Mainos

Venäjän romahdus, Wagner-joukkojen vallankaappaus(yritys) ja alkava sisällisota (?)

  • 315 406
  • 2 255

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jos haluaa ajatella asiaa edes vähän optimistisesti, niin tässä olisi mahdollisuus tehdä "saksat". Tarkoitan sitä, että kun nykyinen Venäjä ja sen hallinto on näännytetty ja tavalla tai toisella valta vaihtuu, niin uuden johdon on pestävä likapyykki, tuotava sotarikolliset joko oman maan tai kansainvälisen tuomioistuimen eteen ja perattava 2000-luvun toiminta. Tuo ei tapahdu helpolla, mutta toivoisin lännen pysyvän yhtenäisenä pakotteiden suhteen niin pitkään, että Putin&co saadaan vastuuseen ja maassa alkaa todellinen muutos. Mihin se sitten johtaa onkin jotain mistä meistä kellään ei ole tietoa.
Lännen pitäisi pitää suhteiden normalisoinnin edellytyksenä likapyykin avointa ja kattavaa pesemistä. Tämä saattaisi edistää epävaltion läntisten osien muutosta vähemmän perseiseksi. Itäosat ovat romahtamassa joka tapauksessa Kiinan syliin ja kiinalaisille epäpätevä, korruptoitunut ja alamaisiaan terrorisoiva johtoporsas on paljon helpommin hallittavissa verrattuna vähemmän korruptoituneeseen vastinpariinsa.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Sota kuluttaa Venäjän valtionkassaa Newsweek sanomalehden tekemän tutkimuksen mukaan n. 15 miljoona euroa joka tunti vuorokauden ympäri eli 360 miljoonaa dollaria / vrk ja n. 11 miljardia dollaria / kk. ja tämä laskelma oli ennen "osittaista liikekannallepanoa". Nyt kustannnukset ovat epäilemättä korkeammat, kun rintamalla on paljon niitä, jotka siviilissä olleessaan olivat tuottamassa työllään verotuloja Venäjän valtion kassaan. Kun tähän yhtälöön lisätään se, että samaanaikaan Venäjän vienti sen tärkeimmälle markkinalle Eurooppaan on tyrehtynyt murto-osaan sotaa edeltävältä ajalta ja taloudelliset pakotteet nakertavat Venäjän taloudesta päivä päivältä yhä isomman siivun on yhtälö Venäjän kannalta jo pelkästään taloudellisesti kestämätön.
Olet mielestäni hyvin tiivistänyt tilanteen tai ainakin se siltä näyttä seuratessaan tilannetta sivusta. Itse epäilen, että sodan kulut Venäjälle lasketaan usein vain suoraan sotatoimeen kohdistuvista kuluista ja ne välilliset kulut jäävät arvioimatta, jo senkin vuoksi, että niiden arviointi on äärimmäisen vaikeaa. Niin kauan, kun kansa hyväksyy, että esim. oma elintaso laskee esim. reaali käytettävissä olevan tulon esim. puolittuessa, niin Venäjä kestää tilanteen, mutta tilanne vain huononee vääjäämättömästi ja sodan kulut alkavat aidosti realisoitua kansalle ja myös vielä nykyistäkin vahvemmin myös etenkin kansan yläluokalle, tässä on se katkeamispiste. Venäjän keskiluokan koko on kuitenkin kasvanut 2000-luvulla huomattavasti, olisiko jopa jotain 80 miljoonaa henkeä lasketaan keskiluokkaan nyt?

Voi olla, että olen optimistiminen arvioidessani sodan aidot kulut Venäjälle, mutta huomioiden maan kansantalouden koon, niin kulut ovat valtavat, olivat ne sitten 130 - jotain miljardia dollaria vuodessa. Armeijan budjettihan on ilmeisesti nostettu jo 6%:iin kansantuotteesta ja se laskenta perustuu siihen aikaan, kun kansantuote oli nykyistä korkeampi. Venäjän taloushan kasvoi 2000-luvun alkupuolella todella vauhdikkaasti, mutta kasvu hiipui jo 2009 tulleen taantuman aikana. Talous on vahvasti perustunut raaka-aineisiin ja myös kulutukseen entistä enemmän, kummassakin on raju lasku menossa. Mikä on maan harmaan talouden merkitys sodan aikana, miten se muuttuu, kuitenkin arvio on kai edelleen, että 30-35% taloudesta on harmaata taloutta. Kasvaako harmaan talouden osuus entisestään ja sitä kautta valtion kassaan syntyy lisää "sodan kuluja". En ole nähnyt arviota missään, miten tämän merkittävän osuuden ko. valtion rahavirroista vaikutus kasvaa tai laskee sodan vuoksi.

