Toki saa verrata, mutta tässä nyt on lähdetty vertaamaan niin suoraan, ettei siinä ole enää järkeä. Eikä kenellekään ole varmasti epäselvää, että yleinen oikeustaju sitoo teon ja seurauksen toisiinsa. Se ei ole epäselvää, eikä se ole väärin.Mikä virhe vertaamisessa on? Molemmissa säännöstö (jolla halutaan ohjata ja suitsia käyttäytymistä) sanelee ehtoja ja seurauksia. Toistan: otin yleisoikeusesimerkin vain havainnollistaakseni, kuinka yleisesti oikeustaju sitoo teon ja seurauksen toisiinsa. Tästähän on kyse jääkiekon säännöissäkin. Mutta en jatka tästä aiheesta enää.
Edelleen tullaan siihen, että jos rangaistukset ovat vähäisiä, mikäli loukkaantumista ei tapahdu, niin tämä kannustaa pelaajia jatkamaan samalla tyylillä pelaamista. Jos taas rangaistukset ovat kovia ilman loukkaantumistakin teon ollessa riittävän pahaa luokkaa, niin kyllä se alkaa pelaajaa varmasti mietityttämään, että ehkä näin ei kannata jatkaa.Harvassa toki tahalliset vahingoittamiset ovat, mutta säännöt ovat kansainväliset ja niissä pitää yrittää ennaltaehkäistä myös Tyrväistä selkeästi vähemmän vastustajaa kunnioittavien pelaajien ryntäilyjä.
Katsopa vaikka kolmosdivarin peliä joskus ja mieti, kuinka todennäköinen tahallinen vahingoittamistilanne voisi olla.
Otetaan yksi havainnollistava esimerkki, joka ei pohjaudu mihinkään todelliseen tilanteeseen:
Pelaaja taklaa toista pelaajaa törkeällä tavalla päähän, mutta mitään loukkaantumista ei tapahdu ja taklattu pelaaja nousee jäästä heti ylös, sekä jatkaa pelaamista normaalisti. Taklaavalle pelaajalle tuomitaan tällaisista tilanteista useimmiten joko 2+10 tai pelirangaistus, eikä pelikieltoa usein tule ollenkaan tai korkeintaan 1-2 ottelua.
Jos taas vastaavassa tilanteessa pelaaja loukkaantuu, niin pelikielto saattaa olla 10 ottelua.
Minä ehdottaisin, että ilman loukkaantumista tuomio olisi 5 ottelun pelikielto, kun taas 10 ottelun kielto pysyisi ennallaan, mikäli loukkaantuminen tapahtuu.
Joko nyt valkenee mitä yritän tässä sanoa?