnon tiedottajana tai muuten jäsenenä. Veikkaukseni on muutaman päivän. Mutta syvä respect jättivauvan hoitajille.
Toisaalta ei se nyt varmaan niin vaikeata olla tiedottajana, vähän ylimääräistä työtä joka tiedotteen suhteen, tehdä kaksi tiedotetta joka asiasta, päinvastaisia.
Esim. El Pason/Dayton:n ammuskelut, ensiksi suunnitellaan taustatarkastuksia aseiden ostajille, nyt ne ovat "off the table". Tai sosiaaliturvamaksun alennus, ei tarvita, talouden rakenteet ovat erinomaiset, nyt Valkoinen Talo suunnittelee sitä. Jne.

JOL
 

Undrafted

Jäsen
Edit. Trump sitten perui vierailunsa Tanskaan, kun ei diiliä luvassa. Itse olen miettinyt, kauanko kestäisin Trumpin hallinnon tiedottajana tai muuten jäsenenä. Veikkaukseni on muutaman päivän. Mutta syvä respect jättivauvan hoitajille.
Mikäli ostoehdotus olisi ollut ainoana asialistalla, niin varsin ymmärrettävää. Toisaalta fiksu ihminen pitää kiinni sopimistaan asioista, tosin Trumppia ei ole pahemmin fiksuksi haukuttu. Lisäksi luulisi hänellä olevan muitakin aiheita Tanskan edustajien kanssa keskusteltavaksi.
 

Morgoth

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Nyt Trump tuntuu puolestaan painottavan, että koska Grönlannin kaupoista ei voida keskustella tapaaminen olisikin ajan ja resurssien haaskausta.
Ainoa yllätys tuossa mielestäni on ettei Trump sen enempää syyllistä Tanskaa. Yleensähän on aina tullut vielä jutut kuin paljon USA tekee milloin minkäkin maan eteen ja miten kaikki muut hyötyvät USAsta. Kuitenkaan häntä ei kiinnosta USAn perinteisetkään liittolaiset, joten tuntuisi kenties hieman oudolta miksi jaksaisi mennä Tanskaan pelkästään tuon takia. Lisäksi kun Tanskasta ei ainakaan toistaiseksi ole tullut "rakkauskirjeitä" kuten P-Koreasta. Varmaan kova paikka ainakin henkilökohtaisesti, kun hän tulee tuolla tavalla "torjutuksi".
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vaikka Trump on omanlaisensa roolihahmo, häneen ruumiillistuu moni klassinen menestyjän ominaisuus. Hän on rikas, joten hänen on oltava myös fiksu ainakin jollain tapaa. Trump on myös viriili ja hyvännäköisen naisen vierelleen löytänyt mies, joten jotain hänessä on oltava.. Tämän lisäksi hän ei ota iskuja vastaan, vaan hyökkää välittömästi takaisin. Toisin sanoen, hänellä on ainakin näennäisesti erittäin itsevarma ote kaikkeen tekemiseen.
Tämä sama näkyy pienemmässä mittakaavassa vaikka Sauli Niinistön suosiossa. Johtava koiras joka pystyy vielä ikämiehenäkin saattamaan nuoren vaimonsa raskaaksi, yksilö joka tekee asiat sopivasti oman mielensä mukaan. Toki Trumpin menestyksen päämausteena on myös amerikkalaisuus: noin joka toinen Hollywood-elokuva noudattaa Trumpin presidentinvaalikampanjan teemaa, suvereeni yksilö vastaan pahat instituutiot. Yksinäinen cowboy vastaan rappeutunut kaupunki. Ja päälle tietysti sopiva määrä selkeitä viholliskuvia.

Itselläni on kuitenkin vielä luottoa siihen että jossain kohdin elokuva loppuu ja todellisuus pääsee alkamaan.

selitys Trumpin suosiolle on nähdäkseni siinä, että ihmiset eivät lähtökohtaisesti pidä politiikasta.
Tätä ajatusta voi myös laajentaa ja sanoa että läheskään kaikki ihmiset eivät lähtökohtaisesti pidä ajattelemisesta.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Menestyjiä määrittävä tekijä on kyky ottaa riskejä, ei älykkyys. Ja kun ottaa huomioon iskän antamat sadat miljoonat, niin suoritus on tasapaksu, ei todellakaan iso menestys. Ja olisi päättynyt konkurssiin ilman USA:n hellämielistä lainsäädäntöä... The Details About the 6 Donald Trump Corporate Bankruptcies - thoughtco.com
Samaa mieltä, mutta tässä on huomioitava, että "fiksuus" on äänestäjien silmissä subjektiivinen määre.