Putinille lähipiireineen näillä kuluilla tai surmansa saaneiden venäläisten määrällä ei ole mitään merkitystä. Mutta kuinka pitkään heidän ulkopuolellaan tilanne kestetään? Sekavaa ajatusten juoksua, mutta aiheena moniulotteinen ja kiinnostava.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kaivetaanpas tämä vanhempi ketju esille. Nykymuodossaan Venäjä on - ja tulee myös pysymään - uhkana tai ainakin vastustajana suurelle osalle muista maailman maista. Länsimaille sopisi varmasti hyvin, että Venäjä pirstaloituisi lukuisiksi pieniksi itsenäisiksi valtioiksi. Tällöin alueen valtavat luonnonvarat ja muutkin resurssitkin jakaantuisivat eri käsiin. Tosin, ei tämäkään varmasti maailmantilanteen osalta olisi ongelmatonta, vaan esimerkiksi Kiinalla olisi varmasti omia isoja intressejä tällaisessa uusjaossa.

Viime aikoina on puhuttu lähinnä mahdollisesta sisäisestä valtataistelusta, joka voisi eskaloitua jopa jonkinlaiseksi sisällissodaksi tai ainakin kahakaksi. Toinen mahdollisuus olisi sitten hajoaminen, eli eri alueiden irtaantuminen Moskovan hallinnasta. Tässä skenaariossa homma alkaisi reunavaltioista ja leviäisi sitten dominoteorian tapaan. Esim. @DAF osannee sanoa, onko tällainen vaihtoehto mitenkään realistinen.

Mutta jos tällainen hajoaminen alkaisi, niin varmaankin tosiaan sellaisista alueista, jotka ovat rajamailla ja eivät ole etnisesti tai uskonnollisesti venäläisiä.

Ekana tietysti tulee mieleen Kaukasiasta ainakin Tšetšenia ja Ossetia, joissa molemmissa on ollutkin häslinkiä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Georgiaan kuuluva Etelä-Ossetia on julistautunut itsenäiseksi Venäjän tuella. Pohjois-Ossetia kuuluu edelleen Venäjään.

Kaukasiassa, Kaspianmeren rannalla ovat myös mm. Dagestan, Ingušia ja Kalmukia. Hyvin köyhiä alueita, vähän venäläisiä ja rajanaapureita Azerbaidžanin / Georgian kanssa. Öljyä jonkun verran.

Dagestaniassa ja Ingušiassa on ollutkin levottomuuksia, mutta molemmat taitavat olla taloudellisesti riippuvaisia Moskovasta. Molemmissa suurin osa asukkaista on islaminuskoisia ja venäläisiä vain muutama prosentti alueiden asukkaista. Kalmukia vielä erilainen sikäli, että yli puolet asukkaista on kalmukkeja, jotka ovat buddhalaisia.

Volgan alueella, lähellä Kazakstanin rajaa on puolestaan esim. Baškortostan ja Tatarstan. Nämä on Venäjälle tärkeitä alueita myös taloudellisesti, sillä niissä on öljyä, maakaasua ja merkittävää teollisuutta.

Molemmat ovat kuitenkin muslimienemmistöisiä alueita. Baškortostanissa on baskiireja ja tataareja enemmän kuin venäläisiä ja Tatarstanissa yli puolet on tataareja. Eteläpuolella venäläisvaltainen Orenburgin alue eristää kuitenkin Kazakstanista.

Mongolian rajalla on puolestaan Tuva. Köyhää aluetta, jossa enemmistö asukkaista on buddhalaisia tuvaaneja, venäläisiä vain noin 20%. Perinteinen side Mongoliaan ja ehkä myös Kiinaan syvempi kuin suhde Venäjään.

