Winnetou-intiaanin muistan oikein hyvin ja jos nyt muistan oikein niin eikä hän ollut apassi? On toki mahdollista, että reilut kolme vuosikymmentä on tehnyt tehtävänsä enkä enää muista mihin heimoon Winnetou kuului.
Ei ollut kolme vuosikymmentä tehnyt ainakaan muistin suhteen tehtäväänsä, aivan oikein muistit. Tarkistin tämänkin asian, enkkuwikissä oli kattava artikkeli itse
jalosta intiaanipäälliköstä kuin myös
Karl Maysta. Mielenkiintoista luettavaa kummatkin. Veljelläni oli tosiaan Winnetou-figuuri, koska muistan selvästi Winnetou-figuurin mukana tulleen pitkän piilukko-kiväärin, jonka kiväärintukissa oli hopeisia pallukoita kuten Winnetoun kiväärissäkin.
Karl May on melkoinen tapaus, kirjoja myyty yli 200 miljoonaa. Elämän alku oli kova, hän oli aliravitsemuksen takia sokea lapsena ja eli muutenkin köyhää elämää. Eräänlainen lurjus hän aina oli, ja hän päätyi parikin kertaa linnaan erilaisista kavalluksista ja pikkuvarkauksista. Toisaalta ennemmin rikoksen tielle kuin nälkäkuoleman tielle. Myöhemmin elämässään hän vähän kaunisteli omaa asemaansa ilmoittamalla olevansa tohtori, vaikka ei sitä oikeastaan ollut, ennen kuin sai kunniatohtorin arvonimen. Ehkä kovat kokemukset saivat sitten kirjoittamaan varsin elämänmakuisia seikkailukirjoja.
Paras tuotanto syntyi 1800-luvun loppupuolella, sekä villin lännen seikkailut että moniosainen Arabiaan ja Ottomaanien valtakuntaan sijoittuva sarja, jonka pääosassa oli Mayn alter ego Kara ben Nemsi. Winnetou-tarinoiden lännenmies Old Shatterhand oli myös Mayn alter ego.
Luonnollisesti May ei ollut ikinä noissa maissa vieraillut vaan kirjoitti seikkailunsa matkakertomusten, karttojen sekä ennen kaikkea villin mielikuvituksensa voimin. Eipä toki Waltarikaan Egyptissä ollut käynyt kun Sinuhea kirjoitti. Sitähän varten kirjailijat ovat, että he käyttävät mielikuvitustaan.
Suomessa Mayn kirjoja julkaistiin viimeksi 1980-luvulla, jolloin minäkin noita painoksia luin. Lännenseikkailuita luin jonkun esi-isäni varhaisista 1950-luvun painoksista, mutta arabiseikkailut näistä 1980-luvun painoksista. Eipä ole enää varmaan helpolla noitakaan saatavissa missään.
May oli niin kova kirjailija, että itse Hitlerkin oli Mayn suuri fani ja huhun mukaan kävi kuuntelemassa Mayn luentoa Wienissä 1912. Tosin fani oli Albert Einsteinkin.