Sori, en osta mitään tuosta. Selkeästi Krimin valtaus oli Venäjältä vastaveto 2013 Ukrainan vallankumoukseen. Eikä liity mitenkään siihen onko USA:n presidenttinä aasi vai norsu.
Trump puolestaan ei ole koskaan kalastellut koko Yhdysvaltain kansan suosiota. Hänelle riittää omien kannattajien ihailu. Esimerkiksi koronapandemian hoidossa hän teki juuri niin kuin itseä huvitti, eikä miettinyt lainkaan, että hän niin tekemällä menettää hyvän tilaisuuden nostaa kannatustaan. Ja hävisi vaalit tuon laiminlyönnin vuoksi.
Trumpin ydinkannattajajoukko Amerikan sydänmailla taas on joustava tällaisten Ukraina-kysymysten suhteen (muttei vaikkapa aselakien, aborttikysymysten ym. konservatiivien identiteettikysymysten suhteen), eli jos Trump olisi vallassa ja päättäisi tukea Ukrainaa vain minimaalisesti, niin varmasti kannattajat tämän hyväksyisivät. Hyväksyiväthän he myös räikeän Venäjän nuoleskelun jota Trump harrasti esim. Helsingin kokouksessa.
Trumpilla ei selvästikään ole viehtymystä kovaan linjaan Venäjää kohtaan, joten lasken nämä puheet, että Trump olisi kovistellut Venäjää hävittäjillä ja ydinaseilla ihan pelkäksi fantasiaksi. Eikä Putinin myöskään tarvinnut sellaista uhkaa suunnitelmissaan ottaa huomioon.
Tuossa nyt aika selkeästi kerrotaan Trumpin mielenmuutoksen syistä:
Analyysi: Amerikkalaisten yksimielinen tuki Ukrainalle pakotti Trumpin selittelemään sanomisiaan
Trump päivitti kantaansa, kun huomasi, ettei hänen Putinin nuoleskelunsa ottanut tulta. Koko kansaa Trump ei ole pyrkinyt miellyttämään, hänen fokuksensa on aina ollut omissa kannattajissaan. Rokotteisiin hän suhtautui myönteisesti, mutta toisaalta joutui hyväksymään sen, että omat kannattajat olivat rokotevastaisia. Trump tarvitsee kuitenkin koko rebujen tuen ja siksi hänen on pakko nykyisessä tilanteessa tavallaan tukea hallituksen toimia, vaikka tietenkin kritisoida niitä em. tavoilla.
Putin puolestaan kunnioittaa vain muutamia valtioita, joukossa Yhdysvallat. Krimin valtaus ei tietenkään ole pelkkä reaktio Ukrainan vallankumoukseen, vaan vaati tuekseen analyysia Yhdysvaltojen ja lännen mahdollisista toimista. Operaatio suunniteltiin huolellisesti, ensin toimittiin Krimin sisällä monin tavoin ja sen jälkeen tulivat pienet vihreät miehet. Putinhan itse kielsi sotilaansa muutama päivä valtauksen alkamisen jälkeen ja vasta valtauksen toteuduttua myönsi kyseessä olleen venäläiset sotilaat. Tähän valtaukseen ei olisi ryhdytty, jos kustannukset olisi arvioitu liian korkeaksi. Toisaalta, se antoi hyvän pohjan uskomukselle, jonka mukaan länsi ei puutu nykyiseen hyökkäykseen merkittävällä tavalla.
Fantasiaa ei ole kuitenkaan ole se, että Trumpin asenne Ukrainan Nato-jäsenyyteen oli varmaankin kielteinen. Ukrainan ei olisi ollut Trumpin kaudella viisasta hakea Nato-jäsenyyttä tai ilmaista siihen liittyviä vahvoja toiveita. Toisaalta, Putinille riitti jäätynyt konflikti ja Krimin hallinta, joten tarvetta suurempaan operaatioon ei ollut. Trumpin uudelleenvalinta olisi luonut Putinille tilanteen, jossa hyökkäys Ukrainaan ei olisi ollut välttämätön. Trumpin arvaamattomuus olisi ollut lisäperuste hyökkäämättömyydelle. On myös muistettava, että Trumpin persoonassa henkilökohtaiset loukkaukset ovat lopulta kaikkein merkittävimpiä asioita jopa kv. politiikassa.
Olisiko Trump pitänyt Ukrainan sotaa henkilökohtaisena loukkauksena, on varteenotettava ja nimenomaan arvaamattomuuteen liittyvä asia. Tyyppi, joka utelee, miksei voitaisi ydinaseita käyttää, vaikkapa Kiinaa vastaan tai mitä tahansa hankalaa valtiota vastaan, on arvaamaton. Putin taas on hyvin rationaalinen johtaja, jolle ennakoimattomat tekijät vaikuttavat vahvasti päätöksentekoon. Ainakin kun kyseessä on supervallan johtaja. Toki Putin ennakoi sotansa pieleen, mutta samaa tekivät länsimaiset asiantuntijat. Kolmen päivän sota on muuttunut kolmen kuukauden sodaksi, jolle ei loppua ole näköpiirissä.
Ihan vaan muistinvirikkeeksi Trumpin Nato-kannoista aiemmin:
Trump sanoi uskovansa Natoon – presidentti odottaa Putinin tapaamista innolla ja aikoo kysyä tältä vaaleihin sekaantumisesta
Trump sousi ja huopasi Naton suhteen kaudellaan, voisin kuvitella Putinia pohtimassa Trumpin Nato-kantaa ja saavan sisäisen raivarin. Miten perustaa omia operaatioitaan tuollaisen johtajan toimintaan? Toisaalta, se että Trump kyselee Putinilta ilmeistä, liittyy saumattomasti edeltävään keskusteluun Trumpin älyllisistä rajoitteista.