Eli mielestäsi ydinvoima on kannattavaa kunhan vaan joku muu maksaa sen rakentamisen. Miten näissä harhoissasi kuvittelet esim. Fennovoiman omistajien tai heille rahaa lainaavien perustelevan itselleen tätä "rakennetaan ydinvoimala jotta joku muu pääsee pyörittämään rahasampoa" businesslogiikkaa?
Huoh.
Kyllä, ydinvoima on täydellinen rahasampo jos joku maksaa rakentamisen (kuten myös tuuli-, aurinko- ja vesivoimakin).
Ei, kukaan ei todellakaan sijoita tai lainaa rahaa Fennovoimaan sillä oletuksella että joku muu ostaa sen halvalla pois, kyse on vain siitä mikä on oletus elinkaaren kustannuksista ja tuotoista. Jotkut uskovat sen olevan kannattava elinkaaren aikana, jotkut eivät usko. Kyse on silloin ihan sijoittamisen perusasioista, tuotto-oletus, onnistumisen todennäköisyys, riskipreemio jne. Nämä jotka nyt ovat mukana, arvioivat sen kannattavaksi, ne jotka eivät ole mukana, eivät arvioi näin. Jokaisella sijoittajalla on omat lukunsa jonka mukaan päätetään.
Täysin edesvastuutonta hommaa heittäytyä venäläisen ydinvoiman varaan tässä mittakaavassa, samaan aikaan kun muualla Euroopassa on jo herätty keskustelemaan siitä, miten ylipäätään voitaisiin korvata vaarallinen riippuvuus venäläisestä energiasta.
FV on suomalainen yhtiö, se sijaitsee Suomessa ja tuottaa energian suoraan Suomen kantaverkkoon. FV:llä KORVATAAN tuontisähköä joka on nykyään n. 1.5x FV:n suunniteltu tuotanto. EDIT: luvut väärin, korjattu
Jos vaihtoehto on tuottaa sähkö Suomessa venäläisellä reaktorilla tai tuoda sähkö suoraan Venäjältä, kumman valitset? Äläkä sano ettet kumpaakaan.
Jotain ryhtiä toivoisi tähän hommaan, ydinvoimaa voidaan ostaa jatkossakin,mutta asiantuntemus mieluiten Kanadasta tai Japanista.
Miksi näistä kahdesta maasta? Eikö Saksa, Ranska tai USA kelpaa?
Onko tämä esittelemäsi "liiketoimintamalli" sellainen, että ydinvoimainvestoinneissa Suomeen alkuperäisiä omistajia on tarkoitus lypsää ja myydä laitos "kesken kaiken" alehinnalla? Vai luovutetaanko laitos ilmaiseksi jolle kulle ja vanhat omistajat alaskirjaavat laitokseen sijoitetut pääomat?
Ei, ei todellakaan. Kerroin vain mitä tapahtuu jos alkuperäiseltä sijoittajalta rahat loppuu kesken kaiken. Jos rakennustyö tarpeeksi pitkällä, joku muu rakentaa sen loppuun ja nauttii hyödyistä.
Muussa tapauksessa alkuperäiset omistajat pysyvät mukana ja haluavat sijoitukselleen tuottoa. Tai uusi omistaja tai omistajaryhmittymä, joka on vähänkään maksanut käypää arvoa omistusoikeudesta vanhoille osakkaille, sama juttu.
Juurikin näin.
Avaa tätä nyt jollain ydinvoimahankkeen vaiheiden etenemisen esimerkeillä, karkealla tasolla. Ja perustele miksi alkuperäiset omistajat myisivät yhtään mitään. Mikä on se tilanne, että laitoksesta kannattaa päästää kesken kaiken irti?
Minäpä perustelen vielä kerran.
Jos FV arvioi että rakentaminen on kannattavaa (ja se saa luvat joka on kyseenalaista tällä hetkellä), se alkaa rakentamaan laitosta. Nyt on jo raivattu aluetta Pyhäjoella, rakennettu tietä yms. (olikohan niin että tähän mennessä on jo käytetty kymmeniä miljoonia rahaa tähän). Laitosaluetta aletaan rakentamaan, tehdään piirustukset, suunnittelut, tutkimukset, perustukset, betonivalut, putkistot, sähkölinjat yms yms. Nyt jos kesken rakennusprosessin tulee tilanne että rahat oikeasti loppuvat, elinkaaren arvioidut tuotot tippuvat (siten ettei hanke olekkaan kannattava elinkaaren aikana), rahoituksen hinta nousee tms., FV:n omistajat joutuvat miettimään mitä tehdä. Vaihtoehdot noin karkeasti ovat 1) jättää homma siihen ja alaskirjata kaikki siihen asti käytetyt varat (käytännössä konkurssi) 2) myydä keskeneräinen laitos ja ottaa tappiot (käytetyt varat miinus myyntihinta), 3) rakentaa laitos loppuun esim. surkeilla osakeantiehdoilla hankituilla varoilla ja myydä sitten, toivoen että tulee vähemmän turskaa kuin vaihtoehdoissa 1 ja 2 tai 4) rakentaa laitos loppuun ja operoida sitä elinkaaren ajan vaikka tiedetään että elinkaaren ajan tuotot jäävät negatiivisiksi (nykyhetkeen diskontattuna pienemmät tappiot kuin vaihtoehdoissa 1, 2 tai 3).
Valmistumisasteesta riippuen vaihtoehto voi olla mikä tahansa. Alkuvaiheessa 1. vähiten huono, kun taas loppuvaiheessa 3. tai 4. vaihtoehto.