Tilanteessa, jossa vain harvat vaivautuvat käyttämään vapaa-aikaansa asioiden syvälliseen analysointiin, voittaja voi hyvin olla se, joka onnistuu tehokkaimmin myymään oman agendansa.

Tämä sama näkyy pienemmässä mittakaavassa vaikka Sauli Niinistön suosiossa. Johtava koiras joka pystyy vielä ikämiehenäkin saattamaan nuoren vaimonsa raskaaksi, yksilö joka tekee asiat sopivasti oman mielensä mukaan.
Niinistö onkin siitä mielenkiintoinen verrokki, että hänellä on aivan päinvastaiset strategiat käytössä.

Suomessa puree paremmin kansanomaisuus, sovittelevuus ja ympäripyöreys.
 
"Nyt ei taloudellisia raameja laiteta estämään ihmisten ajattelua" - Antti Rinne

"North Korea will become a different kind of Rocket - an Economic one!" - Donald Trump

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Vielä kerran on korostettava, että halun rajattomuus koskee yhtä lailla liberaaleja kuin konservatiiveja. Ja perusteet näille näkemyksille keksitään - sama se, että toisen näkemyksen kannattajat kuuluvat älylliseen eliittiin ja toiset ovat taas somen valtiaita.
Jos nyt hieman miettisimme perusasioita niin merkityksellisin rakenteellinen muutos mikä on viimeisen puolen vuosisadan aikana tapahtunut on pääomien liikkumisen hyvin täydellinen vapauttaminen sekä sen yhteydessä tapahtunut finanssisektorin säätelyn purkaminen. Tämä on luonut valtaisia pääomien keskittymiä, jotka ovat mm. täysin mädättäneet USA:n poliittisen järjestelmän - tämä on johtanut Trumpiin, ei some tai joku pirun postmodernismi. Työn asema pääomaan verrattuna on heikentynyt ja jossain mielessä länsimaiden nykytila, jossa jopa miinuskorot eivät ole saaneet aikaan merkittävää investointeihin perustuvaa kasvua muistuttaa jotain Hollannin tasavallan taantumista 1700-luvulla, jossa voitot tulivat yhä enemmän Lontoon sijoitusmarkkinoilta eivätkä kaupankäynnistä tai investoinneista kotimarkkinoiden tuotantoon.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Niinistö onkin siitä mielenkiintoinen verrokki, että hänellä on aivan päinvastaiset strategiat käytössä.

Suomessa puree paremmin kansanomaisuus, sovittelevuus ja ympäripyöreys.
Amerikkalaistyyppinen mahtailu ei tietenkään sovi Suomeen, mutta muuten mekaniikassa on jotain samankaltaista. Meillä kaivataan yhä salaa Kekkosen aikoja kun ei tarvinnut ajatella.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Siis hetkinen, hetkinen!? Avasiko Donald Trump juuri uuden väylän sille, miten Karjala saadaan takaisin (jos sitä ylipäätään halutaisiin)? Eli mennään ja ostetaan Alaska niiltä. Sen jälkeen treidataan se venäläisten kanssa heidän Karjalan tasavaltaan ja muihin luovutettuihin alueisiin. Koska Alaska olisi kuitenkin huomattavasti suurempi alue ja vielä strategisesti Amerikan mantereella, niin ehtona vaihdolle olisi myös se, että Venäjä siirtäisi venäjänkielisen väestönsä, Suomelle luovutettavalta alueelta Venäjälle. Miksi ei uudelle Alaskan alueelle? Lisäksi venäläiset ottaisivat kaikki 15 Liiga seuraa KHL:ään ja rahoittaisivat jokaista seuraa vuosittain 10 miljoonalla, seuraavat 50 vuotta.

