Aluksi tässä kontekstissa pakollinen vakuuttelu, en todellakaan ole mikään Trump-fani. Siis en oikeasti ole. Mutta itseä häiritsee täydellinen kyvyttömyys nähdä mitään värejä trumpismiin liittyvän idiootti-narratiivin takana. Aika suurella osalla amerikkalaisista on ollut mielestään hyviä syitä kannattaa Trumppia, ihan niilläkin, jotka osaavat lukea. Euroopan media, ainakin se kuuluisa "valtamedia" ei näitä syitä ole koskaan kyenyt ymmärtämään, eikä nähnyt Trumpin toimissa milloinkaan mitään järkevää. Se paheksui Meksikon muuria ihmisoikeuskysymyksenä, pilkkasi Kushnerin kautta tehtyä Lähi-idän diiliä, kauhisteli Trumpin Nato-puheita, naureskeli tämän Ruotsi-kommenteille, jne, mutta kuinkas sitten kävikään:
- Paljon ennen Trumpia käynnistetty Meksikon vastaisen rajan muuri kehittyy ja päivittyy Trumpin jälkeenkin. Myös Suomessa puuhastellaan ihan omaa rajamuuria.
- Trumpin valtakaudella solmituista, Lähi-idän Abraham- sopimuksista ei paljon Euroopan/Suomen medioissa puhuta. Vuosikymmenien jälkeen suurimmat rauhanaskeleet Israelin ja sunnilaisten arabimaiden välillä ovat tosiasia, taloudellinen ja poliittinen yhteistyö kehittyy erittäin nopein askelin ja rajoittaa Iranin vaikutusvaltaa ja epävakauden lietsomista alueella. Biden jatkaa Trumpin tätä aloittamaa työtä.
- Trump vaati Euroopan Nato-maita osallistumaan sovituilla panoksilla puolustusliiton ylläpitoon. Erityisesti Trump osoitti sanansa Saksalle, jonka riippuvuussidettä Venäjään Trump arvosteli kovin sanoin (Venäjän kaasun vanki). Kuinka väärässä Trump olikaan.........????? Trumpin puheista loukkaannuttiin myös Suomessa, kannattaa muistella mitä ulkoasiainvalokunnan jäsenet sanoivat asiasta. Jos muisti pettää, tässä muutama kommentti:
Ulkoasiainvaliokunnan kansanedustajia hämmästyttävät Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheet eilen alkaneessa Naton huippukokouksessa Brysselissä.
Trump arvosteli muun muassa Saksaa, ja sanoi että se on Venäjän energiapolitiikan vanki Itämeren kaasuputken takia.
Lisäksi Trump antoi kokouksen alla ymmärtää, että hän vaatisi Nato-mailta aiempaa suurempaa osuutta Naton puolustusmenoihin. Mitään virallista esitystä Naton jäsenmaiden puolustusmenojen osuuden kasvattamisesta Trump ei kuitenkaan eilen Brysselissä esittänyt.
Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoi torstaina Ylen aamu-tv:ssä, että Eurooppa on nyt kahden tulen välissä.
– No onhan tämä tietysti aika erikoista, että Natossa ja Euroopassa joudutaan jännittämään, että mitä sieltä Trumpin tuutista kulloinkin tulee. Kun tähän asti on jännitetty, että mitkä ovat Venäjän reaktiot ylipäätään tänne EU:n suuntaan. Eurooppa on nyt tavallaan kahden tulituksen välissä.
Salolainen huomautti, että Trumpin taholta tulee kauppapoliittisia syytöksiä, turvallisuuspoliittisia ja siihen liittyviä rahoitussyytöksiä. Hän piti myös erikoisena, että Trump hyökkäsi niin voimakkaasti Saksan liittokansleria Angela Merkeliä vastaan.
Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi, että Donald Trumpin lausunnot jälleen kerran eivät ihan kestäneet tarkempaa tarkastelua energiapolitiikan osalta. Suomessa on Arhinmäen mukaan totuttu ajattelemaan, että Euroopan ja Venäjän taloudellinen kytkeminen yhteen olisi pikemminkin positiivinen asia ja että olisi yhteisiä tavoitteita sen suhteen.
– Mutta kyllä vaikuttaa, että Trumpin puheet on enemmän kotiyleisölle suunnattuja kuin ehkä kokoustaville johtajille.
Arhinmäki pitää huolestuttavana puheita Naton puolustusmenojen korottamisesta ja hän sanoi, että turvallisuuspolitiikassa ollaan ajautumassa asevarustelukierteeseen, jossa Nato ja Yhdysvallat nokittelevat toisiaan vuoron perään.
Ulkoasiainvaliokunnan varajäsen Maarit Feldt-Ranta (SDP) yhtyi huoleen epävakauden lisääntymisestä kansainvälisessä ilmapiirissä viime aikoina.
– Suomen kannalta se vahvistaa johtopäätöstä, joka aikaisemmin on tehty. Meidän intressissä on kyetä hoitamaan asiamme mahdollisimman pitkälle itse. Ei meidän turvallisuus voi olla sen varassa, kuka milloinkin on Yhdysvaltain presidentti tai miten hän suhtautuu Natoon tai Euroopan unioniin.
Feldt-Ranta painotti Suomen omaa uskottavaa puolustusta, yhteistyötä Pohjoismaiden - erityisesti Ruotsin kanssa - ja lisääntyvää yhteistyötä Euroopan unionin kanssa.
–Suomella on selkeä oma politiikka, jota myös presidentti Niinistö hyvin paalutti eilen Brysselissä.
Paavo Arhinmäki arvioi aamu-tv:n haastattelussa, että Trumpin puheet on enemmän suunnattu kotiyleisölle kuin kokouksessa olleille johtajille.
yle.fi
- Trumpin Ruotsi-kommentit olivat hieman, no etupainotteisia. Viisi vuotta myöhemmin nämä Trumpin vihjailut olivat Ruotsin vaalien pääteemonina. Ja kyllä sitä on jo tälläkin puolella Pohjanlahtea ehditty huolestua, mitä ihmettä Ruotsissa tapahtuu ja leviävätkö nämä ilmiöt myös meille Suomeen.
Enpä olisi uskonut "puolustavani" täällä Trumpia. Mutta joskus on pakko huudella soraääniä sivusta, kun porukka marssii aina samaan suuntaan, mikä se sitten milloinkin on, ja torvisoittokunta (media) paasaa tälle porukalle sopivaa marssimusiikkia taustalla.