Kaukoidässä Kiinan rajanaapurina on puolestaan Amurin alue. Se taitaa olla hyvin venäläinen, mutta maantieteellisesti eristynyt muusta Venäjästä.

Valtakunnan kaukaisin alue on Koillisnurkka (esim. Tšukotka ja Kamtšatka). Melko merkityksetöntä ja hyvin harvaan asuttua aluetta, mutta esim. arktisen alueen strategisen merkityksen kasvu voi vaikuttaa tämän alueen hallinnan tärkeyteen.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Valtakunnan kaukaisin alue on Koillisnurkka (esim. Tšukotka ja Kamtšatka). Melko merkityksetöntä ja hyvin harvaan asuttua aluetta, mutta esim. arktisen alueen strategisen merkityksen kasvu voi vaikuttaa tämän alueen hallinnan tärkeyteen.
En voi väittää, että tuntisin Venäjän eri alueita kovin hyvin, mutta käsittääkseni nuo kaukoidän huudit ovat yhä ainakin kohtalaisen merkityksellisiä, vaikka ei aivan yhtä suuresti kuin gulagien loistonpäivinä. Tšukotka ja sen lounaispuolella oleva Magadanin alue ovat kaivosaluetta, joilta kaivetaan edelleen mm. kultaa. Siten nuo seudut tarjoavat edelleen mainiot puitteet ulkoreippailun harrastamiseen ja tunteiden viilentämiseen, mikäli joku kuumapäinen uskalikko rohkenisi olla liiaksi eri mieltä tsaarin kanssa: hakku käteen ja kultaa kaivamaan. Sitten tietysti valtakunnan reuna-alueet ovat aina merkityksellisiä, koska ne ovat puskurina vihamielisiä naapurivaltioita, kuten USA:ta vastaan.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
seudut tarjoavat edelleen mainiot puitteet ulkoreippailun harrastamiseen ja tunteiden viilentämiseen, mikäli joku kuumapäinen uskalikko rohkenisi olla liiaksi eri mieltä tsaarin kanssa: hakku käteen ja kultaa kaivamaan

Kyllä. Yksi esimerkki tästä on se, että multimiljardööri Roman Abramovitsinkin oli osoitettava nöyryyttä tsaarille ja ummehduttava peräti kahdeksan pitkää vuotta Tšukotkan kuvernöörinä. Muistelen lukeneeni, että kävi välillä anelemassa armoa Putinilta, mutta turhaan ja joutui palaamaan vielä toiseksi kaudeksi tuonne kauas modernin sivistyksen selän taakse.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikäli Venäjän sisäinen kuohunta ottaa entisestään kierroksia ja jopa eskaloituu avoimeksi sisällissodaksi, on lännen hyvä olla valmistautuneena, että Venäjältä saattaa lähitulevaisuudessa virrata ihmisiä pois ennennäkemättömään tahtiin. Turismi Eurooppaan on tunnetusti hiipunut, mutta tälläkin hetkellä Sergei ja Svetlana voivat ymmärtäneekseni marssia vaikkapa Vaalimaan raja-asemalle ja ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa.

Venäläisten muuttoliike on tälläkin hetkellä merkittävä (Suomeenkin asettunut 2022 ja 2023 paljon venäläisiä maahanmuuttajia.), mutta mikäli maan sisäinen tilanne heikkenee entisestään, voivat 2015 ja 2022-2023 pakolaiskriisit olla pieniä siihen verrattuna. Ihan Suomenkin rajan tuntumassa (Pietari, Leningradin alue, Karjalan tasavalta) asuu yli kahdeksan miljoonaa ihmistä.
 
Viimeksi muokattu:

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mikäli Venäjän sisäinen kuohunta ottaa entisestään kierroksia ja jopa eskaloituu avoimeksi sisällissodaksi, on lännen hyvä olla valmistautuneena, että Venäjältä saattaa lähitulevaisuudessa virrata ihmisiä pois ennennäkemättömään tahtiin. Turismi Eurooppaan on tunnetusti hiipunut, mutta tälläkin hetkellä Sergei ja Svetlana voivat ymmärtäneekseni marssia vaikkapa Vaalimaan raja-asemalla ja ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa.

