Mitä väärää tietoa? Viikkoa aiemmin USA tosiaan viestitti että se tulee hyväksymään Assadin jatkon "poliittisena reaaliteettina" - ehkäpä tuo signaali jopa rohkaisi diktaattoria tähän iskuun.
Tilanteet muuttuu ja kyllähän sinä sen tiesit...
Mitä väärää tietoa? Viikkoa aiemmin USA tosiaan viestitti että se tulee hyväksymään Assadin jatkon "poliittisena reaaliteettina" - ehkäpä tuo signaali jopa rohkaisi diktaattoria tähän iskuun.
Tilanteet muuttuu ja kyllähän sinä sen tiesit...
Vaan missä kiistin sen? Kiinnitin vain huomiota aiempaan, poikkeuksellisen vahvaan muotoiluun "tilanteen hyväksymisestä". Sinä kutsuit tätä vääräksi tiedoksi vaikka se oli oikea tieto:
"Last Friday: Sean Spicer confirms remarks by Secretary of State Tillerson that Trump is OK with leaving Bashar al-Assad in power in Syria. "There is a political reality that we have to accept," he says."
Ja kaasu isku muutti linjaa selkeästi siihen että Assad lähtee. Se mikä linja oli ennen tuota kaasu iskua ei tässä kohtaa enää merkitse mitään. Tätä uutta suuntaa tukee myös melko hyvin yöllä toimitettu viesti.
Niin, asian tekee haastavaksi tuo "poliittinen realiteetti" -osuus. En helpolla usko, että USA lähettää alueelle maajoukkoja, joita ilman ei vaihdos onnistu pelkästään USA:n voimin. Tehokkainta ja vähiten verisintä lienisi saada jonkinlainen yhteisymmärrys Putinin kanssa, että Assad lähtee, mutta että tilalle tulee toinen Venäjän tukema johtaja. Tässä suhteessa olisi varmasti hyvä, ettei kauheasti tule venäläisiä uhreja. Hesari väittääkin WP:n kertoneen, että Venäjää oli varoitettu iskusta etukäteen ja kerrottu että siinä vältellään heidän aluettaan lentotukikohdassa - itse en tuota uutista löytänyt.
Tällä linjalla olen minäkin. Edes Putin ei pysty pitämään kaasu iskun jälkeen Assadia vallassa mutta Syyrian ei myöskään anneta valua islamistien käsiin.. Uskoisin että diili syntyy mutta ei ihan heti ja ehkä nähdään jokunen yllättävä käänne.
Ja kaasu isku muutti linjaa selkeästi siihen että Assad lähtee. Se mikä linja oli ennen tuota kaasu iskua ei tässä kohtaa enää merkitse mitään. Tätä uutta suuntaa tukee myös melko hyvin yöllä toimitettu viesti.
Edit. Trumpilla ei tosin myöskään ole tässä kohtaa enää mahdollista perääntyä ja antaa Assadin jatkaa muutenhan hän näyttää vielä heikommalta kuin Obama.
Se, että USA:n presidentti tekee yksittäisen ohjusiskun sisäpoliittisista syistä merkityksettömälle kentälle, ei ole koskaan hyvä. Kysymyksessä on provokaatio Venäjän suuntaan, mikä tuskin helpottaa Syyrian tilannetta tulevaisuudessa. Kun pitäisi koota kansainvälistä rintamaa tilannetta hoitamaan, niin nyt saadaan kaksi, Venäjä - Turkki - Al Assad vst. USA ja jäätynyt kriisi.
Venäjälle kuitenkin taisi mennä tieto iskusta ennen kongressia.
Tuohan kuulostaa ihan monen avioliitolta.Sehän nyt on kuitenkin selvä, että jos USA ei tee mitään se on väärin ja sitten kun se tekee jotain niin sekin on väärin.
