Obama neuvotteli TPP-sopimuksen, jonka oli tarkoitus päivittää myös NAFTA-alueen kauppaa ja hoitaa nuo tarvittavat päivitykset sillä tavalla. Aika paljon tästä "uudesta NAFTAsta" on sellaista mitä oli jo sovittu TPP:n puitteissa, mutta Trumpille se ei kelvannut.
TPP ei ollut USA:ssa millään tavalla realismia enää 2016 alkaen, sillä myös demokraattien kandidaatit (mukaanlukien Hillary Clinton) juoksivat siitä mahdollisimman kauaksi vaalikampanjassa. Amerikkalaisten mielestä multi-lateraalit kauppasopimukset ovat menneet yli, ja nyt on aika palauttaa päätöksenteko-oikeutta ja kontrollia asioista omalle hallitukselle. Multilateraalien sopimusten ongelma on mm. siinä, että niitä on vaikea muuttaa, jos ne eivät toimi.
Breitbart on laatujournalismia?
Kaikkea USA:n mediaa, myös mm. vasemmiston vasemman laidan mediaa, joka päivä seuraavana, Breitbart nimenomaan on laatujournalismia. Tämän voin sanoa varmuudella ainakin vuodesta 2016 eteenpäin. Heillä on korkea julkaisukynnys, eivät he joudu 'redaction' skandaaleihin, kuten vaikka CNN, jolla se alkaa olla jatkuva olotila. Alla käydään läpi CNN:n uusinta skandaalia:
https://theintercept.com/2018/08/28...s-blockbuster-cohen-story-refuses-to-comment/
Hyvin sanottu. Trump ei ymmärrä, että presidenttiys ei ole egotrippi. Hän kärjistää ja eskaloi sen sijaan, että edes yrittäisi liennyttää ja rakentaa konsensusta.
USA:n poliittisen järjestelmän on hankala toimia ilman demokraattien ja republikaanien yhteistyötä, mutta Trump tekee parhaansa, että sitä yhteistyötä ei olisi edes nykyisessä mittakaavassa. Hankala nähdä myös, että mitä hyvää tässä vastakkainasettelun lisäämisessä on koko yhteiskunnan tasolla.
Trumpia ei valittu virkaansa niinkään rakentamaan konsensusta, vaan räjäyttämään Washingtonin toimimaton ja korruptoitunut järjestelmä. Puolueet eivät ole pystyneet sopimaan mistään muusta kuin valtavasta kulutuksesta vuosikausiin. Koko Washington on kuplassa elävä hyvä veli -järjestelmä, joka juoksee päivästä toiseen keinotekoisten skandaalien perässä, joilla ei ole ihmisten käytännön elämään mitään merkitystä.
Trump on kaikesta huolimatta saanut myös kongressin kanssa aikaan lainsäädännöllisesti ja tuomari-nimityksellisesti isoja asioita, joista osassa hän on saanut myös keskusta-demokraateilta apua.
Jatkossa tavoitteen pitää olla demokraattien pitäminen vaalien kautta poliittisessa marginaalissa, jotta lainsäädäntöä saadaan eteenpäin ja varsin mahdollisesti senaatin filibusterin lakkauttaminen (50 ääntä 60 sijaan lainsäädäntöön). Kannattaa ymmärtää, että demokraatti-puoluetta kontrolloivat sen aktivistit ja rahoittajat, jotka ovat todella vasemmalla, eivätkä ollenkaan yhteistyöhaluisia.
Yhtenä esimerkkinä Trumpin maahanmuutto-kompromissi, jossa Trump ehdotti tietä kansalaisuuteen (pathway to citizenship) kahdelle miljoonalle laittomalle maassaolijalle. Se oli republikaanien keskuudessa todella radikaali-ehdotus, ja mm. paljon isompi luku kuin Obaman DACA:ssa. Jos se olisi mennyt läpi, Trumpilla olisi ollut vaikea paikka omien kannattajiensa kanssa. 'Amnesty' on se yksi asia, jolla Trump voi menettää kannattajansa. Demokraatit kuitenkin kieltäytyivät lähinnä koska se oli Trumpin ja republikaanien ehdotus.