Venäläisten muuttoliike on tälläkin hetkellä merkittävä (Suomeenkin asettunut 2022 ja 2023 paljon venäläisiä maahanmuuttajia.), mutta mikäli maan sisäinen tilanne heikkenee entisestään, voivat 2015 ja 2022-2023 pakolaiskriisit olla pieniä siihen verrattuna. Ihan Suomenkin rajan tuntumassa (Pietari, Leningradin alue, Karjalan tasavalta) asuu yli kahdeksan miljoonaa ihmistä.
Lienet sen verran nuori että laitan linkin. Oikeastaan nyt vasta taidetaan käydä loppuun tuo vaihe minkä edessä oltiin reilu 30 vuotta sitten.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka matala syntyvyys on haaste myös monessa muussa maassa, on Venäjän romahtanut syntyvyys yhdistettynä ison skaalan maastamuuttoon ja koko ajan nuoria miehiä vievään Ukrainan sotaan tuhoisa yhdistelmä.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Vaikka matala syntyvyys on haaste myös monessa muussa maassa, on Venäjän romahtanut syntyvyys yhdistettynä ison skaalan maastamuuttoon ja koko ajan nuoria miehiä vievään Ukrainan sotaan tuhoisa yhdistelmä.
Valitettavasti Ukrainalla on ymmärrettävistä syistä samoja haasteita.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Vaikka matala syntyvyys on haaste myös monessa muussa maassa, on Venäjän romahtanut syntyvyys yhdistettynä ison skaalan maastamuuttoon ja koko ajan nuoria miehiä vievään Ukrainan sotaan tuhoisa yhdistelmä.
Antti Rinne voisi lanseerata synnytystalkoot Venäjälle ja toimia hankkeessa konsulttina. Apua konsultointiin voisi kysyä Paavolta ja ottaa tarvittaessa hänet konsultoinnin konsultoijaksi. Nyt kun Nordstream2 kaasuputkihanke on jäissä niin Birthstream2-synnytysputkihankkeeseen lähtisi Lipponenkin varmasti mukaan.

Kunhan hinnasta sovitaan.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Antti Rinne voisi lanseerata synnytystalkoot Venäjälle ja toimia hankkeessa konsulttina. Apua konsultointiin voisi kysyä Paavolta ja ottaa tarvittaessa hänet konsultoinnin konsultoijaksi. Nyt kun Nordstream2 kaasuputkihanke on jäissä niin Birthstream2-synnytysputkihankkeeseen lähtisi Lipponenkin varmasti mukaan.

Kunhan hinnasta sovitaan.
Olisiko venäläinen nainen kyllästymässä isänmaan edun ajattelemiseen ja sotaan aikanaan lähetettävien lasten synnyttämiseen ja kasvattamiseen.
 
Viimeksi muokattu:

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Prigozhin tykittää tällä hetkellä kovaa, ampuu Kremlin propagandaa alas. Vaikuttaisi siltä, että jonkunlainen paniikkinappula on painettu pohjaan, tässä pari esimerkkiä:

Jos nuo ovat aitoja twiittejä, niin on vaikea enää uskoa, että nämä tehtäisiin Kremlin kanssa yhteistyössä tarkoituksena vain hämmentää Länttä. Tai sitten mies sekä Kremlin haukat ovat tyhmempiä sotataktikoita kuin luulen. Tai sitten nerokkaampia kuin ymmärrykseni kykenee käsittämään.
 
Viimeksi muokattu:

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Jos nuo ovat aitoja twiittejä, niin on vaikea enää uskoa, että nämä tehtäisiin Kremlin kanssa yhteistyössä tarkoituksena vain hämmentää Länttä. Tai sitten mies sekä Kremlin haukat ovat tyhmempiä sotataktikoita kuin luulen. Tai sitten nerokkaampia kuin ymmärrykseni kykenee käsittämään.
Tai sitten Prigozhin ja bunkkerirotta ovat keksineet heidän tapauksessa nerokkaan propaganda-aseen eli "osittaisen totuuden". Prigozhin on heittänyt bussin alle suunnilleen kaikki muut paitsi itse bunkkerirotan joka saa hänen mukaansa koko ajan väärää tietoa. Voi olla, että tässä haetaan nyt syyllisiä epäonnistumiselle ja jämätsaari ei tietenkään ole syypää mihinkään. Okei, kaalisoppa alkoi taas tuoksahtamaan hieman, tässä esimerkki Iltalehdestä ja boldattu oleellinen kohta eli missä vastuuta jämätsaarin niskasta vieritetään pois:

Prigožin kyseenalaistaa sodan oikeutuksen

klo 14:27: Yksityisarmeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin kyseenalaistaa Venäjän syyt hyökätä Ukrainaan.

