Kai tuo kertoo jostain saturoitumisesta, tai siis siitä miten mikä tahansa Trumpin töhöily yksittäin olisi romahduttanut kannatuksen ja ollut mille tahansa muulle poliitikolle poliittinen itsemurha, mutta kun niitä töhöilyjä on miljoona, niin eivät enää vaikuta mihinkään. Vihaajat vihaa ja omia ei kiinnosta, sellaista suurempaa enemmistöä ei ole keillä ei olisi jo valmiiksi joko viha- tai rakkaussuhdetta tuohon hahmoon, toisin kuin käytännössä kaikilla muilla presidenteillä tähän mennessä.
Trump on todellakin poikkeuksellinen hahmo, koska hän onnistuu tekemään asioita, jotka eivät olisi tavalliselle asiantuntijapoliitikolle lainkaan mahdollisia. Syitä tähän on monia ja itse ongelma, miten Trump on ylipäätään mahdollinen, on varmasti tulevaisuudessa monen tutkijan päänsärkynä.
Itse näen ongelman seuraavasti. Trump tietäen tai jopa tiedostamattaan ymmärtää jotakin hyvin olennaista inhmillisestä viestinnästä. Patologisia valehtelijoita on niin vähän, että tällaisen ilmaantuminen politiikan näyttämölle hämmentää ja riisuu vastustajat aseista. Inhimilliseen viestintään kuuluu luottamus viestiin ja sanojaan. Vaikka lähes kaikki poliitikot valehtelevat toisinaan, ihmiset ymmärtävät tämän ja useimmiten olettavat, että jokaisessa poliittisessa viestissä on kuitenkin totuuden siemen. Samoin ihmiset yleensä ajattelevat, että jokainen poliitikko kuitenkin pyrkii totuuteen. Ihmiset tietyllä tapaa ovat hyväntahtoisia ja ymmärtävät, että kaikkia faktoja ei kukaan voi politiikassa hallita.
Trump on kääntänyt tämän asetelman päälaelleen. Hän ei välitä mitään totuudesta, vaan totuus on hänellä ainoastaan kulloisenkiin pyrkimykseen sopiva väite, johon ympätään hyvinkin mielikuvituksellisia perusteluja. Tämä on hämännyt ihmisiä, mutta on Trumpille oikeastaan ainoa strategia menestykseen. Mitä muuta voisi patologinen valehtelija tehdä pyrkiessään menestykseen. Hän ei jaksa lukea eikä kuunnella asiantuntijoita, hän ei halua tarkastaa faktoja eikä toimia niiden mukaan. Ihmeellisintä tässä on kuitenkin se, että tämä strategia on osoittautunut menestyksekkääksi. Trump on tavallaan tullut faktojen lähteeksi itse kannattajilleen ja ne jotka vastustavat häntä, eivät pääse häneen millään käsiksi. Joka on eri mieltä Trumpin kanssa, on osa valemediaa.
Nokkeluus piilee siinä, että faktojen tarkistajat ovat aina jäljessä Trumpia. Kun he julistavat jonkun asian valheeksi, Trump on jo siirtynyt seuraavaan asiaan. Asiat unohtuvat hyvin nopeasti, jolloin Trumpin alkuperäinen väite jää taas elämään julkisuudessa. Ja joku idiootti sen uskookin. Trump on muuttanut poliittisen itsemurhan rajoja todella kauas, mutta on varmaan niin, että se mikä on hänelle mahdollista, ei ole mahdollista asiantuntijapoliitikoille. Trump on saavuttanut aseman, jossa häneltä oikeastaan odotetaan hurjia väitteitä ja jossa harva enää viitsii argumentoida niitä vastaan.
Toisaalta myös taustasitoumukset vaikuttavat: jos olet sitoutunut faktoihin ja arvostat virallista mediaa, huippujournalismia ja tiedettä, olet samalla tämän piirin vanki. Et voi sanoa mitään, mikä olisi vastoin tämän piirin uskomusmaailmaa ja genreä. Trump on tehnyt voimakkaan irtioton virallisesta mediasta, tavalla jota ei ole nähty Yhdysvaltojen historiassa aiemmin. Hän perustaa oman argumentointinsa kannattajiensa arvomaailmaan, ei nouse sen yläpuolelle, kuten asiantuntijapoliitikkojen on pakko tehdä. Pikemminkin hän vaistomaisesti omalla arvovallallaan palauttaa kannattajilleen näiden arvomaailman, oikeuttaa sen ja tekee siitä jopa totuuksia. Kun presidentti puhuu noin, asiassa täytyy olla jotakin perää. Jokainen trumpisti löytää idolistaan omia tärkeitä arvojaan ja Trump onnistuu miellyttämään rasistejakin yms., vaikkei suoraan hyväksykään heidän väitteitään. Unohdetun kansa tulkki, kuten Vennamo meillä.
