Valtakunnalisella ei tee mitään tiukassa kisassa, jossa valitsijamiehet ratkaisee ja voittaja vie kaiken. Pitäisi tarkastella per osavaltio. Melko kamala ja jälkeenjäänyt systeemi.
Perusteena kommentissani oli intuitiivinen ajatus siitä, että on olemassa raja-arvot valtakunnallisen voiton ja koko vaalien suhteelle. Jos äänet valtakunnallisesti jakautuvat 55/45, silloin ensinmainittu on hyvin todennäköisesti voittaja ja jälkimmäisen voiton todennäköisyys lähestyy nollaa. Eli mitä suurempi kokonaispotti, sitä todennäköisemmin siitä riittää myös jaettavaksi voitolle riittävästi tiettyihin tiukkoihin osavaltioihin.
Mutta on selvää, ettei joku 51/49 takaa vielä voittoa. Kolmatta ehdokasta en ota lukuun, mutta tämäkin voi olla hankala tekijä arvioissa riippuen siitä, kumman ääniä se vie.
Tässä mielenkiintoista spekulaatiota vaalien tuloksesta:
This year’s projected headline numbers look dire for the president.
www.theatlantic.com
Muutamia kohtia kannattaa alleviivata:
1) Poikkeusolot eivät välttämättä vaikuta vaalitulokseen odotetusti eli noudata aikaisempien vaalien tuloksia: BKT:n vaikutus. Ihmiset tulkitsevat taloutta identiteetin näkökulmasta: demokraatti näkee samat luvut toisin kuin republikaani.
2) Liikkuvien äänestäjien määrä on pienin aikoihin, toisin sanoen, on todennäköistä, että ihmiset eivät vaihda ehdokasta ennen vaaleja, vaan menevät samalla vaaleihin.
3) Tästä seuraa myös osavaltioiden lukkiutuneisuus.
4) Polarisaatio on voimakkaasti lisääntynyt Valloissa. Tämä merkitsee sitä, että ihmiset ovat valinneet oman poliittisen kantansa ja identiteettinsä. Voisi ehkä sanoa, että identiteetti on tärkeintä, ehdokas on vain symboli tuolle identiteetille. Trumpia äänestetään, vaikka moni myöntää hänen olevan surkea presidentti.
5) Poikkeusoloissa turvataan presidenttiin, mikä taas lisää Trumpin kannatusta.
6) Trump kykenee nostamaan kannatustaan lisäämällä avustuksia tiettyihin osavaltioihin.
Tässä näitä: on erittäin vaikea täsmälliseen informaatioon perustuen ennustaa jommankumman voittoa vaaleissa. Trump näyttää vahvalta, mutta vasta vaalipäivä näyttää, mitä mieltä hänestä lopultakin ollaan.