Edelleen, minusta tämä on edelleen lopputuloksesta käsin tehtävää arviointia, eikä osu maaliin. Jos Trumpilla olisi poikkeuksellisia pelurin kykyjä, eikä hän olisi vain jonkinlainen ajan hengen tragikoominen inkarnaatio, hän pystyisi esimerkiksi sopeuttamaan strategioitaan vastaamaan tilannetta yms. Voitko kuvitella, että Trump pystyisi olemaan jotain muuta kuin mitä hän on? Itse en siihen usko. Kyseessä on valkoisen talon Exotic Joe, joka sattuu olemukseltaan olemaan sitä, mitä päivänpoliittinen ilmapiiri Yhdysvalloissa näköjään haluaa.
Trumpin "taktiikka" on käytännössä vain seuraava: suoltaa sekavaa paskaa twitterissä ja kaikissa muissakin medioissa, haukkua muut, ottaa kunnia kaikesta. Paskan osuessa tuulettimeen presidentin taustakoneisto masinoi jonkinlaisen sirkustapahtuman Trumpin faneille. Toimii kuin häkä, eikä siihen tarvita Trumpin aivosoluilta mitään erityisen tehokasta jumppaamista, sen kun vain paahtaa menemään niin kuin aina.
Lopputuloksesta käsin tapahtuva arviointi ei sulje pois sitä, etteikö Trumpilla olisi poikkeuksellisia kykyjä. Näiden kykyjen ei tarvitse olla tietoisia, erityisen älyllisiä eikä niiden tarvitse liittyä henkilön aikomuksiin, tahtoon tai muihin päämääriin liittyviin kykyihin. Neroudeksi riittää poliittisella kentällä kyky vaistota ihmisten tuntemuksia paremmin kuin muut, kyetä vastaamaan niihin koko persoonallaan ja tekemään asioita, joita muut eivät tee.
Lopputulokset eivät ole ratkaisevia henkilön laadun arvioinnissa. On poliitikkoja, valtiomiehiä ja sotapäällikköjä, joilla on ollut huomattavia kykyjä, mutta jotka ovat epäonnistuneet jossakin ratkaisevassa tilanteessa itsestään riippumattomien syiden vuoksi. Ja paljon on niitä, joiden onnistuminen on ollut kiinni onnekkaasta sattumasta. Trumpin kyvyt eivät tietenkään ilmaantuneet vain tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa, vaan niiden vaikutusta voi seurata läpi hänen elämänsä. Hänen kykynsä huijata muita ihmisiä on poikkeuksellinen: samaan aikaan kuin hänellä ei liiemmälti ole vaikkapa liikemiehenä toimimisen kykyjä. Hän kuitenkin huijasi pankit maksamaan konkursseistaan, mikä sekin oli saavutus alallaan. Kuulemma hänen isänsä piti Donaldia älykkäämpänä ihmisenä, mitä hän on koskaan nähnyt. Ja hän ilmeisesti näki paljon ihmisiä (piirit saattoivat olla tosin aika rajatut).
Hillary Clintonia pidetään yleisesti huippuälykkäänä, kuten miestäänkin. Mutta niin vain viime vaaleissa hän ei kyennyt analysoimaan tiettyjen osavaltioiden poliittista merkitystä ja panostamaan niihin riittävästi. Bill Clinton tiettävästi ymmärsi näiden merkityksen, mutta ei kyennyt kääntämään vaimonsa päätä. Hillarylle tärkeämpää oli sanoma, jonka jokaisen häntä äänestävän piti niellä, sen sijaan hän ei kyennyt kumartumaan äänestäjiensä puoleen ja kuuntelemaan heidän huoliaan.
Trump kuunteli ja voitti. Varmaan hänen taustajoukoistaan löytyi kyvykkäitä datanmurskaajia, mutta niin löytyi Clintoninkin. Ehkäpä Trumpilla on myös jokin vaistonvarainen kyky, joka johti hänet kuuntelemaan analyytikkojaan ja toimimaan oikealla tavalla voiton saamiseksi. Tulevissa vaaleissa on tärkeää, että demokraatit eivät syyllisty samaan virheeseen toistamiseen. Biden voittaa varmasti valtakunnallisella tasolla, mutta tällä voitolla ei tee yhtään mitään USA:n vaalijärjestelmässä.
Toiseen asiaan.
