Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Venäjän nykytilanne

  • 3 843 113
  • 19 593

Miinuskulma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue
(Vastaan kenties sopivampaan ketjuun kun ei aivan suoraan liity sotaan.)
Eikö Shogu oo firman mies.
Niin hienoa kuin olisikin ajatella että lähimmät kaatuvat johtajansa rinnalla niin kyllä useimmat alkavat katsella vaihtoehtoja kun johtajan loppu häämöttää. Jos esim. alkaisi näyttää että kansalliskaartin ja/tai armeijan lojaalius Putinille alkaa olla lopussa niin Shoigu voisi hyvinkin yrittää luottaa puolustusministerinä siihen että hän pystyy eriyttämään roolinsa Putinista. Jossain vaiheessa armeija ei enää totellut Ceaușescua mielenosoitusten hajottamisessa ja puolustusministerinsä vaihtoi puolta, olikohan jopa yhtenä tuomarina oikeudenkäynnissä, näin esimerkkinä lähihistoriasta.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
(Vastaan kenties sopivampaan ketjuun kun ei aivan suoraan liity sotaan.)

Niin hienoa kuin olisikin ajatella että lähimmät kaatuvat johtajansa rinnalla niin kyllä useimmat alkavat katsella vaihtoehtoja kun johtajan loppu häämöttää. Jos esim. alkaisi näyttää että kansalliskaartin ja/tai armeijan lojaalius Putinille alkaa olla lopussa niin Shoigu voisi hyvinkin yrittää luottaa puolustusministerinä siihen että hän pystyy eriyttämään roolinsa Putinista. Jossain vaiheessa armeija ei enää totellut Ceaușescua mielenosoitusten hajottamisessa ja puolustusministerinsä vaihtoi puolta, olikohan jopa yhtenä tuomarina oikeudenkäynnissä, näin esimerkkinä lähihistoriasta.
En minä kyllä luota yhteenkään venaläiseen tällä hetkellä. Jos Shoigulla olisi hiukankin munaa niin lopettaisi tämän järjettömyyden.
 

Tuamas

Jäsen
Tuollainen pistää Putlerin ihan paranoidiksi. Jenkit ovat kyllä olleet usein oikeassa, joskaan tästä lähteestä en tiedä. Toivotaan jotain kuka avaisi silmät tuolla hulluudelle ja laittaisi kansankin katsomaan.

Sinänsä jenkit ovat tässä kriisissä poikkeuksellisesti tulleet julki jo useampaan otteeseen paikkansa pitäneen tiedustelutiedon kanssa, lähtien Venäjän invaasioiaikeiden julkistamisesta.

Tällöin tällainen Putinin turvallisuudentunnetta heikentävä täky/psyop toimii entistä paremmin, kun "ne on tienneet ennenkin mitä me ollaan tekemässä", jolloin saadaan kylvettyä vähintään uskottava epäilyksen siemen jannujen väliin.

Hyvää tekemistä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kaikesta päätellen Putinin lähipiirin tuntumassa on myyrä, joka pystyy välittämään kiinnostavaa tietoa. Kaikkea ei tietenkään julkisteta ja julkistettavan sekaan heitetään misinformaatiota.
 

Tuamas

Jäsen
Tässä on oikein hyvä twiittiketju Venäjän entiseltä ulkoministeriltä Kozyreviltä siitä miksi Putin on todennäköisesti vielä ihan järjissään ja miksi Putinin näkökulmasta Ukrainan operaatio on ollut perusteltu. Vaikka meidän länkkärien mielestä operaatio osoittaa Putinin täydellisen epärationalisuuden sekä sekoamisen.




Eli lyhyesti syyt miksi operaatio on Putinin näkökulmasta ollut ennen kaikkea rationaalinen päätös, eikä niinkään mikään osoitus mistään "mielenterveysongelmista" tai "hulluudesta"

1. Putin aliarvioi Ukrainan valtiona. Oletti ettei löydy puolustustahtoa ja että maa romahtaa kun hiukan tökkäisee.

2. Putin yliarvioi oman armeijansa iskukyvyn, 20 vuoden modernisointiohjelman rahoista suurin osa on mennyt oligarkkien jahteihin ja muuhun korruptioon, mutta kukaan ei luonnollisesti tätä Putinille ole uskaltanut sanoa.
Paraateissa näyttää oikein hyvältä, mutta taistelukentällä sitten käykin huonommin, kun on ihan oikea vastustaja eikä pelkkiä siviilejä tai hajanaisia kapinallisia.