Prigožinin Telegram-kanavalla jaetussa videossa hän kiistää, että Ukraina olisi uhannut Venäjää ennen 24. helmikuuta alkanutta hyökkäyssotaa.

Puolustusministeriö yrittää huijata kansaa ja presidenttiä väittämällä, että Ukraina käyttäytyi erittäin aggressiivisesti, ja että he olisivat olleet hyökkäämässä Nato-blokin kanssa, Prigožinin sanoo videolla.

– Erityisoperaatio aloitettiin täysin eri syistä.

Prigožin on jatkuvasti kritisoinut Venäjän puolustusministeriön toimintaa. Prigožin ei suoranaisesti syytä presidentti Vladimir Putinia videolla, mutta sodan syiden kritiikki on Venäjällä kuitenkin harvinaista ja tavallisille kansalaisille vaarallista.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos nuo ovat aitoja twiittejä, niin on vaikea enää uskoa, että nämä tehtäisiin Kremlin kanssa yhteistyössä tarkoituksena vain hämmentää Länttä. Tai sitten mies sekä Kremlin haukat ovat tyhmempiä sotataktikoita kuin luulen. Tai sitten nerokkaampia kuin ymmärrykseni kykenee käsittämään.
Ei välttämättä Kremlin kanssa yhteistyössä, mutta Putinin kanssa ehkä. Satavat Putlerin laariin nämä kun jossain vaiheessa ehkä tehdään jonkunlainen rauha. Putler voi sanoa kansalle, että Shoigu ja kumppanit eivät kertoneet hänelle totuutta. Uskooko tuota sitten kukaan? Ei sillä väliä.

Edit: @tres11 kirjoittikin ihan samaa jos olisin jaksanut lukea kaksi viestiä eteenpäin.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Tai sitten Prigozhin ja bunkkerirotta ovat keksineet heidän tapauksessa nerokkaan propaganda-aseen eli "osittaisen totuuden". Prigozhin on heittänyt bussin alle suunnilleen kaikki muut paitsi itse bunkkerirotan joka saa hänen mukaansa koko ajan väärää tietoa. Voi olla, että tässä haetaan nyt syyllisiä epäonnistumiselle ja jämätsaari ei tietenkään ole syypää mihinkään. Okei, kaalisoppa alkoi taas tuoksahtamaan hieman, tässä esimerkki Iltalehdestä ja boldattu oleellinen kohta eli missä vastuuta jämätsaarin niskasta vieritetään pois:

Ei välttämättä Kremlin kanssa yhteistyössä, mutta Putinin kanssa ehkä. Satavat Putlerin laariin nämä kun jossain vaiheessa ehkä tehdään jonkunlainen rauha. Putler voi sanoa kansalle, että Shoigu ja kumppanit eivät kertoneet hänelle totuutta. Uskooko tuota sitten kukaan? Ei sillä väliä.

