Politicossa siteerattiin Sessionsin "lähipiiriin" kuuluvia henkilöitä, joiden mukaan Sessionsilla ei ole pienintäkään aikomusta erota. Puheväleissä eivät ilmeisesti enää ole Trumpin kanssa. Aika huvittava spektaakkeli etten sanoisi, mieluummin kai nauraa kuin itkee tätä menoa...
Niinpä. Ja nyt ollaan sekin nähty, että EU:n korkein johto vastustaa USA:n pian asettamia uusia Venäjä-pakotteita. Trump vastustaa niitä (lähteiden mukaan) myös, vaan allekirjoittaa ne todennäköisesti silti. Kyseessä on osaltaan reagoiminen mm. Venäjän useisiin erilaisiin vaikutusyrityksiin USA:n pressanvaaleissa sekä tarkoitus rangaista Venäjää siitä, että se irrotti Krimin niemimaan laittomasti Ukrainasta ja liitti sen itseensä vuonna 2014.
Toki samassa nipussa menee pakotteita Iranille ja Pohjois-Korealle. USA:n edustajainhuone hyväksyi asetuksen pakotteista ylivoimaisesti äänin 419–3 siitä huolimatta, että presidentti Donald Trump vastusti uusia pakotteita ja seuraavaksi esitys menee senaatin käsittelyyn.
On hyvä, että USA:n edustajanhuone otti selvän kannan lisäpakotteisiin ja toivottavasti senaatti saa ne pian käsiteltäväkseen. Valkoisen talon joku tiedottaja ehti (muistaakseni) jossain jo todeta, että Trump on ne valmis hyväksymään, mutta virallisesti Trump ei ole kantaansa päättänyt. Tosin luvuilla 419-3 ei voi jättää hyväksymättä ilman, että saa Putin-leiman jo lähes virallisesti perseeseensä.
EU:n johto vastustaa USA:n uusia pakotteita ja Juncker on pyrkinyt kaatamaan ne. Taustahan on mm. siinä, että Venäjän jo alulle panema Itämeren Nord Stream II- kaasuputki olisi entistä suuremmissa vaikeuksissa, koska USA:n uusissa pakote-esityksissä pakotelistoille joutuisivat kaikki yhtiöt, jotka osallistuvat jollain tavalla Venäjän energiaputkiston kehittämiseen, ylläpitoon tai uudistamiseen. Juncker on ilmoittanut EU:n harkitsevan mahdollilsia vastatoimia USA:lle.
Vaikka seuraava kuuluu EU:n ja Venäjän yhteistyöhön, se avaa myös USA:n uusien pakotteiden tarvetta. Putinista on tullut yksinkertaisesi täysin piittaamaton suhteessa EU:n linjaan. Esimerkiksi Siemensin turbiinikaupat Venäjän kanssa menivät silleen pieleen, että Venäjälle myydyt turbiinit kuskattiin Venäjän valtiollisen yhtiön toimesta samantien Krimille. EU:ssa toimivat yritykset eivät saa pakotteiden takia viedä Krimille mm. energiateknologiaa.
Sen sijaan, että EU puuttuisi raskaalla kädellä Venäjän rikollisiin toimiin Siemens-kaupan yhteydessä, EU:n johto on keskittynyt pohtimaan, onko mahdollista heittää kiviä rattaisiin USA:n uusien pakotteiden osalta, jos ne tulevat voimaan.