3. Putin aliarvioi lännen reaktion sekä Bidenin. Putin oletti, että Biden on seniili vanhus joka ei saa tuntuvia vastatoimia aikaan ja oletti että EU jatkaa samalla läpsyttelylinjalla pakotteiden suhteen kuin Krimin valtauksen jälkeen. Kumpikin meni Venäjän kannalta pieleen ja länsi on yhtenäisempi kuin vuosikymmeniin.

Mutta jos Putinin arviot olisivat pitäneet paikkansa.
Eli korruptoitunut natsi-ukraina olisi kaatunut jo ensimmäiseen vastoinkäymiseen ja edes osa maasta olisi kohdellut Venäjää vapauttajana, Biden olisi niin seniili ettei olisi vieläkään saanut mitään aikaiseksi, armeijassa olisi oikeasti satoja lentokykyisiä nykyaikaisia hävittäjiä ja satoja uudemman sukupolven tankkeja sekä kalusto olisi kautta linjan modernia ja iskukykyistä, kukaan ei olisi antanut Ukrainalle aseellista tukea ja EU arpoisi vieläkin ensimmäisen sanktiopaketin suhteen.

Jos nämä lähtöehdot ja -tiedot olisivat pitäneet paikkansa, niin operaatiohan olisi todennäköisesti ollut valtaisa menestys Putinin kannalta.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Putin pelkää jo koronaa niin paljon, että naurettavat pitkät pöydät on todellisuutta ja väärennetty propagandavideo tehty kumoamaan tätä havaintoa. (Lasikannun heijastukset) Ytimien käyttö olisi hänelle itselle vaarallista, joten se on poissa laskuista.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko asiaan paremmin perehtyneillä palstalaisilla tietoa, onko Putin suorittanut jossain vaiheessa puhdistusta vallanpitäjien piirissä? Nythän tuossa on kuitenkin huhusta kyse, mutta vainoharhainen Venäjän johtaja kuulostaa pahaenteisen tutulta.
Yhden asian haluan tuoda tähän keskusteluun. Se on oligarkkien asema. Minusta näyttää siltä, että oligarkit ovat nykyään (Hodorkovskin omaisuuden ryöstämisen jälkeen) enemmän ja enemmän asemassa, jossa syövät Putinin kädestä. Asetelmaa voisi kuvata siten, että oligarkkien omaisuus on oikeasti Putinin omaisuutta, ja oligarkit vain hallinnoivat "omaa" osaansa siitä. Ja tämä johtaa siihen, että Putin voi koska tahansa päättää, että oligarkki X:n palveluja ei enää tarvita, hänet voidaan poistaa esim. jollain näytösoikeudenkäynnillä. Oligarkit eivät siis varsinaisesti Putinin tukijoita, vaan enemmänkin panttivankeja, toki rikkaita sellaisia. Tukevat Putinia, kun vaihtoehtoja ei ole. Jotkut tukevat oikeastikin, sekin lienee selvää.

Mitään Venäjälle tärkeätä omaisuutta oligarkit eivät pysty myymään, se olisi petos, joka johtaisi omaisuuden siirtämiseen valtiolle. Ja oligarkkien omaisuus on suurimmaksi osaksi juuri tuollaista, olipa se sitten kaivoksissa, öljy-yhtiössä tms. Venäjän kansan inho oligarkkeja kohtaan on myös Putinin tukena, näytösoikeudenkäynnit inhottuja oligarkkeja vastaan saisivat luultavasti koko kansan tuen, etenkin nykyisessä Venäjän median tilassa. Hodorkovskilla oli muutama synti: tuki muitakin poliitikkoja ja puolueita kuin Putinin Yhtenäistä Venäjää, mutta myös se, että aloitti neuvottelut Jukosin osan tai koko Jukosin myymisestä BP:lle / muille kv-yhtiöille. Tätähän ei voitu mitenkään sallia. Hodorkovskin kohtelun jälkeen Putin on luultavasti ottanut oligarkkien omaisuuksien tuotoista leijonan osan, puolet ei liene huono arvaus. Oligarkin ja hänen perheensä suoja on henkilökohtainen suhde Putiniin. Tämä on tietysti oligarkeille uhka, sillä a) henkilökohtainen suhde ei periydy, joten jälkipolvilla on luultavasti paljon vaikeampaa ja b) jos Putin vaihtuu, niin seuraajalla lienee omat suosikit, jolloin omaisuuksien uudelleen järjestelyitä tulee tapahtumaan. Jälkimmäinen korostaa oligarkkien sidonnaisuutta nimenomaan Putiniin.

