kritiikki kirjoitti:
Neuvostoliittoa jääkiekossa ei kukaan pysty ylittämään. Ei pystynyt, eikä pysty.
Jääkiekon huippu saavutettiin siis jo parikymmentä vuotta sitten. Nyt vaan höntsäillään ja tehdään showta.
Jep. Vuosien 1977-1984 joukkue on pelillisesti paras mitä olen koskaan nähnyt. Aika harvinaista, ettei kukaan ole vielä ylittänyt tuon joukkueen pelillistä tasoa, vaikka aikaa on ollut yli 20 vuotta. Toki sitä järjestelmääkään ei enää ole olemassa, joka sen joukkueen tuotti.
Jääkiekko alkoi Venäjällä taantua jo Neuvostoliiton loppuvaiheessa, vaikka varsinainen romahdus tuli vasta kausilla 1991-1992 ja 1992-1993, jolloin satoja pelaajia jätti maan. 1970-luvun supermiesten lopettaessa 1980-luvun puoliväliin mennessä ei heitä kyetty korvaamaan uusilla miehillä. 1980-luvun taitteessa punakone oli parhaimmillaan, kun joukkue oli sekoitus nuorta verta (Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov, Kasatonov, Drozdetski, Shepelev, Homutov, Bykov, Kozhevnikov, Starikov, Stelnov, Gimajev jne.) ja vanhempia partoja (Tretjak, Maltsev, Mihailov, Harlamov, Petrov, Vasiljev, Pervuhin, Biljaletdinov, Babinov, Zhluktov, Balderis, Kapustin, Shalimov, Golikovin veljekset, Jakushev, Skvortsov, Lebedev jne.). Tämän jälkeen alkoi taantuminen.
Vuoden 1987 Kanada Cupiin osallistunut Neuvostoliitto oli pelillisesti selvästi jäljessä vuoden 1981 versiosta. Silti se oli tuossakin ottelusarjassa parempi kuin vastustajansa Kanada, jolla oli mukana elämänsä kunnossa olleet Gretzky ja Lemieux.
kritiikki kirjoitti:
Canada ne voitti, koska siitä tehtiin voittaja. NL oli pelissä täysin ylivoimainen. Kanada ei kyennyt lähellekkään NL:n peliä.
Ei nyt sentään aina. Neukut voittivat vuoden 1981 Kanada Cupin ja mainitsemasi Challence Cupin v. 1979, sen vieläpä ylivoimaiseen tyyliin. Challence Cupin tuominneelle Andy Van Hellemondille haluan antaa tunnustuksen tasapuolisesti linjasta.
Neuvostoliitto tavallaan voitti myös vuoden 1987 Rendez Vousin (jossa myös Kurri ja Tikkanen pelasivat). Molemmat voittivat yhden ottelun, mutta neukut tekivät maalin enemmän. Gretzky oli Rendez Vousissa huikean hyvä, mutta Lemieux yllättävän saamaton. Nuori Valeri Kamenski oli kuitenkin ottelusarjan paras pelaaja.
Neuvostoliiton seurajoukkueet voittivat myös 60% otteluistaan NHL-seuroja vastaan, vaikka ottelut pelattiin useimmiten Pohjois-Amerikassa ja sikäläisillä tuomareilla. Voittoja ei napsinut ainoastaan ZSKA, vaan myös muut seurat kuten Dynamo, Spartak, Krylja, Voskresensk, Tsheljabinsk, Gorki, Sokol ja Jaroslavl.
kritiikki kirjoitti:
Ongelma NL:n kannalta oli tekaistut jäähyt, joita puolestaan Canada ei saanut lainkaan, vaikka pelasi suorastaan sikamaisinta peliä jota nykyaikana ei voitaisi kuvitellakaan.
Tuo pääsi poikkeuksellisesti jopa TV-1:sen päälähetykseen, jossa sen aikainen tuomari Juhani Sepponen kritisoi voimakkaasti tuota epäoikeudenmukaista tuomarointia.
Jep. Tavallaan asia on ymmärrettäväkin, koska elettiin kylmän sodan aikaa, ja nuo ottelut olivat ainakin kanadalaisille enemmän sotaa kuin urheilua. Ymmärtääkseni neuvostoliittolaisten suhtautuminen kanadalaisiin ei ollut koskaan yhtä vihamielistä kuin kanadalaisten suhtautuminen neuvostoliittolaisiin. Mistä lie sitten kertoo?
Tietysti olisi ollut parempi, jos ottelut olisi voitu pelata ilman poliittista latausta, jolloin tuomaritoimintakin olisi varmasti ollut reilumpaa. Jälkikäteen on hyvä muistaa mistä noissa otteluissa oli kysymys. Kunhan vain Kanadassakin vihdoin myönnettäisiin, millä keinoilla "voitot" saavutettiin. Siellä on historian likapyykkiä paljon pesemättä.
kritiikki kirjoitti:
Tämän päivän fanit eivät voisi edes käsittää todeksi, jos näkisivät.
Kyllä. Kaukaloväkivalta saisi ihan uuden ulottuvuuden monen silmissä, jos he näkisivät miten joku Wilf Paiement, Barry Long tai Craig Hartsburgh pelasi 1980-luvun taitteen arvoturnauksissa. Mark Messieristä nyt puhumattakaan.