Trumpyliopistossa opiskelu olisi varmasti kiehtova, joskin ahdistavakin kokemus, koska siellä toimitaan boksin ulkopuolella.
Trumpin viimeiset kommentit ovat jälleen olleet tällaisen ajattelun helmiä. Trump kehui suurena saavutuksena koronakriisin hoidossa sitä, että USA johtaa testauksien määrässä (mikä ei sekään täsmällisesti ole totta). Juuri siksi hallinto on onnistunut loistavasti, ihmisiä tosin kuolee hyvin paljon, mutta ainakin tiedetään, missä mennään.
Tuleeko jalkapallon ystäville mieleen mitään? Ainakin minulle tulee heti mieleen Mixun selitykset. Muistamme, miten Suomi käytännössä voitti jokaisen pelin, koska sai aikaan niin paljon laukauksia jonnekin. Syötöt olivat myös priimaa, vaikka Suomi ei päässyt lähellekään maalia. Politiikan alueella varmaan olisimme tyytyväisiä hallitukseen, joka kertoisi, että työttömyystilastot ovat erittäin tarkkoja, tiedämme lähes kaiken siitä, kuinka monta työtöntä maassa nyt on tunnin tarkkuudella. Työttömyystilastot näyttäisivät ennätyskorkeaa työttömyyttä.
Tavallaan Trump on tässä tieteen alueella. Varmaan löytyisi tiedemiehiä, jotka olisivat tyytyväisiä siitä, että ennustus jättimäisen asteroidin törmäyksesta Maahan piti sekunnilleen paikkaansa. Mutta vielä parempaa on luvassa Trumpyliopistossa.
Trump käyttää mahdollisuuden käsitettä erittäin innovatiivisesti. Hänen lääkekokeilunsa (mikäli ovat totta), avaa uusia uria lääketehtaille. Tavallaan ne voivat hyvin haastaa homeopaatit. Trumpin mukaan kaikki asiat ovat mahdollisia, eri asioihin tarkoitut lääkkeet voivat sopia hyvin toisen asian hoitoon. Syöpälääke voi hoitaa päänsärkyä, erektiolääke jalkasilsaa ja niin edelleen.
Mikä tärkeintä, hengenvaaralliset aineet ja lääkkeet voivat toimia hengenvaarallisten asioiden hoitamiseen. Voit käyttää virushoitoon vaikkapa puhdistusaineita tai DDT:tä, niillä kuitenkin voi olla positiivisia vaikutuksia. On olemassa mahdollisuus tähän, mitä kukaan filosofikaan ei voine kiistää. Tätä voidaan kutsua positiiviseksi postmoderniksi ajatteluksi, jonka uranuurtaja Trump on. Kaikki on mahdollista. Luultavasti Trump on perinyt tämän ajattelun Vincent Norman Pealelta.
Tietenkin Trumpin ajattelussa jokaisessa tilanteessa on omat positiiviset seurauksensa ja tekijänsä, jokaisella pilvellä on hopeareunus. Niinpä on hienoa, että Valloissa testataan paljon koronavirusta ja saadaan selkoa tartuntojen laajuudesta. Asiat voidaan aina tulkita positiivisesti. Malarialääke tosin aiheutti kuoleman jollekin vanhukselle, mutta samaan aikaan hän kuitenkin tavallaan voitti koronan.
Postmodernismin ideana on ollut asioiden uudelleentulkinta, loputtomasti. Näin ollen mekin voimme uudelleentulkita asioita niin kauan, että ne lopulta vaikuttavat hyviltä. Jonkun vaimo on hirveän ruma, mutta ainakaan muut miehet eivät lähentele häntä. Korona näyttää tappavan minut, mutta toisaalta ei tarvitse enää katsoa Discoveryn kolmatta tuotantokautta.
Uudelleentulkinta yhdistyy mahdollisuuksiin, joita on loputtomasti, äärettömästi. Joskus epätodennäköiset mahdollisuudet toteutuvat ja se puolestaan vahvistaa asian tapahtumista uudelleen. Henkilö selviää 10 km pudotuksesta ilman laskuvarjoa, joten hän kokeilee asiaa uudelleen. Kun on tehnyt jo ison tv-diilinkin asiasta.
Esimerkiksi Trumpin valinta presidentiksi on saanut aikaan 641 sivua tiukkaa tekstiä Jatkoajassa. Ilman Trumpia vain parkkiintuneimmat viitsisivät kommentoida Hillaryn tekemisiä.