Jos Trumppia tämä diili yhtään arveluttaisi, voitaisiin luvata hänelle Trump towerit Viipuriin ja jäämeren rannalle perustettavaan Trump Cityyn. Trumpille luvattaisiin myös eläke ja pysyvä asuinpaikka Suomesta, jos hän mistä tahansa syystä joutuisi lähtemään Yhdysvalloista.

Niinistöhän puhuu tänään Putinin kanssa, joten pitäisikö tätäki läpällä heittää Suomenlinnan aterioilla? Trumpillaki vapautui kalenterista juuri vierailuaika parin viikon päästä, kun Tanskan reissu peruuntui. Mehän oltais vähän samalla suunnalla.

Suunnitelmaani saa käyttää vapaasti, eikä minulla ole sen suhteen muita vaatimuksia, kuin että jos se toteutuu, niin Petroskoin nimi muutetaan Tshekki77 towniksi ja Ääninen Lake Tshekki77:ksi. Hymiö.
 

RäpyläRepe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bobs & vagene
@Tshekki77 Ehdin jo innostua, mutta homma kyrvähti täysin noissa Venäjän rosvolauman rahoissa Liiga-seuroille. No, ainakin ne rahat Trumpille lienevät kelvanneen, ainakin kelpaisivat.
 
"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we." - George W. Bush, 5.8.2004.
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ainoa yllätys tuossa mielestäni on ettei Trump sen enempää syyllistä Tanskaa.
No näköjään tähänkin asiaan tuli sitten lopulta muutos. CNN:n toimittaja Daniel Dale twiittaa aiheesta:
Daniel Dale sanoi:
Trump says the prime minister of Denmark was “nasty” and “inappropriate” by publicly rejecting his unsolicited proposal to buy Greenland in the way she did. He says she could’ve just said no, and he’s not going to let her talk to him that way.
Lähde: Daniel Dale on Twitter

Vielä ei pääministerin ulkonäköön liittyviä adjektiiveja tyyliin "short and ugly" ole aiheeseen liittyen saatu, mutta jäämme odottamaan tulevia juonenkäänteitä. Tanskan pääministeri tosin ei taida olla erityisen lyhyt eikä rumakaan (toki erinäköinen kuin Donald Trumpin kauneusihanne tyttärensä Ivanka ja ulkonäön arvioiminen on muutenkin hyvin subjektiivista), vaan eipä nuo faktat ole erityisemmin ennenkään Trumpia pidätelleet.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Opinion | Donald Trump and the ‘Disloyal’ Jews

Vähän epämääräiseltä vaikuttaa tämä Trumpin toiminta tämänkin suhteen. Vaikka olen lähtökohtaisesti pro-Israel niin siltikin tuo tuntuu absurdilta. Juutalaiset olisivat pettureita omalle kansalleen/uskonnolleen väärän puolueen äänestämisen takia.
 
"Legal interpretation takes place in a field of pain and death"
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Undrafted

Jäsen
Onhan tämä ihan komediaa. Kaveri, joka kuusi päivää viikossa kirjoittelee eri asteisia loukkauksia ottaa seitsemäntenä itseensä kommentin, mikä ei edes kohdistunut Trumppiin vaan tämän ideaan. Toki tunnustettava, että ideakaan ei ole Trumpin vaan Yhdysvaltojen hallinnon vuosikymmeniä vanha.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Trump on loukkaantunut kun tanskalaiset kutsuivat hänen ehdotustaan absurdiksi. Pelkkä ei olisi riittänyt ja jatkoi puheessaan siitä, miksi Tanskan kannattaisi myydä greenland. Ei vittu mikä urpo. Kannattaisi ehkä lukea omia ulostuloja, että loukataanko niissä ketään ja huomata myös, että ei mennyt jakeluun absurdillakaan.
 
- Jussi_j

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Toisaalta ei se nyt varmaan niin vaikeata olla tiedottajana, vähän ylimääräistä työtä joka tiedotteen suhteen, tehdä kaksi tiedotetta joka asiasta, päinvastaisia.
Esim. El Pason/Dayton:n ammuskelut, ensiksi suunnitellaan taustatarkastuksia aseiden ostajille, nyt ne ovat "off the table". Tai sosiaaliturvamaksun alennus, ei tarvita, talouden rakenteet ovat erinomaiset, nyt Valkoinen Talo suunnittelee sitä. Jne.

