Niskanenhan voitti myös Lahden maailmancupin pertsan 15 km ja oli Tour de skin yhteistuloksissa kolmas. Että ei se nyt ihan yhden kisan varassa ollut. Olympialaisissa niitä mitalisuorituksia oli tosiaan kolme (3).Esim. se, että Iivo tekee mahtavan suorituksen yhdessä kisassa ja saavuttaa sillä olympiakultaa vs. Markkanen, joka suorittaa huipputasolla yli 82 matsissa maailman parhaassa koripalloliigassa. Miten näitä nyt sitten vertailee? Ja kumpaa pitää arvostaa enemmän olympiakultaa vai maailmancupin voittoa?
Miten joku Kerttu Niskanen ohitti hopealla ja pronssilla Mikko Rantasen? Samoin joku oli laittanut Kertun ykkössijallekin? Joku perheenjäsenkö?
Kyllä Olympialaisissa menestyminen vain on kova juttu ja pesee enemmistön papereissa joukkueurheilun mestaruudet. Eiköhän Rantanen olisi ollut Kertun edellä jos olisi Stanley Cupin lisäksi käynyt voittamassa olympiakultaa.
Kepa oli toki itse puolen sekunnin päässä valinnasta vuoden urheilijaksi Iivon mitalisuorasta huolimatta.
Alatalon Twitter-tili on sisällöltään muutenkin kovin mielenkiintoinen. Sanotaanko näin, että mies ei turhaan sensuroi juttujaan.os ei vittu rallin MM-voitto riitä 4 parhaan joukkoon, niin kyllä joku on vähä saatanan pielessä. Huhhuh, Alatalo kirjoitti Twitterissä.
Kyllä sä tiedät. Kulta+pronssi, joista varsinkin kulta olisi ollut pommi ylivoimaista ennakkosuosikkia ja maastohiihdon pääpahista vastaan, ja vielä varsinkin kun se Iivon hopea ja pronssi olivat niistä eniten nojoo-kisamuodoista. Ja tietysti kun Iivo jo voittanut kolmasti ja Kertulla vähemmän vuosia jäljellä, niin eiköhän se olisi noin kääntynyt.Perustuen mihin?
Kyllä jos Suomesta tulee jääkiekkoilija tai koripalloilija joka napsii henkilökohtaisia pystejä siihen malliin kuin nuo kaverit niin vuoden urheilijaksi tulee pääsemään aika moneen kertaan. Markkanen ei vaan vielä ole mitään voittanut, pelannut tähdistöhöntsää tai myöskään pelannut sitä 82:nen ottelun runkosarjaa tällä nykyisellä tasolla. Runkosarjasyksy ei vielä ole syy ohittaa olympiavoittajaa.Vuoden urheilija -palkitsemiset ovat sinällään turhia. Valinnat ovat niin suhteellisia ja perustuvat vain tunnepuoleen. Ei yleisurheilupuoltai tai hiihtoväkeä kiinnosta mitkään joukkuelajit. Ei vaikka Suomesta tulisi uusi Michael Jordan tai Wayne Gretzky. Kyllä menestyneitä urheilijoita pitääkin juhlia, mutta toisaalta yhden urheilijan nostaminen parhaaksi on hassua. Esim. se, että Iivo tekee mahtavan suorituksen yhdessä kisassa ja saavuttaa sillä olympiakultaa vs. Markkanen, joka suorittaa huipputasolla yli 82 matsissa maailman parhaassa koripalloliigassa. Miten näitä nyt sitten vertailee? Ja kumpaa pitää arvostaa enemmän olympiakultaa vai maailmancupin voittoa?
Perustuen mihin?
En sinänsä epäile, etteikö asia olisi näin. Ja tällä kertaa tuo puoli sekuntia (0,4 sek tarkalleen) oli aika hiton merkittävä kun se erotti olympiakullan ja olympiahopean.
Siihen, että olympiakultamitalistit olisi asetettu vierekkäin ja vähintään alitajuntaisesti huomioitu Iivon saamat kolme voittoa. Hyvin varmasti olisi tuossa asetelmassa Kepa vienyt enemmän ykkössijoja ja pisteitä.