Valehtelemisen taidon sanotaan olevan hyvässä muistissa. Trump on tässäkin muuttanut pelikenttää. Hänen ei tarvitse muistaa mitään, koska ainoa totuus on se, mitä hän kulloinkin sattuu twiittaamaan. Oikeus on aina hänen puolellaan, häntä kohdellaan epäreilusti. Voimme myös viitata historian opetuksiin: valheiden täytyy olla riittävän suuria, jotta niihin voitaisiin uskoa. Tässä jälleen näemme inhimillisen ajattelun ongelman, ihmiset luontaisesti uskovat, ettei mikään asia ole täysin epätosi ja suurissa valheissa varsin suuri osa on kuitenkin totta. Some ruokkii tätä asiaa tehokkaasti: itseensä viittaava some mahdollistaa suurienkin valheiden keston. Joku toimittaja voi löytää somesta faktoja ja tehdä niistä kestäviä kirjoittamalla niistä viralliseen mediaan.
Toisaalta faktojen filosofinen kritiikki on kestänyt jo yli 2000 vuotta. Tarvitaan hyvin monimutkainen perusteluapparaatti, jotta edes yksi asia voidaan julistaa varmuudella faktaksi: tällaiseen eivät riitä filosofian laitoksien voimavarat eikä tietämys. Tästä ylätason ongelmasta on varmaan jotakin valunut aikojen saatossa alaspäin: tiede faktojen lähteenä on myös menettänyt jotakin auktoriteetistään. Tällä en väitä, että Trump kykenisi ymmärtämään ainuttakaan filosofista argumenttia, vaikka hän opiskelisi sitä sata vuotta. Politiikka itsessään on varmaan faktojen himmenemisen suurin syy: muutkin kuin Trump osaavat käyttää puolitotuuksia ja valkoisia valheita hyväkseen. Kierolla tavalla Trump näyttäytyy tässäkin rehellisenä: hän sanoo, mitä ajattelee eikä lainkaan välitä siitä, onko hänen sanomansa fakta vai ei. Trump on valehdellessaan äärimmäisen rehellinen.
Trumpin kannatuksen salaisuus pillee muutamassa perusasiassa. Trump on ollut julkisuudessa jo lähes 50 vuotta, joten ihmiset luulevat tuntevansa hänet hyvin. Fiksut republikaanit äänestävät häntä vain, koska hän ajaa heille tärkeitä asioita. Tyhmät taas, koska todella uskovat häntä. Liikkuvat ja riippumattomat äänestävät häntä eri syistä. Joku varmaan kannattaa Trumpin ajamia asioita ja uskoo häneen. Joku taas haluaa näyttää keskisormeaan poliittiselle eliitille. Joku ihailee häntä saavutuksiensa perusteella. Ja joku ajattelee, että politiikka olisi tylsempää ilman Trumpia. Yhdessä tämä sekalainen joukko, joka keskittyy tiettyihin osavaltioihin, antaa hänelle kannatuksen, joka saattaa tehdä hänestä toisen kauden presidentin.
Trumpin persoonassa on jotakin, joka viehättää tietyntyyppisiä miehiä, usein he ovat huonosti koulutettuja ja kokevat itsensä päähänpotkituiksi. Vain somessa voi elää ja saada oikeutuksen omiin arvoihinsa, valtamedia ei näitä arvoja tue. Politiikka on suurelta osin kuitenkin taistelua arvojen tunnustamisesta: myöskään liberaali puoli ei voi tietyissä kysymyksissä vedota faktoihin, vaan arvoihin. Pitäisikö abortit kieltää, mitä ajatella sateenkaari-ideologiasta, aseista tai maahanmuutosta, Näissä kysymyksissa ei ole faktuaalista totuutta olemassa, vaan ainoastaan arvoihin vetoamista.
Mutta Trumpin erikoisena saavutuksena on sekin, että hän ei kunnioita edes selkeästi faktoihin liittyviä asioita kuten ilmastonmuutoksen tieteellisiä perusteluja. Itse näen tämäntyyppisen populismin kaikkein vaarallisempana. Politiikka muuttuu vain asioiden tahtomiseksi, jossa mitkään perustelut eivät tosiasiassa oikeuta toimintaa. Suomessa tästä saimme esimakua maakuntauudistuksen yhteydessä.