Kuinkahan moni on salaa miettinyt sitä tosiasiaa, että Trump tuntuisi täyttävän periaatteessa neron kriteerit, aivan klassiseen tapaan määriteltynä? En siis nyt keskustele hänestä manipuloijana. Toisin sanoen, Trump ajattelee paljon ja hän tuottaa paljon, twitter laulaa yötä päivää. Trump ottaa kantaa asioihin, seuraa paljon asioita ja sitten tekee niistä omat johtopäätöksensä.
Trumpilla on paljon pöhinää aivoissaan, hyvinkin paljon, jos vielä otetaan huomioon hänen korkea ikänsä. Miksi siis on niin, että ajatusten vuolaasta virrasta tulee vain saastunut, mutainen puro? Mikä menee syötteen ja tuotteen välillä pieleen? Prosessori näyttää toimivan nopeasti, mutta kuitenkin itse ajattelutapahtuman ilmaisu tuntuu olevan vakaata kuusivuotiaan tasoa?
Ensimmäisenä syynä tulee mieleen tieto, tarkemmin sen puutteet. Trump ei tunnu kohteliaasti sanottuna tietävän mitään niistä asioista, joista hänen pitäisi tietää jotakin, mutta hän kuvittelee tietävänsä paljon niistäkin asioista, joista vain alansa asiantuntijat tietävät paljon. Onko vika siis vain siinä, että hän on elänyt vääränlaisessa ympäristössä?
Itse uskon, että ongelma on monimutkaisempi. Jos ihminen havaitsee paljon uusia asioita ja ajattelee paljon, hän oppii tietämään asioita, jotka eivät kuulu hänen spesiaaliosaamiseensa. Vaikka olet bisnesalalla ja hyvin fiksu, ymmärrät vähän muutakin maailmaa, vaikka bisnes viekin suuren osan aikaa elämästäsi. Toisin sanoen, tietoa varastoituu ihmiseen.
Nykyään aivotutkijat ovat todenneet, että aivot uusiutuvat lähes koko ihmisiän ajan, joten perinteiset tarinat aivojen rappeutumisesta ovatkin väärää tietoa. Alkoholikaan ei tuhoa aivoja ainakaan kohtuukäytössä. Ja Trump ei juo lainkaan alkoholia. Toki aivotoiminnot hiukan hidastuvat, mutta tämän vastapainoksi ihminen tulee viisaammaksi iän myötä. 75-vuotias, joka on hyvässä kunnossa, on varmasti viisaimmillaan elämässään.
Nyt Trumpin kohdalla on kuitenkin niin, että hän lausuu sellaisia päättömyyksiä jatkuvasti, jotka saavat lähes kaikki ihmiset pyörittelemään epäuskoisina päätään. Hänen ymmärryksensä tieteestä on nollatasoa eikä tämä ole liioittelua. Miksi hänellä ei tieto tunnu kasautuvan viisaudeksi? Voisiko pelkästään narsismi selittää moisen ilmiön?
Mielestäni jälleen ei. Narsismi selittää hänen esiintymishalunsa, taukoamattoman puheenvirran ja vihansa asiantuntijoita kohtaan, mutta se ei selitä hänen päättömyyksiään. Trump voisi olla Unabomberin veroinen ajattelija, mutta ei selvästikään ole. Unabomber on varmasti psykologialtaan yhtä mielenkiintoinen tapaus, mutta hänen kaikki tekonsa olivat rationaalisia. Hän suunnitteli iskunsa erittäin tarkasti ja kirjoitti manifestinsa hyvinkin loogisesti ja selkeästi.
Trumpin pulmana näyttää olevan se, että hän ei kykene abstraktiin ajatteluun juuri lainkaan. Hänellä on paljon ajatuksia, mutta niistä ei synny muuta kuin silkkaa typeryyttä ja täysin triviaaleja kommentteja. Jokin loogisen, rationaalisen ajattelun kyky näyttää puuttuvan ja siksi hän suoltaa tekstiä täysin vailla järkevää viitekehystä, lähes puhtaasti omien mielikuvien perusteella.
Viitekehyksen puute voi selittää sen, miksi Trumpin jutut ovat punaniskojen grillipuheiden kaltaisia. Viitekehyskin on kuitenkin jotakin, mikä pitää oppia, ymmärtää ja sisäistää. Joku voisi puolustaa Trumpia vedoten hänen bisnestaustaansa: eipä kai rakennusbisneksessä toimineelta edellytetä syvällistä tieteellistä tietoa asioista. Tämä on totta, mutta toisaalta jopa vailla yliopistotaustaa olevat voivat ymmärtää tieteestä seuraamalla sitä, miten tiedemiehet julkisuudessa esiintyvät. Arkielämässäkin joudumme eri tilanteissa tekemään tutkimusta, selvittämään ja suunnittelemaan asioita.
Tiedemiehet eivät lausu yleensä totuuksia, ainakaan kun puhuvat omasta alastaan. On toki Trumpin kaltaisia besserwissereitä, jotka ovat tietävinään asioita oman alansa ulkopuolelta, mutta nämä ovat harvinaisuuksia. Ainakaan kollegojen edessä kukaan tiedemies ei uskaltaudu lausumaan olettamuksiaan asioista, joita hän ei riittävästi tunne. Tiedemiehet ovat varovaisia lausunnoissaan, he käyttävät faktatietoa, eivätkä julista tietävänsä kaikkea totuutta tutkimistaan ilmiöistä.
Trump sen sijaan on skipannut jonkun vaiheen suunnitteluprosessissa ylitse. Hän julistaa tiedemiehille pöhköjä ideoitaan vaivautumatta ollenkaan tsekkaamaan, mitä tieteessä jo tiedetään asioista. Trump yrittää olla tiedenero ymmärtämättä, että neronkin pitää ensin sisäistää vallitsevaa tietoa huomattavan paljon ennenkuin voi edes yrittää jotakin uutta nerokasta ratkaisua johonkin tieteelliseen ongelmaan. Trumpia narsismi estää häntä toki näkemästä, miten tolkun ihmiset reagoivat hänen puheisiinsa. Ihmisten on pakko pitää suunsa kiinni, vaikka mieli teki todella sanoa vastaan siihen, mitä tuo idiootti hölisee yleisölle.
Nerolla voi olla intuitionsa, kykynsä käsitellä ongelmia poikkeavalla tavalla. Mutta tällä ei ole mitään merkitystä, ellei teorioita ja ongelmanratkaisuja alisteta yhteisön kriittisen silmän alle. Tässäkin Trumpin visiot tökkivät pahasti: hän ilmeisesti luulee, että tiedettä tehdään visioilla ja ideoilla ja päähänpälkähdyksillä. Trumpille taas ei kukaan hallinnon alaisuudessa työskentelevä voi vihjata siihen suuntaan, että tieteessä testataan asioita ennenkuin ne vahvistetaan tiedoksi. Ja ideoissakin pitää olla jokin järki ennenkuin niitä edes vaivaudutaan testaamaan.
Trumpin lehdistötilaisuudet koronasta ovat paljon puhuvia. Trump hölisee jotakin päätöntä ja vilkaisee silloin tällöin penkillä istuvaa asiantuntijaa kohtaan kuin vahvistusta etsien. Koska asiantuntija ei voi sanoa presidentille "shut up your f-g a-hole", Trump saa tästä vahvistuksen houreilleen. Onneksi tieteessä eivät auktoriteetit kykene torpedoimaan lopullisesti tutkimusta. Koronakriisin hoidossa monet maksavat kalliin hinnan Trumpin mielipiteiden kerrannaisvaikutuksista.
Fauci on emeritus tieteessä. Hän ei enää ole tutkimuksen kärjessä, mutta viisautensa ja laaja-alaisuutensa vuoksi hän pärjää hyvin nuoremmilleen. Samaa ei voida nähdä Trumpissa. Herää pian epäilys, jos tutkimustulokset aivoista todella pitävät paikkansa, että Trump ei nuorempanaan ollut älykkäämpi. Hän varmaan ajatteli paljon, mutta ohjelmisto oli pahasti viallinen. Kenties sieltä hän sai idean omasta neroudestaan. Hän kuvitteli, että ajattelun määrä on tärkeämpää kuin sen laatu. Hän uskaltautui laajentamaan habitustaan yhä uusille alueille, eikä kukaan kehdannut sanoa vastaan. Tai jos joku sanoi, hän oli tietenkin "low IQ individual". Rahan, maineen ja vallan tuoma karisma vaikutti siihen, että Trump kykeni hurmaamaan puheillaan ne, jotka olivat yhtä typeriä kuin hän itse.
Voisiko narsismi itse aiheuttaa ohjelmistoon vian? Tätä täytyisi kysyä asiantuntijoilta. Itse veikkaan, että kuten vaikkapa lukihäiriön tapauksessa, henkilö itse vaistomaisesti karttaa lukemista. Hän tyytyy kuvalliseen informaatioon tms. Samaan tapaan Trump karttaa syvällistä tietoa, koska vaistoaa, ettei hänen aivokoneistonsa kykene sitä sisäistämään. Ehkäpä narsisimi on ratkaisu siihen ristiriitaan, että vaikka Trumpilla oli jo lapsuudessaan kaikkea, mitä ihminen voisi toivoa (paitsi ehkä rakkautta), hän silti joutui huomaamaan, että hänen kouluissaan oli häntä fiksumpia oppilaita, eikä hän voinut millään päihittää heitä koulussa (paitsi tietenkin kiusaamalla heitä). Niinpä Trump loi itsestään fiktiivisen persoonan, joka oli muita älykkäämpi ja kykenee ymmärtämään asioita vaivautumatta edes tutkimaan niitä syvemmin. Löytyisiköhän sarjakuvista joku sellainen hahmo, joka Trump kuvittelee olevansa. Batman? Todellisuudessa hän on kuitenkin Hessu Ho(o)po.
Olisiko Trumpista voinut koulia vähän paremman ajattelijan? Luultavasti ei. Pysyvä luonnevika estää häneltä muilta oppimisen ja kuulemisen: ja kun ei jaksa lukea kirjojakaan, oppiminen jää sitten amerikkalaisen tv-tarjonnan varaan. Ja siksi joudumme vielä puoli vuotta sietämään Trumpin ajattelua, joka ei varmasti tästä parane. Profeetoilla ei ole tapana olla väärässä ja Trumpille uskollinen idioottien kansoittama kannatuspopulaatio antaa tälle narsistille uskomatonta käyttövoimaa.