Kuten totesin, jos ihan lajeittain haluaa katsoa, niin ne Iivon muut mitalit tulivat niiltä vähiten arvostetuilta matkoilta ja toinen niistä ei edes ollut henkilökohtainen. Jos tuota parisprintin hopeaa arvostettaisiin kuin normimatkaa, niin Joni Mäenhän olisi pitänyt olla lähes Kertun kannassa VU-äänestyksessä. 15km pertsan kulta oli se mikä Iivolle pitikin tulla ja siitä skiahtlonin pronssistakin jäi lähinnä mieleen Iivon päähän asumaan muuttanut Bolsu. Versus siskonsa kuvitteellinen goljatin kaato. Kyllähän tuollaiset vaikuttaa.Mutta siltikin asetelma olisi ollut kulta, hopea ja pronssi vastaan kulta ja pronssi. Tuossa asetelmassa ns. neutraalein lasein katsottuna ensin mainittu menee kuitenkin vielä edelle hopean turvin. Kun lajikin on sama.
Mutta siltikin asetelma olisi ollut kulta, hopea ja pronssi vastaan kulta ja pronssi. Tuossa asetelmassa ns. neutraalein lasein katsottuna ensin mainittu menee kuitenkin vielä edelle hopean turvin. Kun lajikin on sama.
Mutta hyväksyn tuon argumentin siitä, että äänestäjillä tuossa kohtaa saattaisi painaa se, että ensin mainittu on jo voittanut useamman Vuoden urheilija -palkinnon. Vaikka eihän sen pitäisi vaikuttaa kun nimenomaista vuotta tarkastellaan. Mutta painaisiko kuitenkaan niin paljon, että nousisi äänestyksen kärkeen, mene ja tiedä sitten. Noh, spekulaatiota tämä vain onkin.
Silloin kun sponsoreita huhuillaan joku lelupyssy kädessä, niin on ihan omanlainen otteensa lajiin.Alatalon Twitter-tili on sisällöltään muutenkin kovin mielenkiintoinen. Sanotaanko näin, että mies ei turhaan sensuroi juttujaan.
Kuten totesin, jos ihan lajeittain haluaa katsoa, niin ne Iivon muut mitalit tulivat niiltä vähiten arvostetuilta matkoilta ja toinen niistä ei edes ollut henkilökohtainen.
Se, että pystyy tekemään sen mahtavan suorituksen nimenomaan sillä kellonlyömällä, kun neljän vuoden periodin tärkein kisa käydään, pitäisi mielestäni olla ihailun eikä vähättelyn aihe.Vuoden urheilija -palkitsemiset ovat sinällään turhia. Valinnat ovat niin suhteellisia ja perustuvat vain tunnepuoleen. Ei yleisurheilupuoltai tai hiihtoväkeä kiinnosta mitkään joukkuelajit. Ei vaikka Suomesta tulisi uusi Michael Jordan tai Wayne Gretzky. Kyllä menestyneitä urheilijoita pitääkin juhlia, mutta toisaalta yhden urheilijan nostaminen parhaaksi on hassua. Esim. se, että Iivo tekee mahtavan suorituksen yhdessä kisassa ja saavuttaa sillä olympiakultaa vs. Markkanen, joka suorittaa huipputasolla yli 82 matsissa maailman parhaassa koripalloliigassa. Miten näitä nyt sitten vertailee? Ja kumpaa pitää arvostaa enemmän olympiakultaa vai maailmancupin voittoa?
Iivolla on vissiin poikkeuksellista lahjakkuutta kestävyysurheiluun, on se joku hapenottoluku päälle 90 yksikköä, mikä on kai aika hyvä. Lisäksi jo varhaislapsuudessa on kehittynyt vanhempien kanssa marjaretkillä ym. toiminnassa kestävyysominaisuuksien pohjia, jotka tuo tietyn etumatkan verrattuna niihin jotka harrastaa lapsena muuta kuin kestävyystyyppistä aktiviteettia (esim. koripalloilu).Joku Stephen Curry esim. on kyllä aika paljon elämässään joutunut harjoittelemaan heittämistä jne, että on päässyt tuolle tasolle. Ei se tietenkään jollekkin ole mitään kestävyysharjoittelun rinnalla, mutta urheilu kun on muutakin tosiaan kuin pelkkää kestävyyttä. Iivo Niskanen näyttää olevan huikeasti sentin lyhyempi eli 187 cm pitkä, eli siitä ei kyllä ura koripallossa ole jäänyt kiinni, jos olisi halunnut siis koripalloa harrastaa.
Ai me ollaan tällä tasolla. No mennään: Koripallohan on aivan vitsilaji muutenkin. Suomen yli 212cm pitkistä 20-30 vuotiaista miehistä koripalloa pelaa ammatikseen melkein kaikki ja NBA:ssakin aika iso osa. Naisten seiväshyppy sentään vaatii vähän lajitaitoakin. Koripallo on vähän semmonen sairaiden koirarotujen koiranäyttelyä vastaava laji.
Toinen vielä: Olisiko Laurin jälkeen kakkoseksi pitänyt äänestyksessä tulla Suomen toiseksi paras koripalloilija? Kuka vittu se onkaan. Vai missä kohtaa nuo 29 seiväshyppääjää astuvat kuvaan? Sijalla 449 971?
Iivolla on vissiin poikkeuksellista lahjakkuutta kestävyysurheiluun, on se joku hapenottoluku päälle 90 yksikköä, mikä on kai aika hyvä. Lisäksi jo varhaislapsuudessa on kehittynyt vanhempien kanssa marjaretkillä ym. toiminnassa kestävyysominaisuuksien pohjia, jotka tuo tietyn etumatkan verrattuna niihin jotka harrastaa lapsena muuta kuin kestävyystyyppistä aktiviteettia (esim. koripalloilu).
Sitä kestävyyslahjakkuutta ja hiihdon tekniikkaa on sitten hiottu kohti täydellisyyttä äärimmäisen kurinalaisella ja tavoitteellisella huippu-urheilijan harjoittelulla. Joten kyllä Iivo Pekingin olympiakisoissa oli varmasti jotakuinkin lähellä niin hyvää perinteisen tyylin hiihtäjä kuin imitä NBA:n huippuammattilaiset on oman lajinsa huippua.
Toki on mahdollista että jos kaikki nykyiset NBA-huiput olisi adoptoitu Norjaan 2-vuotiaina, ja olisivat sen jälkeen omistaneet elämänsä murtomaahiihdolle, niin olisi sieltä joku Iivon veroinen tai parempi perinteisen tykki voinut nousta. Ehkä 1-2 kpl.
Juu, en ollut tosissani ollenkaan. Vaikka olisi kyllä kiva tietää että paljonko Suomessa on yli 212cm pitkiä ihmisiä, tai siis kuinka iso osa heistä pelaa NBA:saa.Markkanen ei varmasti olisi ollut lähelläkään maailman huippua, jos ei olisi treenannut ihan hemmetisti pienestä asti niitä asioita millä tullaan hyväksi koripalloilijaksi.
Kuinkahan paljon Norjassa kuittaillaan muuten "koodinimi Warholmille", kun lajissa ei ole satoja miljoonia miehiä viivalla. Ihan vakavasti, nämä puolen miljardin harrastajaluvut on täyttä höpöhöpöä, kun suhteutat maapallon väkimäärään. Kävelyn harrastajia lienee eniten, juoksijoita seuraavaksi. Hiihtokin pääsee Suomessa toiselle miljoonalle. Darts on hieno laji, pubitikkaa kokeillut meistä moni.
Perspektiivi kertoo, että harva joukkuepelaaja elää kuin kovan tason yksilöurheilija. Molemmista kategorioista löytyy helmiä, toisessa on vaan kovin paljon helpompi pyöriä mukana. Lehkosen Ika sen(kin) tietää.
Vuoden urheilija herättää tunteita. Ollaan urheilun ytimessä.