Putin on KGB:n/FSB:n mies, henkeen ja vereen. Niinpä lähipiiri ja kaikki keskeiset paikat on miehitetty nuoruuden kavereilla ja FSB:n miehillä. Nämä ukot on koulutettu osaksi järjestelmää jo vuonna miekka ja kivi. He ovat "järjestelmän" miehiä. Niinpä, jos valta vaihtuisi, täyttyy valtatyhjiö nopeasti FSB:n ukoilla, siis Putinin omilla miehillä. Kaikkia ei kuitenkaan voi vaihtaa. "Järjestelmä" tarkoittaa sitä, että kun rahaa on riittävästi, ei sillä ole merkitystä, vain vallalla on. Ja nämä ukot eivät vallasta luovu, koska valta mahdollistaa massiivisen korruption. Järjestelmä, joka on nyt, tullee jatkossakin olemaan saman tapainen, koska, kuten totesin, kaikkia ukkoja ei voida vaihtaa. Näin kävi Jeltsinin aikaan, KGB:n miehet olivat jonkin aikaa taustalla, oligarkit saivat yksityistettyä valtion omaisuutta itselleen pilkkahintaan KGB:n avustuksella, ja sitten tekivät sen virheen, että unohtivat, keneltä apu rikastumiseen saatiin (KGB), jota hintaa ovat myöhemmin joutuneet maksamaan. Putinia on verrattu viime aikoina paljon Hitleriin. Oikeampi vertaus on kuitenkin Stalin. Putin on luonut valtakeskittymän, joka on nykypäivän versio Stalinin valtakeskittymästä.

Sivuhuomautuksena: mun on vaikea ymmärtää, miksi Putin jätti Hodorkovsin eloon. Järkevä selitys voisi olla se, että H on itsekin ollut KGB:n mies jo silloin, kun aloitteli liikeuraansa, (vaikka on tämän kieltänyt). Suhteet KGB:hen ovat ainakin olleet kunnossa, se on selvää, muutoin nuoriso-osuukunta (tjsp.), jota H johti, ei olisi päässyt tekemään tuottoisaa ulkomaankauppaa, nämä osuuskuntien pienimuotoiset ulkomaankauppaoikeudet /-kokeilut alkoivat jo Andropovin kaudella, ennen Gorbaa tai Perestroikaa. H myös perusti Venäjän ensimmäisen yksityisen pankin, sekään ei olisi ollut mahdollista ilman KGB:n tukea. H:lla luultavasti on Putinista jotain ilkeää takataskussaan kuolemansa varalta. Jotain sellaista, mitä ei itse voi kertoa joutumatta suuriin vaikeuksiin, mutta myös sellaista, että on saanut henkensä pitää. Ja Putin on ollut myös ulkomaankaupassa mukana, ainakin Pietarin aikoihin jakoi niihin lupia, mutta oli mukana mahdollisesti jo ennen Pietaria, ollessaan Dresdenissä.