Edit: @tres11 kirjoittikin ihan samaa jos olisin jaksanut lukea kaksi viestiä eteenpäin.
Samaanhan se viittasi ne kuvailut siitä sotabloggareiden ja Putinin tapaamisesta, siinähän oli 30 minuutin yksityinen osuus, jossa kuulemma Putin oli monesti sanonut, että ei olut kuullut aiemmin asiasta kun olivat vaikeuksista kertoneet.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Samaanhan se viittasi ne kuvailut siitä sotabloggareiden ja Putinin tapaamisesta, siinähän oli 30 minuutin yksityinen osuus, jossa kuulemma Putin oli monesti sanonut, että ei olut kuullut aiemmin asiasta kun olivat vaikeuksista kertoneet.
Monethan seuraavat uutisia valikoiden, miksei myös Putin.
En ihmettelisi sitäkään, että mediakritiikki ei diktaattoreilla ole hallussa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Monethan seuraavat uutisia valikoiden, miksei myös Putin.
En ihmettelisi sitäkään, että mediakritiikki ei diktaattoreilla ole hallussa.
Putinhan ei käytä nettiä eikä kännykkää, joten katselee varmaan ainoastaan sitä propagandapaskaa valtiollisilta TV-kanavilta. Sotilasjohtohan ei muutenkaan uskalla kertoa Putelle negatiivisia uutisia, joten tuossa on sitten lopputulos. Totuuden kieltäminenhän on bunkkeripapalla myös verissä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Aika perinteinen "hyvä tsaari, paha pajari" esitys tuossa. Muuten kiva, mutta luulisi että ne pahat pajarit eivät pelkästä lojaaliudesta pienelle tsaarille ilmoittaudu syntipukeiksi koko raiskausretkeen (tai lähinnä sen katastrofaaliseen epäonnistumiseen terroristiraiskaajien osalta kun meni armeija, kalusto, ja uskottavuus kertaheitolla). Kai Prigolla ja pikkutsaarilla voi jopa olla kuvitelma että putleri voi vaan antaa kenkää ja teloitustuomion Shoigulle yms. ja lopettaa erikoisoperaation ja kv-suhteet palaa tunkioimperiumille edullisiksi. Tuon ei tietenkään pitäisi olla mitenkään päin mahdollista ja melkein toivoisi väkivaltaista kieltäytymistä marttyyrikunniasta näiltä syntipukeiltakin.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Jep, tästä on todennäköisesti kysymys. Sinänsä vaikuttaa hyvältä Ukrainan kannalta, että tunkiolandiassa kaivetaan nyt näitä "pahoja pajareita" esiin toden teolla eli bussin alle heittely on käynnissä. Ei Prigozhin tosissaan pysty tuota kritiikkiään suunnilleen kaikkia kohtaan esittämään ilman bunkkerirotan suostumusta...
Hämmentävää se on joka tapauksessa, ellei tarkoituksena ole juurikin sekaannus



 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Ei välttämättä Kremlin kanssa yhteistyössä, mutta Putinin kanssa ehkä. Satavat Putlerin laariin nämä kun jossain vaiheessa ehkä tehdään jonkunlainen rauha. Putler voi sanoa kansalle, että Shoigu ja kumppanit eivät kertoneet hänelle totuutta. Uskooko tuota sitten kukaan? Ei sillä väliä.

Edit: @tres11 kirjoittikin ihan samaa jos olisin jaksanut lukea kaksi viestiä eteenpäin.
Mielestäni tässäkin vaihtoehdossa putte näyttää heikolta sekä erittäin typerältä omalle kansalleen. Mitä tuo pystyyn paskottu lapamato siis tietenkin on, mutta oma kansa tätä ei ilmeisesti tiedosta.

Toisaalta rybyjen aivoitukset ovat sellaisia, että niitä ymmärtääkseen pitäisi varmaan matkata ajassa muutama sata vuotta taaksepäin ja omata yksinkertaisempaan elämään tottuneen (nykyvenäläisen) mielenlaatu.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Niin, mitäs sitten? Kyseiset henkilöt eivät varmasti muutenkaan astuisi jalallaankaan paskatunkion rajojen sisäpuolelle.

Venäjä ilmoitti perjantaina lisäävänsä uusia EU:n ja EU-maiden edustajia mustalle listalleen henkilöistä, joilla ei ole pääsyä Venäjälle. Venäjän ulkoministeriön mukaan listaa on laajennettu merkittävästi vastatoimena EU:n 11. pakotepaketille, joka on tänään lopullisesti hyväksytty jäsenmaiden kesken.

Ministeriö ei kertonut kuinka monesta henkilöstä on kyse eikä julkistanut heistä listaa.

– Me vahvistamme, että länsimaiden vihamieliset toimet saavat jatkossakin osakseen oikea-aikaisen ja sopivan vastauksen, ministeriö ilmoitti.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös