Trumpin ja Euroopan ongelma on siinä, että EU ja Eurooppa eustavat aika pitkälti länsimaista demokratiaa. Meillä jokaisella on samaan tapaan kuin EU-maillakin erilaisia käsityksiä siitä, mitä länsimainen demokratia on. Erilaisuudestaan huolimatta näkemykset mahtuvat saman käsitteistön eli länsimaisen demokratian alle. Esimerkiksi Venäjän Putin on toisella laidalla, eikä mikään hänen peruslähtökohdistaan ole lähelläkään länsimaista demokratiaa.
Ongelma on siinä, että Trump ei myöskään edusta länsimaista demokratiaa, vaikka USA:n erilaiset poliittiset, yhteiskunnalliset ja oikeudelliset instituutiot ovat ainakin toistaiseksi hyvin Trumpin kestäneet. Päätin suhtautua avoimesti Trumpiin ja antaa tekojen puhua puolestaan. Niitä on nyt nähty. Tekojen, joihin lasken myös viralliset puheet eli Twitterin, perusteella Trump on monessa suhteessa lähempänä Putinia kuin länsimaista demokratiaa.
Esimerkiksi Trumpin halu hallita amerikkalaista mediaa tai tapa valehdella tai suhtautua epäystävällisesti eurooppalaisiin liittolaisiinsa on länsimaisten arvokäsitysten vastaista. Trump pyrkii kuohitsemaan amerikkalaismedialta sen journalistisen perustein tarjoaman Trump-kritiikin, valehtelee Venäjä-yhteyksien osalta ja horjuttaa Eurooppaa Putinin syliin pyrkimällä mm. avoimesti hajottamaan EU:n kannustamalla eroamisiin.
On aivan selvää, että Trumpia vastaan hyökätään USA:ssa demokraattien ja heitä lähellä olevien syöttäessä medialle puolitotuuksia ja täydellisiä valheita. Kyse on poliittisesta pelistä, kuten aina vastaavissa tilanteissa.
Mutta demokraattien pyrkimys horjuttaa epäasiallisinkin keinoin Trumpia ei muuta perustilannetta. Trump ei edusta länsimaista demokratiaa, yritti häntä sitten kaataa tai ei.
Tässä mielessä täytyy todeta, että olen ollut kenties täysin väärässä Euroopan puolustamisen osalta. Olin monta vuotta sitä mieltä, että Euroopan puolustus tulee rakentaan NATO:n ja USA:n varaan, eikä mitään EU:n varsinaista omaa puolustusta tarvita. Nyt näyttäisi siltä, että Trump haastaa tämän(kin) ajattelun ihan kunnolla.