Mutta siis: vallan vaihto Venäjällä ei tule olemaan mikään simppeli juttu. Vaikka Putin saataisiinkin lähtemään, olisi seuraaja mitä luultavimmin "järjestelmän" mies, jolloin asetelma pysyy enemmän tai vähemmän samanlaisena. Tässä on huomattava ero esim. Viroon, jossa itsenäistymisen jälkeen saatiin kerralla vaihdettua koko johto. Venäjällä "järjestelmän" miehien jälkeen tulee tyhjää. Oligarkkeihin en luottaisi, ovat FSB:n vallan alla. Varmasti hekin toivovat pääsevänsä tästä tilanteesta eroon, mutta jokaisella lienee niin paljon syntilistallaan, että pelivara on todella ohut.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Mutta siis: vallan vaihto Venäjällä ei tule olemaan mikään simppeli juttu. Vaikka Putin saataisiinkin lähtemään, olisi seuraaja mitä luultavimmin "järjestelmän" mies, jolloin asetelma pysyy enemmän tai vähemmän samanlaisena. Tässä on huomattava ero esim. Viroon, jossa itsenäistymisen jälkeen saatiin kerralla vaihdettua koko johto. Venäjällä "järjestelmän" miehien jälkeen tulee tyhjää. Oligarkkeihin en luottaisi, ovat FSB:n vallan alla. Varmasti hekin toivovat pääsevänsä tästä tilanteesta eroon, mutta jokaisella lienee niin paljon syntilistallaan, että pelivara on todella ohut.
Venäjällä nyt perusongelma on tietysti se että kovinkaan yhtenäistä ja järjestäytynyttä oppositiota ei ole. Boris Jeltsin oli aikoinaan Neuvostoliiton loppuaikoina selkeä oppositiojohtaja joka voittikin maan ensimmäiset vapaat vaalit. Samoin Etelä-Afrikassa oli helppo tuhota sortojärjestelmä vapailla vaaleilla, kun tiedettiin jo selkeästi etukäteen että Nelson Mandela tulee ne vaalit voittamaan.
Putin on politiikassaan melko hyvin onnistunut muistamaan sen ikivanhan hirmuhallitsijoiden periaatteen että: "Pidä huolta että sinulla on niin paljon vihollisia että varmasti jotkut heistä joutuvat sotaan keskenään".
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Venäjällä nyt perusongelma on tietysti se että kovinkaan yhtenäistä ja järjestäytynyttä oppositiota ei ole. Boris Jeltsin oli aikoinaan Neuvostoliiton loppuaikoina selkeä oppositiojohtaja joka voittikin maan ensimmäiset vapaat vaalit. Samoin Etelä-Afrikassa oli helppo tuhota sortojärjestelmä vapailla vaaleilla, kun tiedettiin jo selkeästi etukäteen että Nelson Mandela tulee ne vaalit voittamaan.
Putin on politiikassaan melko hyvin onnistunut muistamaan sen ikivanhan hirmuhallitsijoiden periaatteen että: "Pidä huolta että sinulla on niin paljon vihollisia että varmasti jotkut heistä joutuvat sotaan keskenään".
Joo, ja myös se, että maa on niin laaja. Eri intressejä on niin moniin eri suuntiin.
Lisäksi, mitä olen ymmärtänyt, niin perinteistä puoluejärjestelmää, jossa joku puolue edustaisi yrittäjiä, joku työntekijöitä, joku agraariväestöä jne. ei ole. Kukin puolue on ryhmittynyt oman johtajansa taakse ja on enemmänkin sen johtajan oma puolue kuin mikään perinteinen länsimainen puolue, jossa puolueen johtoa vaihdettaisiin säännöllisesti. Tämä pätee ilmeisesti myös kommunisteihin.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mutta siis: vallan vaihto Venäjällä ei tule olemaan mikään simppeli juttu. Vaikka Putin saataisiinkin lähtemään, olisi seuraaja mitä luultavimmin "järjestelmän" mies, jolloin asetelma pysyy enemmän tai vähemmän samanlaisena.
Tämä on varmasti ihan totta. Järjestelmä tuskin muuttuisi isossa kuvassa. Mutta jos valta vaihtuisi, valtaan astuisi henkilö joka ei ole vielä täysin vallan korruptoima, ja valta olisi tavallaan hauraampi koska liittolaissuhteet ja vallanjako pitäisi luoda uudestaan. Näin suomalaisen näkökulmasta tämä antaisi hengähdysaikaa ja mahdollisuuden "normalisoida" suhteet. Ja toivottavasti tämän episodin seurauksena silmät olisivat avautuneet, ja pitkän aikanvälin sotilaalliset uhat otettaisiin vakavasti.

Stalinin jälkeisen neuvostojärjestelmäkin johtaminen oli stabiilimpaa ja ennustettavampaa kuin nykyisen. Politbyroossa oli kuitenkin jonkinlainen vallan tasapaino, joka mahdollisti mm. Hrustsevin siirtämisen syrjään.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Kappas, Bookbeatissa on suht tuore kirja Navalnyista. Pitääkin kuunnella, koska kiinnostaa kyllä todella millainen Putinin näkyvin vastavoima on miehiään. Näin off the record.
 

