Kirjoittelet täyttä peetä. EU on erittäin suuri kauppakumppani USA:lle myös viennin osalta.
EU statistics provide an analysis of the international trade in goods between the EU and the United States, by member state and by type of goods exchanged.
ec.europa.eu
Tässä on tiivistelmä EU:n ja USAn kaupasta:
"EU ja Yhdysvallat ovat maailman suurimmat kansainvälisen kaupan toimijat ja investoijat. EU on itse asiassa maailman suurin talous, jonka osuus koko maailman bkt:stä on 25,1 prosenttia ja maailmankaupasta 17,0 prosenttia. Yhdysvaltain talous on toiseksi suurin 21,6 prosentin osuudella koko maailman bkt:stä ja 13,4 prosentin osuudella maailmankaupasta1 . Näiden kahden talouden keskinäisen kaupan suhteellinen osuus niiden kokonaiskaupasta on kuitenkin ollut laskussa viime vuosikymmenen aikana. Tämä suhteellinen lasku on erityisen jyrkkä kun tarkastellaan EU:n tavarakauppaa.
Kun vuosina 2000–2011 EU:n tavaroiden vienti muuhun maailmaan lisääntyi keskimäärin 7,6 prosentin vuotuista kasvuvauhtia, EU:n vienti Yhdysvaltoihin kasvoi ainoastaan 1 prosentin. Tämän seurauksena Yhdysvaltain osuus EU:n kokonaistavaraviennissä supistui vuoden 2000 28,1 prosentista 16,9 prosenttiin vuonna 2011. Sidosryhmät valittavat kaupan ja investointien esteistä, jotka estävät transatlanttisten markkinoiden taloudellisen potentiaalin hyödyntämisen. Vaikka transatlanttiset tulliesteet ovat verrattain alhaiset, tulleista aiheutuu edelleen huomattavia kustannuksia. WTO arvioi2 Yhdysvaltojen keskimääräisten suosituimmuustullien olevan 3,5 prosenttia ja EU:n 5,2 prosenttia.
Sekä Yhdysvallat että EU säilyttävät tariffipiikit aloilla, joilla on kumppanille taloudellista merkitystä. Merkittävämpiä ovat kuitenkin tavaroihin ja palveluihin sovellettavan sääntelyn erot, jotka muodostavat esteen kauppa- ja sijoitusvirroille. Pitkälle kehitettyjen sääntelyjärjestelmien, joilla on hyvin usein samanlaiset tavoitteet, erilaiset lähestymistavat saattavat johtaa huomattaviin eurooppalaisille ja amerikkalaisille yrityksille koituviin ylimääräisiin rasitteisiin. Komission toteuttamien julkisten kuulemisten tulosten mukaan tämä koskee erityisesti pk-yrityksiä, jotka raportoivat työpaikkojen ja kasvumahdollisuuksien hukkaamisesta. Ecorys-konsulttiyrityksen vuonna 2009 tekemä talousanalyysi osoittaa, että kaupan kustannukset (tulleja vastaavina ilmaistuina) 3 ovat yleensä yli 10 prosenttia, useilla aloilla yli 20 prosenttia."
Kun nyt katsotaan kauppaa Trumpin vinkkelistä, niin EU:sta saatava taloudellinen hyöty ei vedä vertoja niille hyödyille, joita muu maailma tarjoaa. EU on pikemminkin vihollinen, jonka kanssa pitäisi sorvata USA:a hyödyttävä kauppasopimus. Trump ei vierasta tulleja eikä ole tässä mielessä lainkaan talousliberaali. USA:n ja EU:n kauppa on ollut jo muutenkin laskussa ja kaupan esteiden poistaminen on tällä hetkellä jäissä.
Trumpin mielenkiinto suuntautuu maailman energianlähteisiin, näiden lähteiden kontrollointiin ja edulliseen hyödyntämiseen. Talous on se tärkein asia, mikä on Trumpin mielessä. Mutta on epäselvää, millä toimilla hän tarkalleen pyrkii varmistamaan uudelleenvalintansa. Voi olla, että Trumpin katse suuntautuu jopa välittömien omien etujensa taakse, johonkin kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa edelleen perinteiset teollisuuden alat pärjäävät vahvojen tullien avulla. Toinen asia on, miten tämä olisi mahdollista edes vakaalle nerolle.
Trump ei kaikilta osin tunnu hahmottavan maailmankaupan kokonaisuutta, mutta toisaalta kauppa on kuitenkin se hänen ydinosaamisensa. Muu ulkopolittiikka on sille alisteista. Voimme tietenkin puristaa nyrkkiä taskussa ja raivota Trumpille, asioiden suunta ei kuitenkaan siitä muutu.