Näin tosiaan on, että Trumpia ei kiinnosta. Nurinkurisesti kuitenkin jotkut asiantuntijat ovat todenneet, että pitkässä juoksussa Trump voi toimillaan kiihdyttää vihreää siirtymää, kun hän poistaa ns. vihreän teknologian valtiontukia ja etuja. Tällä logiikalla nämä yritykset olisivat pakotettuja tekemään tuotteistaan myös taloudellisesti kilpailukykyisempiä, joka lisäisi niiden kysyntää pitkällä aikavälillä. En tiedä tuleeko asia menemään näin, mutta näin ovat jotkut sanoneet.
Tämä voi tosiaan pitää paikkansa, vaikka varmaksi sitä ei voi mennä sanomaan.
Se kun on niin, että useimmilla teollisuudenaloilla vihreä siirtymä (eli ekologinen / ympäristöllinen kestävyys) ja taloudellinen kestävyys kulkevat nimenomaan käsi kädessä. Esimerkiksi yksityinen energiantuonto, pienemmän skaalan energiantuotanto ja energian tehokkaampi käyttö nimenomaan lisäävät yrityksen tuotantotaloudellista suorituskykyä. Siinä mielessä on jotenkin väljähtänyttä asettaa näitä vastakkain, kuten Trump sekä aatetoverinsa muualla tekee. Tuommoinen vastakkainasettelu kun lisää aina luuloja siitä, että nämä olisivat jotenkin toisensa poissulkevia tekijöitä.
Laajempi ongelma on tietenkin se, jos fossiilista energiantuotantoa aletaan tukemaan suoraan subventoimalla tai suosimalla sitä lainsäädännössä. Yhdysvalloissa nämä taitavat kuitenkin olla kovinkin pitkälti osalvaltioiden vastuulla, joten Trumpilta ei näiden kohdalla varsinaisesti mielipidettä kysytä. Ne osavaltiot, jotka näkevät vihreän siirtymän mahdollisuutena, näkevät sen jatkossakin Trumpin mielipiteistä riippumatta. Sitten taas ne, jotka ovat jämähtäneet johonkin 70-luvun poteroonsa, ovat siellä poterossaan vaikka presidenttinä olisi joku vihreän siirtymän puolesta puhuva poliitikko.
Lisäksi toki ongelma on fossiilisten polttoaineiden tuotanto itsessään. Se on kuitenkin hyvin moninainen kysymys sinällään, että vielä muutamien vuosikymmenien ajan fossiilisia polttoaineita tarvitaan paljon. Öljyä ja kaasua on siis kuitenkin vielä porattava - parempi sekä poliittisesti ja ympäristöllisesti on se, että fossiilisia polttoaineita tuotetaan länsimaissa eikä niitä tarvitsisi ostaa niin paljoa diktatuureilta ja roistovaltioilta.
Tosin se, mihin USA nyt on itse itsensä asemoimassa poliittisesti, näyttää epävarmalta ja huolestuttavalta.