BaronFIN

Jäsen
Kaikille niille, jotka sanovat ettei tavallisia venäläisiä saisi rangaista valtionsa tekosista, niin oikeutus valtionsa tekosille kumpuaa tuolta kansan syvistä riveistä. Edelleenkään saksalaisia ei ihan hirveästi säälitä natsien tekosista ja edelleen kysytään miten ne kehtasivat Lebensraumin nimissä lahdata puoli Eurooppaa.

Minun silmissä Venäjä ja sen kansa on ansainnut paluunsa Neuvostoliiton talousjärjestelmään. Pyöritelkööt keskenään rupliaan ja tehkööt omaa juttuaan. Nykyinen hirviö nimeltä Venäjä on suora perillinen Stalinin Neuvostoliiton pumpattuna länsimaisen kapitalismin rahoilla. Keskinäinen talouksien integraatio ei johtanut keskinäiseen riippuvuuteen ja hyvinvoinnin luomiseen vaan yksiulotteiseen riippuvuuteen ja hyväksikäyttöön.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kaikille niille, jotka sanovat ettei tavallisia venäläisiä saisi rangaista valtionsa tekosista, niin oikeutus valtionsa tekosille kumpuaa tuolta kansan syvistä riveistä. Edelleenkään saksalaisia ei ihan hirveästi säälitä natsien tekosista ja edelleen kysytään miten ne kehtasivat Lebensraumin nimissä lahdata puoli Eurooppaa.

Minun silmissä Venäjä ja sen kansa on ansainnut paluunsa Neuvostoliiton talousjärjestelmään. Pyöritelkööt keskenään rupliaan ja tehkööt omaa juttuaan. Nykyinen hirviö nimeltä Venäjä on suora perillinen Stalinin Neuvostoliiton pumpattuna länsimaisen kapitalismin rahoilla. Keskinäinen talouksien integraatio ei johtanut keskinäiseen riippuvuuteen ja hyvinvoinnin luomiseen vaan yksiulotteiseen riippuvuuteen ja hyväksikäyttöön.
Sellaisia pakotteita, jotka eivät rankaise tavallisia kansalaisia kokeiltiin jo Krimin miehityksen jälkeen ja jokainen tietää kuinka hyvin niiden avulla onnistuttiin välttämään seuraava konflikti.

Pitäisin kuitenkin tärkeänä, että tavallisia kansalaisia rankaisevista pakotteista luovutaan siinä vaiheessa kun Kremlin johto on vaihtunut ja uusi johto on osoittautunut kunnolliseksi. Saksasta puheenollen, ei (Länsi-)Saksassakaan haikailtu enää Lebensraumin ja Führerin perään siinä vaiheessa kun 1950-luvulla alkoi voimakas talouskasvu.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pitäisin kuitenkin tärkeänä, että tavallisia kansalaisia rankaisevista pakotteista luovutaan siinä vaiheessa kun Kremlin johto on vaihtunut ja uusi johto on osoittautunut kunnolliseksi. Saksasta puheenollen, ei (Länsi-)Saksassakaan haikailtu enää Lebensraumin ja Führerin perään siinä vaiheessa kun 1950-luvulla alkoi voimakas talouskasvu.
Ongelmallista tai hyvä asia - miten sen nyt ottaa - ”lännen” asettamissa pakotteissa on se, että monet tavan kansalaiseen eniten vaikuttavat toimet on yksityisten yritysten asettamia. Tokihan monilla valtiojohtoisessa diktatuurissa elävillä ei ole ymmärystä sille, että vaikkapa joku IKEA ei ole mitenkään Ruotsin tai muunkaan valtion suorassa kontrollissa tai määräysvallassa. Nimenomaan näiden länsimaisten yritysten poistuminen tulee lyhyellä aikavälillä näivettämään Venäjän taloutta ennen kuin länsiyritykset taas uskaltaa etabloitua itämarkkinoille tai korvaavaa tuontia saadaan Kiinan ja muun Aasian suunnalta.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Arvio:
Silovikit ja oligarkit yrittävät pitää Putinin vallassa (korruptiosyytteet ja poliittinen ihanne), mutta pakotteet saattavat toimia silti varsinkin pidemmällä ajanjaksolla