Kyllähän sinä aika innoissasi olit, siksi kirjoititkin tänne. Se, että USA:n presidentti tekee yksittäisen ohjusiskun sisäpoliittisista syistä merkityksettömälle kentälle, ei ole koskaan hyvä. Kysymyksessä on provokaatio Venäjän suuntaan, mikä tuskin helpottaa Syyrian tilannetta tulevaisuudessa. Kun pitäisi koota kansainvälistä rintamaa tilannetta hoitamaan, niin nyt saadaan kaksi, Venäjä - Turkki - Al Assad vst. USA ja jäätynyt kriisi.
Yhdysvallat osoitti päättäväisyyttä ja kykyä toimia välittömästi. Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset suhteet ovat nyt huonoimmillaan vuosikymmeniin. Isku oli hienoinen nöyryytys ja julkinen näpäytys Moskovan suuntaan – ja siinä oli myös riskinsä. Venäjä ei varmasti ole hyvillään.
Lisätään vielä tähän ansiokkaaseen huomioon, että ongelmahan on myös tiedostavien piirien mielestä se että iskun teki Trump. Jos Obama olisi tehnyt jotain samaa samassa tilanteessa, niin Obamalle ehdotettaisiin toista Nobelia.Sehän nyt on kuitenkin selvä, että jos USA ei tee mitään se on väärin ja sitten kun se tekee jotain niin sekin on väärin.
Olen samaa mieltä kuin @Morgoth kirjoituksessaan, että al-Assadin ja Putinin pelikirja menee nyt ainakin jossain määrin sekaisin. Suhtaudun tilanteeseen siinä mielessä luottavaisesti, että vaikka HS:n Saarikoski lietsookin artikkelissaan pelkoja, Trumpin takana on niin asiantunteva kaarti, että tässä iskussa ei ole kysymys Trumpin arvaamattomuudesta, vaan Mattisin, McMasterin ja kenties vähän Tillersonin ja vielä vähemmän Kushhnerinkin linjasta.
Lisätään vielä tähän ansiokkaaseen huomioon, että ongelmahan on myös tiedostavien piirien mielestä se että iskun teki Trump. Jos Obama olisi tehnyt jotain samaa samassa tilanteessa, niin Obamalle ehdotettaisiin toista Nobelia.
Kyllä, allekirjoitan kommentin että on olemassa piirejä jotka pitävät USAn kaikkia toimia lähtökohtaisesti pahoina, mutta olen myös lukenut viimeisimpiä kommentteja "sotahullusta Trumpista". Siis lähteistä, jota eivät ole lähtökohtaisesti anti-USA.Oletkohan ihan varma? On tiettyjä piirejä, jotka eivät hyväksy koskaan minkäänlaista USA:n aseellista toimintaa. Obaman harkintaan oli ihan hyvä luottaa, oli kertynyt sitä luottoa. Tähän tietämättömyyden, oikullisuuden ja fragiilin egon yhdistelmään, no, ei niinkään.
Kyllä, allekirjoitan kommentin että on olemassa piirejä jotka pitävät USAn kaikkia toimia lähtökohtaisesti pahoina, mutta olen myös lukenut viimeisimpiä kommentteja "sotahullusta Trumpista". Siis lähteistä, jota eivät ole lähtökohtaisesti anti-USA.
Joo, näköjään Clinton ehti kannattamaan iskuja lentotukikohtiin vain pari tuntia ennen tätä - lopultakin Trump saattaa päätyä ulkopoliittisesti ihan normi-presidentiksi ja Obaman loppukauden pidättyväisyys sotilaallisten keinojen käytöstä poikkeukseksi. Osin ihan hyvä juttu jos näin kävisi - etenkin Euroopan ja Naton suhteen, Lähi-Idässä sitten, no, ei niinkään...
Laitetaan linkki oikein "luotettavaan" lähteeseen, ettei epäillä fake newsiksi normi-epäiltyjen toimesta:
Hours before airstrikes, Hillary Clinton called for bombing of Syrian airfields | Fox News