JOL
Henkisesti kuitenkin raskas työ, kun pitää puupäälle selittää asioita, jotka ihan tavallisella järjelläkin pitäisi jokaiselle aueta. Lähtökohta joka päivänä on, että Trump haluaa jotakin. Sen jälkeen se vetää twitteriin jonkun hengentuotteen ja sitten tiedottajan pitää selitellä asioita parhain päin. Ja saada haukut palkakseen, kun Trump telkkarista huomaa, että kaikki eivät olekaan innoissaan hänen twiitistään. Mahtoi olla shokki tiedottajalle, kun tyyppi pillastui jo virkaanastujaispäivänä siitä, että tilaisuudessa ei ollut tarpeeksi yleisöä - ja sitä ei tietenkään olisi saanut sanoa. Siinä sitten harjoittamaan trumpilaista tiedottamista eli faktojen vääristelyä.

Mitä tulee Grönlannin tapaukseen, niin fiksu presidentti olisi tiedustellut (tai antanut jonkun toisen tiedustella) asiaa kaikessa hiljaisuudessa diplomaattikanavia pitkin. Ja kun olisi tullut selväksi, että Grönlanti ei ole kaupan netissä tai muuten, niin olisi jättänyt asian mainitsematta julkisuudessa. Ei olisi tarvinnut ottaa nokkiinsa. Mutta tämä puupää käyttää ainoaa toimintatapaansa, julkisuutta tällaisen hyvin poikkeuksellisen ajatuksen esittämiseen. Tässä muuten näemme, miten Trump toimii: julkisuudessa. Jonkinlainen näyttämö tarvitaan aina kun Trump jotakin tekee, asioita ei ilmeisesti voi hoitaa muuten. Tai sitten hänellä ei ole yhtään kaveria, joka ottaisi jonkun asian hoitaakseen tai hän ei luota kehenkään.

Luottamuksen puute voisi tietysti selittää osittain julkisuuden. Jos Trump pelkää, että hänen ideansa tulevat aina julki, silloin suora julkistaminen ei tee asiaa pahemmaksi. Mutta toisaalta, luotetun diplomaatin hiljainen tiedustelu olisi todennäköisesti jäänyt vaille julkisuutta. Varsinkin kun asia olisi suunniteltu huolella ja käytetty bulvaaneja.

Ajatuksena Grönlannin ostaminen tuosta vaan kuin jonkun kiinteistön on todellakin absurdi. Jos Grönlanti olisi kaupan, siitä voisi tulevaisuudessa odottaa isot profitit, edellyttäen, että ilmastonmuutosta ei olisi olemassakaan. Trumphan ei siihen usko. Mutta tapa, jolla Trump tämän asian hoiti, oli jopa hänen standardeillaan poikkeuksellisen surkea. Eipä tullut mieleen, että kaupan kohteena olevillakin olisi sananvaltaa kauppaan. Toisaalta, kaupan hinta olisi ollut niin suuri, että jopa USA olisi joutunut hakemaan lainaa asialle. Ja jopa rebut olisivat pistäneet puupäälle hanttiin asiasta, hinta kun olisi saattanut nousta tähtitieteelliseksi.

Tulee olemaan aavistuksen mielenkiintoista, miten Trump tämänkin asian selittää kannattajilleen. Ehkä uhriutuen. Tai ehkäpä ei mitenkään. Eivätkä nämä asiaa kysele. Vain yksi episodi järjettömien tekojen historiassa lisää.

Vaaleihin liittyen, muuan fakta: 53% valkoisista naisista äänesti Trumpia. Moni hänen äänestäjistään/ kannattajistaan piti häntä huonona presidenttiehdokkaana, epävakaana, epäasiallisena tms. Ja silti äänestivät häntä. Tässä jälleen kylmää vettä niiden niskaan, jotka kuvittelevat, että Trumpin tekojen arvostelu voisi johtaa Trumpin valitsematta jättämiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy