Mainos

Viskin ystävät

  • 556 794
  • 2 045

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Japanilaista (löyty ainakin jossain vaiheessa alkosta) viskiä maistaneena en ihmettele yhtään, että vettä lisätään.

Riippuu täysin viskistä. Itse ostin alkuvuodesta Osakan lentokentältä tarjouksesta 12-vuotiasta Suntory Yamazaki single maltia, enkä ole katunut. Erittäin hyvää. Toki monet halvemmat japsi-viskit, joita tuolla reissulla maistelin, osoittautuivat aika kehnoiksi. Tuo ostamani puteli maksoi tarjouksessa n.27€. Viikkoa myöhemmin katselin Amsterdamissa samaisen putelin maksavan yli 90€...
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Japanilaista (löyty ainakin jossain vaiheessa alkosta) viskiä maistaneena en ihmettele yhtään, että vettä lisätään. 99% vettä olis varmaan oikea sekoitussuhde siihen pontikkaan.
Sististä kompaten, riippuu tietenkin tavarasta. Halvat japanilaisviskit eivät varmaan hirveästi eroa jostain shōchūsta, joka on suunnilleen vodkan vahvuiseksi tislattua riisiviinaa.

Suntory on isona tislaamona todennäköisin japanilaistaho jonka tuotoksiin saattaa törmätä Japanin ulkopuolella. Suomen Alkosta taitaa nykyään saada ainakin Yamazakia 12-vuotiaana versiona, ehkä Hibikia myös.

Suntory Hibikin 30-vuotiaaseen versioon törmäsin taannoin Moskovassa. Juoma oli varsin kallista mutta vastapainoksi erinomaisen maittavaa. Koko lailla kilpailukykyinen tuote blended-huippujen kuten JW Blue Labelin kanssa.

EDIT: Muun muassa täällä lisää juttua ja arvioita japanilaisviskeistä, kuten juuri tästä 30-vuotiaasta Suntory Hibikista.
 
Viimeksi muokattu:

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
Turha vängätä liha- ja perunamiehen kanssa, jonka mielestä viskin kuuluu maistua turpeelle ja savulle ja kaikki muu on paskaa.

Vaikka omat suosikit tuolta Isleyn saarilta tulevatkin, niin ei sentään ihan noin.

Jo aikaisemmin mainittu Cardhu on varsin toimivaan tavaraa ja Glenlivet 18yo on ainakin omassa top5 listassa. Itselle uutena tuttavuutena tuli laivalta heräteostoksena tehty Aberfeldy Single malt joka pesee pehmeydessä esim. Cardhun.

edit: piti tarkistaa se alkosta hommattu japsiviski, eli Nikka Yoichi 10yo - aivan järkyttävää kuraa.
 
Suosikkijoukkue
TPS, LFC, FCB, Sens
Asiasta on kiistelty ennenkin, joten kerrataan vielä. Veden lisääminen on henkilökohtainen juttu. Eli ihan oikeassa olet - omalta kohdaltasi. Itse lisään sitä, jos viski tuntuu siltä, että vesitilkka parantaa makua.
Veden tulee kuitenkin ehdottomasti olla viskin tapaan huonelämpöistä. Huonelämpö ei tässä tapauksessa tarkoita mitään suomalaisen pullamössösukupolven 21 celsiusta vaan 1800-luvulla Hebrideille rakennetun kivitalon huonelämpöä. Tuossa lämpötilassa kaikki aromit eivät välttämättä vielä viskistä irtoa ja tarvittaessa viskiä voikin lämmittää johtamalla lasiin käden luonnollista lämpöä.

Veden lisääminen on makuasia, mutta hyväksyttävää on käyttää ainoastaan tislaamon omasta lähteestä perinteisin menetelmin nostettua vettä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Veden lisääminen on makuasia, mutta hyväksyttävää on käyttää ainoastaan tislaamon omasta lähteestä perinteisin menetelmin nostettua vettä.
Ehdottomasti näin, muu on pilkantekoa jolla manataan Ness-järven hirviötä pintaan. Mutta saako veden kuljettaa esimerkiksi tänne Suomeen lentoteitse, vai tuleeko hyväksyä ainoastaan 1800-luvulla käytössä olleet kulkuvälineet?

Ex-työkaverini on kohtalainen hifi-harrastaja, jolta on kerta toisensa jälkeen mukava kysellä minkälaisia varttimiljoonan sähköpiuhoja on lupa suvaita Krellien ja Levinsonien persiissä. Viskimiehet ovat parhaimmillaan yhtä tarkkaa porukkaa. Osa heistäkin varmaan harrastaa äänentoistoa sivubisneksenä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Paljonkos tuossa Isle of Mull viskissä on prosentteja? Itse pidän hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että Quarter Cask ja Cask Strenght vaativat aina tilkan vettä vahvuutensa takia, mutta muuten vettä ei pidä lisäämän missään nimessä.

Ledaig 43%

viskin juodaan IMO pääasiassa raakana, mutta tiettyjen viskien luonne muuttuu tilkalla vettä rajusti. esim juuri Laphroaig Quarter Cask, joka on ihan eri juoma tilkalla vettä kuin ilman (48% tuo on, mutta ei se raakana juomista haittaa). Joten uusi viski testataan aina raakana ja vesitilkalla. Näin voi maistella, kumpi tapa toimii.

Lopullinen tuomio Ledaig:sta on, että ilman. Maku ie juuri muutu vesitilkalla, joten jääköön pois.

Turha vängätä liha- ja perunamiehen kanssa, jonka mielestä viskin kuuluu maistua turpeelle ja savulle ja kaikki muu on paskaa.

Tässäkään kannata puristi olla. Linnunmaitoviskit menee siinä kuin savuisetkin. Miksi niistä nyt valitsemaan kun voi juoda molempia?
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä ketju on ollut hauskaa seurattavaa. Jotkin niistä harvoista arvioista jotka eivät ole suoraan pullon takaetiketistä suomennettuja, ovat kyllä osuneet hyvin yhteen omien mielipiteideni kanssa.

En tosin oikein jaksa viskejä enää nykyään.
 

Puster

Jäsen
Joulunpyhiksi tuli ostettua maisteltavaa, kun mukaan tarttui pullollinen 15 vuotiasta Redbrest pure pot still whiskeyä.

Midletonin sigle caskiä pyörittelin hetken aikaa käsissäni mutta päädyin sitten kuitenkin tuohon ensin mainittuun. Myyjän suostuttelu, tuotteen rajallinen saatavuus ja kanta-asikashinta tekivät päätöksestä lopulta helpon. Mahdollisia arvioita luvassa ehkä myöhemmin.
 
Viimeksi muokattu:

oukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mikko Kaukokari
Joulunpyhiksi tuli ostettua maisteltavaa, kun mukaan tarttui pullollinen 15 vuotiasta Redbrest pure pot still whiskeyä.

Oi, tätä olen kansainvälisiltä lentoasemilta etsinyt siinä onnistumatta, edes Heathrown World of Whiskiesistä ei löytynyt.

Mistä löysit?
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Joulunpyhiksi tuli ostettua maisteltavaa, kun mukaan tarttui pullollinen 15 vuotiasta Redbrest pure pot still whiskeyä.

Midletonin sigle caskiä pyörittelin hetken aikaa käsissäni mutta päädyin sitten kuitenkin tuohon ensin mainittuun. Myyjän suostuttelu, tuotteen rajallinen saatavuus ja kanta-asikashinta tekivät päätöksestä lopulta helpon. Mahdollisia arvioita luvassa ehkä myöhemmin.

Erinomaisen pullon kyllä ostit, oma leka alkaa olla melkein tyhjä ja toista tuskin raaskii ostaa vaikka hyvää onkin. Täytyy varmaan kyllä tosin joku vähän parempi pullo itselle synttärilahjaksi käydä viikonloppuna samasta kaupasta hakemassa.

Viimeisimmät ostokset minulla tarttuivat mukaan Belfastista:
Sainsbury's Irish Single Malt
Sainsbury's Speyside Single Malt 12yo
Cardhu 12yo
ja talousviskiksi litran leka BlackBushia

Saa nähdä millaista tavaraa nuo Sainburyn oman brändin tuotteet ovat, hinnat tosin olivat sen verran edulliset (n.20€/0,7l) ettei harmita vaikkei nyt mitään älyttömiä makuelämyksia olisikaan. Cardhu on yksi suosikeistani ja kun hinta (n.35€/0,7l) oli selvästi halvempi kuin täällä tasavallassa (kalliimpi tosin kuin Espanjassa) niin pitihän se pullo sitäkin napata.
 
Suosikkijoukkue
TPS, LFC, FCB, Sens
Ehdottomasti näin, muu on pilkantekoa jolla manataan Ness-järven hirviötä pintaan. Mutta saako veden kuljettaa esimerkiksi tänne Suomeen lentoteitse, vai tuleeko hyväksyä ainoastaan 1800-luvulla käytössä olleet kulkuvälineet?
Lentokuljetus ja siitä aiheutuvat olosuhteiden muutokset saattavat vaikuttaa kielteisesti veden molekyylirakenteisiin, joten sitä en suosittelisi. Autokyydinkin käyttö on kiistanalaista. Tiukimmat puristit ovat sylkeneet lasiin, kun jalon juoman joukkoon on salaa lisätty tippa höyrykoneella liikkuneella autolla kuljetettua vettä.

Kannattaa varmaan pestä kädet ensin ettei tule ylimääräisiä aromeita?
Lämpö johdetaan tietysti lasiin ulkopuolelta. Kädessä lämmennyt lasi puolestaan lämmittää juomaa. Nykyajan nuoriso...
 
Suosikkijoukkue
TPS
Kaikki viskin ystävät toki tämän tietävätkin jo, mutta aloittelijoille voi olla vielä epäselvää... Eli single malt viskiä juotaessa voi illan aikan juoda vain yhtä merkkiä, koska seuraava single malt maistuu jo blendediltä. Tätähän ei tietenkään voi hyväksyä. Kuulemma pari päivää taukoa on riittävä aika poistamaan kaikki viskin aromit suusta.

Tuo viskin ja hifistelyn yhdistäminen on kyllä aika osuva. Mitä kalliimmasta tuotteesta on kyse, sitä suurempi merkitys on mielikuvalla, jolla tuotetta myydään. Vai osaako joku oikeasti tunnistaa millä turpeella Laphroaig on kuivattu?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Vai osaako joku oikeasti tunnistaa millä turpeella Laphroaig on kuivattu?

Ei, mutta Laphroaig:n erottaa helposti muista Islay -viskeistä, ja itse asiassa ne erottaa toisistaan aika helposti. Tämä sokkotestinä tehty (Lagavulin puuttu tosin).

Ja myös Isaly viskit tunnista muista skoteista suht helposti. Speysiden viskien kanssa mennäänkin vähän vaikeampaan, mutta jos nyt täällä puheeksi otettu Cardhun tuotteista taatusti myös erottaa sen, onko kyseessä "aito" single malt Cardhu vai vatted malt Cardhu

[Cardhu on niin suosittua, ettei tislaamo pystynyt vastaamaan kysytään, ja alkoi myydä sekotettua "vatted malt" versiota singel maltin pullossa joskus 2000 -luvun alkupuolella. Sittemmin etiketti on vaihdettu, jotta nää erottas toisistaan]
 

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Lämpö johdetaan tietysti lasiin ulkopuolelta. Kädessä lämmennyt lasi puolestaan lämmittää juomaa. Nykyajan nuoriso...

No hyvä että tuli ennen baarireissua selville.. olisi voinut baarimikko katsoa vähän kieroon.

Asiaan. Varmaan on ollut tässäkin ketjussa puhetta asiasta, mutta minkälaisesta lasista viskejä yleensä nautitaan? Itse olen kotona käyttänyt lähinnä normaalia grogilasia tai neliön muotoista Jack Daniel's -lasia (sopii myös tuikkukynttilälle). Ovatko tällaiset "suora"reunaiset lasit mistään kotoisin vai pitäsikö paremmille viskeille olla konjakkityyliin aromilasi?
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Asiaan. Varmaan on ollut tässäkin ketjussa puhetta asiasta, mutta minkälaisesta lasista viskejä yleensä nautitaan? Itse olen kotona käyttänyt lähinnä normaalia grogilasia tai neliön muotoista Jack Daniel's -lasia (sopii myös tuikkukynttilälle). Ovatko tällaiset "suora"reunaiset lasit mistään kotoisin vai pitäsikö paremmille viskeille olla konjakkityyliin aromilasi?

Glencairn lasi on suunniteltu ihan skottiviskejä varten ja käsittääkseni esimerkiksi tislaamojen viskinmaistajat tuollaista käyttävät.
 

Ktavu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko muilla kokemuksia (huonoja tai hyviä) viskin tilaamisesta netin kautta. Toimitusjat yms. ja onko pulloja jäänyt tulliin?

Saksasta spirituosen-superbillig.comista on muutama lasti (10-15 pulloa per kerta) tullut tilattua. Toimitusaika on suurinpiirtein pari viikkoa eikä tulliin ole pulloja jäänyt, paketit ovat kaikki menneet suoraan postiin. Eli omalla kohdalla kyseinen pulju on toiminut ihan mainiosti mutta parilla tutulla on kertaalleen jäänyt tilauksesta uupumaan pullo ja jostain syystä sitä ei ole hyvitetty joten tähänkin on hyvä varautua.

Mutta kuten sanoin, itselläni ei ole ongelmia ollut ja tuolla on mielestäni aika hyvä valikoima viskejä ym. viinoja.
 
Viimeksi muokattu:

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Ja joo, tiedän, ettette skottilaisten ystävät pidä Jack Danielssia edes viskinä, mutta itse pidän ja siksi keskitän kysymykseni tänne, enkä viinien ystävät-ketjuun.
Siispä tuosta jalosta JD:sta; onko kenelläkään makuaisteihin perustuvaa kokemusta Jack Danielsin single barrel viskistä. Ainakin hintaa tuotteella on pirusti, verrattuna perus jackkiin. Pitäis kai mennä ja törsätä reilu 50e pieneen puteliin..
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ja joo, tiedän, ettette skottilaisten ystävät pidä Jack Danielssia edes viskinä, mutta itse pidän ja siksi keskitän kysymykseni tänne, enkä viinien ystävät-ketjuun.
Siispä tuosta jalosta JD:sta; onko kenelläkään makuaisteihin perustuvaa kokemusta Jack Danielsin single barrel viskistä. Ainakin hintaa tuotteella on pirusti, verrattuna perus jackkiin. Pitäis kai mennä ja törsätä reilu 50e pieneen puteliin..

Onhan tuota tullut maistettua ja hyvää oli, ihan toista tasoa kuin perus Jack joka nyt ei kelpaa kuin colan sekaan. Varsinkin jos muutenkin jenkeistä pitää niin kyllä tuota ehdottomasti kannattaa testata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös