Niin, Venäjän touhut näyttää ja tuntuu varmasti erilaiselta Suomessa kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, missä tämä Venäjän hyökkäyssota on vain yksi jossain toisella puolella merta tapahtuva konflikti. Siinä on vielä helppo ajatella sanoa, että pidetään politiikka ja urheilu erillään, eli mikseivät venäläiset pelaajat voisi osallistua joukkueellaan World Cupiin. Vaikea minunkin on tuohtua jonkin Afrikan maan hallinnon tekemistä raakuuksista, ja vaatia ko. maan poissulkua urheilussa.
Itä-Euroopan maissa (joihin Suomenkin voi lukea) taas ymmärrettävästi suhtaudutaan Venäjän toimiin suurella vakavuudella johtuen historiasta ja maantieteestä. Suuri osa Eurooppaa kärsii laukkaavasta inflaatiosta korkeine energianhintoineen kun Venäjää yritetään puristaa pillistä niin kovaa kuin pystytään. Ukrainalaiset maksavat tämän sotaveron verellä, ja me muut rahalla.
Oikeasti ajatus urheilun ja poliitikan erottamisesta on naurettavaa unelmahöttöä. Ei urheilu, kuten mikään muukaan asia, ole omassa eristetyssä kuplassaan. Kaikkein vähiten se on sitä nykypäivän ammattilaisurheilussa, josta NHL on ääriesimerkki. Voi kysyä onko NHL ensisijaisesti urheilua vaan liiketoimintaa. Jääkiekkoa käytetään vain välineenä siirtää maksimaalisesti rahaa katsojilta omistajille ja pelaajille.
En näe tällä aikataululla mitenkään mahdollisena, että venäläiset pelaisivat omana joukkueena World Cupissa muiden kanssa. Siellä voivat kyllä pelata USA, Kanada ja Venäjä, mutta silloin tuskin esim. Tshekki, Suomi, Ruotsi lähtevät mukaan.
Olisihan se erikoista, että Venäjä olisi muuten suljettu ulos kansainvälisestä urheilutoiminnasta, mutta sitten täältä lähdettäisiin pelaamaan Venäjää vastaa NHL:n kassankohennus-tekomuoviturnaukseen.
Ei Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa missään tapauksessa vertaudu Yhdysvalloissakaan niihin ns. kolmannen maailman konflikteihin, joiden syistä 95% länsimaiden asukkaista ei ole perillä, eikä tämä oli amerikkalaistenkaan mielestä "vain yksi toisella puolella merta tapahtuva konflikti". Vaan oikeastaan toisin päin: amerikkalaisille tämä on ikään kuin "Venäjän paluu pahisvaltioksi".
Samoin tässä ei ole NHL:n puolelta kyse siitä naiivista ideaalista pitää urheilu ja politiikka erossa toisistaan, vaan juuri päinvastoin: NHL:ää selvästi polttelee osittainen paluu Summit Seriesin ja Kanada Cupin aikaiseen asetelmaan: demokratia vs. diktatuuri. Hyvä vs. Paha. Vähän kuin Rocky vs. Ivan Drago. Amerikassa vastakkainasettelulla saa rakennettua shown, spektaakkelin, ja poliittisen vastakkainasettelun olemassaolo taustalla good vs. evil ja us vs. them -hengessä se vasta kova juttu olisikin.
Toki se on totta, että Amerikassa Venäjän tekemät kauheudet eivät yhtä voimakkaasti tule ihmisten iholle, kun ne eivät tapahdu naapurissa.
Eurooppalaisten ei tietenkään pidä Venäjän mukaanottamista sallia: nyt vastakkainasettelua ei lietso jatkuva ideologinen kylmä konflikti, vaan kleptoktatian rikollinen hyökkäys eurooppalaisen valtion kimppuun, jonka yhteydessä on järjestelmällisesti tapettu siviiliväestöä ja tuhottu järkyttävissä määrin elämälle välttämätöntä infrastruktuuria. Jos NHL haluaa väkisin Venäjän mukaan ottaa, niin pelatkoon keskenään sitten jonkun Summit Series 2023 Editionin tai mitä haluavatkaan.
Kannattaa lukea historioitsija ja politiikan tutkija Markku Jokisipilän kirja "Punakone ja Vaahteranlehti", jossa tuota vanhaa jääkiekon ympärille konkretisoitunutta vastakkainasettelua käydään läpi paitsi Neuvostoliiton propagandan näkökulmasta, myös tästä pohjoisamerikkalaisesta perspektiivistä.
Btw, en usko Yhdysvaltain tai Kanadan poliittisen johdonkaan hyväksyvän Venäjän kutsumista. Yhdysvalloissa valtio toki on perinteisesti pitäytynyt näppinsä pitkälti erossa urheilusta, mutta Kanada on lähempänä eurooppalaista mallia. Lisäksi Kanadassa jääkiekolla on niin suuri painoarvo, että Kanadan hallitus tuskin voisi pysytellä erossa ja hiljaa NHL:n mahdollisesta halusta kutsua Venäjä mukaan.