Tästä joku toinenkin Venäjä-asiantuntija kirjoitteli, en nyt kuollaksenikaan tämän informaatioähkyn keskellä muista kuka. Mutta pointti oli sama, eli Putinin lähipiirillä ja näiden perskärpäsillä on (länsimaisin silmin katsottuna) ainoastaan huonoja vaihtoehtoja käsissä ja Putinin kelkassa pysyminen on vielä pitkään näistä huonoista vaihtoehdoista selkeästi parempi. Valtakeskittymä ei Putinia lukuunottamatta nauti mitään suurta kansansuosiota, joten jos Putin syrjäytetään, niin sinä menee pesuveden mukana iso liuta oligarkkeja, jos eivät onnistu pakenemaan länsivaltoihin ja elelemään piilotetun omaisuuden turvin mukavasti lopun ikää. Mistäköhän maasta muuten tulee silovikien ja oligarkkien "argentiina", jos Putinin hallitus jossain vaiheessa menee nurin ja Venäjällä alkaa 1990-luvun sekasorto vol2.
 

Raibe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit jälkeen KHL:n
Mistäköhän maasta muuten tulee silovikien ja oligarkkien "argentiina", jos Putinin hallitus jossain vaiheessa menee nurin ja Venäjällä alkaa 1990-luvun sekasorto vol2.
Kyselin itse tätä samaa jokunen päivä sitten. Alkaa olemaan tilanne, jossa ei hirveän montaa laajasti ystävällismielistä maailmankolkkaa löydy. Lisäksi on huomiotava, että en ole ihan varma Venäläisen eliitin ja johdon halusta elellä Pohjois-Koreassa, Eritreassa tai esim. Kiinassa.

Venezuela voisi teoriassa olla vaihtoehto. Siinä tapauksessa voisi kuitenkin olla, että joku ulkovalta tekisi oikeasti erityisen sotilaallisen operaation maahan.

Paikka pitäisi olla nähdäkseni perusluonteeltaan ystävällismielinen, elintasoltaan kohtalainen ja tarpeeksi Länsi-vastainen. Näiden kaikkien ehtojen toteutuminen on mielestäni enemmän haave, kuin todellinen vaihtoehto.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Mistäköhän maasta muuten tulee silovikien ja oligarkkien "argentiina", jos Putinin hallitus jossain vaiheessa menee nurin ja Venäjällä alkaa 1990-luvun sekasorto vol2.

Brasiliasta? Toisaalta jos Bolsonaroa ei valita jatkokaudelle, käy Putinilla vaihtoehdot todella vähiin. Brunein sulttaanilla on kuulemma sadoittain tyhjiä huoneita, mutta en tiedä majoittaako hänkään sotarikollisia.
 

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Etsinnässä
Venäjä kuvittelee jollain kaasuputkella lyövänsä keski- Euroopan?
Nyt on aika lopettaa kaasun ja öljyn osto.

Koska Venäjä uhkailee sillä, se on sille tosi tärkeä joten ei muuta kuin kiristelemään sillä. Isketään kerrankin Venäjän omilla aseilla.

Ilmalämpöpumppua vai jokaiseen taloon. Nyt taistellaan maailmanrauhasta ja se on pieni uhraus sen rinnalla.
 

julle-jr

Jäsen
Venäjä kuvittelee jollain kaasuputkella lyövänsä keski- Euroopan?
Nyt on aika lopettaa kaasun ja öljyn osto.

Koska Venäjä uhkailee sillä, se on sille tosi tärkeä joten ei muuta kuin kiristelemään sillä. Isketään kerrankin Venäjän omilla aseilla.

Ilmalämpöpumppua vai jokaiseen taloon. Nyt taistellaan maailmanrauhasta ja se on pieni uhraus sen rinnalla.
En ole sinänsä eri mieltä, mutta kommentoin sen verran, että kaasua käytetään Keski- ja Etelä-Euroopassa paljon muuhunkin kuin rakennusten lämmittämiseen. Eli esimerkiksi raskaan teollisuuden lämmön- ja sähköntuotantoon. Ihan viime aikoina on vaikkapa nyt Saksaan rakennettu kaasuturbiini- ja kombivoimalaitoksia moderneihin tehdasintegraatteihin tuottamaan sähköä ja prosessihöyryä tehtaaseen. Sen lisäksi kaasua käytetään primääripolttoaineena kuivatusprosesseissa. TEollisuus tuskin ihan helpolla hyväksyy tuotannon keskeyttämisen ja kuten tiedetään raskaan teollisuuden investoinnit ovat melko pitkän takaisinmaksuajan investointeja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös