Ei sen tarvitsekaan olla a-luokan lihaa. Jotkut ruoat vain kuuluut tehdä tietyistä osista ja sillä siisti.
Meille on tulossa lähitilan kinkkua, kuhaa isukin verkoilta sekä lohta lähikaupasta. Hyvää ovat kaikki ja meille perinteisiä jouluruokia. Lahnaa tai särkeä en söisi jouluna missään tapauksessa. Hupaisaa muuten, että puhutaan kinkusta huonona lihana ja sitten vedetään mukaan särjet ynnä muut mudansyöjät.
Kinkku on ihan vastaavaa lihaa, kuin mitä joku lahna tai mutahauki taas on kalaa. Tylsää, mitäänsanomatonta ja melko rasvaista. Kuha, lohi, harjus ja ahven taas esimerkiksi ovat enemmän verrattavissa riistaan, lampaaseen ja hyviin osiin naudasta, tai näin minä ainakin arvotan ne. Tietenkään mitään suoraa vertailukohtaa näissä ei edes ole, mutta makuasioista on tietysti lystiä väitellä.
Hauskaa on myös se, että joulua pidetään jonain "must" tai vähintäänkin arvokkaana juhlana Suomessa, mutta silti sen leimallisimpana ruokana tarjotaan jotain b-luokan sianlihaa. Toki lähitiloilla kasvatettu ja teurastettu possu on usein huomattavasti maukkaampaa, kuin markettien stressaantuneet limakinkut, mutta ei siitä mun suussa ainakaan juhlallista saa tekemälläkään. Hernarin seassa menee sit joulun jälkeen kyllä, mikäli tänä vuonna sellaista edes ostetaan.